icon

Práca počas poberania rodičovského príspevku

lenkapp
23. nov 2012

Ahojte.Som doma so synom (v januari bude mat 2 roky) poberam rodicovsky prispevok.Dnes som bola na jednom pohovore a chcem sa opytat ze ak ma vezmu do prace na TPP alebo skrateny ci mi zanikne rodicovsky prispevok alebo nie..alebo ako to je..dakujem za rady

evittam
21. okt 2015

@stafilan Ahoj, ak môžem, odpoviem ti. Rodičovský príspevok vypláca UPSVaR a OČR,PN,MD vypláca SP. Čiže tieto dve dávky nemajú nič spoločné. Takže ak pracuješ mala by si mať nárok na OČR, tvoj manžel taktiež. 😉 Napríklad ja som po MD poberala aj PN aj RP. 😉

stafilan
21. okt 2015

@evittam Dakujem za odpoved, skusial som pisat aj do SP a ti mi to potvrdili, takze je to presne tak, narok na OCR mam ja ci manzel aj ak by som pracovala na RD ,dakujem este raz 🙂 pekny den

evittam
21. okt 2015

@stafilan Rado sa stalo. 😉

stafilan
21. okt 2015

pre mamicky ktore maju podobnu otazku tu je vyjadrenie priamo zo SP ohladom naroku na OCR pri poberani RD a zamestnani 🙂
Základnou podmienkou nároku na ošetrovné je existencia nemocenského poistenia v čase vzniku potreby celodenného ošetrovania chorého dieťaťa. Poistenec má nárok na ošetrovné, ak osobne a celodenne ošetruje choré dieťa, ktorého zdravotný stav podľa potvrdenia príslušného lekára nevyhnutne vyžaduje ošetrovanie inou fyzickou osobou. Ošetrovné sa vyplatí za to isté obdobie osobného a celodenného ošetrovania chorého dieťaťa a v tom istom prípade len raz a len jednému poistencovi. V prípade, ak by Vám alebo Vášmu manželovi vznikol nárok na ošetrovné, skutočnosť, že poberáte rodičovský príspevok nemá vplyv na nárok na ošetrovné.

la_bambulka
24. okt 2015

@stafilan ahoj, prepac, ze odpovedam neskor ..... moj manzel je na rodicovskej a tiez aj pracuje. pobera rodicovsky prispevok a akurat v stredu si bol ukoncit aj ocr-ku, zamestnavatel povedal, ze je to ok, lebo ako zemestnanec si plati nemocenske a z neho teda teraz bude cerpat aj ocr, aj napriek tomu, ze je na rodicovskej ...... tak myslim, ze je to ok, ale obaja asi nie ... 🙂

daubdoubi
27. okt 2015

ahojte, aj ked to tu bolo viackrat spominane aj tak sa este raz opytam: nastupujem koncom roka do prace na TPP a syn /14 mes/ ostava doma s manzelom, ktory tiez pracuje, lebo jasle nemame. chcem vediet ci budem aj nadalej poberat rodicovske do 3 rokov dietata???? Pytam sa nakolko mi bolo povedane, ze pokial budem pracovat tak o RD pridem, zostal by mi iba ak by bolo dieta v jasliach. Dakujem za odpoved 🙂

majusqa77
28. okt 2015

@daubdoubi rodicak ti ostava. Akurat sa treba odhlasit z dochodkoveho na socialke.

daubdoubi
28. okt 2015

a je to na100% iste ????????????????

mimik79
28. okt 2015

@daubdoubi urcite budes poberat rodicovsky do 3 rokov dietata, bez ohladu na to, kde je, ci v skolke ci doma , ci robis ci nerobis, nic na to nema vplyv. Do troch rockov dietata ti patri.

majusqa77
28. okt 2015

@daubdoubi presne tak. patri ti do 3 rokov veku dietata. ibaze by si ho vymenila za príspevok na starostlivost - ktory sa ti oplati vtedy, ak dieta chodi do jasli/skolky a platis viac ako 203 eur/mesiac

daubdoubi
28. okt 2015

Dakujem za informacie 🙂

moni133
Odpoveď bola odstránená
gabi25
9. dec 2015

Ahojte, prosím neviete mi niekto poradiť? Momentálne som na RD a do včera som bola vedená aj ako zamestnanec na RD. Môj zamestnávateľ predal moje pracovisko aj s s.r.o. a mňa si chcel prehlásiť do jeho novej s.r.o ako zamestnanca s dlhoročnou spokojnosťou. takže som dostala výpoveď zo starej s.r.o. a išiel ma prihlásiť do novej s.r.o na SP. Tam mu pani pri okienku povedala že pokiaľ som na RD že ma prihlásiť nemôže a že nech sa ide opýtať na inšpektorát práce či je možné vytvoriť nový pracovný vzťah s osobou na RD. Prosím Vás neviete mi niekto poradiť či je možné aby ma nahlásil ako zamestnanca aj počas RD? Vopred ďakujem

maminka2013
9. dec 2015

@gabi25 osobne si myslím, že to možné je - veď to by mnoho matiek nepracovalo počas RD 🙂

mimik79
9. dec 2015

@gabi25 počas RD mozes normalne pracovat, na zmluvu, dohodu...

gabi25
9. dec 2015

@maminka2013 ano ale ide o to že ja pracovať fyzicky nepôjdem iba by ma mal prihlásiť ako zamestnanca.

maminka2013
9. dec 2015

@gabi25 no hej, ale v tom nevidím problém.. veď Vám dá len zmluvu - to či budete robiť alebo nie - je medzi vami.. ale veď koľké sa normálne zamestnajú počas poberania RD a tiež ich musia zahlasovať...

gabi25
9. dec 2015

@maminka2013 no ale či je to možné , keď ho pani v SP poslala sa spýtať na inšpektorát práce. Normálne som zostala zneistená ňou.

dena1973
10. dec 2015

@gabi25 Ja by som sa isla spytatat na SP. No nie k referentke ku okienku, ale dala by som si zavolat veducu odd., ktora ma v kompetencii prihlasovanie a odlasovanie zamestnancov. Ako veduci pracovnik by to mala ovladat.... A ovladat by to mala aj pani pri okienku a neposielat ludi na inspektorat prace.
Prihlasovanie a odhlasovanie do/z poistenia ma v kompetencii SP nie IP.

dorka_shop
16. dec 2015

ahojte hladam spolupracovnikov na sprostredkovanie zdravej kavy a dalsich kvalitnych produktov. firma ponuka ozaj vyhodne podmienky.ak mate zaujem kontaktujte ma na jjakabova80@gmail.com alebo tu v sprave.

bbroskynka
30. dec 2015

@gabi25 Ako? Vyriešili ste to?

rainee
15. jún 2016

Ahojte,mna by zaujímalo,ci je výhodnejšie popri RD pracovať na skrat.uvazok alebo dohodu, vzhľadom na odvody, odprac.roky, ocr,dovolenku a tak. Je tam dáky rozdiel?

majusqa77
15. jún 2016

@rainee pri dohode nemas narok na dovolenku a stravne listky. Ohladne odvodov je to jedno

katuska10283
27. júl 2016

Ahojte, chcem sa opýtať či môžem pracovať ak poberám rodičovský príspevok. Musim RP zrušiť a nahlási ť na ÚP? Ďakujem za nejaké info 🙂

stafilan
28. júl 2016

@katuska10283 mozes pracovat, na rodicovsky mas narok az do 3 rokov dietata ci pracujes alebo nie 🙂

danka1611
28. júl 2016

@katuska10283 ahoj môžeš pracovať,len sa musíš odhlásiť zo sociálnej poisťovne,kedze teraz keď si na RP a dôchodok ti platí štát.Ked sa zamestnať bude ti to platiť zamestnavatel,tak do dôchodku to nesmú platiť dvaja,preto sa treba odhlásiť.

katuska10283
29. júl 2016

Ďakujem za info 🙂 A ešte sa chcem opýtať opatrovaťeľku može zaplaťiť ÚP ? Alebo si to platím sama. 🙂

majusqa77
29. júl 2016

@katuska10283 ak ma opatrovatelka zivnost, mozes si vybavit miesto rodicaku príspevok na starostlivost (max. 280eur)

katuska10283
29. júl 2016

@majusqa77 takže to neni tak že ÚP mi prideli nejakú opatrovaťeľku s tým že RP už poberať nebudem ?

majusqa77
29. júl 2016

@katuska10283 uprimne - ty by si dala svoje male dieta niekomu, koho ti prideli UP???
nie, nieje to tak