icon

Pracujúce mamičky popri poberaní rodičovského príspevku od 1.1.2014

raszuz
2. júl 2013

Ahojte mamičky, ktoré poberáte rodičovský príspevok a zároveň pracujete, tak nás ide naša vláda zase raz a znova "potešiť". Práve som pri čítaní správ na internete objavila túto správu http://www.topky.sk/cl/7/1354371/Dalsie-skrty-v...

baklik
2. júl 2013

v tom navrhu je aj uvedene:
Prechodné ustanovenie k úpravám účinným od 1. januára 2014

Podmienky nároku na rodičovský príspevok a jeho suma sa aj po 31. decembri 2013 posudzujú podľa zákona účinného do 31. decembra 2013, ak
a) nárok na rodičovský príspevok vznikol pred 1. januárom 2014 a trvá aj po 31. decembri 2013 alebo
b) sa rodičovský príspevok po 31. decembri 2013 odníme oprávnenej osoby a jedna z oprávnených osôb si uplatní nárok na rodičovský príspevok na zabezpečenie riadnej starostlivosti o to isté dieťa.“.

duratlicka
3. júl 2013

Mna ten navrh tak nastval.Nestaci,ze mi buduci rok zoberu 40 eur mesacne,ale este mi aj zakazu pracovat,aby som si nemohla zarobit ten rozdiel.Aj keby bol ten prispevok na skolku,nikde mi ju 2 rocnu s plienkami nezoberu a ja ju nemam kam dat.Tomu hovorim "zvysovanie porodnosti".

duratlicka
3. júl 2013

Asi by si matky mali zalozit zivnost na opatrovanie deti a strazit si tie deti so susedkami navzajom.Aby mali z coho zit.Lebo podla vsetkeho je cennejsie,ked je s dietatom cudzi clovek, ako ked je s nim pre neho najdolezitejsia bytost - jeho matka☹

baklik
3. júl 2013

@duratlicka citaj, co tu uz bolo napisane. prispevok bude, dokonca sa zvysi. isto tam mate bud jasle alebo nejake detske centrum, mozno opatrovatelky. alebo odplienkovat treba - zas tak vela deti v 2 r. uz plienky nema, najma nie dievcatiek...
ja sa tiez chystam teraz v lete odplienkovat a od noveho roka dat maleho do skolky - ale jemu to len prospeje, pretoze je strasne spolocensky. a ani len neuvazujem nad tym, ze by v 2 r. este mal mat plienky - max. tak na spanie...

duratlicka
3. júl 2013

@baklik Som z maleho mesta,kde je problem dostat do skolky 3-rocne dieta a ine zariadenia tu nie su.A s pracou je to tiez bieda.Takze ani keby dali na skolku 400 eur,nepomohlo by to.

moni839
3. júl 2013

@alexka73 Pri čítaní mi nedalo. My v menších mestách 200 km od Blavy nemáme žiadne jasle a škôlka otvorená od 6 do 16. Čistý komunizmus. A prázdniny ako školáci. O platoch nehovorím. A keď nebodaj aj pracuješ popri RD podajú si Ťa nielen úradníci ale aj ľudia. :D

mimikas
3. júl 2013

@baklik Pochopila som spravne ze prispevok na opatrovanie ostava. Podla mna to je celkom fer. Matka co pracuje dostane vyssi prispevok na jasle alebo opatrovatelku, matka co sa rozhodne byt doma dostane rodicovsky podla toho ci pracovala alebo nie, to je fer, hadam ked som tomuto statu odvadazala odvody mam pravo dostat viac ako ti co nikdy v zivote neodviedli ani korunu do statnej kasy len z nej cerpali.

bleelka
3. júl 2013

Neviem či som to správne pochopila že táto novela sa bude týkať len nových rodičovských príspevkoch od 1.1.2014 čiže kto mal nárok na rodičovský príspevok pred 2014 ide podla starého zákona?
„§ 12c
Prechodné ustanovenie k úpravám účinným od 1. januára 2014

Podmienky nároku na rodičovský príspevok a jeho suma sa aj po 31. decembri 2013 posudzujú podľa zákona účinného do 31. decembra 2013, ak
a) nárok na rodičovský príspevok vznikol pred 1. januárom 2014 a trvá aj po 31. decembri 2013 alebo
b) sa rodičovský príspevok po 31. decembri 2013 odníme oprávnenej osoby a jedna z oprávnených osôb si uplatní nárok na rodičovský príspevok na zabezpečenie riadnej starostlivosti o to isté dieťa.“.

Zaujima ma ale este ako to je pre pracujuce matky, ci aj tie dojdu po starom a budu im vypalcat RP aj ked pracuju a dieta nie je v jasliach alebo im ho rovno zrusia ako vsetkym....

mimikas
3. júl 2013

@bleelka ja som to pochopila tak ze sa to bude tykat vsetkych ktory budu mat narok na rodicovsky prispevok po 31.Dec.2013.
@baklik

laura0
3. júl 2013

To je sila toto ,nech teda zakazu pracovat aj invalidnym dochodcom a normalnym dochodcom....Bud nech dostavaju dochodky alebo robia ,to je presne to iste ,nie??? Ja osobne poznam viac takych ludi z okolia co si vybavili ciastocny invalidny dochodok lebo boli velmi ,,chorí" a ked ho uz poberaju zrazu uz im je dlho doma a idu pracovat....Zeny naozaj nenachadzam na toto slov...Mam 11 mesacnu dcerku ,volali ma od februara do prace a dobre ze som nesla ....Za ten plat co zarobim radsej budem s malou do troch rokov doma.Štát sa moze hambit ,chcu zobrat aj to málo co daju a potom sa maju rodit deti??????

sona367
3. júl 2013

takze pre nás co sme isli na MD v 10/2011 z toho vyplyva nejaka zmena . Ja som pracovala a poberala aj vyssiu MD .. dakujem 🙂

mimikas
3. júl 2013

@moni839 v kazdom aj mensom meste najdes jasle alebo neaku zivnostnicku co sa stara o deti. Statne skolky su vsade otvorene do 16:00 max do 16:30 a este sa na teba pozeraju co ides tak neskoro, preto su rodicia nuteny davat deti do sukromnych, je to hlavne koli tomu ze v sukromnych nemame prazdniny, a su otvoreny min. do piatej, co sa sem tam hodi. ja neplanujem dat maleho ani do statnej skolky hlavne koli tomu dovodom vyssie. Ja hlavne prispevok do veku 5 rokov velmi podporujem

bleelka
3. júl 2013

@mimikas no ja neviem teda ko to je, lebo podla tejto vety by uz existujuce poberatelky RP mali ist po starom... Podmienky nároku na rodičovský príspevok a jeho suma sa aj po 31. decembri 2013 posudzujú podľa zákona účinného do 31. decembra 2013, ak

bleelka
3. júl 2013

@mimikas no musim si to poriadne prestudovat, ale ak chcu dat prispevok na starostlivost do 5 rokov, tak to je super, lebo pri dnesnom kapacitnom nedostatku v statnych skolkach budem musiet dat deti asi do sukromnych.... a aj kvoli tej "otvaracej dobe" su lepsie sukromne, lebo ja napr. v praci nemozem skoncit skor ako o 16.30 a tym padom statnu ani nestiham ☹

froschka
3. júl 2013

Plánované zmeny od 1. 1. 2014

Rodičovský príspevok sa zvyšuje z 203,20 € na 260 € - ale len pre matku, ktorá bola pred narodením dieťaťa nemocensky poistená, poberala materské dávky a len do dvoch rokov veku dieťaťa.
Rodičovský príspevok sa znižuje z 203,20 € na 160 € na všetky deti vo veku od 2 do 3 (prípadne 6) rokov a súčasne po celé obdobie poberania pre ženy, ktoré materské dávky nepoberali.
Rodičovský príspevok nebude mať rodič, ktorý dieťa pracuje - napríklad na skrátený úväzok , na dohodu, alebo má živnosť
Príspevok pri narodení dieťaťa a príplatok k príspevku sa zlúči do jednej dávky – výška dávky sa odstupňuje podľa poradia pôrodu - z prvého až tretieho pôrodu bude 829,86 €, od štvrtého pôrodu bude 151,37 €.
Škrtne sa prídavok a príplatok k prídavku na maloleté dieťa, ktoré opakovane spácha priestupok.
Pri starostlivosti o dieťa sa budú môcť striedať obaja rodičia bez zníženia sumy rodičovského príspevku, a to aj v prípade, ak jeden z rodičov nesplnil podmienky nároku na materské.

A kde v parome stoji klauzula pre nase slavne etnikum v zneni
- iba ta matka ktora si odpracovala dajme tomu 365 dni behom 3 rokov ma narok na prispevok
grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

aby neboli ukratene studentky tak tiez by tam mala byt klauzula aby mala aj matka ktora vychodi minimalne SS skolu narok na pridavky....(nepoznam romku co by vychodila SS s maturitou a ak ano tak si takyto prispevok aj zasluzi)

ako mne neubudne z taniera ale toto je vsivavost co stat uz robi ☹

pectore
3. júl 2013

@baklik to znamena ze ked porodim pred 31. 12.2013 a stihnem podat aj ziadost na rodicovský bude mi vyplacany prispevok podla zakonu platneho do 31.12 2013? ..tak nejak som pochopila tie prechodne opatrenie..len neviem ci dobre..

afronikaa
3. júl 2013

Ahojte kocky, je mi fakt zle co to chcu odklepnut, dufam, ze to tak nebude, bo budem riesit aj ja tie jaslicky. ja sa len chcem spytat, ak to bude tak ako pisu, neviem ci som nemocensky poistena osoba kedze som na UP a poberam podporu, a potom hned na MD. Podotykam, ze som otehotnela este v PP cize som v ochrannej dobe. Este taka otazocka, ale po roka bude mamicka dostavat mastersku tych 65 perc. z platu az po pol roku by klesla na tych ,, uzasnych 260 eur, vsak? dakujem za info

stanka02
3. júl 2013

Ja pracujem od 2 rokov maleho, rodicovsky prispevok budem dostavat do septembra. Maleho mam v skolke, aktualne so znamou, kedze su prazdniny a dostala som odporucenie, ze kedze bude fungovat nahradna skolka on je este malicky bolo by fajn, keby si dal pauzu, beriem, lebo medzi 5 rocnymi detickami by mu nebolo dobre. Planujem druhe babo, no vidim to tak, ze budem musiet ist znova do prace po 2 rokoch. Rodicovsky prispevok ma potesil. Je to otras, ze ho chcu dat iba do 2 rokov. V dnesnej dobe je pomalicky nadstandardne mat deti, tak aby bolo o ne poriadne postarane. Dufam, ze bude aspon ten prispevok do 5 rokov.

rheia27
3. júl 2013

@stanka02 zle si to citala 🙂 prve 2 roky by bolo tych 260, a 3ti rok 160 pre matky ktore pracovali

stanka02
3. júl 2013

@rheia27 dakujem za upozornenie. No za 160 eur by som nemohla zostat doma, to je moc malo.

moon1979
3. júl 2013

@pectore ak ti bude priznaný RP pred účinnosťou zákona, tak budeš fungovať podľa starého zákona ...

maminka2013
3. júl 2013

Podľa mňa je to celkom fér.. aspoň z toho pohľadu, že tie, ktoré ženy pracovali a odvádzali štátu, dostanú viac.. je mi aj ľúto tích, ktoré nepracovali, ale myslím, že i napriek tomu môžu byť radi, že im štát príspevky dá , síce menšie, ale predsa.. koniec koncov, každý má právo v živote výberu - pracovať a myslieť i do budúcna alebo nepracovať či pracovať na dohody a nemyslieť tak do budúcna.. nakoniec mamička, ktorá bude chcieť pracovať má možnosť využitia príspevku na jasle čio škôlku v dosť veľkej výške, čiže dá sa povedať, že o nič nepríde - o dieťa počas práce má postarané a môže zarábať... z príspevku sa síce vyžiť nedá, ale to sa nedalo ani doteraz.. myslím, že jediné, čo matkám nevyhovuje je fakt, že si musia vybrať - buď starostlivosť o dieťa a byť poberateľkou rodičovského príspevku, alebo dávať dieťa do škôlky a byť poberateľkou mzdy.. 😒

rheia27
3. júl 2013

@stanka02 nj mas pravdu, ja si myslim ze rovnaky prispevok bol fajn a to vravim aj ked sme obaja s mm robili 10rokov pred malou aby sme si vobec mohli dovolit mat dieta

ked je to prispevok na dieta, tak ma byt rovnaky bez ohladu na to ci mamicka robila alebo nie, ci mala minimalnu mzdu alebo 1000cku, je to jedno ked je to pre dieta tak pre kazde rovnako
smutne je ze ho chcu vziat pracujucim matkam, vacsinou zena je donutena ist do prace skor z financneho hladiska 😒

sharmana
Autor odpoveď zmazal
bleelka
3. júl 2013

@moon1979 takze predsa je to len pre tie, ktorym vznikne narok na RP za novych podmienok, existujuce poberatelky ficia po starom. Ako je to ale s poberanim RP pocas prace? Ten odnimu vsetkym, aj existujucim poberatelkam alebo znova len tym novym? Nevies? Diiik

rheia27
3. júl 2013

a este ma napadlo, ten ich prispevok na jasle ci skolku to je smiesne....

chcu vytiahnut viac penazi pre stat, ale nemaju vybudovanu siet materskych skolok a jasli, vsetko porusili, nemaju dost ani ucitelov, ani priestory...a ani v sukromnych nie je tolko miest a navyse su len vo velkych mestach a napr. co stari rodicia ? ked pojdem do prace tak moja mama bude s malou, je na predcasnom dochodku a rodicovsky prispevok by som davala jej a teraz co ? maju rodicia dat dieta do ms/skolok lebo dostanu prispevok a ked by opatrovali clenovia rodiny tak dostu velke h a male o ?

ja to vidim tak, ze ak toto schvalia a mamicky budu musiet ist do prace, tak sa budu musiet 2-3 mamicky dohodnut a rozdelit si starostlivost o drobcov

na papieri vsetko znie pekne, ale realita je ina

gemini255
3. júl 2013

Podľa mňa by to mali rozdeliť.. ak žena nepracovala a porodí po skončení povinnej dochádzky, nech jej nedajú kľudne nič. ale ak žena má strednú alebo vysokú školu, tak nech to ostane ako má. Pretože po skončení sa zamestná...

nika1020
3. júl 2013

Ahojte,
tak neviem ale pekne sa tam to skomunizovalo...deti nam budu vychovavat cudzi ludia...))V case ked si rodicia chcu formovat spravanie dietata, ked zacina vnimat, mam mi ho vychovavat aj ked sukromna, renomovana a neviem aka škôlka? to kde sme došli? aj keď neznižujem ich kvalitu, ale aj ja mam hypoteku.. je to ako Sofiina voľba..čo vyhrá? Dieťa alebo aj jesť a platiť účty sa musí???
smute? že?
tak ako volakedy nase mami nas supli do jasli od pol roka/roka, alebo napr. moja mama nebrala vobec nic, a bola s nami doma ako "domaca" do 6 rokov. Otec drel ako kon, robil na smeny a cez vikendy chodil vykladat vagony...))
pamatam si tetu Tomanovie (zo Smeru) ako branila mamičky....no tak vsetko co vymyslela momentalne neguje. nepaci sa mi tato politika.
nedavno som pozerala dokument ako vo Francuzku poslu zene od statu opatrovatelku domov na par hodin tyzdenne...))americania tam hikali ako sa mi tu v europe mame.
myslela som, ze nasmu statu viac zalezi an tejto otazke...
Predstavte si ze ste osamela matka, nemozete si vybrat.Alebo rodina s postihnutým dieťaťom Proste hrozne.
A hnusi sa mi teoria, ktora kalkuluje, podla toho ake ma vzdelanie bude mat davvku a podobne.. ale podla poctu deti..to kde sme?
Viete ako s ato vola? pozitivna diskriminacia, ked na ukor "mensiny" vacsina trpi. Tak akoze ked niekto chce byt viac pocetna rodina, mate pouizvat kocik po troch detoch a plienky si prat, flase nepotrbeujete, svtreiky si upletťe, deti s anavzajom postrážia.... Aháááááá tak to ma byť......)))) vlasy dupkom..

danculik
3. júl 2013

Ahojte, chcem sa opytat, zacala som pracovat normalne na pracovnu zmluvu, mam 20 mesacneho syna, zatial poberam RP...a od Septembra 2013 ide do normalnej statnej skolky, bude mat 2 roky v Septembri 2013 ked nastupi do skolky...teraz nechapem tomu, zoberu mi RP?..alebo ho budem mat znizeny?...alebo co?...Lebo ked som bola na urade sa informovat ked som nastupovala do prace, tak mi povedali, ze by som mala dostavat RP aj nadalej do 3-rokov veku dietata ak sa to nezmeni. Tak teraz neviem ci mi ho od Januara 2014 zoberu alebo znizia?..alebo vobec budu mi nieco prispievat na skolku? aj ked je statna ale poplatok mi urcili od 2 rokov dietata na 50 Eur skolne + strava + 6 Eur poplatok skolke.Co je tiez dost...Viete mi poradit co robit?

nika1020
3. júl 2013

a este cosi...Však Ondušovcov sa to už netýka...jeho deti nepotrebuju ani škôlku a jeho žena materskú no nie pám štátny tajomnik MPSVR.

na názor matiek sa nikto neopýta....asi im poslem link na konika...