Po materskej dovolenke matky nástup na materskú dovolenku otca
Dobry den, dnes mi kolegyna povedala, ze jej dcera bola v standardnej dlzke na materskej dovolenke. Po jej uplynuti chce nastupit do prace a isli do soc. poistovne nahlasit aby dostaval rodicovsky prispevok otec dietata. Je mu vsak namiesto rodicaku normalne priznali na pol roka matersku dovolenku. Je to mozne? stala sa nejaka pozitivna zmena o ktorej neviem?dakujem pekne
@majusqa77 Prosím ešte by ma zaujímalo,ak by sa náhodou od januára zvýšilo materské na 75% a poberáme do apríla,tak sa nás to týka,či nie,ked už poberáme 70%?Dakujem pekne
prosim vas o radu, manzel je 4ty mesiac na PN, a ked sa vrati, kvoli zdrav. stavu ho prepustia, chceli by sme skusit MD, len sa chcem spytat, do toho 270 dni poistenia sa rata, aj ked je zamestnany, ale na PN? robil od 7 jan do 8. juna 2016, potom PN doteraz a predtym bol nezamestnany a robil od januara do konca marca 2015, potom nezamestnany do toho 7. jan. dakujem za info. z.
Ahojte chcela by som sa spýtať pri nástupe otca na materskú vzniká mu za tento čas taktiež dovolenka? ďakujem
Ahojte, vidim, ze sa vyznate. :D Potrebovala by som poradit. 2.12 2016 mi konci materska, chcela by som, aby siel na matersku muz, ale aby ostal pracovat. Je normalne zamestnany, ale vedel by si vybavit novu zmluvu na dobu urcitu. Otazka je, ci to moze byt zmluva na TPP a na tu istu poziciu aku ma teraz? (4 dni robi a 4 dni je doma, za 8 dni robi cez den len dva dni, cize by sa teoreticky dalo obhajit, ze sa stara o dieta). Dalsia otazka, treba ist na UPSVAR a zrusit ziadost o rodicovsky (myslim, ze som ziadala uz par dni po porode, s tym, ze mi zacne byt vyplacany v januari 2017)
@mirka100911 nie, nemoze. Mala by to byt ina pozicia, ina napln prace. A ano, musis si zrusit rodicak
@majusqa77 A este sa chcem spytat, v akom poradi mame veci vybavovat? Najskor ist na Socialnu poistovnu pre ziadost o meterske, potom v muzovej robote potvrdit, urobit novu zmluvu atd, potom upsvar zrusit rodicovsky, s potvrdenim sa vratit na Socialku a cakat na ich vyjadrenie? Ci som nieco zabudla?
@majusqa77 A vdaka za pomoc a vobec ochotu radit v tychto otazkach, lebo na uradoch sa tvaria ako keby zo svojej penazenky davali.. ;) Inak uz je to dost rozsirene, ze to takto "vyuzivaju" rodicia, mam strach aby to este nezrusili do 2017...
@mirka100911 na socialku si ist zobrat ziadost o materske. Potom ty zrusit rodicak, muz dava ziadost o materske do prace (inak on by mal ofocialne mesiac pred nastupom oznamit nastup na md). Od nas si potom socialka vyziadala doklad o skonceni mojho rodicaku a dohodu o prevzati starostlivosti. Odporucam na ziadost dopisat telef.cislo, nech potom kontaktuju.. ..a este - matersku neziadat od prveho v mesiaci - nech je za dany mesiac narok aj na rodicak
@majusqa77 Nam by to myslim vychadzalo od tretieho v mesiaci. Ja som prave planovala, ze uplne zrusim aj za december ten rodicak, aby sme nepoberali v tom mesiaci "dve davky", lebo som myslela, ze by to vadilo... Ci staci ked im potvrdim, ze od 3.12 nepoberam rodicak (aj ked za december dostanem) ? To by potesilo.. :D
@ivanina23 ahojte, vie mi niekto poradit kolko je materska z min mzdy? Priatel je nezamestnany jo kedze predtym pracoval, vraj ma narok na materske, ale uz z min mzdy. Stacilo by aby som sa vratila do prace na polovicny ci musim na cely uvazok? Neviem ako to je s odvodmi a tak...
@ivanina23 Pokial viem, do prace sa nemusis vratit vobec, ale doplacas si zdravotne a dochodkove... Cca 60 eur... S tou minimalnou neviem..
@nivea777 na socialke nam povedali ze musi mat tych 270 dni odpracovanych...ale vraj ked uz nepracuje rata sa mu to z minimalky. boze, kazdy hovori inak. My mame 2 deticky veeelmi rychlo po sebe, ja viem tak, ze nemoze byt subeh napr on materska, ja rodicak na dalsie a kamoske zase povedali (ona ma deti rovnako po sebe ale je z ineho mesta), ze moze byt ze kazdy bude poberat inu davku,pretoze kazde vyplaca ina institucia...Ale to sa mi nezda.
@ivanina23 no pri zene je to tak ze musi mat 270 dni NP a plus aktivne NP alebo byt v ochrannej dobe..cize tehotna v case ked skoncil PP.. a neviem ci aj chlap nemusi byt zamestnany ked si ziada o MD.. na toto ti ja veru neodpoviem..su tu ine expertky na to,ktore sa viac vyznaju takze nebudem davat mylne info.. to je len moj dojem ..a od bab co tu pisali viem ze nie je mozne mat matersku aj rodicak v jednej domacnosti..
@mirka100911 staci aby nastupil na md 2.12. a dostanes aj rodicak. Ty das ziadost o zrusenie k 1.12. (nedaj sa presvedcit ze musis 30.11., nieje to pravda)..
@ivanina23 ak je nezamestnany, nema na matersku narok. Okrem podmienky 270dni poistenia je aj to, ze musi byt bud aktivne nemocenske poistenie, alebo v ochrannej lehote, ktora je u muza u dni
@majusqa77 ako som už písala, vybavovali sme teraz to mužove materské od 3.10.,všetko pobehané,už aj zo socialky mužovi prišlo rozhodnutie,kolko bude na den dostavať a pár dní na to zase mne zo socialky volali,že či majú ukončiť poberanie rodičovského 30.09 alebo 31.10.?Ja som im jasne povedala,že 2.10. lebo muž má od 3.10. materské,tak mi povedali,že im mám ešte priniesť to rozhodnutie mužove,kolko bude dostavať.Tak som tam vo štvrtok bola a som sa pýtala,že na čo im to je ,a že to musia evidovať,že či to nieje menej než bol rodičák ,lebo vraj by to potom doplacali,ak by bolo.A taktiež som sa pýtala,či ten rodičák za tie dva dni oktobrove dostanem,dostanem 🙂 .Ako tu ste mi to všetko krasne vysvetlili,no tam furt čosi spochybnujú. 😒
@petrahankova oni aj mne do rozhodnutia (pred 2 rokmi) napisali, ze rodicak bol vyplacany do 30.9., ale odnaty bol k 21.9., z dovodu nastupu muza na md. Ja som uplne na nich kaslala, proste muz realne ostal z prace doma a nech si oni riesia co chcu 🙂
@majusqa77 to ti správne napísali, lebo rodičák sa nevypláca za dni ale za mesiac, takže bol vyplatený do 30.9. za mesiac september, tak nekašli na nich, napísali to správne a odňatý bol 21.9. lebo manžel išiel na MD.
@petrahankova správne sa ťa pýtali, k 2.10. nemôže byť ukončený rodičák, môže byť odňatý k 2.10. a ukončený na konci mesiaca, čiže sa pýtala či 30.9. alebo 31.10. a ty si mala povedať, že 31.10. ukončený a 2.10. odňatý

@petrahankova ja som myslela od kedy bol manzel sa nahlasit na MD, pretoze ak som sa ja bola tam pytat, tak mi povedali, ze az ked dostanem rozhodnutie mam s tym prist a doniest ostatne papiere - cestne preh., RL