icon

Po materskej dovolenke matky nástup na materskú dovolenku otca

makromolekula
2. júl 2013

Dobry den, dnes mi kolegyna povedala, ze jej dcera bola v standardnej dlzke na materskej dovolenke. Po jej uplynuti chce nastupit do prace a isli do soc. poistovne nahlasit aby dostaval rodicovsky prispevok otec dietata. Je mu vsak namiesto rodicaku normalne priznali na pol roka matersku dovolenku. Je to mozne? stala sa nejaka pozitivna zmena o ktorej neviem?dakujem pekne

janfo
18. nov 2016

Este sa chcem uistiť - manžel nastúpi na MD dňa 2.1.2017./PZ bude plynúť ďalej - urobí sa len prerušenie z dôvodu čerpania MD/ Ja zruším RP k 1.1.2017 a uzatvorí nový pracovný pomer na inú pozíciu od 3.1.2017. Dobre to chápem tie dátumy?

mm2008
18. nov 2016

@janfo datumovo mozno ok,ale vobec nerozumiem,preco mm uzatvara novu zmluvu,ked ju ma na dobu neurcitu? Akoze on chce pri svojej materskej pracovat?

janfo
18. nov 2016

Jasne bed to moze len aj i toho isteho zamestnavatela len ini poziciu.

mirka100911
19. nov 2016

@janfo myslím, že aj k 2.1. Môže uzavrieť novú, keď už bude na materskej. Môj mm nastupuje 8.1. 😀 mne končí materská 1.12 a vraj som nemala nárok na rodičak za ten jeden deň, keďže sa išlo z materskej do materskej... A keby sme to mali oddialovat, radšej sa oplatí, aby ostal ešte do januára. Lebo novú zmluvu bude mať na menej peňazí, nezarobi toľko, ani dovolenku mi neplatia, tak že ešte Vianoce radšej vyčkáme. 😀 tetuska na upsvar na mňa pozerala, že špekulujem, aby som dostala peniaze, no a čo, veď na to mam nárok, nie...?

mm2008
19. nov 2016

@mirka100911 a co tetusku do tvojich spekuaciii... ved to nedava zo svojho... fakt sa niektore tvaria akoby davali zo svojho...

evittam
19. nov 2016

@mm2008 No to je tá najčastejšia slovenská vlastnosť - čo narobíš.... 😉
@mirka100911 Tebe končí MD 1.12.2016? A manžel nastupuje na MD až 8.1.2017 na MD? Tak máš nárok na rodičovský aj za december aj za január....

majusqa77
19. nov 2016

@mirka100911 ja som dostala rodicak aj za jeden den (mne koncila md v sobotu a muz ostaval doma od pondelka)

janfo
20. nov 2016

Ok tak novu prac zmluvu dame od2.1. Vtedy si aj manzel poziada o materske. Mna to ani nenapadlo ze za 1.1 este dostanem rodicovsky. 1.1 je nedela a sviatok tak zmluva od 2.1

seliselka
20. nov 2016

Neviete mi poradit, nabehla som teraz na matersku...dobrovolne som si platila odvody do socialky...pocas tej materskej co budem dostavat pol roka si musim dalej platit odvody? Ci zacnem az po materskej opat?

seliselka
20. nov 2016

Je vyhodnejsie dat otca na matersku?

evittam
20. nov 2016

@seliselka Odvody počas MD neplatíš - ako ani počas PN. Čo sa týka toho, či budeš platiť odvody počas RD záleží od toho či budeš mať nejaký príjem ako SZČO. Či je výhodnejšie aby bol otec na MD - no tak ak má tú možnosť, že áno tak jasné, že hej - určite bude mať vyššiu MD ako len ten rodičovský - teda ak má nejaký normálny plat. To už sa vy musíte rozhodnúť čo sa vám oplatí a čo nie. 😉
http://mesacnikpodnikanie.sk/podnikanie-a-zena-...

seliselka
20. nov 2016

@evittam to treba volat do socialky ze teraz si nebudem platit dobrovolne? Ci jednoducho nezaplatim odvody? Tak ja mam sro ale niesom zamestnancom vo vlastnej firme cize zijem zo ziskov...a manzel ma minimalnu mzdu tak neviem co je lepsie teraz? Hmmm...

evittam
21. nov 2016

@seliselka No veď budeš poberať z DNP materskú - tak neplatíš odvody - akoby si bola na PN...... No a ak má manžel minimálnu mzdu, tak je to stále lepšie MD ako rodičovský-stále je to viac.

mirka100911
21. nov 2016

@mm2008
@evittam
@majusqa77 veď to, akoby zo svojho mala dať.. 😒 no nevadí, nakoniec sa nám viac oplatí abu cez vianoce bol ešte normálne zamestnaný, keďže tam mu aj sviatok nejaký zaplatia. Od januára bude na dohodu len.. A naschvál som to dala až od ôsmeho, že za ôsme dní aspoň, nech nepinda za ten rodičak. 😀

evittam
21. nov 2016

@mirka100911 Nemá ti kto "pindať" - a múdre reči "tetušky" na úrade by som si buď nevšímala alebo by som sa jej slušne spýtala, že či mi to ide platiť ona. 😝 Človek sa nesmie dať a nesmie si myslieť, že tieto tetušky sú tým čím si myslia ony, že sú - a to že si môžu dovoliť čo len chcú..... 😉

rekika
22. nov 2016

@majusqa77
@9lf9
@evittam
@zalka
dievčatá dík!! Mam ho RP. Bola som na UPSVR a s neochotou, ale dostala som kopiu.AA A akože som sa opýtala či som ju spravne pochopila, že mi pride ešte rodičak, lebo mi nanabehol iba prispevok. Pozrela do pc a povedala,že nemá rozhodnutie od kedy je manzel na MD. Navrhla som jej, že ked ho osobne donesiem či mám nárok na RP za tento mesiac ? Samozrejme, že mám lebo 3 dni patria mne a od 4 dna je MD manzela. JOJ tesim sa, keby som tam nezasla, tak nikomu nic.

tish1986
23. nov 2016

Ahojte, prosím poradí mi niekto presný postup, na aký úrad v akom poradí ísť? Situácia: som na RD s 2 deťmi (syn 2r9m a dcérka 1rok), poberám 1 rodičovský príspevok na obe deti. Manžel je momentálne na podpore a doobedu je s deťmi on doma, kým ja učím na polovičný úväzok popri rodičovskej. Keďže mu 31.12. končí podpora, chcel by od januára ísť na MD. (Na dobu neurčitú ho zamestná moja mama vo svojej firme, to nie je problém). Len nevieme, aký dátum by bolo naj dať preňho ako nástupný do práce a aký nástup na MD. (Riešime situáciu takto, lebo od januára budem mať viac žiakov, takže je to pre nás lepšie, keď budem pracovať ja a on bude s deťmi). Mám najprv ja pozastaviť svoju RD a poberanie rod.príspevku a následne on pôjde na SP ohlásiť materskú alebo ako? Vďaka za rady, pekný deň.

majusqa77
23. nov 2016

@tish1986 ako dlho je muz doma? ma splnenu podmienku 270 dni nemocenskeho poistenia?

tish1986
23. nov 2016

@majusqa77 Ano, pracoval dlho v predošlej firme a doma je od júna...

majusqa77
23. nov 2016

@tish1986 urcite sa musi najskor zamestnat, aby sa mu obnovilo poistenie.. ..ak nebude mat u mamy vo firme odrobenych 90dni, neviem z coho by sa mu pocitalo. ak by chcel aby sa mu pocitalo z toho prijmu, musi mat 90dni bez pn a ocr

tish1986
23. nov 2016

@majusqa77 aha, viem čo myslíš... ale ona ho nemôže zamestnať na 90 dní s nejakým super platom, takže ostáva iba možnosť, že mu ponúkne prac. zmluvu a vymer. základ pre MD bude mať z predošlého zamestnania, však?

majusqa77
23. nov 2016

@tish1986 to prave neviem. ci by sa mu bral predchadzajuci zamestnavatel, alebo z minima.. ..fakt neviem... ..mozno skor @zalka 🙂

polacka
23. nov 2016

Prosim poradte aj mne 🙂 Manzel by chcel ist na MD, narok by splnal. Mne konci MD 10.12.16
Ja som zamestnanec. Mozem ostat na RD alebo musim nastupit do prace, do ktorej ist nechcem? Ze by som mu len pisomne oznamila koniec MD s tym, ze pokracujem dalej s RD? Pripadne mozem ostat na RD este so starsim dietatom, ktore ma 2r4m? Muselo by sa to nejako prehlasovat? Dakujem vam

zalka
23. nov 2016

@majusqa77 @tish1986 ak má v roku 2016 odpracovaných v predošlej fy 90 dní tak po nástupe do zamestnania u tvojej mamky, a následnom nástupe na MD sa bude rátať MD z platu z predošlej fy
ak tam nemal toľko odpracované, napr. že bol na PN tak potom sa MD bude rátať z minima.

tish1986
23. nov 2016

@zalka Dakujem pekne za odpoved. Pracoval tam bez PN od min. roku do konca juna, takze ano, je to viac ako 90 dni... Vdaka a pekny vecer.

akdalv333
6. dec 2016

ahojte, manzel je SZCO, od decembra nastupil na MD, ja som normalne zamestnana na TPP, cerpala som matersku, nasledne cca 2 mesiace rod.prispevok, do prace nastupit nejdem a chcela som sa v zdravotnej poistovni nahlasit ako samoplatitel na dobu pokial bude manzel poberat materske, lenze pani ma presviedcala, ze tuto zmenu moze urobit iba moj zamestnavatel, ako to teda je? Mate s tym prosim niekto skusenost, ja si myslim, ze ostavam na rodicovskej dovolenke, samozrejme rodicovsky prispevok pocas tohto obdobia poberat nemozem. Taktiez mi na socialnej poistovni tvrdili, ze sa nemusim odhlasovat a manzela, ze prihlasia automaticky, no nejak sa mi to nezda. Dakujem za odpoved

majusqa77
7. dec 2016

@akdalv333 ano, prehladuje to zamestnavatel - on ta prihlasuje ze si poistenec statu a musi to zmenit

majusqa77
7. dec 2016

*prehlasuje

mm_224
7. dec 2016

Je tu dost vela stran uz a cital som len poslednych par. Je tu niekde zhrnuty postup, ak chce otec (zamestnanec) prejst na MD a dalej pracovat? Skusim zhrnut ako som to zatial pochopil na nasom domacom priklade.
1. Manzelka na RD sa ku dnu x.y.2017 odhlasi z RD (treba to alebo sa to stane automaticky?)
(toto na soc. poistovni)
2. Ja sa ku dnu x+1.y.2017 prihlasim na MD (toto. na UPSVaR)
3. U zamestnavatela dohodnem novu PZ na dobu urcitu, ktora konci o 28 tyzdnov od x+1.y.2017
4. Manzelka sa od x+1.y.2017 prihlasi na UPSVaR ako nezamestnana
5. Zamestnavatel ma prihlasi na soc.poist. ako noveho zamestnanca od x+1.y.2017 , a okrem zdravotneho a urazoveho poistenia za mna nemusi platit dalsie odvody, a z mojej mzdy nebude odvadzat ziadne odvody
6. O 28 tyzdnov od x+1.y.2017 bude den q.z.2017. Ku dnu q.z.2017 mi skonci PZ na dobu urcitu, a od q+1.z.2017 sa "vratim" z MD na povodnu pracovnu poziciu (resp. zmluvu) a budem pokracovat v pracovnopravom pomere ako do x.y.2017

Podklady:
- prehlasenie matky o zvereni starostlivosti dietata do opatery otca???
- ???
- ???
Otazky:
- budem mat pocas MD narok na dovolenku z novej PZ na dobu urcitu?

majusqa77
7. dec 2016

1. na UPSVaR poziada o odnatie RP. ak je zamestnana, musi to oznamit zamestnavatelovi, aby ju prehlasil
2. ty sa na MD neprihlasujes. ty si pojdes na socialku vyziadat ziadost o materske, to vypises ako iny poistenec a odovzdas zamestnavatelovi
3 a 4 ano, aj ked ja by som tam kludne dala dobu neurcitu a potom rozviazanie prac.pomeru dohodou
v bode 5 pri xy som sa stratila 🙂

podklady: nie prehlasenie, ale dohoda o prevzati starostlivosti medzi rodicmi, z UPSVaR potvrdenie o skonceni poberania RP
otazky: ano, vznikne