icon

Po materskej dovolenke matky nástup na materskú dovolenku otca

makromolekula
2. júl 2013

Dobry den, dnes mi kolegyna povedala, ze jej dcera bola v standardnej dlzke na materskej dovolenke. Po jej uplynuti chce nastupit do prace a isli do soc. poistovne nahlasit aby dostaval rodicovsky prispevok otec dietata. Je mu vsak namiesto rodicaku normalne priznali na pol roka matersku dovolenku. Je to mozne? stala sa nejaka pozitivna zmena o ktorej neviem?dakujem pekne

zalka
7. dec 2016

@mm_224 no zamestnávateľ za teba bude platiť všetky odvody .. lebo budeš mať novú zmluvu, a tú si skontroluje SP či náhodou nie je taká istá ako bola tá predošlá z ktorej si na MD, či je tam tá uistá práca, to isté zaradenie na to pozor ...

mm_224
7. dec 2016

@majusqa77
Aha. Takze ona nepride o Rodicovsku dovolenku, len o rodicovsky prispevok. Cize bude nadalej na RD ale uz nebude poberat RP a teda sa nemusi davat ako nezamestnana.

majusqa77
7. dec 2016

@mm_224 a trva pracovny pomer? ak ano, treba len nahlasit, ze nieje poistenec statu. rd moze pokracovat dalej

zalka
7. dec 2016

@mm_224 no ale musí si sama platiť odvody do ZP ... ak nemáte iné dieťa do 6r kt. nechodí do škôlky

mm_224
7. dec 2016

@zalka
@majusqa77
Manzelka nema pracovny pomer cize po skonceni RD bude nezamestnana. Ak by musela na RD platit odvody, tak je potom asi vyhodnejsie sa prihlasit ako nezamestnana na UPSVaR, kedy plati odvody stat, ci nie?

Ako je to s tymi odvodmi teda? Socialna Poistovna na svojej stranke pise, ze plati "vylúčenie povinnosti platiť poistné" aj Mihal to uvadza vo svojom blogu, kedy zivnostnici nemusia platit odvody ked su zaroven na MD.
vid : http://www.socpoist.sk/poradna-vcw/57185s?prm2=...

A este k tej kontrole prac. zmluvy na SP. Co sa povazuje za rozdielnu a za rovnaku zmluvu?

zalka
7. dec 2016

@mm_224 áno bolo by lepšie ísť na UP sa jej zaevidovať aby nemusela cca 62e mesačne platiť odvody do ZP

si živnostník? živnostník na MD môže pracovať, zamestnanec nie .. porovnávaš hrušky s jablkami

rovnaká ... ked má rovnakú činnosť .. napr. v starej zmluve šofér v novej šofér
iná .. ak má v starej šofér, v novej skladový pracovník ... a robí v sklade napr.

mm_224
7. dec 2016

@zalka Dik za odpoved.
Na tie odvody sa pytam preto, ze v tom pripade na webe SP (vid link) tiez nie je uvedena zivnostnicka ale zamestnankyna, a nemusi ona ani zamestnavatel platit odvody do SP

zalka
7. dec 2016

@mm_224 pýtaj sa priamo na stránke SP cez kontaktný formulár, nestretla som sa s tým.

mm_224
7. dec 2016

@zalka Este toto som nasiel na SP:
"V prípade poskytovania materského platí vylúčenie povinnosti platiť poistné na sociálne poistenie pre všetky právne vzťahy (bez ohľadu nato, či ide o jedného alebo viacerých zamestnávateľov, alebo napríklad o poistný vzťah dobrovoľne poistenej osoby). Zamestnávateľ za obdobie vylúčenia povinnosti platiť poistné platí iba poistné na úrazové poistenie, nakoľko na úrazové poistenie sa vylúčenie nevzťahuje. To znamená, že v období poskytovania materského platíte za uvedenú zamestnankyňu aj z dohody len poistné na úrazové poistenie."
http://www.socpoist.sk/2142-menu/55441s?prm2=54...

majusqa77
7. dec 2016

z dohody sa tak plati, ale pri TPP neviem ani ja

mm_224
7. dec 2016

@majusqa77 Podla mna sa medzi "všetky právne vzťahy" musi ratat aj TPP. Mozno keby to mohol niekto, co to tak uz mal potvrdit...

majusqa77
7. dec 2016

@mm_224 ved ako ti radila zalka - napis si cez kontaktny formular do socialky. oni odpovedaju do par hodin

majusqa77
7. dec 2016

a daj nam potom vediet, zase budeme mat dalsiu info 🙂)

mm_224
7. dec 2016

@majusqa77 No ved my sme tie prispevky dali sucasne tak som jej odpoved este nevidel 😀

mm_224
7. dec 2016

@zalka @majusqa77
Odpoved z SP:
"Vážený pán XXX

Zamestnanec počas obdobia, kedy poberá dávku materské, má vylúčenie od platenia poistného na účely sociálneho poistenia (§140 zákon o sociálnom poistení). Vylúčenie platí aj pre zamestnávateľa - okrem poistného na účely úrazového poistenia. To znamená, že ak si budete z jedného pracovnoprávneho vzťahu uplatňovať dávku materské a na druhý pracovnoprávny vzťah budete vykonávať činnosť, vylúčenie od platenia poistného sa vzťahuje na oba pracovnoprávne vzťahy (okrem úrazového poistenia) počas celého obdobia poberania dávky materské ako zamestnanec.
V otázke zdravotného poistenia odporúčame kontaktovať príslušnú zdravotnú pooisťovňu.

S pozdravom
..."

majusqa77
7. dec 2016

@mm_224 a zdravotka sa podla mna plati, tam je rocne zuctovanie uz...

mm_224
7. dec 2016

@majusqa77 No ved uvidime ako rychlo odpovie VsZP 🙂

majusqa77
7. dec 2016

@mm_224 oni zvyknu tak za 1-2 dni 🙂

janfo
7. dec 2016

Ten prispevok ohladne odvodov prispevok zo soc. Poistovne nechapem. To akoze manzel ide na matersku ako zamestnanec a uzvrie v tej istej firme novu PZ na 28 tyzdnov. A firma nebude platit za neho odvody. Podla mna asi nie. Bude zamestnanec.

mijo53
8. dec 2016

@janfo podľa mňa firma bude zaňho platiť odvody z novej zmluvy, zo starej nie, lebo prácu podľa starej zmluvy nebude vykonávať a bude z nej čerpať materskú dovolenku

majusqa77
8. dec 2016

@mijo53 zo starej zmluvy ani nema ake, tam bude cerpat nemocensku davku

janfo
8. dec 2016

Tomu rozumiem, ale čo vyššie napísala mm_224 tak tomu nechápem tým odvodom

mm_224
8. dec 2016

@janfo no napísala som to, ako mi to poslala SP. Bola to odpoveď na konkrétnu otázku, ci sa budú platiť odvody aj z novej zmluvy. Ako píšu - nebudú.
Ďalší bonus na tom je ten, ze pri rovnakej hrubej mzde, bude čistá mzda vyššia o 81% "odpustenych" odvodov. Naviac zamestnávateľ zaplatí pri rovnakej mzde menej na odvodoch...

janfo
8. dec 2016

Mne sa to volako nevidi. Neviem v ktorom fore som tu citala ze zamestnavatel neplatil odvody a potom mu prisiel nedpolatok na odvodoch aj zi Sp aj Zp. Urcite nech radsej strhaju akoby mal potom zamestnavatel vycitat ze kvoli nemu ma nedoplatky ak to najdem hodim to sem

janfo
8. dec 2016

Dajte si vo fore temu pracujuci otecna materskej odvody zamestnavatela

mijo53
8. dec 2016

@majusqa77 ale z novej bude?

janfo
8. dec 2016

Aj ja si myslím, že áno, lebo toto by už bola riadna diera v zákone ....

mm_224
9. dec 2016

@mijo53
@janfo
Baby, takze este raz, priamo informacia zo SP: "To znamená, že ak si budete z jedného pracovnoprávneho vzťahu uplatňovať dávku materské a na druhý pracovnoprávny vzťah budete vykonávať činnosť, vylúčenie od platenia poistného sa vzťahuje na oba pracovnoprávne vzťahy (okrem úrazového poistenia) počas celého obdobia poberania dávky materské ako zamestnanec."
Nechapem, preco to este vobec riesite, jasne je povedane, ze soc. odvody sa platit nebudu, bodka.

janfo
9. dec 2016

Kamoskin muz nastupil na matersku teraz od 1.12. A taktiez zostal robit v tej istej firme a volali zamestnavatelovi zo socialky ze ci ten pan ozaj robi. Potom napisem blizsie ked sa dozviem viac

janfo
12. dec 2016

Prosim info co treba zaskrknut na registracnom liste aj manzel ide na matersku a vznika novy pracovny pomer a aby neplatil odvody ako bolo pisane vyssie