Prečo kritizujete matky na rodičovskej dovolenke?
Velmi ma to zaujima. Co ak niekto ostava na rodicovskom aj 6 rokov? Co ak aj po troch rokoch by vyhoreta mama chcela ostat este doma a oddychnut si? Co zavidite? Co je na tom? Preco rypete do takychto zien? Hlavne, ze do romov, ktori cely zivot nerobia, cest vynimkam, sa nepustate. Preco? To Vam nevadi, ze cely zibot beru davky? A nie male, podotykam.
Fakt musite rypat do zien, ktore pracovali a aj budu cely zivot pomaly aj do 70-ky uz? Ako vazne? Tak vam to boli?
Den co den citam, jednu normalnu a laskavu odpoved na taketo temy neviete pisat. 🤮🤮🤮 zena zene. Hanba.
Absolutne Nikomu nezavidim 500 eur , 500 Eur je nic dostat raz rocne , ale sokuje ma , ze je to fakt pre hocikoho a za hocico , som uplne OK, ked sa pomaha starobnym dochodcom (ich dochodky by sa Mali pravidelne valorizovat , kde uz pojde taky 80rocny brigadovat ), ludom s nestastnym osudom , chorobou atd , mame Brutalne investicne dlhy , o nic sa tu nikto nestara , na mladych sa totalne kasle , este aj tych par smiesnych percent co si odvadzame do 2.p. Idu pomaly rabovat a tu sa vyhodi miliarda aj pre ludi co odrobili mesiac na slovensku, maju majetky, pozemky a aj vysluhove dochodky
@lienka.7 moja, vobec tomu nerozumies. Napisem ti po lopate priklad. Odchod do dochodku: ja 2 deti 59r 9 mesiacov. Moja spoluziacka rovesnicka 3 deti 58r 9 mesiacov. Teda 1 rok rozdiel 1 dieta. Dnes zena odo mna o 10 rokov mladsia 2 deti 60 rokov. Tak co je tu drasticke? Za 10 rokov 2 roky viac? To je drasticke? Mna zachytilo zvysenie + 4roky 9 mesiacov. Takze ziadne 55. Ta generacia uz vymrela.
A ze vy dnes odvadzate viac? Bohovska logika 🙉. Ani to nejdem vysvetlovat, ty jednoduche veci nechapes. Pochopis, ked z tych tvojich dnesnych vysokych odvodov ti vypocitaju o 20 rokov almuznu. Ale ked predas dnesnu vilu, budes zit kralovsky.
Na vily sme mali stavebnu pozicku na 30 rokov.
Vsetky tvoje argumenty by som ti z fleku vyvratila, ale nema vyznam. Tvoje vedomosti su chabe, ako aj odbornikov, ktorych spominas.Lebo cely vypocet dochodkov je zly. Nic sa na vzorci neupravilo najmenej 10 rokov, upravuju len vek odchodu. Ale kazdej vlade to tak vyhovuje. Dochodci su odpad nielen pre vladu, ale aj pre vacsinu mladych. Budes raz aj ty.
@hiro tato majoritna skupina ale nefiguruje v zozname nezamestnanych. Su od mladosti invalidi a poberaju invalidny, dalej opatrovatelsky na niekoho z rodiny, okolia. Zeny vkuse poberaju rodicak. Tieto a ine davky sa im priklepnu automaticky, aby bol klud.
*oprava: minoritna skupina samozrejme
@bobaas ja by som,sla hned na polovicny uvazok do roboty. Odventilovat sa....🙂 🙂
@la_dolce_vita Urcite je takych vela. Ale niekde raz rozoberali kolko beru socialnych davok vs majorita. Ak je ich cca 10% tak ak poberaju viac ako 10% sumy zo vsetkych davok tak to vyuzivaju viac.
Ale pokial si pamatam tak to bolo nizsie percento - teda moze sa zdat ze je ich vela invalidov ci opatrovatelov ale v skutocnosti bud na 1 osobu dostavaju nizsie davky alebo ich schopnost ziskat pristup k davkam je precenovana.
Jajajajajaj 😀😀😀ale ste sa niektore nasr.ali 😀😀😀😀aby sme si ujasnili. 😀😀😀😀 ja uz od septembra pracujem. Vstavam o 4:15, aby som mohla byt na cas v robote. Ale ked mi dieta dovrsilo 3 roky a nwzobrali ho do spadovej skolky, tak som este bola rok tak, ze chodil do sukromnej skolky a ja som dostavala rodicovsky prispevok. A bola som doma. NIC SOM NEROBILA. Uzivala si. 🥰🥰🥰 chodila na kondicne jazdy. Konecne som si citala knihy. Venovala som sa sebe a viete ako nam to prospelo nasej celej rodine? Kazdej to prajem. 🥰 🥰🥰🥰som stastna, vyrovnana a prajem hlavne zenam, iba to dobre. 🥰🥰🥰🙏
@hiro nechcem to tu riesit a uz vobec nie hadat sa, ale mam svoje info, ktore tu tiez nechcem zverejnovat, kiez by si mal pravdu.. ale je to bohuzial casovana bomba :(
toľko srdiečok si nám všetkým venovala... ale asi nebudeš až taká šikovná, keď musíš ostať doma, aby si si knihu prečítala... užívať si môže aj pracujúca mama. aj sebe sa venovať. aj vyrovnaná byť. Sorry, ne-sorry, tento pokus o zhodenie odpovedí, ktoré ti neštimujú, si inú odpoveď nezaslúžil 🙂
@oli18 zbytočne píšeš. Mladí Ťa nepochopia, žijú si svoje, oni chcú, aby im štát stále dával, lebo deti, lebo treba byť doma s dietkom skoro do maturity a najlepšie s platom aspoň 1500 eur a valorizáciu o 30% ročne, lebo všetko je stále drahšie, aby mohli aj na dovolenku za to, lebo sú z vyhoretí po 3 rokoch na materskej. A vy dôchodci, čo vlastne chcete?- celý život ste dávali do systému, ale tu sa stále píše, že málo, ale, ako málo? veď z platov ste odvádzali, z takých, aké vtedy boli, teraz si vyberáte len to, čo ste si tam uložili. To len na tú poznámku, že vyberáte z ich, ale z akého ich, veď vy ste to tam dali. Denne je tu veľa diskusií, ako rastú ceny potravín, je to v desiatkach percent, a aj budúci rok ceny porastú o desiatky percent. Ale nepozrú, že valorizácia pre dôchodcov bude 2,1%. No na smiech.
A že dôchodci žijú vo veľkých bytoch? Jasné, že žijú, lebo deti nedovolia predať, aby bolo čo dediť. Poznám x takých rodím, ktoré to takto "vymysleli" a ešte nechajú chudáka dôchodcu to platiť veľký byt, aj keď on by radšej do malého išiel, aby mu to z toho dôchodku vyšlo.
A že mladí nebudú mať dôchodky a možno sa ich ani nedožijú, veď jasné, že nie a budeme ešte nemilo prekvapení. Gro ľudí robí na čierno, vyberajú sa dávky na všetky smery, každý skúša, ako sa z roboty vykrútiť - viď autorka, ale aby sa peniažky sypali, tak, čo mladí čakajú? málo plusov, veľa mínusov, tak budú aj také dôchodky, matematika nepustí.
@xckaretxxx
no nič v zlom ale zrovna to AT a DE to nemá najhoršie. V AT je po novom materská 2,2 roka a pokial sa prida miz tak sa minimalne o 3 mesiace predĺži. DE je kapitola sama o sebe, keď k tomu zarábam Burgergeld...
So Švajčiarskom súhlasím uplne s tebou! Ram mat deti vnímam ako luxus.
Porovnávať je nereálne, no keby boli na SK možnosti ako v AT, tak by aj tie tie matky možno omnoho rýchlejšie a radi nastúpili do prace. Tu majú naozaj pomoc ohladom nastupu do prace po materskej.
No ale nadarmo debatovať, keď také možnosti nie sú. Keby žijem na SK a some rovnako na tom ako teraz, tak do tej prace po roku by nastúpiť musela, ci chcem ci nie. Výnimkou sú ozaj matky znevyhodnenych deti. Tam mnojokrat nie realne ist do práce. A tým by sa vobec nemalo diskutovať o ich podpore. Ale tu som už odbočila 🙂.
@oli18 s takými ako ty je uplne zbytocne diskutovať o tom, ze na dochodky sa dá vyplatiť len toľko, koľko stat vyberie na odvodoch. Aktuálne SP nema ani na vyplatenie 12tich dochodkov, dokážeš to pochopiť, či nie? Ci si stále pôjdeš svoje? Cize na všetko oststne si treba požičať. Dokážeš to pochopiť? Kedy si šla do dôchodku? Vo veku cca. 60 rokov? A co sa ti nepáči? Kým pôjdeme my, bude to minimalne o 5-10 rokov viac. Plus budú nám automaticky vyratavat nižšie dochodky, ako teraz vám. To ti pride asi tiež fér, ze? Lebo vsak len ty si robila. My sme si doma valali rit, ze? Teraz samozrejme nemám na mysli odrbavacky systému, ktoré by doma na riti sedeli najradšej do konca života už, lebo predsa ony porodili deti! Detto, zmýšľanie chore presne ako vy. Take budú o tých 30 rokov ako prve vyskakovať, ze nemajú z čoho žiť. A ani, lebo vy ste robili, vy ste platili... my nerobíme a neplatime, vsak?
Co sa tyka tej 30 ročnej pôžičky, na tvojom mieste by som bola fakt ticho, lebo splácať bezúročnu pôžičku vo výške pár desiatok eur (v prepocte) je fakt mega umorne. A momentálne, keď teda nemáš peniaze, je na mieste túto vilu predať a ist do bytu na sídlisko, ako iní dôchodcovia. A ked o tu vilu maju záujem tvoje deti, tak nech sa laskavo o teba starajú a dotuju ta, nie však tento stat. Plus kde mas úspory? Co si všetko prehajdakala? A samozrejme, všetci odborníci sú sprostí, len vy starí ste lietadla 👌👎
@mk1111111111 o tej "ubohej" valorizacii by som na tvojom mieste fakt pomlcala. Mnohým ľuďom sa tak nevalorizoval plat, ako starým dochodky. A zaujímalo to niekoho?
@lienka.7 nemôžem uveriť co pises, ty nemáš rodičov na dochodku. Tu jednu dávku v roku si rodička plne zaslúžia. Ci nevidíš ako poniektorí rátajú drobaky v potravinách?
@xckaretxxx jezisi už fakt prestaňte s bachorkami, ktoré siria Jamkaty a Tomáško, ze typický dochodca je babička, ktorá zhrbena kope zemiaky na zemlanke a ma chuderka 400€. 🤦♀️
Btw, aj tebe dá tvoj zamestnavatel len tak plat navyše, aby si nemusela "rátať drobaky" v potravinách? Asi ťažko. Da ti toľko, na co ma. Ci si kvôli tebe vezme nebodaj úver? A ano, mam rodičov na dôchodku a nestazuju sa, predstav si. Maju slušný dôchodok a úspory, z čoho v pohode žijú. Plus majú majetky, ktoré sú ich, môžu si predať čokoľvek chcú a opat z toho mat ďalšie peniaze na život. Ale v rodine mame aj pánov "podnikatelov", ktorí si žili nad pomery v minulosti, len akosi tie odvody neplatili... ano, a presne pre nich je tento stat sviňa, lebo z čoho teraz oni majú žiť? Z tej zobracenky? Nie, majú žiť z toho, čo si nakradli, plus z úspor, ktoré ma každý človek mat. A starí ich aj majú, vsak pomaly denno denne vidíme reportáže, ako z balkónov vychádzajú igelitky plne tisícov eur. Jaj, zabudla som, z toho žiť nemôžu, lebo predsa zase treba deťom dediť, ze? No tak nech sa starajú o nich deti a nie tento stat. Bodka.
@lienka.7 presne ako píšeš. Alebo ešte aj takí, čo robili v zahraničí aj 30 rokov,lenže načierno. Zarábali kralovsky a teraz im zrazu vyšiel minimálny dôchodok a nechápu prečo. Samozrejme si z tých peňazí, čo zarobili neodlozili nič, lebo "aj tak sa dôchodku nedozijem ". Také typické slovenské
@xckaretxxx No čo ja viem... otcov kolega išiel do dôchodku teraz, využil tú možnosť ísť teraz, čo odchádzali húfne, a strašne si pochvaľuje, že mu vychádza vyšší, ako keď robil. A koľkí tam zostali takí, že dôchodok plus naďalej zamestnaní.. Ja viem, že ich nie je nejak veľa, ale úprimne už som dávno nestretla takú tú typickú babičku v obchode, ktorú popisuješ. Ale rodiny s deťmi hej, sakra si rozmyslíme ešte aj nakup obyčajných paradajok napríklad... Či nám to až tak treba, alebo ani nie. Chcela som dať minule dokopy na rýchlo večeru, že rezance s tvarohom (rezance, tvaroh, maslo) a muž prišiel z obchodu hotový, či viem, koľko to jednoduché a akože lacné jedlo stálo. Idem platiť za 4 položky v obchode a ono to ukazuje 15 eur a ja si šúcham oči... v živote som nekontrolovala bločky, posledne si všímam, že to robím. Vďaka ďalším super daniam a poplatkom len za to, že nám pošlú mzdu na účet, či vymýšľaninám o povinnosti zamestnávateľov preplatiť zamestnancom dovolenky asi nemusíme hádať, komu nebudú ani náhodou zvyšovať plat (polay môžme byť radi, že sme).
AUtorka, k tvojmu pposlednému príspevku: nemáš za čo 😘
@mk1111111111 "ako rastú ceny potravín, je to v desiatkach percent, a aj budúci rok ceny porastú o desiatky percent". To ze zdrazie vajce o desiatky percent je jedno ked uhorky, paradajky, jablka, maso atd porastu o jedno percento - rata sa priemer a ten je 2%.
@hiro prosim Ta, nepis aspon blbosti, uz dnes sa vie, ze 2,1% je na smiech. To by nam bolo hej, keby to v reale bolo len tolko.
@mk1111111111 Tak ja nie som odborník ale ak si ty tak ich choď tam poučiť...
"Pri októbrovej úhrnnej miere medziročnej inflácie 3,1 % dosiahla jadrová inflácia hodnotu 2,6 % a čistá inflácia hodnotu 1,7 %"
https://slovak.statistics.sk/wps/portal/ext/pro...

@oli18 veľmi dobre to napísal @slovakboy - nie je na mieste podporovať neproduktívnych dôchodcov. Na mieste je podporovať mladých, ktorí sú produktívni. Lebo systém je nastavený tak, že dôchodcovia majú/mali by mať z toho, čo dnešní mladí odvedú. A ak budú mladí odchádzať, bude aj pre dôchodcov. Ak sa vyprázdni štátna pokladňa, mladí budú demotivovaní ju plniť, bude potdporovaná práca na čierno, budú sa hľadať cesty ako čo najmenej odviesť štátu, nebude ani pre terajších dôchodcov, ani pre tých budúcich. A každý sa bude musieť spoľahnúť sám na seba.
Mimochodom, “vilová štvrť”, hlavne si nechať dom, to je jedno, že chátra, vyžívajú sa max. dve miestnosti, majiteľ nemá na réžiu, ale hlavne, že má dom vo vilovej štvrti. Však sa dá predať, z toho kúpiť krásny bytík, ktorý bude postačovať, na čo trojposchodová hacienda?