icon

Pôrod v zahraničí a pôrodné zo Slovenska

shimie66
27. nov 2012

ahojte.Zijem uz 3 roky v anglicku.som v 30 tyzdni tehotensvta budem rodit tu,matersku uz poberam.citala som ze ak aj porodite v zahranici,na Slovensku si môžem uplatniť jednorazový príspevok pri narodení dieťaťa.viete niektora ako to funguje?zevraj staci zaslat overene kopie dokladov na slovensky urad prace.ale ake doklady?a este jedna otazka co ak mam priatela z madarska a dieta bude mat madarsku narodnost (ale ja mam slovensku) vtedy nemam narok na tento prispevok?dakujem.

kacenka2221
14. apr 2014

@zuzka8819 ahoj mozes mi poslat dvojjazycne tlaciva dakujem

havana_frost
14. apr 2014

@danika12 Ahoj, keď sa narodil ešte vlani, vzťahujú sa na neho ešte vlaňajšie predpisy. Takže "len" vyplniť to pôvodné tlačivo, tam ešte zmluvu s pediatrom a potvrdenie o pobyte nebolo treba.

myawilkinson
20. apr 2014

Ahoj chcela by som sa opytat ked zijem v Nemecku som v 4 tyzdni ale chcela by som rodit tu v Nemecku. som poistena na slovensku v Dôvere ako je to s prispevkami (materska) plus jednorazovy prispevok pri narodeni dietata ... Dostanem to tu v Nemecku ? alebo so Slovenska ? neviem o tom nic :/ tak dufam , ze sa tu najde niekto ochotny mi stymto problemom trosku pomoct ... bude to moje prve babetko takze niesom velmi informovanaa vopred Dakujem velmi pekne

fidorka7
28. apr 2014

myawilkinson, ak žiješ v nemecku, nemáš nárok na príspevok pri narodení dieťaťa. Od januára sa zmenil zákon a trvalý pobyt v SR nepostačuje, musíš okrem iného úradu preukázať bydlisko na území SR. Ostatné dávky - prídavok, rodičovský vybavíš v DE.

lydja
8. máj 2014

Ma uz niekto prakticku skusenost v roku 2014? Zamietli Vam ziadost o prispevok pri narodeni dietata? Ak ano z akeho presne dovodu? Som zivnostnicka v 2 statoch EU s poistenim, trvalym pobytom na SVK. Zijem v oboch statoch, viac ale na SVK, mam tu aj lekarov. Rodila som ale v zahranici v Grecku lebo som posledne mesiace tehotenstva bola tam a mala som po porode pomoc manzelovej rodiny. Teraz ideme zase na par mesiacov na SVK, takto cestujeme hore dole uz roky. Nie som tam vedena u ziadneho lekata, ked som tam a je treba tak bud chodim k sukrommenu za uhradu alebo na eu karticku poistenca zo slovenska.
Dostanem porodne a rodicovsky na slovenly?? Bolo by to nespravodlive kedze si na slovesku plnim odvodovu povinnost! V Grecku nie som poistena a ani neviem kam by som sa mala obratit aby mi dali potvrdenie,ze tu nemam narok na socialne davky ked na ziadnom greckom urade nie som vedena.

happyfrog80
9. máj 2014

nech si strci vlada ten prispevok ,o ktory ma pkradli ,do riti

fidorka7
11. máj 2014

lydja
príspevok pri narodení dieťaťa a rodičovský príspevok sú dve rôzne veci, lebo príspevok pri narodení nie je dávka, ktorá sa koordinuje - je to len sociálny výhoda, naopak RP sa koordinuje.
Koľké dieťa v poradí sa ti narodilo? Ktoré sú tie dva štáty, kde si SZČO? Čo manžel? Kde pracuje a žije on?

lydja
20. máj 2014

@fidorka7
U mna je to SVK a Grecko. Manzel ma zivnost len na SVK. V Grecku som oslobodena od povinneho poistenia lebo som poistena na Slovensku a nie som nikde zaregistrovana v Grecku.

sovica
20. máj 2014

@myawilkinson A prečo sa nedáte poistiť v Nemecku? Lebo všetky prehliadky u gynekológa, pôrod a následné prehliadky u pediatra budete platiť keš a verte, že to nebude sranda. Lebo cez Európsku kartu sa preplácajú len akútne prípady. Ak ste vydatá, prípadne ste s priateľom zaregistrovaní ako partneri, tak máte nárok byť pripoistená s ním a následne aj vaše dieťa. A čo sa týka toho jednorázového príspevku na SK a aj ostatných príspevkov, ono sa to stále mení. Ja by som sa na vašom mieste opýtala priamo na úrade v SK, keď tam budete mať cestu.

myawilkinson
24. máj 2014

@sovica pretoze to nebolo mozne stale kolotoc na slovensku mi nechcelizrusit poistenie kym nebudem mat poistenie v nemecku a v nemecku mi nechceli dat poistenie kym nezrusim poiistenie na slovensku. ale uz je to konecne vyriesenee 🙂 takze vsetko fajn. brat sa ideme tu v nemecku takze aj poistenie bude platit priatelova firma kedze je 2 krat tak drahe ako na slovensku tak nam to velmi pomoze.. uz je vsetko fajn a dakujem ;)

allen01
Odpoveď bola odstránená
kacenka2221
7. júl 2014

ahojte je tu niekto kto by mi vedel povedat na aky urad v uk sa mam obratit ked potrebujem potvrdenie ze som nedostala porodne

miselinko86
23. júl 2014

Zdravím, neviete mi niekdo prosím poradiť ako to je s jednorázovým príspevkom na prvé dieťa ak manželka má české občianstvo a stále študuje v čechách. Ja mám slovenské ob. a pracujem na Slovensku. Manželka rodiť bude v ČR a bývať budeme na Slovensku. Máme v takejto situácii nárok na tento príspevok alebo nie. Ďakujem

bajana
23. júl 2014

@miselinko86 asi nie, jednak asi nie je na SVK poistena, nechodi tam ku gynekologovi a mozno zavazi aj ceske obcianstvo...a ked sa dieta narodi, ako dlho este budete v CR? bude tam mat dieta poistenie a lekara, alebo to uz bude vsetko na SVK? mozno by stalo za to informovat sa na prislusnom urade...

miselinko86
23. júl 2014

@bajana Po narodení asi zhruba mesiac potom bude už na Slovensku. Poistenie a lekára bude mať už tu. Napr. rodičovkú bude dostávať na Slovensku keďže ešte nepracuje a pracujem len ja v SR. Tak som si myslel, že budeme mať nárok aj na rodičovský príspevok. Budem sa museť poinformovať na úrade.

zutomad
23. júl 2014

@miselinko86 praveze ja si myslim,ze ma,lebo narok na prispevok ma osoba,ktora ma trvaly pobyt a bydlisko na SR a dieta sa narodilo. Cize je jedno v ktorej krajine,pozri na stranke upsvar.sk prispevok pri narodeni dietata od 1.1.2014 alebo tam napis mail ci zavolaj

mirkuci
24. sep 2014

Ahojte, chcela by som sa poradit s tymi co maju skusenost s vyplatenim porodneho ak zijem v zahranici.zijeme s manzelom vv nemecku a budem tu aj rodit.skusala som sa informovat na internete aj na upsvr ale tam ma len odbili ze ak som v nemecku mam dost vysoku materskua pridavky tak co si este narokujem.inde my zas povedali ze ak mi to aj vyplatia pridem v nemecku o pridavky ba deti, co sa mi zda blbost lebo jednorazovy prispevok a pridavky nemaju nic spolocne.v nemecku takyto prispevok nedostanem, s manzelom mame obaja trv. pobyt na svk aj deti budu mat obcianstvo a pobyt slovenske.o lekarskych potvrdeniach som sa docitala ale mozu byt aj zo zahranicia alebo si mam vyhladat lekarov na slovensku? Dakujem vopred za kazdu radu 🙂

marika1066
12. jan 2015

Ahojte mamičky, chcem sa opytat ci niektorá z vas tvie ked porodim v uk kedy nam nárok na pôrodné a ked nie ci mam nárok na pôrodné na Slovensku, dakujem

aliza
12. jan 2015

@mirkuci
@marika1066 ak zijete v zahranici, podla noveho narok na porodne z SK nemate a je jedno, ake obcianstvo a trvaly pobyt.

marika1066
12. jan 2015

@aliza dakujem za odpoved aj ked nepotešila, a neviete náhodou ako je to v uk?

stormie
12. jan 2015

@marika1066 v uk si musis zaziadat ale pokial nie si socialny pripad tak ti prispevok nepriznaju a este sprisnili system benefitov pre cudzincou tak predpokladam ze sa to tyka aj tohto

aliza
12. jan 2015

@marika1066 v UK zalezi na vasom prijme a benefitoch, ktore poberate. Spytaj sa svojej midwife, mala by ti vediet poradit. Kazdopadne si podaj ziadost a uvidis, ci ti schvalia alebo nie.

marika1066
12. jan 2015

@aliza dakujem

lucibka
30. jan 2015

Ahojte, neviete prosim ako je to v pripade, ked sme s manzelom pracovali v CR, ale mesiac pred pôrodom odchadzame na SR, kde mame trvaly pobyt, svoj byt, dieta sa narodi na SK a bude tam aj poistene, mat pediatra, aj tam ostavame...(mne zostava zatial poistenie v CR, kedze prac.zmluva mi bezi do jesene, ale odchadzam na matersku, vracat sa uz nebudeme). Dakujem.

zuzu1702
23. feb 2015

Porodila som v januari tohto roku v UK a poziadala som si o SSMG- cize prispevok ale neschvalili mi ho kedze niesme socialny slabsi pripad resp.nepoberame ziadne dalsie benefity...a ako pozeram podla novych podmienok kedze zijeme v UK a aj ked mame trvaly ponyt na SK uz nemam narok na porodne ani z Slovenska.To znamena ziadne porodne??? Chystam sa volat na urad prace na Sk a spytat sa ich na to som zvedava ma odpoved

stevka93
25. feb 2015

@mandarinka34 ahoj prosim ta mas este tie tlacivka???

stevka93
25. feb 2015

@lubi chcem sa opytat mas este tie tlaciva? mozes mi ich prosim poslat
stefike93@azet,sk

zab37
25. feb 2015

@zuzu1702 je to presne tak, podmienky na príspevok pri narodení sa zmenili od 1.1.2014 a najpodstatnejšou podmienkou je bydlisko teda centrum záujmov rodiny, nie trvalý pobyt. detský lekár a tiež gynekolog musí byť slovenský. Detský lekár preto, lebo musíš mať s ním dohodu a gynekolog je dôležitý lebo sa posudzuje aj obdobie pred narodením dieťaťa. Ak žijete v UK tak nárok na príspevok nebude.

zuzu1702
25. feb 2015

je to svinstvo kedze na sk som pracovala tiez a odvadzala nemale poplatky a teraz nemam narok na nic

zab37
25. feb 2015

@zuzu1702 každá krajina má svoje podmienky na príspevok pri narodení, dokonca viaceré eú štáty ho ani nemajú. Slovensko asi ako jediný štát vypláca príspevok až do 3. pôrodu a v takej vysokej sume, preto sa podmienky na jeho výplatu museli zmeniť a vypláca sa matkám, ktoré žijú na slovensku. žijete v uk a tam ste podmienky nesplnili, prečo ťa hnevá, že nedostaneš príspevok zo SR, ved to je to isté, nesplnaš podmienky nároku. Rovnako sa môžeš hnevať na britský úrad.