Po materskej dovolenke matky nástup na materskú dovolenku otca
Dobry den, dnes mi kolegyna povedala, ze jej dcera bola v standardnej dlzke na materskej dovolenke. Po jej uplynuti chce nastupit do prace a isli do soc. poistovne nahlasit aby dostaval rodicovsky prispevok otec dietata. Je mu vsak namiesto rodicaku normalne priznali na pol roka matersku dovolenku. Je to mozne? stala sa nejaka pozitivna zmena o ktorej neviem?dakujem pekne
@havana_frost ak mi vieš poradiť. známej končí RP v auguste, dieťa do škôlky nezobrali. Ide požiadať o predĺžený RP. V auguste by však mala nastúpiť do práce, ale nemá kde nechať dieťa. Kým ÚP rozhodne o predĺženom RP mohla by sa prihlásiť na soc. poisťovni ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov? Či keď je zamestnaná tak nemôže? Ďakujem za odpoveď.
@zlatka74 v SP v akej súvislosti? kvôli plateniu dôchodkového poistenia?
Alebo si skôr myslela v ZP? Áno, to určite môže.
@havana_frost áno, aj kvôli dôchodkovému a aj zdravotnému. Len som nevedela, či náhodou nemusí po 3 rokoch dieťaťa nastúpiť do zamestnania ak nemá platenú RD.
Ahojte, necitala som spatne odpovede, je toho vela, tak sa skusim rovno opytat. Viete mi prosim baby poradit, manzel nastupi na MD a ja teraz neviem, ci musim byt ako dobrovolne nezamestnana a platit si sama cca 56 e , e alebo je tam aj ta moznost sa normalne zaevidovat a stat za mna odvedie odvody. Vsade mi hovoria nieco ine, tak ja neviem. Este jedna otazka, na socialke bolo manzelovi povedane, ze jeho zamestnavatel mu musi dat suhlas, ze moze ist na MD, ze ak mu suhlas neda, bohuzial, no mne sa to nevidi, podla mna narok ma, ci fakt potrebuje ten suhlas?
dakujem baby za pomoc, az neurobime s muzom nejaku chybu 🙂
@kviotecek ano, viem, ze budem bez penazi, len neviem, ci budem musiet byt ako dobrovolne nezamestnana a platit odvody, alebo mozem byt v evidencii a stat bude za mna platit. Pokial muz bude na MD, nemoze popritom vykonavat zarobkovu cinnost? povedali nam ze ano, ale nie v ramci svojho zamesntavatela, ci?
@afronikaa Aj muž má právny nárok čerpať materskú dovolenku. Je to podľa toho istého § ako žena, len sa to volá rodičovská dovolenka. Podľa § 166 ods. 1 Zákonníka práce. Nepotrebuje "súhlas", čerpanie materskej dovolenky zamestnávateľovi len oznamuje. Otázne však je, ako to naruší ich vzťahy. Chápeš, keď sa chcú o tomto handrkovať, tak zamestnávateľ si už nájde cestičku, ako zamestnanca šikanovať. Ale ak ti ide len o inštrukciu tiet zo SP, že manžel potrebuje súhlas, tak to nie je pravda.
Ahojte dievčatá, ja som teraz na materskej od 29.4, no premýšľam ako by som manžela hodila na materskú a aj chodil do práce. Je zamestnaný u zam. A na TPP, chcem ho zamestnať na dohodu na 270 dni potom mu dať výpoveď a zamestnať ho na TPP u zamestnávateľa C na 90 dni, podmienku 270 dní splnenú bude mať, a bude mať potom vymeriavací základ z nového zamestnania. Čo myslíte prejde mu to ?? aby poberal u zam. A mzdu a chodil do roboty a od zam. C materskú ??? 😀 ďakujem
Podla mna by to nemuselo byt tak komplikovane. Ak u zam. A bude mat pri nastupe na materske 270 dni NP v poslednych 2r., tak nastupit na materske moze zo zam. A. Po nastupe moze pracovat u toho isteho zamestnavatela A, ale na novu pracovnu zmluvu t.j. nebude pracovat na rovnaku PZ, z ktorej nastupi na materske.
@lubkagro
Baby, ak muz ide teda na MD, musim sa nahlasit na UP ako nezamestnana, alebo musim byt iba ako dobrovolne nezamestnana a budem si platit odvody... pokym neskonci materska muzovi a ja opat poziadam o rod. Prispevok , dakujem
@havana_frost ok, dakujem za info. Sa mi to zda nejake jednoduche aby stat takto platil :D. Ak som to spravne teda pochopila, muz ma narok na md, zatial co on bude poberat MD, ja musim odhlasit rod. Prispevok, zostanem potom bez prijmu a ak sa nezamestnam hlasim sa na UP. Niekde sim vsak citala, ze musim byt dobrovolne nezamestnana tak neviem. Ked skonci muzovi MD tak ja mozem opatovne poziadat aby mi chodil Rodicak, ze? A muz moze popri materskej aj pracovat to ste tu uz pisali, je tam aj nejaky limit do kolko ? Dakujem snad som to spravne pochopila
@afronikaa Ty si, predpokladam, nezamestnana. Môžeš sa prihlásiť na UP ako nezamestnaná a štát za teba bude paltiť zdravotku. Alebo budeš dobrovoľne nezamestnana a nebudeš nahlasená nikde. V ZP sa môžeš prihlásiť ako osoba ktorá sa stará o dieťa do 6 rokov a štát za teba bude platiť zdravotné poistenie.
Ty počas toho, ako muž poberá materské, nemôžeš poberať rodičovský príspevok. Keď mužovi skončí materské, ty zase môžeš požiadať o rodičák.
Muž môže pracovať ak je szčo (živnostník) bez obmedzenia. Ak je zamestnanec, tak rovnako ako žena, nemôže pracovať na tú istú pracovnú zmluvu, z ktorej mu vypočítali materské. Nie je limit "koľko", ale u koho a na akú zmluvu. Za určitých okolností môže ďalej pracovať a zarábať ako zamestnanec, ale nie v rovnako ako pred poberaním materského.
@havana_frost si poklad perfektne si mi to vysvetlila, dakujem. Este sa opytam j tej ZP. Keby som sa nahlasila, a stat bude platit za mna zdravotku, tak musim byt aj tak na urade evidovana, vsak,? Jedna sa mi, aby som sa vyhla poplatkom za odvodyna cas kedy ude manzel poberat matersku 🙂
@afronikaa Práveže nemusíš byť evidovaná na UP. Sú dve možnosti: buď budeš evidovaná na ÚP a budeš nezamestnaná, alebo nebudeš evidovaná na UP. V druhom prípade sama nahlásiš v ZP, že si osoba, ktorá sa stará o dieťa do 6 rokov a nepoberá žiadny príspevok a štát za teba bude platiť ZP. Je to špeciálna kategória podľa zákona o zdrav. poistení.
Aha jasne a aj ked muz bude poberat matersku automaticky ho neberu len jeho na starostlivost o dieta? Lebo sak muza beru ako starostlivost o dieta 🙂 neviem ci vies co ti chcem napisat 🙂 pisem ako hotentot, kedja sa vobec nevyznam v tychto veciach , este raz ti velmi pekne dakujem
@afronikaa Viem čo myslíš, že či sa "starať o dieťa" (pre úradné účely) a poberať príspevok zároveň môže viac ako jeden človek. Že na to isté dieťa bude muž brať materské + všetky štátne výhody (poistenia platené štátom) a zároveň matka bude poistenec štátu na účely zdravotného poistenia. To myslíš? Tak to nie je vylúčené, aby ste boli obaja poistenci štátu na účely zdravotného poistenia. Ja osobne som zákonnú prekážku nenašla a aj konkrétne sme to tak s mužom urobili a VZP nemala námietky. Ja som brala rodičák a muž nezamestnaný "sa staral o dieťa do 6 rokov".
ano, toto myslim, lebo vies aky je stat :( dakujem velmi pekne, velmi si mi pomohla, zajtra ideme vybavi co to, vidis, uz sme kade tade po uradoch raz boli, a nic nam take nepovedali, ale ked zacneme co vieme, tak ano ano tak sa to tiez da :( este raz dakujem 🙂
Ahojte, ked to tu tak super rozoberat, chcela by som sa opyta, muz dostal v praci vypoved po 10 rokoch, druhym mesiacom pobera podporu v nezamestnanosti a ja som na rodicaku. Ma manzel narok na matersku, ak by nastupil on, aj ked pobera teraz podporu? Samozrejme podporu by stopol a siel na matersku, len nie je mi to jasne, ze ked uz pobera podporu v nezamestnanosti, ci potom ma narok aj ked teda uz nie je zamestnancom. Ja by som samozrejme potom zrusila RD, Dakujem

@kviotecek Môžeš sa ísť prihlásiť na úrad práce ako dobrovoľne nezamestnaná. Alebo do zdravotnej poisťovne ako osoba, ktorá sa stará o dieťa do 6 rokov. V oboch prípadoch za teba bude platiť zdravotné poistenie štát. Nič iné zo zákona platiť povinne nemusíš. Iba na dobrovoľnej báze. Plus treba sa ísť odhlásiť zo SP z dôchodkového poistenia. Resp. môžeš sa prehlásiť na dobrovoľné dôch. poistenie.