Práca počas poberania rodičovského príspevku
Ahojte.Som doma so synom (v januari bude mat 2 roky) poberam rodicovsky prispevok.Dnes som bola na jednom pohovore a chcem sa opytat ze ak ma vezmu do prace na TPP alebo skrateny ci mi zanikne rodicovsky prispevok alebo nie..alebo ako to je..dakujem za rady
pre mamicky ktore maju podobnu otazku tu je vyjadrenie priamo zo SP ohladom naroku na OCR pri poberani RD a zamestnani 🙂
Základnou podmienkou nároku na ošetrovné je existencia nemocenského poistenia v čase vzniku potreby celodenného ošetrovania chorého dieťaťa. Poistenec má nárok na ošetrovné, ak osobne a celodenne ošetruje choré dieťa, ktorého zdravotný stav podľa potvrdenia príslušného lekára nevyhnutne vyžaduje ošetrovanie inou fyzickou osobou. Ošetrovné sa vyplatí za to isté obdobie osobného a celodenného ošetrovania chorého dieťaťa a v tom istom prípade len raz a len jednému poistencovi. V prípade, ak by Vám alebo Vášmu manželovi vznikol nárok na ošetrovné, skutočnosť, že poberáte rodičovský príspevok nemá vplyv na nárok na ošetrovné.
@stafilan ahoj, prepac, ze odpovedam neskor ..... moj manzel je na rodicovskej a tiez aj pracuje. pobera rodicovsky prispevok a akurat v stredu si bol ukoncit aj ocr-ku, zamestnavatel povedal, ze je to ok, lebo ako zemestnanec si plati nemocenske a z neho teda teraz bude cerpat aj ocr, aj napriek tomu, ze je na rodicovskej ...... tak myslim, ze je to ok, ale obaja asi nie ... 🙂
ahojte, aj ked to tu bolo viackrat spominane aj tak sa este raz opytam: nastupujem koncom roka do prace na TPP a syn /14 mes/ ostava doma s manzelom, ktory tiez pracuje, lebo jasle nemame. chcem vediet ci budem aj nadalej poberat rodicovske do 3 rokov dietata???? Pytam sa nakolko mi bolo povedane, ze pokial budem pracovat tak o RD pridem, zostal by mi iba ak by bolo dieta v jasliach. Dakujem za odpoved 🙂
a je to na100% iste ????????????????
Dakujem za informacie 🙂
Ahojte, prosím neviete mi niekto poradiť? Momentálne som na RD a do včera som bola vedená aj ako zamestnanec na RD. Môj zamestnávateľ predal moje pracovisko aj s s.r.o. a mňa si chcel prehlásiť do jeho novej s.r.o ako zamestnanca s dlhoročnou spokojnosťou. takže som dostala výpoveď zo starej s.r.o. a išiel ma prihlásiť do novej s.r.o na SP. Tam mu pani pri okienku povedala že pokiaľ som na RD že ma prihlásiť nemôže a že nech sa ide opýtať na inšpektorát práce či je možné vytvoriť nový pracovný vzťah s osobou na RD. Prosím Vás neviete mi niekto poradiť či je možné aby ma nahlásil ako zamestnanca aj počas RD? Vopred ďakujem
@gabi25 osobne si myslím, že to možné je - veď to by mnoho matiek nepracovalo počas RD 🙂
@maminka2013 ano ale ide o to že ja pracovať fyzicky nepôjdem iba by ma mal prihlásiť ako zamestnanca.
@gabi25 no hej, ale v tom nevidím problém.. veď Vám dá len zmluvu - to či budete robiť alebo nie - je medzi vami.. ale veď koľké sa normálne zamestnajú počas poberania RD a tiež ich musia zahlasovať...
@maminka2013 no ale či je to možné , keď ho pani v SP poslala sa spýtať na inšpektorát práce. Normálne som zostala zneistená ňou.
@gabi25 Ja by som sa isla spytatat na SP. No nie k referentke ku okienku, ale dala by som si zavolat veducu odd., ktora ma v kompetencii prihlasovanie a odlasovanie zamestnancov. Ako veduci pracovnik by to mala ovladat.... A ovladat by to mala aj pani pri okienku a neposielat ludi na inspektorat prace.
Prihlasovanie a odhlasovanie do/z poistenia ma v kompetencii SP nie IP.
ahojte hladam spolupracovnikov na sprostredkovanie zdravej kavy a dalsich kvalitnych produktov. firma ponuka ozaj vyhodne podmienky.ak mate zaujem kontaktujte ma na jjakabova80@gmail.com alebo tu v sprave.
@gabi25 Ako? Vyriešili ste to?
Ahojte,mna by zaujímalo,ci je výhodnejšie popri RD pracovať na skrat.uvazok alebo dohodu, vzhľadom na odvody, odprac.roky, ocr,dovolenku a tak. Je tam dáky rozdiel?
Ahojte, chcem sa opýtať či môžem pracovať ak poberám rodičovský príspevok. Musim RP zrušiť a nahlási ť na ÚP? Ďakujem za nejaké info 🙂
@katuska10283 mozes pracovat, na rodicovsky mas narok az do 3 rokov dietata ci pracujes alebo nie 🙂
@katuska10283 ahoj môžeš pracovať,len sa musíš odhlásiť zo sociálnej poisťovne,kedze teraz keď si na RP a dôchodok ti platí štát.Ked sa zamestnať bude ti to platiť zamestnavatel,tak do dôchodku to nesmú platiť dvaja,preto sa treba odhlásiť.
Ďakujem za info 🙂 A ešte sa chcem opýtať opatrovaťeľku može zaplaťiť ÚP ? Alebo si to platím sama. 🙂
@katuska10283 ak ma opatrovatelka zivnost, mozes si vybavit miesto rodicaku príspevok na starostlivost (max. 280eur)
@majusqa77 takže to neni tak že ÚP mi prideli nejakú opatrovaťeľku s tým že RP už poberať nebudem ?
@katuska10283 uprimne - ty by si dala svoje male dieta niekomu, koho ti prideli UP???
nie, nieje to tak

@stafilan Ahoj, ak môžem, odpoviem ti. Rodičovský príspevok vypláca UPSVaR a OČR,PN,MD vypláca SP. Čiže tieto dve dávky nemajú nič spoločné. Takže ak pracuješ mala by si mať nárok na OČR, tvoj manžel taktiež. 😉 Napríklad ja som po MD poberala aj PN aj RP. 😉