Po materskej dovolenke matky nástup na materskú dovolenku otca
Dobry den, dnes mi kolegyna povedala, ze jej dcera bola v standardnej dlzke na materskej dovolenke. Po jej uplynuti chce nastupit do prace a isli do soc. poistovne nahlasit aby dostaval rodicovsky prispevok otec dietata. Je mu vsak namiesto rodicaku normalne priznali na pol roka matersku dovolenku. Je to mozne? stala sa nejaka pozitivna zmena o ktorej neviem?dakujem pekne
Ahojte, chcela by som sa opýtať ako je to v prípade ak som ja szčo, manžel by nastúpil na materskú a ak to správne chápem ja si musím platiť aj soc. poisťovňu a zdravotnú?
Ahojte zienky, mna by zaujimalo, že kolko musím mat odrobené v práci (roky), aby ma zobrali naspat po materskej dovolenke? Dakujem 🙂
Prosím a teraz ked manžel Szčo poberá materské,tak ked mu skončí,musí to on niekde nahlasovať?Dakujem
@petrahankova nie. Ak sa prihlásil na dôchodkové poistenie počas poberania MD, tak sa musí odhlásiť.
@havana_frost on boll len na socialnej a zdravotnej poistovni
@majusqa77 Ahoj, prosim Ta, bola som dnes na UP poziadat o odnatie rodicaku z dovodu,ze manzel bude od 15.3. na MD. V SP mi pre neho dali to tlacivo a povedali, ze s nim ma prist az ked bude mat z UP potvrdenie o tom, ze uz rodicak neberiem. Obavam sa ale, ze mi to poslu az po vyplate poslednej davky, cize v polke aprila, je to tak?
@ninan2 mne dali doklad, že som požiadala o odňatie od toho a toho dátumu... Na počkanie priamo na upsvar.
@majusqa77 Jasne, v praci to vedia a je im to prakticky jedno, kedze na zivnost tam bude plynulo pracovat dalej. Este sa spytam aj ked je to mimo temy, je lepsie ked pomer ukoncia dohodou k tomu datumu, alebo moze pocas MD a zaroven zivnosti pokračovat dalej? Co je lepsie pre zamestavatela? Ma nejake vydavky s tou MD?
@majusqa77 Potom uz zostane na zivnosti a dovolenku z MD cerpat nebude. Ale pre zamestavatela je asi z tohto pohľadu istejšie, ked sa to teda ukonci. Nebude ziadny problem v SP s tym, ze materske mu budu priznávat v čase, ked uz nebude mat to neprerusene nemocenske poistenie z prace?
@evittam Tak to riesit nechceme, nakolko na zivnost bude robit presne to iste co doteraz, a v dohodnutej fakturovanej sume ma zohladnenu aj dovolenku, cize by ju bral 2x akoby. So sefom ma dobre vzťahy a kvoli tym par peniazom to nechce nejak komplikovat, z MD bude penazi dost navyse 😀
@majusqa77 ok, tiez som myslela, ze to tak bude lepsie. Jeho sef bol inak tiez na MD, ale zostal aj potom zamestnancom, cize sa to riesilo ukončením PP a potom hned novym. Pocas zivnosti moze urcite cerpat MD z toho prac.pomeru, ze? Cize moze byt zamestnancom aj živnostníkom zaroven.
@majusqa77 ahoj, mozem sa ta opytat otazku? Manzel mal nastupit na MD 6.3. a ja do prace, ziadost na Upsvar sme podali s tym ze ziadame o odnatie ku 5.3. z tohto dôvodu. Ziadost mi zobrali a o tyzden volali, ze si to mam prist prepisat, lebo oni rodicak môzu odnat bud od 1.3. alebo 1.4.. Bola som sa informovat aj na SP a tam mi povedali, ze ak mi ho odnimu ku 1.4., manzel nebude mat narok na MD. Bolo mi to cele zvlastne, pretoze ja predsa splnam este podmienku, ze 5 dni sa staram o dieta a tak nastupujem do prace a manzel na matersku. Ale vraj nemozeme sucasne pobrat dve davky. Cele sme to museli prerobit podla ich predstav.

@mm_224 ja som tak mala a nebol problem. Ale mala som uzatvorenu dohodu. Kym sa nenarodili prckovia som si riadne vykazovala 8 hodin denne