icon

Pracujúci otec poberač materskej a mama doma

nunka281
27. júl 2017

Ahojte žienky 😊 Mam dilemu. S priateľom plánujeme bábätko ale nejprv si chceme dať veci na poriadok ako je materská dovolenka. Samozrejmosťou je že s bábätkom budem doma ja (mamička) ale sa chcem opýtať či môže priateľ ako zamestnanec na zmluvu poberať materskú a popri Tom pracovať keď budem s dietatom doma ja ? Uvažujeme o Tom kôli tomu že ja pracujem len na minimálnu zmluvu s ktorej by mi materská asi nevyšla.

loginexistuje
19. okt 2018

@laurika26 tak vies proste dievcata sa jej snazili poradit vid str 10 a 9 venovali cas energiu ale teda jak hrach na stenu
tak ale sme vselijaki co uz proste nebudem jej mazat med okolo ust ze je to problem zamestnavatela uprimne ja mat takto spekulujuceho zamestnanca co robi u nas mesiac a pol na zmluvu tak sa s nim rozlucim

diduska777
19. okt 2018

@laurika26 Áno viem že mi tu baby poradili a som za to vďačná, problém je to že ja som toto všetko manželovi povedala a vysvetlila prečo to tak ma byt. Lenže ako som už písala aj predtým učtovník si u nich všetko preveroval a manžel nastúpil na materskú k 6.8. A mal na ňu nastúpiť už k piatku 3.8. To tam majiteľ firmy nebol tak mu to podpísali až v pondelok k 6.8. A k tomu dátumu mu dali aj novú zmluvu, už to nechceli meniť aj keď im manžel povedal že potrebuje aspoň jeden deň rozdiel. Ja som pro tom nebola a nevedela som to ovplyvniť. Boli sme raďte nám vyšli v ústrety. Nevedeli sme že z toho vznikne takýto problém keďže ho pravdepodobne ani do socialky nenahlásili, keďže tam tu novú zmluvu neevidujú. Žiadnu prihlášku ani odhlásku nemajú. Na výplatnej páske rozdiel nevidel keďže výška výplaty bola rovnaká a ani neviem čo by mal sledovať na páske aký rozdiel by tam mal byt. K tomu že sme špekulovali a prešpekulovali tiež nie je pravda, jednoducho sme ani nevedeli či vôbec Bude mat na ňu nárok keďže bol odcestovany dlhší čas v zahraničí. Povodne sme riešili rodičovský ktorý nám povedali že nemôže byt kým nepožiadame o materskú (keďže ja som ešte mala nárok na podporu) a tu buď zamietnu alebo schvália. Dakujem za vaše rady a čas.

diduska777
19. okt 2018

Je to už aj tak bezpredmetne keďže ja to aj tak žiaľ neviem ovplyvniť. A ohlladom socialky to oni nás informovali že manžel súčasne pracuje a je na materskej keďže mu ju schválili až koncom septembra a aj vtedy ju vyplatili za august. A potom dostali od zamestnávateľa výkazy z Prace a zostali prekvapený že pracuje keď ma byt na materskej, tak sme to začali preverovať že aký je problém. To pani zo socialky navrhla vyriešiť to oprávenymi výkazmi a nebol by žiadny problém a bola by ďalej materská ponechaná. Aspoň teda to mi povedala ale účtovne sa to podľa účtovníkov nedá spraviť lebo už boli odvody a preddavky na daň poslane príslušným inštitúciám.

evittam
20. okt 2018

@laurika26 Napríklad ja "nalozim" aj najlepsej kamoske. Prečo nie? My komunikujeme slušne. To, ze niekomu poradim, nasledne si spraví podla seba, potom pride znovu co má robiť a ja ho na to upozorním neznamena,ze je to neslusne.
Pozri ja tu radim,informujem ako najlepšie viem. Stručne a k veci. V tychto veciach a ani v iných nemám prečo v konverzacii s dospelymi ludmi používať "medove recicky". Ked mam co povedať poviem a či si tym necha pokazit den je problém dotycneho nie moj. Skor sa tu stretnes s "odbornickami", ktore len preto lebo im to povedala tetuska na úrade z teba idu spraviť hlupanu a este sa hádať do krvi.😎😉
A ano mas pravdu ako účtovník robim tak aby to bolo správne.

evittam
20. okt 2018

@diduska777 Vsetko sa da ak sa chce.😉 Len chyba účtovníčky bude asi niekde inde.😉

diduska777
20. okt 2018

@evittam Dakujem, žiaľ áno zistila som ze to nebude úplne ok keď manželovi nechceli opraviť dátumy na zmluve (mohla si si všimnúť že 6.8. Podpisoval dohodu o ukončení pp z 6.8. k 30.9. A odhlásili ho až k 3.10 aj keď od 1.10. Je živnostník, to tiež nechápem prečo... a či je to vlastne ok, tak isto dostal tpp aj keď požiadal o dohodu na 7 m) lebo sa to už vtedy nedalo a to sa jednalo o jeden deň :( žiaľ mame asi smolu 😒

diduska777
20. okt 2018

@evittam poprosila som včera známu čo je účtovnícka a pozná sa s majiteľom firmy či by sa na to vedela pozriet a poradiť či sa s tým dá niečo robiť. Povedala že sa na to pozrie, vieš poradiť na čo by sa mala “pozriet” aby sa to dalo? Dakujem pekne 🙂

evittam
20. okt 2018

@diduska777 No proste priznať chybu, opraviť odhlášky, prihlášky, výkazy. A cakat samozrejme moznu kontrolu.

majusqa77
20. okt 2018

@evittam len tam treba podla mna aj prerobit mzdy. Dohodit noveho cloveka a nanovo spravit cele vyplaty. Co pri opravach cez mesiace nemusi ist

diduska777
20. okt 2018

@majusqa77
@evittam Dakujem Vám veľmi pekne, tak teraz už musíme počkať čo bude, tiež asi aj čakať papier zo socialky. Snáď si prizná chybu a opraví to. Dakujem ešte raz veľmi pekne.

evittam
20. okt 2018

@majusqa77 Ja som to cele uplne necitala-priznam sa. Tak potom ako pises, to je jasne.

majovka18
23. okt 2018

Ahojte, práve som sa dozvedela, že k 01.10.2018 prislo na pobočky sociálnej poisťovne metodické usmernenie (neukotvene v zakone), že ak muž nastúpi na MD z pôvodnej zmluvy a potom nastúpi na novú zmluvu, tak SP má povinnosť skúmať, či nepobera muz iný prijem a materské mu následne odnime. Prosím vás nemáte niekto k tomu obsiahlejsie info, nakolko mi nepríde logicke sa riadiť metodickým usmernenim, ktoré sa právne nedá podlizit. Ďakujem

majusqa77
23. okt 2018

@majovka18 ja som to tu uz pisala, ano, nieco maju. A posielat podnery na ibp

majovka18
24. okt 2018

@majusqa77 akože čo majú? Prosim ta aké podnety, lebo celkom sa neviem zorientovať v odpovedi😅

majusqa77
24. okt 2018

@majovka18 nejake usmernenie na socialke

lienkasta
6. nov 2018

Tak muž nastupil na materskú a na socialke mu povedali, že chcú jeho novu pracovnu zmluvu, a ak robí viac ako 4 hod denne, tak mu materskú nedajú:(zamestnávateľ mu taký dodatok k zmluve nechce dať,boja sa inšpektorátu práce...tak je to celé v ...

lienkasta
6. nov 2018

@lienkasta ale pani na socialke vravela, že už viacero materských zamietli a sú vraj zo strán oteckov aj návrhy na súd.....prečo sa to predtým dalo a zrazu nedá????a to nie je v zákone?

laurika26
6. nov 2018

@lienkasta to je dobre, že to oteckovia dávajú na súd, pretože SP si zaviedla nejaký interný predpis, ktorý nemá oporu v zákone a je defacto diskriminačný. Takže myslím si, že ťahajú za kratší koniec, pokiaľ sa to neošetrí zákonom. Inšpektorát práce tiež veľa nezmôže, oni tak môžu urobiť bububu na tých, čo sa viac boja. Ináč nemôžu nič, máme osobnú skúsenosť. Vyslovene povedali, že okrem kontroly papierov nemôžu nič... Pokiaľ má zamestnávateľ poriadok v dokumentácií nemá sa čoho báť.
Nejde mi do hlavy, prečo referentky v SP takto zastrašujú klientov...

evittam
6. nov 2018

@laurika26 No lebo to majú príkazom. Ako aj zavádzanie, zakaz podávania informacii ci nebodaj poradiť co a ako ak teda vedia.

laurika26
7. nov 2018

@evittam to je doba, akoby zo svojho dávali, a toto je ten sociálny štát, a pritom Ľ. Vážny prisľúbil, že stiahne ten interný predpis...

andiablo
8. nov 2018

@evittam
Ahojte
Od 9.12.2018 do 26.4.2019 nastupujem na materskú dovolenku so staršou dcérou u zamestnávatela A. Risuje sa mi práca od 1.1.2019 v štátnej správe - hasiči. Podľa toho čo tu je napísané by všetko malo byť OK aj keď tety na sociálke si meľú svoje a svojim arogantným prístupom na totálne vytáčajú.
Chcel by som sa opýtať či aj u otca je možné mať reťazovú materskú t.j. od 27.4.2019 by som u zamestnávateľa A nastúpil na druhú materskú na mladšiu dcéru a stále pracoval v štátnej správe.
Ďakujem za odpovede

dandava
8. nov 2018

ahoj, kto vie poradit ako nato. manzel je konatel a zamestnanec vo svojej firme samozrejme za minimalnu mzdu kvoli odvodom. planuje ist buduci rok na matersku. chce pracovny pomer zrusit ostane iba konatel, par mesiacov bude na urade prace ako nezamestnany a potom sa zamestna opat v tej istej firme na novu poziciu s vyssim platom. splni podmienku 90 dni poistenia a pojde na matersku. prosim o radu, nie je niekde definovana doba kolko musi byt pauza medzi koncom a zacatim u toho isteho zamestnavatela. nie je problem ked tam bude cely cas konatel?dakujem

9lf9
8. nov 2018

@dandava nemoze sa evidovat kym konatel o firme

evittam
8. nov 2018

@andiablo Podla mna ano

dandava
9. nov 2018

@9lf9 nemoze sa evidovat na urade prace kym je konatel? ved nebude mat pracovnu zmluvu

9lf9
9. nov 2018

@dandava nema PZ ale je konatel cize nie je nezamestnany...preveruju sa vsetky registre- obchodny, zivnostensky a soc.poistovna

evittam
9. nov 2018

@dandava Plati co píše
@9lf9 . Dokonca ako konatel aj keby to zrušil nemá nárok na podporu.

dandava
10. nov 2018

@evittam a potom to je ako s materskou, ked sa nikde nezaeviduje ale ani nezrusi konatelstvo, iba zrusi aktualn pracovnu zmluvu na par dni alebo tyzdnv - neviem ci toto sa nejako sleduje- a zamestna sa nanovo ale bude platit vyssie odvody?dakujem za radu

evittam
10. nov 2018

@dandava Toto neviem na 100%
@zalka

dandava
10. nov 2018

@evittam citam zakon a podmienky na ziskanie materskej a tam to nikde nie je napisane, pre nich je dolezite len platit odvody do socialky, a kedze by ostal ako konatel bez naroku na odmenu neplatil by nic...a az potom platil z novej zmluvy...no neviem a ani neviem kto mi vie poradit.