PN po skončení materskej
Ahojte. Chcela by som sa opytat, ako je to aktualne v zakone. Stale je to tak, ze po skonceni materskej mozem ist na PN a zaroven poberat rodicovsky prispevok? Zaroven moja druha otazka: ak mi materska konci v sobotu, k lekarovi pojdem v pondelok alebo utorok a ten ma vypise na PN, musi ma vypisat od tej nedele alebo staci od pondelka/utorka? Alebo mam ist k lekarovi este pred skoncenim materskej a PN by mi dal odo dna skoncenia MD? Nechcem to pokaslat nejakou hlupostou, kvoli ktorej by som potom nemala narok na PN. Ked uz si to furt platim a v zivote som na ziadnej nebola...
@zalka citala som ze ochranna lehota zanika ak pocas jej trvania vznikne ine poistenie (napr. Dobrovolne alebo nove zamestnanie) ale ja mam pripad ze obe poisteni aj szco aj tpp mi trvali roky...akurat pri tpp dojde k preruseniu z dovodu nastupu na RD (cize tam by mala byt podla mojho nazoru PN z ochrannej lehoty) a SZCO poistenie trva (nedavala som si cestne prehlasenie na zanik pocas RD)
@zalka mam prijem takze to nemozem dat...
Skor mi ide o to ci sa ta ochranna lehota rusi tym ze mam trvajuce poistenie, ked sa pise vsade ze ochranna lehota zanika ak pocas jej trvania vznikne nove poistenie..moje nevzniklo kedze zo szco trva roky (akurat pocad MD som nemusela platit poistne)
Ahojte 26 december mi konci MD, nakoľko mám zdravotné problémi chcem sa dat vypísať na PN a teda využiť možnosť 7 dňovej ochrannej lehoty. Mam však otázku z čoho sa mi bude počítať výška PN a ci oznámiť zamestnávateľovi prechod na RP aj nástup na PN alebo to riešiť len zo SP. Mam dve zamestnania. V prvom mi TP trvá od 2015 a v druhom TP od novembra 2019. Navysovala som mzdu kvôli MD a hypo. Ďakujem za rady
Známej konci v januári materska a je opäť tehotná. Môže ísť po skončení materskej na PN z dôvodu rizikového tehotenstva a poberať rodicak, ci diagnóza hroziaci potrat sa na to nevzťahuje? Ďakujem za radu @ zalka @majusqa77
@josephine15 môže, ak ju lekár vypíše, od skončenia MD má OL 7 dní aj ked pri tehotnej by to malo byť 8m ale neriskovala by som
PN vypíše na zamestnávateľa ale odnesie ju rovno do SP a k zamestnávateľovi dá poznámku OL ..
a zamestnávateľ ale musí mať v poriadku prihlásenia na SP a ZP.. tj. zmeniť jej status z MD na RD ..
@zalka dakujem ti za odpoveď. A neovplyvni to vysku budúcej materskej?
@josephine15 nie PN a MD su vylučitelné doby
@zalka môžem sa ta ešte prosím ta spýtať. Jej muž si plati ako zivnostnik len zdravotku okolo 70 E. Ak by si teraz začal 9 mesiacov platiť odvody aj do socialky bude mat nárok na materské? A odporúčam mu platiť minimálne alebo maximálne odvody? Vôbec sa do toho nevyznaju. Ešte dodám, ze by šiel na matersku najprv so starsou a hneď potom s mladším. Ďakujem za radu
@josephine15 no môže platiť minimálne napr. zaplatí mesačne 35,15% z VZ 546e tj. mesačne by platil 191,90e
ak by chcel z maximálneho VZ tak ten je pre rok 2021 vo výške 2184e a platí sa mesačne 767,66e
takže je na ňom ako sa rozhodne.
Alebo môže platiť 88 dní odvody z minima, a potom 182 dní z maxima ... a bude mať maximálnu MD pri prvom i druhom dieťati a cca 1500e ušetrí na odvodoch ked to takto zkombinuje .
Teda prihlásiť sa na minimum po 88 dnoch zrušiť, a prihlásiť sa na nové maximálne poistenie napr. a to musí trvať nepretržite 182 dní a až potom môže ísť na MD ..
@zalka veľmi pekne ti ďakujem, dám im vediet, tie maximálne odvody budu pre nich asi veľa. Ale keby si platil len z minima tak sa mu to oplatí pri dvoch materských však?
@josephine15 môže si zvoliť aj inú sumu napr. VZ 1000e a platiť mesačne 351,5e ak už nech sa prihlási na všetky poistenia .. aj na poistenie v nezamestnanosti.
@zalka prosím ta ešte posledná otázka. Mohol by sa na 88 dni prihlásiť z toho minima a na 182 dni by platil z toho VZ 1000 E sumu 351 E a dostaval by matersku z toho VZ 1000 E,ci to sa da len pri maximálnej? Ďakujem ešte raz
@josephine15 áno mohol by tak urobiť ...
a dostával by MD z 1000e cca 750e by bola MD .. ale podmienka je 182 dní poistenia
@zalka ano to mu odkážem, ved on moze nastúpiť kedykoľvek do 3 rokov dieťaťa však? Ďakujem
@josephine15 no ideálne je najneskôr 28t pred tretími narodeninami :D a tých 182 dní musí byť v kuse ... aby z toho bolo rátané .. a nemôže ísť na PN ak nemá 270 dní poistenia ..
@zalka malicka ma len 4 mesiace a druhe na ceste,
takže to stiha. Ďakujem ti krásne, veľmi si im pomohla tvojimi radami.
@josephine15 rado sa stalo, držím palec ...
@zalka Ahoj, prosím ta , dnes som to tomu známemu spisala na papier ,tak ta len poprosím o kontrolu. Ak by si platil 88 dni z minima a 182 dni z VZ 1000 E . Zaplatil by odvody spolu 2679 E ( 573 za 3 mesiace a 2106 za 6 mesiacov ). Zisk by mal 12 x 750 E= 9000 E mínus teda 2679 E a mínus 3330 E, co by bola jeho priateľka na neplatenom rodicaku, pocas druhej jeho materskej. V pluse by bol 3989 E. V druhom prípade ak by platil 88 dni z minima a 182 dni z maxima ma výdavky 7467 E. Ale zisky ma 12 x 2184 = 26208 mínus 7476 výdavky a mínus 3330 ten neplateny rodicak, čiže 15 402 E. Dobre to chápem ci dačo som zle vypocitala?
@josephine15 Ale zisky ma 12 x 2184 = 26208 mínus 7476 výdavky a mínus 3330 ten neplateny rodicak, čiže 15 402 E. Dobre to chápem ci dačo som zle vypocitala?....
no MD z 2184 by bola 1638e a dostával by ju 28t čo je cca 6,5 mesiaca ... čiže príjem 10647e a nie 26208e
@zalka ale oni majú 4 - mesačnú dcéru a čakajú druhe, takže by šiel na matersku najprv s dcérou a potom hneď s druhým, tak sa to da nie? A ďakujem
@josephine15 áno to sa potom oplatí zaplatí raz a vyberie dve materské

@alex1812 žiadala si o PN z oboch poistení? aj zo zamestnania aj zo SZCO?