Po materskej dovolenke matky nástup na materskú dovolenku otca
Dobry den, dnes mi kolegyna povedala, ze jej dcera bola v standardnej dlzke na materskej dovolenke. Po jej uplynuti chce nastupit do prace a isli do soc. poistovne nahlasit aby dostaval rodicovsky prispevok otec dietata. Je mu vsak namiesto rodicaku normalne priznali na pol roka matersku dovolenku. Je to mozne? stala sa nejaka pozitivna zmena o ktorej neviem?dakujem pekne
Ahojte, prosim o radu .. Tiez chceme využiť že mm pojde na MD. Mne MD skončila dnesnym dňom, čize od pondelka nastupujem do prace. Na UP sa musím odhlásiť z rodičovskej dovolenky? Čo ešte mu treba nahlásiť, a čo všetko treba manzelovi nahlásiť? U zamestnávateľa to na potriedene, no tiez musí ísť na úrad práce? Aj na sociálnu na dochodkove? Dik za rady
Ahojte, tiež v tom nemám až tak jasno, tak ak by niekto vedel poradiť. od 30.6.2016 nastupujem na MD do 23.2.2017. Ak by po mojej MD nastúpil na MD priateľ (otec dieťaťa) z čoho by sa počítala výška jeho materskej za rok 2015 tak ako mne? alebo z roku 2016? keď na MD by nastúpil až v r.2017?
ĎAKUJEM🙂
Dobrý den,prosím chcela by som sa spýtať niekoho,kto to nedávno riešil,ja som na rodičovskej a syn bude mať 2 roky,chcela som aby teraz nastupil muž na MD,je živnostník,ja by som šla na úrad práce nahlásiť sa ako nezamestnaná a teda mala by som si platiť zdravotnú i sociálnu poisťovnu?V akej výške to je prosím?A čo by mal muž urobiť všetko,resp. kam ísť a čo nahlásiť?Teda on by v tom čase poberania materskej neplatil vobec nič,nijaké odvody za seba?A mohol by aj pokračovať v živnosti,vystavovať faktury ....?Dakujem pekne.
@petrahankova na UPSVaR zrusit poberanie rodicovskeho,prihlasit sa ako nezamestnana.tym padom neplatis nic ani zdravotnu ani socialnu.manzel musi na socialbej poistovni poziadat o materske,tlacivo mu daju tam.prilozite cestne prehlasenie ze prebera dieta do starostlivosti a potvrdenie z UPSVaR ze nepoberate rodicovsky prispevok.manzel neplati pocas poberania odvody.faktury kludne moze vystavovat a pracocat kedze je zivnostnik.co sa tyka odvodov pocitat s tym ze zdravotne odvody sa potom rataju podla prijmu cize moze dojst nedoplatok potom na dalsi rok.Aby ste neboli prekvapeni.
@lucya89 dakujem pekne ,len som práve čítala,že musím platiť zdravotné ako samoplatiteľ,či ked sa nahlásim ako nezamestnaná nemusím?Toto ešte iste neviem ako to je.A ešte prosím k tým mužovým zdrav. odvodom,ako ,že môže prísť nedoplatok?Dakujem pekne za vysvetlenie
@petrahankova pokial si vedena na UPSVaR ako nezamestnana tak nemysis platit zdravotne. Ako samoplatitel si vtedy ked by si sa nehlasila na urade prace.
Zdravotne poistenie v rocnom zuctovani prihliada na vysku prijmu.takze sa moze stat ze ak bude vystavovat faktury a mat prijem pride nedoplatok.
@draik na základe toho chcem zostať na RD bez poberania rodičovského príspevku (pretože otec bude poberať materské) lebo môžem zostať na RD do 3 rokov veku dieťaťa. A na prehĺbení starostlivosti o dieťa sa budem podieľať aj ja bez nároku na rodičovský príspevok. A o dieťa sa nemusia naraz starať obidve osoby. Ďakujem.
Ahojte zienky mam otázku mne momentálne konci materská je možné aby po mne išiel na materskú priatel ? Do minulého roka do septembra bol zamestnaný a od vtedy je na úrade prace a robi iba na dohodu . Dakujem za odpovede
My to ideme takto tiež realizovať, po mojej MD nastúpi manžel na 28tt a potom pojde malé do jaslí od 1roka. Aj keď zarobí dobre vždy budeme mať viac ako keď ja dostanem rodičovský + jeho plat. Môj plat+jeho materské bude oveľa viac, a čo je najdôležitejšie a kvôli čomu to robím, nemožem prísť o moje dobré miesto 🙂
Cavix, moze 1,5 rocny syn navstevovat sukromne jasle ak otec nastupi na matersku dovolenku? Myslim, ze podla pagrafu 15, starostlivost o dieta nemusi otec vykonavat osobne. Mylim sa ? Dakovacka.
@hoffka777 Ak by sa zamestnal u iného zamestnávateľa (ako bol posledný) na 90 kal. dní bez PN a OČR do nástupu na materské... a bude mať splnenú podmienku 270 dní nemocenského poistenia za posledné 2 r. do dňa nástupu na materské, tak by sa mu počítalo z príjmu od nového zamestnávateľa...
No ak odpracuje menej ako 90 dní do nástupu na materské (hoci bude mať splnenú podmienku 270 NP v posl. 2 r. pred nástupom na materské), tak by sledoval predchádzajúci kal. rok pred nástupom na materské, či tam bolo odpracovaných min. 90 kal dní (vychádzalo by sa pri výpočte z predchádzajúceho kal. roka).
@vivi68 Aby sa mu mohlo počítať zo súbehu poistení (z oboch nemocenských poistení t.j. PP + dohoda), musel by mať splnenú podmienku 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 r. pred nástupom na materské z oboch nemocenských poistení zvlášť.
Tým, že nastúpi na dohodu iba posledné 3 mes. pred nástupom na materské, tak z dohody túto podmienku mať splnenú nebude. V takomto prípade by sa počítalo iba z pracovného pomeru, kde má splnenú podmienku 270 dní NP v posl. 2 r.

@007zabicka
Mesiac vopred by mal oznámiť zamestnávateľovi nástup na MD. Nemusíte sa zamestnať.