icon

Po materskej dovolenke matky nástup na materskú dovolenku otca

makromolekula
2. júl 2013

Dobry den, dnes mi kolegyna povedala, ze jej dcera bola v standardnej dlzke na materskej dovolenke. Po jej uplynuti chce nastupit do prace a isli do soc. poistovne nahlasit aby dostaval rodicovsky prispevok otec dietata. Je mu vsak namiesto rodicaku normalne priznali na pol roka matersku dovolenku. Je to mozne? stala sa nejaka pozitivna zmena o ktorej neviem?dakujem pekne

iwka36
16. dec 2016

Je tu toho vela. Ale ak som spravne pochopila. Zacina mi md vo februari. Dcera 2.5 na nu muz nemoze poberat matersku? Proste ziadny subeh?

majusqa77
16. dec 2016

@iwka36 len jeden z rodicov. S bud materske alebo rodicak. Jedine ak nastupi teraz kym nepojdes ty

iwka36
16. dec 2016

Kazdy inak. Mzdarka vravi, ze sa to da. Len tiez si myslim, ze potom by mohli byt obaja na materskej ale kazdy s inym dietatom😂

zalka
16. dec 2016

@iwka36 nie nedá sa to, mzdárka sa mýli.
Čiste teoreticky,
ak opustíš manžela rozvedieš sa, a dieťa staršie zveria jemu do opatery... tak môže poberať MD pričom ak by sa tebe narodilo dieťa druhé tak tiež môžeš poberať MD .. lebo už ste nezávislé dve rodiny.
Ale to by ste určite do mája nestihli to takto poriešiť ... a čo som napísala je len čistá teoria.

iwka36
17. dec 2016

My sice manzelia nie sme. Ale tiez si myslim 🙂

mm_224
19. dec 2016

Tak uz aj odpoved zo VsZP mame. :
"z Vášho e-mailu sme porozumeli, že poberáte materske zo sociálnej poisťovne a popri tom budete pracovať na pracovný pomer u iného zamestnávateľa. Zamestnávateľ má povinnosť z dosiahnutého príjmu odvádzať poistné do zdravotnej poisťovne."

Takze zdravotne odvody sa platia.

natanele
7. jan 2017

Prosím poraďte. Dcérka bude mať vo februári 3, ja som s ňou doma ako osoba starajúca sa o dieťa a manžel na MD a pracuje na druhú zmluvu. Dcérka by mala teraz od pondelka 9.1. nastúpiť do škôlky, neprídeme však o materskú? Ďakujem
@majusqa77 poradíte?🙏

mirka100911
7. jan 2017

Zvýšenie materskej platí aj spätne? Muž od zajtra nastupuje na materskú, myslím že do 23 júla by mal byť... Čiže od 1.5.2017 bude mať zvýšenú?

majusqa77
7. jan 2017

@mirka100911 ano. Percenta sa preratavaju

majusqa77
7. jan 2017

@natanele materska skonci 3timi narodeninami dietata

natanele
7. jan 2017

@majusqa77 áno to viem,ale neprídeme o peniažky-materskú, ak ju dáme do škôlky?

mm2008
7. jan 2017

@mirka100911 ako myslíš spätne? vyššie % dostane až do 1.5. a nie spätne od januára ...

majusqa77
7. jan 2017

@natanele nie, to nikto neskuma

majusqa77
7. jan 2017

@mm2008 podla mna myslela, ci sa budu preratavat uz priznane davky. Lebo pri zmene vz k 1.1.sa nepretatavaju

ninan2
8. jan 2017

@majusqa77 Ahoj, prosím Ta, ziadost o odnatie rodicaku sa da teoreticky vybavit aj postou? Ci treba ísť do Technopolu. Ak som dobre pochopila, zároveň si tam manzel v Sociálnej vyzdvihne ziadost o MD. Tu da v praci a neskor Sociálnej dolozi, ze mi pozastavili rodicak. Neviem ako to vsetko trva casovo a ake dátumy uvadzat, ak by mala MD zacat cca od marca, ci sa to moze zacat vybavovat uz teraz alebo staci neskor. Vopred vdaka!

majusqa77
8. jan 2017

@ninan2 mesiac pred nastupom by mal oznamit v robote. Potvrdenie o skoncenie rodicaku mi dali az po vyplate posledneho. My sme to vybavovali asi 2 tyzdne pred nastupom.. ..zvazte, ci si da nastup na md pocas mesiaca - ziskate 1 rodicak, ale dostanete neskor papier a tym padom aj matersku (oni to doplatia)

majusqa77
8. jan 2017

@ninan2 a da sa aj pisomne, ale uz ked tam budete to mas zajedno. Hlavne si treba dat potvrdit prevzatie

mirka100911
8. jan 2017

@mm2008 myslela som len od toho mája, spätne som ani nedufala... 😀 dik..

editpiaf
8. jan 2017

@majusqa77 prosím ťa preluskala som čo sa dalo, ak niečo zle chápem tak ma prosím oprav. Postup je: ja ako matka pozastavim vyplácanie RP na Upsvare, muž pôjde pre tlačivo do SP o materské, doložíme dohodu o prevzatí dieťaťa do jeho starostlivosti na SP. Po priznaní materské môže pracovať na iný prac pomer, keď ho uzavrie hoci aj u toho istého zamestnávateľa. Ešte mám otázku ja chcem ostať na rodičovskej dovolenke, hoci aj bez rod. príspevku. Čo sa týka zdravotnej rada by som použila to, že máme ešte jedno dieťatko má necelých 5rokov -čiže starostlivosť o dieťa do 6rokov,asi teda zájsť do ZP a podpísať starostlivosť o dieťa do . Mám ja ešte niejake povinnosti voči SP, ZP, prípadne zamestnávateľovi? Ďakujem

editpiaf
8. jan 2017

Dievčatá a keď muž nastúpi na materskú treba ukončiť - dôchodkové poistenie -starostlivosť o dieťa do 6rokov v SP? Ci môžem byť naďalej prihlásená ak máme ešte jedno dieťa do 6 rokov? Alebo je formálne potrebné urobiť odhlásku a prihlášku? A čo sa týka ZP, môžem byť poistenec štátu, keď sa budem starať o druhé dieťa do 6 rokov? Treba tam niečo nahlasovať?

majusqa77
8. jan 2017

@editpiaf starsie dieta je doma alebo v skolke?

ninan2
9. jan 2017

@majusqa77 Jasne, vdaka. No prave sa snažím vyhnut toho, aby sme tam museli ist obaja, nechcem tam vlacit mensiu dcerku. A pripadne mne to tlacivo v SP nedajú?
A mam si nechat potvrdiť ziadost o pozastavenie rodicaku, hej? A ked mi potom pride postou ukoncenie, dame to do SP. Ci aj to pozastavenie im treba?

majusqa77
9. jan 2017

@ninan2 mne tu ziadost pre muza dali. ale chceli rodne cislo a tusim aj cislo OP. a nie, pozastavenie im nestacilo, to je skor doklad pre teba, ze si ziadala

olivia97
9. jan 2017

ahojte
mám takú čisto teoretickú otázku 🙂 trošku som lúskala toto fórum lebo o tejto možnosti som vedela, ale.....
manžel pracuje na TTP a zároveň ako SZČO, je možné aby žiadal o MD len ako SZČO? teda zostal by nadalej v TTP a nadalej by pracoval ako SZCO?
viac by sa zrejme oplatilo naopak ale manžel má obavy že v zamestnaní by ho potom preradili na horšiu pozíciu po návrate. iná zmluva/dohoda u tohto zamestnávateľa nie je možnosť

vopred dakujem za odpoved

mm_224
9. jan 2017

@majusqa77 Aky by bol rozdiel, keby bolo v skolke a keby doma? Tiez mame druhe dieta do 6r este, ktore chodi do skolky.

majusqa77
9. jan 2017

@mm_224 ak je na cely den v skolke, nemoze sa prihlasit na zdravotke ako osoba starajuca sa o dieta a mala by si matka potom platit zdravotku

editpiaf
9. jan 2017

@majusqa77 je nahlasena v skolke, no ma problem s imunitou, tak ju mam viac doma ako v skolke. A prosim ta nevies ako to je s dochodkovym v SP, ked muz nastupi na MD, musim sa ja odhlasit?

editpiaf
9. jan 2017

@majusqa77 Prosim ta je rozdiel ci je v statnej alebo sukromnej skolke? Ako sa to dokladuje?

majusqa77
9. jan 2017

@editpiaf nieje rozdiel. Ked ma dieta 3 roky hlasis na up kde s anachadza

mm_224
12. jan 2017

Baby, mate niektora muza, ktory poberal matersku z prace, a zaroven sa zamestnal V TEJ ISTEJ FIRME na INEJ pozicii a tam poberal plat? Niekde som zachytil nieco, ze niekomu to SP zamietla, a nazvala to nejak "zretazenie zamestnani" alebo tak nejak, a nepriznali mu matersku.