Po materskej dovolenke matky nástup na materskú dovolenku otca
Dobry den, dnes mi kolegyna povedala, ze jej dcera bola v standardnej dlzke na materskej dovolenke. Po jej uplynuti chce nastupit do prace a isli do soc. poistovne nahlasit aby dostaval rodicovsky prispevok otec dietata. Je mu vsak namiesto rodicaku normalne priznali na pol roka matersku dovolenku. Je to mozne? stala sa nejaka pozitivna zmena o ktorej neviem?dakujem pekne
@chiara_elle ak riadne pracoval (nečerpal dohodobo pn či nepl.volno), tak je pre neho ochr. lehota 7dní, počas ktorej ked požiada o materské, tak nárok má. Najlepšie je to od 1vého v mesiaci, aby si aj ty odhlásila poberanie RP a nebol problém s poistením. Ty by si išla na úrad práce či do práce?
@gapa Aky problem s postenim mas na mysli? Dcerka bude mat 2 roky, ja som sa uz vratila do prace, poberam aj RP. Podmienky nemocenskeho poistenia splna, necerpal ani PN ani neplatene volno. Ale je to neiste u neho v zamestnani, preto sa radsej pytam. O tych 7mich dnoch som nevedela, takze ak by nastala taka situacia, mame 7 dni cas. Dakujem baby za informacie 🙂 .
@gapa Dobry den,
neviete mi poradit ako je to prosim Vas v pripade ze manzel je zamestnany v ceskej firmej ? Odvadza dane v CZ. Tam pokial viem nie je mozne aby otec cerpal matersku, ak ju uz cerpala matka.
Bola som prekvapena ked som zistila ze by som rodicovsky prispevok dostavala z CZ. Ako je to teda v pripade, ze by sme chceli aby po mojej pripadnej materskej dovolenke nastupil otec? Za odpoved dakujem!
@chiara_elle ak robíš, tj. si zdravotne aj dôchodkovo poistená ty ako zamestnanec, tak s poistením nie je problém, aj keby začal poberať materské v priebehu mesiaca (nie toho 1vého), aha, teda ešte ak dieťa chodí do škôlky na max. 4hodiny. LEbo nie je celkom jednoznačné, ak by si nerobila, či môžu byť poistení obaja. No a teraz normalne rozmýšľam, ak by nepožiadal o materské od 1vého, či vlastne za daný mesiac by dostal aj RP a aj materské, predpokladám. Najprv som chcela napísať, že by dostal materské až od 1vého dalšieho mesiaca, ale to je hlúposť, lebo RP nemožno poberať len v prípade, že celý mesiac poberáš materské, ale ak sa dohodnete, že sa bude starať od dna v priebehu mesiaca manžel, oznámite to písomne na UPSVaR, tak oboje je možné. Ale či nedajú do potrdenia, že poberá RP do konca mesiaca, aj ked ani to by nemalo vadiť. Ale aj tak by som bola rada, ak by to už niekto riešil, ako to robili (lebo na úradoch sa dá čakať najeký možný problém). Žiadosť o materské treba na soc.poistovni a pozri § 49 Z8kon o soc.poistení, napr. tu:
http://www.porada.sk/t16136-zakon-o-socialnom-p...
ahojte, prosim viete mi poradit? v marci mi konci md a na md potom nastupuje otec dietata (szco)..viem vsetko, ze trva 28tyzdnov, moze popri tom pracovat a neplati odvody, 270dni poistenia ma splnenych, ale ako to bude so mnou? mame este jedno 2,5r dieta, mozem poziadat o rodicak nanho, zatial co otec bude poberat md na druhe dieta, alebo sa to neda? na co budem mat ja ako nezamestnana narok? a posledna otazka, musime byt manzelia, aby to vsetko akceptovali? dakujem pekne 🙂
Ahojte, skuste poradit, ci rozmyslam dobre ohladom materskej mna ako otca. Dolezite fakty su zrejme tieto:
- do 31.1.2015 som bol niekolko rokov nepretrzite na TPP, cize bolo platene do SP
- od 1.2.2015 som SZCO a neplatim nic do SP
- mam dieta, ktore dovrsi 3 roky 23.3.2017
- manzelka bola snim na materskej riadne a teraz jej bezi rodicovska dovolenka az do 23.3.2017, kedy najneskor ma nastupit do prace, kde jej drzia miesto
- ako SZCO zacnem od 1.7.2016 platit odvody do SP a zrejme budu aj dost vysoke podla ocakavaneho rocneho zuctovania za 2015
Moja otazka je, ci rozmyslam dobre, ak by som chcel poberat matersku 28 tyzdnov, od cca 7.9.2016 do 23.3.2017, tak potrebujem mat za obdobie 8.9.2014-7.9.2016 zaplatenych 270 dni do SP, takze by som potreboval v obdobi, ked ako SZCO neplatim, zaplatit si cca 2 mesiace DNP, aby som tento pocet dni dosiahol?
Druha otazka je, ci predpokladam dobre, ze ked v case ziadosti budem mat aktivne povinne poistenie este len 7 dni, tak sa mi bude pocitat materska z vymeriavacieho zakladu z roku 2015, kedy som mal platene do SP iba 1 mesiac z TPP?
Tretia otazka je, ci predpokladam dobre, ze v case poberania materskej, teda 28 tyzdnov nebudem musiet ako SZCO platit do SP odvody, az potom po materskej od 23.3.2017 do 30.6.2017 a potom sa uvidi podla zuctovania dane za 2016?
Alebo by ste mi vedeli odporucit nejaku lepsiu alternativu?
@dena1973 ahoj, prosim ta, chcem sa len utvrdit, ze ci tomu dobre rozumiem ( lebo uz som pocula, ze to plati len pri SZCO), ze manzel moze ist po mojej MD konciacej 18.3.2016 na 28 tyzdnov na matersku. je zamestnancom od septembra 2014, cize 270 dni poistenia splna a nas syn bude mat 3 rokyy az v 2018, takze aj toto splna, ze to bude do troch rokov dietata, jeho pracovny pomer stale trva, takze si myslim, ze by mu to malo byt priznane.,nie? a viem, ze pocas MD moze pracovat, ale musi to byt na inu zmluvu ako to, z ktorej pobera MD, len neviem,ci ta zmluva moze byt aj u toho isteho zamestnavatela, alebo potrebuje byt v inej firme zamestnany. a este mam jednu otazku, existuje moznost, zeby mu matersku zamietli, napriek tomu, ze ma odrobenych 270dni za posledne 2roky?
@liligreg Ak spĺňa podmienku 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred nástupom na materské + trvá poistný (pracovný) pomer, tak nárok na materské spĺňa. Dieťa musí mať do 3 rokov veku - čo má.
Pracovať popri materskej môže aj u toho istého zamestnávateľa (na inú pracovnú zmluvu, no nie tú z ktorej nastupuje na materské) resp. iného zamestnávateľa.
Ak bude mať splnené všetky podmienky pre nárok, tak nie je dôvod, prečo by mal mať nárok na materské zamietnutý.
@dena1973 dakujem velmi pekne, presne takto som si myslela, ze to je, ale dve zname mi tvrdia, zeoteci i mama mozu poberat vtedy, ak je muz szco :/ este mam predsa otazocku, mozno budes vediet i tu poradit ,otazka sa tyka vymeriavaceho zakladu: tyam je hruba mzda.. len by ma zaujimalo, ked ma muz zaklad platu len o nieco vyssi ako je minimalna mzda, ale ovela vacsiu cast jeho mzdy tvoria variabilne zlozky. ako dochadzkovy bonus, praca v noci, poobede, sviatok, odmeny za produktivtu, tak vymeriavacim zakladom je ten jeho " takmer minimalny zaklad" alebo su to aj tie ostatne variabilne zlozky
@liligreg Ešte poznámka k poberaniu materského otca: Ty v čase, keď manžel bude poberať materské rodičovský príspevok na dieťa poberať nemôžeš. SP bude potrebovať doklad z ÚP, že ani jeden z rodičov nie je poberateľom RP od dátumu uplatnenia nároku otca na materské.
Vymeriavacím základom na platenie poistného je hrubá mzda, ktorú za každý príslušný mesiac dosiahne.
Chcela by som sa spýtať.Keď je muž na materskej.Žena sa musí vrátiť do práce?Alebo môže byť doma, teda ak je zamestnaná.ďakujem
@dena1973 ano, ano, viem, ze az po uplynuti tych 28 tyzdnov mozem poberat RP. vdaka za rady, hej , vedela som, ze to ide z hrubej mzdy, ale nevedela som, ci ztoho zakaldneho platu, alebo sa tam scitava vsetko , teda tie priplatky i bonusy atd.. lebo ak hej, vysla by mu asi najvyssia mozna MD a konecne by si trochu oddychol od prace, to je dovod, preco to zvazujeme
@dena1973 predsalen este nieco, ked som sa prvykrat docitala o tejto moznosti, tak nejaka maminka spomenula, ze medzi zmluvou, z ktorej pobera MD a novou zmluvou(teda ak pracuje porpi MD) musi byt splnena podmienka 7 dni, cize vlastne otec bude 7 dni nezamestnany...no nikde som na tuto info, okrem tej diskusie, nenatrafila. a druha vec, je potrebne napisat nejaky papier, ze starostlivost za dieta prebera otec?ukrati to potom mna ako matku o nejake prava? alebo naco to je vlastne dobre?
@liligreg Na SP zvyknú žiadať spísať dohodu medzi rodičmi, že od dátumu kedy si manžel žiada nárok na materské preberá starostlivosť o dieťa. Tá žiadosť sa môže (aspoň to tak bolo) spísať priamo v SP. Nebolo potrebné to mať nijako potvrdené notárom. Akurát je potrebné, aby boli prítomní obaja rodičia... Dohodu by mali podpísať obaja + č. OP. (Treba sa informovať, či dohodu nemôžte spísať doma a už iba donesiete, aby ste nemuseli chodiť obaja...)
Taktiež si treba na SP vypýtať žiadosť o materské, ktorú si manžel vyplní a dá potvrdiť zamestnávateľovi.
Čo sa týka tých 7 dní, tak toho Vášho prípadu sa to netýka. To sa zrejme týkalo prípadu kedy manžel dotyčnej ukončil pracovný pomer a chcel si uplatniť materské. Vtedy to musí stihnúť do 7 dní po ukončení prac. pomeru (to je ochranná lehota).
@dena1973 prosím vieš mi poradiť čo robiť, ak na MD nastupuje muž ešte predtým ako matke bol priznaný rodičovský príspevok?
Napr.matke skončila riadna MD 14.12.2015, od 15.12.je na RD, od 11.1.2016 nastúpi do práce a na MD nastupuje otec...
Ako postupovať? Keď z ÚP ešte nie je doklad,lebo na vydanie rozhodnutia je 60dní?
Dakujem vsetkym, co mi pomohli vybavit md muzovi 🙂 uz dostaaal za prvy mesiac. Kokso, ale tie pohlady uradnicok :D :D niektore nechapali, preco muz ide na md, ked bola ja :D
Caute baby, chcem sa spytat, ci nahodou neviete, ci bude mat manzel narok na matersku dovolenku aj ked je momentalne na podpore od septembra.predtym bol 6 rokov normalne zamestnany a teda aj nemocensky poisteny. Od 1. marca by mal nastupit do novej prace a teoreticky by mohol ist aj na zivnost kvoli tej materskej a po jej skonceni by sme chceli zivnost prerusit a normalne by siel na zmluvu?myslite si, ze s tym nebude problem? teda ak je teda aj pre chlapa priznana ta ochranna lehota 8 mesiacov. Mala ma 1 rok.Dakujeeem. Miša
majusqa77 hmmm aj som si myslela, len to tam bolo tak nezrozumitelne napisane, ze som dufala 😀
@dena1973, @gapa baby prosím Vás ešte o vyjadrenie, stále mi vŕta v hlave. Otec chce ísť na materskú, má uzatvorený 1/4 TTP na min. mzdu (cca 2 roky, teda splna 270 dní poistenia), aby dostal vyššiu materskú z VZ, nestačilo by u toho istého zamestnávateľa ukončiť 1/4 TTP, zároveň ho odhlásiť zo SP napr. ku 14.1.16 a zároveň na druhý deň 15.1.16 uzatvoriť u toho istého zamestnávateľa novú pracovnú zmluvu s inou pozíciou na vyššiu hrubú mzdu a zároveň ho nanovo prihlásiť do SP. Bol by zamestnaný 90 dní a potom by požiadal o materskú. Nebral by sa náhodou do výpočtu materskej ten druhý pracovný pomer na inú pozíciu s vyššou hrubou mzdou?
Ďakujem Vám.

@chiara_elle Ak spĺňa podmienky pre nárok na materské a dieťa ešte nemá 3 roky, tak nárok na materské má.
Podmienky nároku na materské: 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 r. pred nástupom na materské
- aktívny pracovný pomer resp. ochranná lehota (najlepšie by bolo požiadať o nárok na materské ešte počas trvania pracovného pomeru).