Prečo kritizujete matky na rodičovskej dovolenke?
Velmi ma to zaujima. Co ak niekto ostava na rodicovskom aj 6 rokov? Co ak aj po troch rokoch by vyhoreta mama chcela ostat este doma a oddychnut si? Co zavidite? Co je na tom? Preco rypete do takychto zien? Hlavne, ze do romov, ktori cely zivot nerobia, cest vynimkam, sa nepustate. Preco? To Vam nevadi, ze cely zibot beru davky? A nie male, podotykam.
Fakt musite rypat do zien, ktore pracovali a aj budu cely zivot pomaly aj do 70-ky uz? Ako vazne? Tak vam to boli?
Den co den citam, jednu normalnu a laskavu odpoved na taketo temy neviete pisat. 🤮🤮🤮 zena zene. Hanba.
autorka, a čo majú hovoriť mamičky v zahraničí, kde majú "platené" len tri mesiace. Nesťažujú sa, keď chýbajú doma peniaze, tak idú do práce a aj maličké deti idú do jasličiek, škôlky, to len tu u nás sú .....Nezávidím, nemám čo závidieť.
Mne to nepríde ako nejaký problém, ak žena ostane do 6r na rodicaku - neplatenom (po 3r).
Ak by chcela platený, rodicaku, tak je to asi kus odveci. Už ten trojročný je dosť na hrane. V niektorých krajinách ženy s deťmi ostávajú doma, kľudne do 10r dieťaťa. Ale zadarmo. Živí ich ich muž. Myslím, že tak by to aj malo byť. Keď sa s mužom dohodnete, tak môžeš byť doma aj navždy. 🙂
To nie je vyhoretá žena, ale len zlenivela a stratila návyk pracovať
Podla mna autorka narazala nepriamo na zeny, co sa supnu na retazovu matersku, a narocky si to naplanuju tak, aby 3-4 deti mali s casovym rozostupom cca 2,5-3 roky. Aby im ta materska a rodicovska stale plynula a oni pritom nemuseli chodit do prace medzitym ani na mesiac. Len v tom pripade neviem akym sposobom by si ta mamicka chcela oddychnut, ked vlaci jedno dieta za druhym a za chrbtom jej vsetky placu, kym oddychuje 🤷🏻♀️
Dnes som počul že dôchodcovia dostanú plošne 660 Eur trinásty plat. Skoro miliarda na to pôjde. Ja nemám pocit, že bydochodcovia u nás boli ohrozená skupina, ale mladé rodiny s deťmi a jednorodičia. Proste pracujúca sila. V Grecku podporili produktívnych a už majú aj na neproduktívnych. U nás sa podporujú neproduktivní a oslabuje sa stredná trieda. Vo Francúzsku idu konsolidovať 2/3 úsporami na výdavkoch a 1/3 zvýšením dani. U nás sa konsoliduje len zvýšením dani. Cesta do pekla a do chudoby. Matka na materskej je to najcennejšie čo tento demograficky starnúci štát má. Mali ten trinásty plat dať matkám a jednorodičom dvojnásobok. Ešte by ušetrili.
@lilinka76 zákruty na kopci 😂😂😂
@slovakboy nedostanú ho iba dôchodcovia, ale aj tí čo sa supli na predčasný dôchodok, hoci ešte pokojne mohli robiť, plus invalidi, vdovci, vdovy a siroty. Tí samozrejme dostanú menej. Cize ta masa ľudí je oveľa vyššia, ako iba dôchodcovia.
Ale ok, vsak nech si majú 606€ (nie 660), na zvýšenej DPH zaplatia oveľa viac ako dostanú. A nie, dôchodcovia zďaleka nie sú najohrozenejsou skupinou, to tvrdia už aj sociológovia, len Tomášikova a Pelle to radi stále dookola omielaju ako verklik. Ale sú zial tou najväčšou volicskou masou. A celkom disciplinovanou. Preto je o nich taky záujem.
Mimo to, prečo keď im dajú 13 dôchodok, nedajú aj ostatným 13 materske, 13 rodičovské, 13 pridavky a pod.? Nie je to diskriminácia?
Btw, SP aktuálne nema ani na výplatu toho 12teho dôchodku. Sekera je takmer 2 miliardy!
bud su zeny doma pre nepriaznivy stav dietata a je to odovodnene, alebo maju moznost byt do 6 rokoch jeho veku, ale nedostavaju ziadne eura, z toho sa tak ci tak prezit neda, zena, ktora ma nejake problemy a nedokaze pracovat ani potom, nie je co zavidiet, radsej byt zdrava a pracovat, inak zastavam nazor, ze je kazdej vec, ci je doma ci nie, ak si to moze dovolit...
@hiro trošku to máš popletené... 450 000 romov, ale vrátane detí a dôchodcov starobných aj invalidných... a títo dôchodcovia a deti sa do štatistiky nezamestnaných nepočítajú... takže určite ich 300 000 nepracuje 😂.
nič to nemení na tom, že súhlasím s tvojím výrokom o obohranej platni... majú úple rovnaké dávky ako my biely, teda ak má biela rodina s jedným dieťaťom nárok na hmotnú núdzu napr, 150 eur, presne takú istú sumu majú aj rómovia, nič viac.
Zároveň ale z priamej skúsenosti s nimi priznávam, že mnohí sú vyčúranci čo len zneužívajú systém a tiež ma to pekne serie.
@miskakyska dosla som po teba, ani necitam dalej. Chcela som presne toto, ako dochodkyna, napisat.
Teraz vseobecne. V kazdej diskusii zavidia mladi 13ty, ci rodicovsky dochodok. Je to hanba, pretoze my sme mali platenu matersku len pol roka, potom sme ostavali doma na neplatenej, kym sme zohnali jasle. Problemy s miestami boli aj vtedy. Moje deti isli do jasli od 1,5 roka. Vacsina zien auta nemala, s detmi cestovali do zariadeni busmi, potom inym do roboty. Museli sme presne pichat prichod , neskorsi prichod sa nadrabal. Ziadne skratene uvazky neboli. Takto vyrastala vasa generacia. Mame odpracovane cca 40 rokov a dnes nam mnohe zavidia aj tu, na MK. Akoby rodicov nikdy nemali, akoby sa vyskytli. Toto preco nenapises, autorka? Moje dcery mali k detom opatrovatelky, aby sa mohli venovat popri dietati svojmu podnikaniu. Od 3 rokov isli do skolky a ony do roboty. Odvadzaju odvody 2x, zo zamestnania, aj z podnikania. Dali sme im dobre vzdelanie, vytvaraju hodnoty na Slovensku a taka bola zavist rodicovskeho dochodku, az nam ho ten mafian vzal pre seba a pre svoju druzinu. Dufam, ze uz bude v spolocnosti spokojnost. Este dodam, ze na 13ty dochodok maju narok aj cudzinci, ktori na Slovensku odrobili nejake mizive obdobie. To vyzera, ze nikomu nevadi, nikde sa to velmi nespomina.
Neviem, ci vobec viete, akym klucom sa valorizuju dochodky. Percentualne. Co u niekoho robi 5€, u niekoho 50. Je to spravodlive, ale nespavne. Takze chudobny ostane chudobnym a bohaty este bohatsim. Pritom su najviac postihnuti ti, ktori su najdlhsie v dochodku. Zvysujuce sa ceny napr.za 10 rokov nekopiruju narast dochodku za 10 rokov. Preto zije tolko dochodcov v chudobe. Mnohi nesvietia, nekuria a curaju po zahrade. Toto vsetko vidim u susedov v byvalej "vilovej stvrti" . Ale mnohych vas to nezaujima, ako ziju vasi rodicia a uz vobec mnohe neviete, ake maju dochodky, ci zvysenia. Viem, ze mnohe rodicov podporujete, tie prehlad mate, vsetka cest. Zda sa, ze konsolidacia mnohych mladych dostatocne pripravi na buduci dochodok. Ja svoju konsolidaciu prezivam uz 10 rokov. Uspory mi pomahaju ju prezit.
Pekny vecer.
Autorka,
tu nejde o závisť. Ja tu v témach vacsinou čítam, zeny su roky na materskej a väčšinou sa na niečo sťažujú. Chýbajú im peniaze, maju hypo atd. No a vtedy dostanú komentáre typu - trojročná materska nie je povinnosť!
To nie je závisť ale fakt. Nech každá matka predsa urobi ako chce alebo ako môže. Neber to tak osobne všetko.
Skus si zistiť, ako dlho je žena na materskej vo vyspelých krajinách napr. Švajčiarsko, Nemecko, AT.....a ty chceš oddychovať do 6 rokov?
@oli18 moja, my platime oveľa väčšie odvody, ako ste platili vy a dochodky nám budú krátiť kvôli vám. Lebo sa rozdava to, na co tento stat nema. Len aby vám zapchali huby. Ale však jasne, to teba netrápi, ze? Ja viem, ako žijú moji rodicia. Žijú tak, naco majú. A z toho, čo si ušetrili. Vieš, lebo oni nemuseli platiť hypo tak ako my. A to, ze curaju po záhrade? A co s tým mame my? Konkrétne v BA, nech predaju pol miliónové velkometrazne byty v starom meste a kúpia si jednoizbový v Ružinove, keď nemajú na réžiu. Tu to velice viete vypisovat mladým, ale pri starých už je to v pohode, ze? Vy si chcete velice užívať, lebo vy ste platili, vy ste urobili, lebo same vy vy vy... a co my? Ako tu napisala už vyššie, kedy my pôjdeme do dôchodku? Jaj, to ta teba už netrápi, ze? Vy ste mnohé odchádzali už v 55tke ci koľko rocne. My mame koľko? 12 rokov plus oproti tomuto? Teraz koľko starých povyuzivalo možnosť ísť do dôchodku, hoci stále mali robiť? Hm? A dochodky majú také, čo absolutne nezodpovedajú tomu, čo odviedli do systému. A to hovoria odborníci nie ja! Takže fajn na Vašom mieste by som bola ticho a suchala nožičkami, fakt. A rodičovský dôchodok bola ďalšia blbosť, ktorá poškodzovala nás, mladých. Ale to teba asi tiež netrápi, lebo kvôli blbým 20€ mesacne, ze sa opäť zadlžovanie, to ti je fuk. Keďže také sikovne deti, co ta teda nepodporia? Pokial naše platy nebudú kopírovať ceny, tak ty moja ani nesnivaj, ze to budu robiť dochodky. Lebo je nonsens, aby si ty mala vyšší dôchodok ako pracujúci človek. Co mnoho dôchodcov poľahky ma. Mam vo svojom okolí plno dochodkyn, ktoré iba nadávajú. Keď som im povedala, ze ôk, veľmi rada si to s vami vymením, ze ja si vezmem ten ich "mizerny" dôchodok (mimochodom pod 600€ nema ani jedna) a oni nech žijú z toho, koooooolko mam teda ja. Co myslíš, že mi povedali. Btw, už Mihal prepočítal, ze naše dochodky budú o cca.300€ nižšie ako ty vaše. Super budúcnosť ze? Lebo ceny pôjdu určite dole, ze? Tak fakt buďte už ticho. Mate sa dobre, v živote sa už dôchodcovia nebudú mať tak dobre, ako teraz. A to nevravím ja, ale odborníci. A aby som tu nevyzerala ako netvor, ja som za pomoc starým, ale za adresu pomoc. Nie bezbreho rozdávať akékoľvek dochodky ľuďom, ktorí to vôbec nepotrebujú.
Nedohádate sa nikdy. Ak si niekto myslí, že 30tnikov či 40tnikov čaká nejaký dôchodok, budete nemilo prekvapení. A autorka, ja Ti nemám čo závidieť, lebo mám násobne viac vďaka hlave a nespolieham sa ani na dôchodok, ktorý raz vôbec nebude.

@lilinka76 myslíš tú tému o nástupe do práce a príspevok na opatrovateľku?😄