Poberá niekto materskú z Rakúska a žije na Slovensku?
Chcela by som sa poinformovať, či tu je niekto kto poberá materskú z Rakúska. Môj manžel tam pracuje, ja som na SR nezamestnaná, tak mám nárok poberať materskú a rodinné prídavky odtiaľ. Je tu ešte niekto taký ským by sme mohli otom pokecať?
@fidorka7 no pokial ide o EU nariadenie, tak na zaklade toho by mali byt doplatene davky do maximalnej vysky vyplacanej v danej krajine - pokial je maximalna suma rodicaku na SK 200 x 36 mesiacov (tj nejakych 7.200 Eur) tak slovensko jej moze doplatiti len rozdiel do tejto celkovej sumy. Pokial si v nejakej EU krajine celu tuto sumu uz vybrala, tak Slovensko uz nema co doplacat. Ja mam osobnu skusenost ale v mojom pripade islo o CR.
A tu naozaj hrozi, ze po nej niekto ten rodziel moze ziadat vratit.
@fidorka7 Ak sa ukáže, že dávky, ktoré vám poskytne krajina primárne zodpovedná za ich vyplácanie, sú nižšie ako dávky, ktoré by ste poberali v „sekundárnej" krajine, v ktorej máte na ne takisto nárok, sekundárna krajina vyplatí doplatok rovnajúci sa rozdielu medzi týmito dvoma dávkami. Takto sa zabezpečí, že budete poberať dávky, na ktoré máte nárok, v maximálnej výške. Vypocitajte si kolko je 36x203€ a to asi staci na vysvetlenie ze nie je co "vyrovnavat"
A teraz som zvedava ci ste ochotna si priznat chybu pani uradnicka 👍👍👍👍👏👏👏👏👏
@fidorka7 chápavá som,len potrebujem trochu objasnit veci,len by ma zaujímalo ak bude jej muž robit do 3.rokov v AT či sa bude sekundárna krajina podielat tiež na vyplácaní dávok,ona sa pýta na tie 4 mesiace čo jej v AT nezaplatia,ked tam bude muž robit na sk nemôže žiadat o nič,inak by jej to nepozastavili,príde mi to celé ako jedna motanica,každý prípad sa posudzuje extra,no neviem,robte si čo chcete,je jasné ale že ani na SK jej nikto nevie poskytnut relevantné informácie,potom je asi aj ona ako my všetci nechápavá...
@1975renca pokial na slovensku ziju, tak ano, slovensko je sekundarna krajina vyplacania davok (aj ked tam nemaju pracovny pomer). To znamena, ze pokial by bola celkova vyska rodicaku na Slovensku vyssia ako to co dostala v AT tak SK by jej ten rodziel dorovnalo. Ide o EU nariadenie, v ktorom sa ale uvadzaju ciastky a nie obdobie pocas ktoreho je davka vyplacana. . . .
TAK UZ MAM AJ NARIADENIE Europaskeho parlamentu a Rady - Clanok 68 2. V prípade súbehu nárokov, rodinné dávky sa poskytujú v súlade
s právnymi predpismi určenými za prednostné právne predpisy v súlade
s odsekom 1. (Na zaklade zamestnania) Nároky na rodinné dávky na základe iného protichodného
právneho predpisu alebo právnych predpisov sa pozastavia až do výšky
poskytovanej podľa prvých právnych predpisov a rozdielový doplatok
sa v prípade potreby poskytne v sume, ktorá prevyšuje túto čiastku.
Rozdielový doplatok však sa nemusí poskytovať na deti s bydliskom
v inom členskom štáte, ak nárok na danú dávku je založený iba na
bydlisku.
MYSLIM ZE TYMTO JE VSETKO VYSVETLENE !! A ja si teda nemusim priznavat chybu...Prave naopak
Islo mi o.to: SR mi vyplati za 25m 5000€. Dajme tomu ze v AT mi uznaju najskor par.€ na den. Ci AT mi po 3 rokoch doplati 3800€(do sumy 8800€ co by som mala narok za 11m) alebo mi vyplati 7000€(z tych 8800€) coje spolu 12000€,ich maximalna davku bez mesiacov +3(na muza).
Odporúčam prečítať si napr. túto odpoveď, ktorú nájdete na oficiálnej stránke ústredia práce:
Otázka:
Pracujem v Rakúsku ako zdravotná sestra, manžel je zamestnaný v Bratislave, ale žijeme v Rakúsku, nakoľko tu máme prenajatý byt. Narodilo sa nám dieťa, pôrod prebehol taktiež v Rakúsku. V súčasnosti poberám v Rakúsku materské. Trvalý pobyt mám ja aj manžel na Slovensku. Budem mať nárok na výplatu rodičovského príspevku v Rakúsku?
Odpoveď:
Na základe uvedených informácií je kompetentným štátom na výplatu rodičovského príspevku Rakúsko, nakoľko ste v Rakúsku zamestnaná a tu aj s dieťaťom a manželom žijete.
Z titulu výkonu zárobkovej činnosti otca dieťaťa na Slovensku, po skončení výplaty rodičovského príspevku (v prípade skráteného variantu) v Rakúsku matke dieťaťa, bude Slovensko ako štát výkonu zamestnania jedného z rodičov vyplácať rodičovský príspevok do 3-rokov veku dieťaťa.
Prídavok na dieťa bude vyplácať Rakúsko.
Ešte stále máte dojem, že si vymýšľam? I keď pisateľka tu ma inú situáciu, na odpovedi vidíte, že je možné povybratí rakúskej dávky pokračovať za určitých podmienok v poberaní dávky v SVK Týmto Vážené odborníčky, končím debatu s Vami o tom, čomu zjavne nerozumiete, kto má problém a chce odpoveď, píšte mi do IP:
@fidorka7 uprimne, ja by som sa na nejaku odpoved v internetovej diskusii urcite nespoliehala. Ved preco aj v rakusku dochadza k tomu, ze maminy musia vratit par tisic eur... no pretoze stale a opakovane si urady preveruju komu bolo co schvalene a stale sa najdu "omylom" schvalene davky a myslim, ze vzhladom k sucasnym tendenciam to bude cim dalej tym horsie a zacne to aj na slovensku.
Staci, ze na UPSVR sa niekto zameria na redukciu vyplacania davok a dorovnani ...
A kedze vo vacsine statov EU je interpretacia tohto EU nariadenia ina ako interpretacia pani uradnicok na SK, tak myslim, ze sance na vracanie tychto "preplatkov" v buducnosti su dost vysoke....
Baby, mate niektora prosim europsky preukaz poistenca tz. robili ste v Rakusku, ale byvate na Slovensku, mne akurat dosiel papier z mojej slovenskej poistovne kde som mala europsky preukaz pre seba aj dieta, ze rakuska poistovna im oznamila ukoncenie formularu S1, nechapem tomu ved som na materskej, stretli ste sa s tym niektora? Dakujem
@katlinkamt ano stretli...na poistenie mas narok iba pocas wochengeld, pocas poberanie KBG nie..., az ked sa naspat zamestnas ti obnovia poistenie
@katlinkamt ano,bežný postup...musíš si od nich vyžiadat ešte formulár E104 myslím to je,klasicky si napíšeš žiadost o vydanie formulára na tie a tie účely a pošlú ti ho,na základe neho ti zmenia eu preukaz za slovenský
@ziza55
@1975renca
Baby, dakujem a prosim este otazka, takze pocas kbg nie som poistena, musim si sama platit poistenie? Alebo ako ked potrebujem ist k doktorovi, ten E104 neviem ci by mi vydali, my obidvaja pracujeme v Rakusku, aj tam uz budeme mat prechodny pobyt, ja by som velmi chcela ten europsky spat :(
@katlinkamt
@ziza55
@1975renca no zienky neviem, ale co ja viem, tak matka je pocas poberania KBG zdravotne poistena v AT - teda pokial nejde o dorovnanie, co v tomto pripade by nemalo byt dorovnanie...
@katlinkamt prislo ti uz rozhodnutie z krankekassy ze ti uznali KBG? - toto vidim ako jediny logicky dovod preco ti to stopli...
@marcah hned ako mi skončilo wochengeld ma odhlasili z WGKK a na základe formuláru E104 som sa prihlásila na SK o preukaz poistenca klasický,ten formulár odo mna žiadali v UNIONE,dovtedy mi preukaz nevystavili,a zároven potom logicky zrušili EU preukaz,ale ked maju prechodný pobyt v AT a budu tam žit to je iné,mala by sa informovat v poistovni v AT ako je to...mne z krankenkasy o uznaní KGB neprišlo doteraz písomne nič 🙂 takže s rozhodnutím a uznaním KGB to spoločné asi nebude mat nič 🙂 neviem,najlepšie sa informovat priamo v KK
@katlinkamt jáááj no hned ako budete mat v AT prechodný pobyt treba to poslat do poistovne a vybavit si znovu poistenie na základe pobytu a na SK dostaneš znovu EU,alebo to na SK vôbec neruš ak nepojdeš k lekárovi a vydrž do prechodného pobytu,potom to bude pasé,preto ta odhlásili lebo ten pobyt ešte nemáš
@1975renca a mas differenzahlung alebo normalne KBG.
Ja som pri prvom ked som poberala cele KBG z AT bola celz cas poistena v AT a to iba na zaklade KBG. Ono to je vzdy uvedene aj v tom papiere v rozhodnuti z krankenkassy. Pokial ale nerozhodnu o tom, ze mas narok, tak samozrejme to poistenie nebezi... to by zase v pripade zamietnutia KBG museli po tebe chciet spatne zaplatit cele poistne...
@marcah no ved toto,ono s tým rozhodnutím je to tažko,mne doteraz rozhodnutie neprišlo a už je to 20 mesiacov 🙂 nie,pred dvomi mesiacmi mi prišlo že mám nárok...to je celé 🙂 ale ja som mala diferenz,lenže pani ten pobyt ešte nemá v AT,podla mna je to preto,ked doloží že má prechodný pobyt tam tak ju znovu prihlásia

@1975renca čo si tiež nechápavá? Ak niektorý zo štátov poskytuje obdobnú dávku ako na SVK ale by ju poskytoval v nižšej sume alebo kratší čas, tak ju ako primárne kompetentný vyplatí podľa svojich predpisov a sekundárne kompetentný štát, v našom prípade teda my ho dorovnáme do našej výšky a podľa nášho času trvania... T.j. rodičovský príspevok sa u nás vypláca do troch rokov, tak ako 100% vyrovnávacia dávka sa vypláca do troch rokov - podmienka je preukázať, že SVK je sekundárne príslušné, čo najčastejšie býva z titulu bydliska rodiny, keďže zárobková činnosť zakladá nárok na výplatu v primárne príslušnej krajine.