Poberá niekto materskú z Rakúska a žije na Slovensku?
Chcela by som sa poinformovať, či tu je niekto kto poberá materskú z Rakúska. Môj manžel tam pracuje, ja som na SR nezamestnaná, tak mám nárok poberať materskú a rodinné prídavky odtiaľ. Je tu ešte niekto taký ským by sme mohli otom pokecať?
Ale ja budem brat len 11m z tej varianty. Lebo otec maleho sa zamestnal v AT az ked mal maly 4mesiace. A to vychadza na 8800€
@wildcat Mozete si ziadat z AT aj dlhsiu variantu, je to Vasa volba aku variantu zvolite. Ak si date 15+3..zoberiete za 11 mesiacov a koniec. Mozete este potom ziadat po troch rokoch doplatenie z AT a uvidite ci Vam este nieco daju. Ale na Slovensku nemate narok. Mozete to risknut, ALE v tom pripade pocitajte s tym, ze ked si to bude AT preverovat tak si mozu vypytat peniaze naspat
@wildcat presne tak, vy po tych 11 mesiacoch budete mat maxímum, ktore moze matka dostat. Pokial by na slovensku bola celkova suma rodicovskeho prispevku vyssia ako to maximum, ktore vam vyplati Rakusko tak Slovensko by Vam doplatilo ten rozdiel. Tak ako to je naopak - ked niekto pobera na Slovensku a vyberie si zo slovenska celu sumu, Rakusko mu doplati iba ten rozdiel...
@wildcat a dali ste si ziadost beih38 alebo beih1 ? Lebo rozdiel vyplacaju vtedy ked SK potvrdi ze beriete na SK a oni vypocitaju par € na den a potom doplatia ALE ak ziadate.iba v AT lebo mate narok iba v AT tak Vam schvalia plnu sumu na den..tych 26,60€ Ak to tak aj nahodou nebude a schvalia iba 3-4€ na den a potom budete brat dalsich 21 mesiacov (15+21=36) na SK tak by Vam mozno uz nedoplatili nic z AT..Lebo by to brali ako spekulaciu z Vasej strany
Zienky, trosku mimo temy, ale neviete prosim poradit ako je to s doktormi v Rakusku, plati sa za doktorov? Neviete odporucit nejakeho detskeho vo Viedni, vdaka
@katlinkamt doktori su bud zazmluvneni s poistovnou alebo privatni - u zazmluvnenych sa neplati nic. U privatnych sa plati cela suma a ucet potom posielas do poistovne na preplatenie, pricom poistovna preplaca do cca 80% celkovej sumy.
My sme Steiermark, takze s konkretnym lekarom ti neporadim.
@marcah dakujeem za vysvetlenie 🙂
@balkica to nie je o tom, že slovenské úradníčky nevedia... to je o tom, že ak nemá na SVK zamestnávateľa, tak primárne kompetentní si rakúšania a teda plnú dávku bude dostávať z rakúska. To že jej dávky na SVK zastavili práveže svedčí o tom, že pani vie, čo robiť - vedela správne určiť primárne kompetentný štát k výplate.
@wildcat no to je blbost,nemôže sa predsa celá dávka vybrat z AT a potom ešte na SK,v tomto pani jasno teda nemá,to jak u známej,poberala wochengeld po pôrode a ešte aj na SK hned rodičák zároveň...skoro som odpadla ked mi to povedala,takéto základné veci by ale mohli paničky vediet
@wildcat no nie lebo primárna krajina vo vyplácaní je u vás AT,takže po 11 mes.rodičáku budete dostávat už len plnú sumu rodinných prídavkov z AT,na SK nemáte nárok na nič,ani na tie rodinné tým pádom z SK,všetko bude z AT...ved dovtedy kým to stopli ste poberali niečo z SK,alebo?
@balkica áno, po tom, ako jej skončí nárok v rakúsku, si môže požiadať o stopercentnú vyrovnávaciu dávku na SVK z titulu toho, že slovensko je sekundárne príslušné k výplate z dôvodu bydliska rodiny. Ak tu niekto trepe blbosti, tak si to TY. Denne s tým robím, takže ma nepresviedčaj o tom, že to tak nie je...
@balkica na základe čoho si myslíš, že by po 15 mesiacoch nemala nárok? No daj nejaký predpis, keď teda už riešime túto problematiku na odbornej úrovni... Súbežne v AT a na SVK dávku brať nemôže, ale po vybratí rakúskej môže uplatňovať na SVK za určitých podmienok - tj. ak preukáže že SVK je sekundárne príslušné k výplate.
@wildcat urob ako Ti káže pani z úradu, tieto odborníčky tu riadiace sa dojmami a zaručenými domnienkami ani nepočúvaj. Vyber dávku z AT, resp ak ti ju nevyplatia predlož o tom rozhodnutie, aby mohlo slovensko z titulu sekundárnej príslušnosti vyplácať to, čo ti patrí
@balkica máš problém s pochopením slovenského textu? SÚBEŽNE nemôže, môže vybrať rakúsku dávku a pokračovať v slovenskej ktorá bude poskytovaná ako 100% vyrovnávacia dávka. No daj ten predpis, podľa ktorého nemôže??? Poradím ti, hľadaj v nariadeniach EÚ... A ubezpečujem Ťa, že to robíme dobre. Mali sme na to aj kontrolu z ministerstva.
@fidorka7 ked je teda.Rakusko priparny stat tak tam bude poberat cely cas aj po 15 mesiacoch pridavky plnu sumu...Teda zo Slovenska nema na pridavky narok ..Ale rodicak moze brat na SK chcete povedat, ano? Ked jej pride papier aby vratila niekolko tisic € som zvedava kde budete potom ..ci jej ich date Vy
Vyrovnavacia davka je super vyraz 👏 a co jej akoze maju vyrovnat ked jej daju vsetko v AT 😂😂😂

@wildcat podla toho co viem. Tak ked doberiete v At Variantu 15+3 tak uz na SK ziadat nemozete.