icon

Po materskej dovolenke matky nástup na materskú dovolenku otca

makromolekula
2. júl 2013

Dobry den, dnes mi kolegyna povedala, ze jej dcera bola v standardnej dlzke na materskej dovolenke. Po jej uplynuti chce nastupit do prace a isli do soc. poistovne nahlasit aby dostaval rodicovsky prispevok otec dietata. Je mu vsak namiesto rodicaku normalne priznali na pol roka matersku dovolenku. Je to mozne? stala sa nejaka pozitivna zmena o ktorej neviem?dakujem pekne

jotty
23. feb 2017

@majusqa77 keby si vedela, ake mi spravili peklo zo zivota a ako sa so mnou vsade bavili. Zistovala som si priamo aj u veducej Upsvar, tam som nehla. Pisala priamo na SP aj Upsvar, kde mi to aj mailom potvrdili, ze nemam pravdu. Ja si vsak stale myslim, ze pravdu mam... Ale nevyhadala som sa nikde. Tak sme si s manzelom radsej povedali, ze tych 203€ nam za to nestoji... Len bol trosku problem s jeho zamestnavatelom, ale nakoniec mu ustupil, ked mu vysvetlil, co je vo veci. No ja mam pocit, ze tam potom nemaju co robit, ked tieto veci neovladaju. A ake ti to dali potvrdenie? Mne nedali ziadne, ze oni potvrdenia nevystavuju, ked som si ho pytala

evittam
23. feb 2017

@jotty By som spravila "peklo zo zivota" ja im.

majusqa77
23. feb 2017

@jotty dali mi potvrdenie, ze za ten a ten mesiac mi bol vyplateny posledny rp. A v odovodneni bolo, ze na zaklade ziadosti zo dna xy, ku dnu xy

ninan2
23. feb 2017

Inak v mojej ziadosti o odnatie ziadny dátum nie je, iba ze kedy nastupuje manzel na MD. Tak teraz neviem ci to nahodou neukoncia uz k 1.3., je to mozne? Alebo by mi mali este volat?

jotty
23. feb 2017

@majusqa77 ked som pisala na Upsvar, tak mi odpisali presne toto co mi pises ty, ze bude v odôvodneni. Tak som to preposlala na SP a tam mi odpisali, ze mi to neuznaju, lebo rodicovsky za marec dostanem. A tym padom neuznaju manzelovi nastup na matersku v marci,ale az v aprili. Tak teraz netusim, ci si to v kazdom meste rozhoduju urady podla toho ako sa im paci.

majusqa77
23. feb 2017

@jotty 🙂

mijo53
23. feb 2017

@jotty vyplň formulár čo je na stránke SP a daj otázku, že chceš ukončiť poberanie rodičovského príspevku v deň xy a manžel nastúpi na materskú v nasledujúci deň, či je to v poriadku, lebo už takto má dohodnuté so zamestnávateľom. Podľa mňa sa takto môže, lebo ak platí, že žena po ukončení MD nastupuje na rodičovský príspevok a má ho za celý mesiac, tak musí to platiť aj opačne, ty ukončuješ rodičovskú a manžel ide na materskú. Cez formulár vždy odpovedia pravdivo, lebo je to čierne na bielom a nemôžu si dovoliť klamať a zavadzať a potom napíš čo ti odpovedali

mm_224
24. feb 2017

Hmm... co pise @jotty myslim aj dava zmysel. SP sa tiez zacala chytat vsetkych skarociek v zakone, a ked raz tam je napisane, ze nemozu poberat rodicia zaroven rodicovsky aj matersku davku, tak len vyuzili to, ze rodicovsky sa priznava na cely mesiac (a neprepocitava sa alikvotne len na pocet dni, ktore este je rodic na rodicovskej) tak tym padom tam naozaj vznikne subeh rodicovskeho prispevku a materskej davky 😒
Doteraz im to mozno nedocvaklo, ale teraz asi dostali nejake usmernenie z centraly aby zase mali kde na nas usetrit.
Takze bude treba ukoncovat RD vzdy k poslednemu dnu v mesiaci, a od nasledujuceho uz byt na materskej.

nivea777
24. feb 2017

@mm_224 a co matka ktora je na RD s dietatom starsim a v polke mesiaca nastupuje na MD??? nastupit na MD musi a za tu prvu polku mesiaca bola na RD takze na nu narok mat musi...

majusqa77
24. feb 2017

@mm_224 usmernenie nieje podstatne, stale je nieco v zakone napisane....

jotty
24. feb 2017

@mijo53 o tomto som im presne na SP hovorila, ze potom ako je mozne, ze zena ked prestupuje z RD opät na MD napr, v polovici mesiaca, tak dostane aj rodicak aj matersku. To mi pani povedala, ze je to matka a to môze. Ale nie v pripade otec a matka.... Tak uz nechapem. Aj som im povedala, ze moje zname si to vybavovali a dostali ich. Tak mi na to odpovedala, ze môzu cakat, ze po nejakych rokoch im pride z Upsvar vyrozumenie, ze maju € vratit, lebo to dostali nepravom. A ja sa mam s takymito ludmi hadat?

evittam
24. feb 2017

@jotty Nie hadat,ist si za svojim. A ja by som jej povedala,ze si teda radsej pockam tie roky na to kedy mi pride to vyrozumenie tie peniaze co mi patria vratit.😉
@mm_224 Suhlasim s @majusqa77. Usmernenie ni je nad zakonom....

mijo53
24. feb 2017

@jotty po nejakých rokoch to bude premlčané

mm_224
24. feb 2017

@evittam Lenze tu ide o to, ze v zakone to JE !!! Akurat ich len usmernili, ako si ho maju interpretovat. Jediny sposob ako si mozes vymoct, ze si statna institucia interpertuje zakon inac ako by mala, je podat to ako zalobu na ustavny sud.
To, ze to doteraz tak nerobili, je len a len ich chyba.

mm_224
24. feb 2017

@majusqa77 Vies mi povedat, v ktorom zakone (paragrafe) to mozem najst?
SP sice na svoje stranke pise v poradni toto http://www.socpoist.sk/poradna-vcw/57185s?prm2=... ale nikde tam nespomina na zaklade, ktorych paragrafov tak rozhodla.

mijo53
24. feb 2017

@mm_224 myslím, že SP sa snaží iba o svoj výklad. Preštudovala som si teraz výklad zákona p. Jozefom Mihálom a on ozaj píše, nemôže matka poberať súčasne rodičovský príspevok, musí ho odhlásiť z jeho poberania na úrade práce...
Podľa mňa je jedna vec odhlásiť a druhá vec vyplatiť, jotty mala odhlásený a že úrad práce ho vypláca za celý mesiac, to je podľa mňa vec úradu práce. Nepíše sa nikde, že musí byť odhlásený k poslednému dňu mesiaca a dala som aj dotaz na SP, tak uvidím, čo odpíšu.

mm_224
24. feb 2017

@mijo53 Ja sa s tebou nijak nehadam. Ja len hovorim, ze pokial je zakon napisany tak, ako je napisany, tak si ho moze SP interpretovat (vysvetlovat) aj tak ako to urobila. A ak s tym niekto nesuhlasi, a ma iny nazor, tak jediny kto o tom ako sa maju zakony vkladat a chapat rozhoduje ustavny sud. Cize v tomto sme v nevyhode, lebo SP moze konat na zaklade zakona, ale zial interpretovat si ho moze aj po svojom, pokial to nie je uplne jednoznacne napisane priamo v zakone.

janotka88
24. feb 2017

@jotty ja som presne teraz toto riešila, manžel nastúpil na materskú od 2.1.2017, tak som si podala žiadosť, vedela som o tom, ze by som mala mat nárok na RP za januar, jasne pani na upsvar v DT, ze nie to sa nedá, neexistuje...urobila tam zo mna debilku, napísala som na ústredie cez formulár, ze ako to je? Tam mi odpísali, ze ak manžel nastupuje od 2.1 a žiadam o odňatie od 2.1. mam nárok za RP za 1/2017, prišlo mi rozhodnutie z uprsvar, ze mi odnímajú RP od 1/2017, poslala som odvolanie, odvolanie na konkrétny paragraf v zákone RP, podla ktorého spĺňam podmienky nároku + paragraf, kde je napísané, ze sa vyplatí za cely mesiac, aj ked podmienky nároku su len za dni+ vyjadrenie z ústredia práce, kde mi to potvrdili....a dnes prišli ku mne dve panie z uprsvar, kvoli môjmu odvolaniu, ze proste to sa nedá, buď musím vrátiť MD a oni dajú RP, alebo nechať to tak...proste žiadne argumenty neprijali, vraj sa to nedá...takze som im musela podpísať, ze odvolanie odvolávam..JOJ take nervy mám, mne ani nejde o tých 200€, ale o ten princíp, ze buď sa dá alebo nedá, prečo niekde hej a niekde majú problém, a urobia z vás debilov...ako ked človek jedna slušne, ako som sa aj ja snažila, tak proste nie...ja neviem, ci treba tam ist robiť poriadky ako niektori menej inteligentní ľudia, alebo co...ale ja to proste vzdávam, chcela som napísať na ústredie, ale manžel nechce aby som sa v tom rýpala, kedže je na MD a pracuje...ale úžas tieto úrady

janotka88
24. feb 2017

Časť z vyjadrenie z ústredia: Ak ste požiadali o odňatie rodičovského príspevku od 2.1.2017, potom patrí rodičovský príspevok za deň 1.1.2017, platiteľ Vašej žiadosti vyhovie a rozhodne o odňatí rodičovského príspevku od 1.2.2017 a za kalendárny mesiac január 2017 Vám naposledy vyplatí RP v plnej výške zákonom stanovenej, nakoľko RP sa nevypláca za kalendárny deň ale za celý kalendárny mesiac.
Pre sociálnu poisťovňu Vám vystaví potvrdenie, že RP bol naposledy vyplatený za kalendárny mesiac január 2017.
Sociálna poisťovňa pri posudzovaní nároku na materské u otca dieťaťa bude postupovať v zmysle § 49 ods. 2 písm. d) zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov: "iný poistenec, ktorý prevzal dieťa do starostlivosti, je otec dieťaťa po dohode s matkou dieťaťa, najskôr po uplynutí šiestich týždňov odo dňa pôrodu, a matka nepoberá materské alebo rodičovský príspevok".
Mgr. Jana Kovárová
metodik OPHN a ŠSD
Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny

jotty
24. feb 2017

@janotka88 Mne napisali toto z Upsvar: podľa zákona č. 571/2009 Z.z. o rodičovskom príspevku a o zmene a doplnení niektorých zákonov sa rodičovský príspevok vypláca za celý kalendárny mesiac, aj keď sa podmienky nároku na tento príspevok splnili len za časť kalendárneho mesiaca.
Z vyššie uvedeného vyplýva, že požiadať o odňatie rodičovského príspevku je možné len od prvého dňa v mesiaci. Ak by ste požiadali o odňatie k 5.3.2017, spĺňali by ste podmienky nároku na rodičovský príspevok za časť mesiaca marec, čo bude uvedené v odôvodení rozhodnutia o odňatí rodičovského príspevku. Za mesiac marec by Vám v tomto prípade bol rodičovský príspevok vyplatený v plnej sume 203,20 Eur a rodičovský príspevok by Vám bol odňatý od 01.04.2017.

a z SP ked som im toto cele poslala, tak mi odpisali toto: Za podmienok, že ste síce požiadali o odňatie rodičovského príspevku ku 5.3.2017, ale tento by Vám bol odňatý od 01.04.2017, by manžel nesplnil jednu zo základných podmienok na priznanie materskej.

Preto sme to uz nechali tak. Mala som to potvrdene aj mailom. S nikym som sa nehadala, snazila sa vysvetlit aj co som si zo zakonov precitala. Len ma zaraza tak ako teba, ze niekde sa to a niekde nie...

janotka88
24. feb 2017

@jotty tak čo už, aspoň sme si naštudovali niečo nové, popísali s úradmi a troška adrenalínu počas RD 😀...

ninan2
24. feb 2017

@janotka88 @jotty Zaujimave, kazdy si to interpretuje ako chce...Urad prace sa evidentne snaží vsemozne ušetriť. Neviete mi inak nahodou poradiť, vsade citam ze sa žiada o odnatie k určitému dátumu, ale ja na mojej ziadosti nic take nemam a nic sa ani nepýtali. Je tam len uvedene ze kedy nastupuje manzel na MD (od 15.3.). Kedy to podla vas ukoncia, od marca ci od aprila?

havana_frost
24. feb 2017

"Z vyššie uvedeného vyplýva, že požiadať o odňatie rodičovského príspevku je možné len od prvého dňa v mesiaci" - je úplný nezmysel. Oni si to tak vysvetlili, ale nevyplýva to z toho. Požiadať môžeš kedykoľvek.
Situácia: Otec je nezamestnaný od 15.3. a tým dátumom môže začať čerpať materské. To má matka zrušiť poberanie RP od februára? Prečo by nemala mať nárok poberať za polku marca? Štát tu zvýhodňuje rodiča v tom, že mu priznáva celý RP aj za mesiac, kedy spĺňa nárok len v časti mesiaca, nemá to byť vysvetľované presne naopak a rodiča znevýhodniť. Je to výmysel (a úmysel) štátu, nedeliť túto dávku alikvótne v mesiaci, ale len a len ako výhoda a nie nevýhoda pre rodiča.

havana_frost
24. feb 2017

@ninan2
@janotka88 Poslala som aj otázku ústrediu UPSVaR, lebo podľa mňa toto je právny nezmysel, čo pani metodička vypotila.

mm_224
24. feb 2017

Zaujimalo by ma, ako to bude na konci cerpania MD, ked este dieta nebude mat 3 roky, a manzelka sa bude chciet v strede mesiaca prihlasit na RD, ci jej za ten mesiac daju rodicovsky.

ninan2
24. feb 2017

@mm_224 Ano, vtedy davaju

9lf9
24. feb 2017

@havana_frost odpovedala dobre podla zakona o RP 571/2009 § 5 ods. 2 kde je písané o nároku a v § 7 ods. 4 kde je písané ohľadom odňatia. To ako soc. poisť. priznáva nárok na materskú je už zas podľa ich zákona o soc. poistení.

9lf9
24. feb 2017

@mm_224 ano dajú, lebo na RP stačí spĺňať aj 1deň v mesiaci a dávka sa nekráti

havana_frost
24. feb 2017

@9lf9 No veď práve, ja tam nikde nevidím, že by oprávnená osoba mohla žiadať len ku koncu mesiaca.

9lf9
24. feb 2017

@havana_frost ale to tam nemusi byt predsa napisane, je tak udane ze PR sa vyplati za cely mesiac aj ked sa splna len cast mesiaca a v § o odanti je uvedene ze sa odnime od nasledujuceho kal. mesiaca po mesiaci za ktory patril.
t.j. poziadam o odnatie od 2.3.2017 splnam narok za cast mesiaca za 1.3.2017 takze za mesiac 3/2017 je narok a odnimu od nasled. mesiaca, ktory nasleduje po mesiaci v ktorom bol narok co je od 1.4.2017