icon

Predĺžená neplatená rodičovská do 6 rokov

kasokri
30. jan 2018

Ahojte dievcata, potrebujem poradit. Chcem ist studovat a pocula som o moznosti predlzit si rod. dov. do 6 veku dietata. Ide mi o to , aby som sa nemusela chodit hlásiť na UP. Dochodok uz plati za mna stat / staram sa o dceru do 6 r./, ale teraz som naUP a chcem vediet , ak poziadam o predlzený neplatený rodicovský, tak bude za mna platit stat aj zdravotku? Bude moct moja dcera chodit cely den do skolky. Písala som aj na socialku, ale odpovedali mi , tak ako som to vedela aj ja.- veľmi mi nepomohli.
Dakujem za odpovede.

popoluskaxy
1. júl 2020

@evittam Ahoj, prosím ťa, poraď mi. Resp. potrebujem sa uistiť: končí mi pracovný pomer o mesiac. Potom idem na UP. Riešim už nové zamestnanie, ale z dôvodu sťahovania bude asi možné nastúpiť až v septembri 2021, čiže 7 mesiacov po skončení "pobytu" na UP. Chcela by som ísť potom na neplatenú rodičovskú dovolenku do 6 rokov dieťaťa. Štát bude platiť zdravotku a dôchodkové sporenie? Čiže treba sa hlásiť len do zdravotnej poisťovne? Alebo aj do sociálnej? Ďakujem za radu 🙂

veronikaszabova
1. júl 2020

@popoluskaxy len do zdravotnej sa nahlasis

popoluskaxy
1. júl 2020

@veronikaszabova ďakujem. A všetko ostatné sedí tak, ako som napísala, však?

veronikaszabova
1. júl 2020
cherritta
24. aug 2020

Dobry vecer, poradte mi prosim. Som na predlzenej neplatenej rodicovskej dovolenke. Syn 4r. nastupuje teraz v septembri na cely den do skolky. Ja som tehotna, za pol roka mam termin. Co by ste mi poradili na preklenutie tohto obdobia, aby som si nemusela platit zdravotku. Dakujem

veronikaszabova
24. aug 2020

@cherritta ak si v zdr.p evidovana ako osoba starajuca sa o dieta do 6r, syn moze byt v skolke iba 4h. Ak ti na to pridu ( ze chodi cely den) spätne si zaplatis zdravotne - odo dna evidovania na zdr.p.

luliu
24. aug 2020

@cherritta nie je nic, ZP si musis platiť ak bude syn v škôlke cely deň. Možno sa zaregistrovať na UP....

cherritta
24. aug 2020

@veronikaszabova hej, to som sa tu docitala, tomu rozumiem, skor hladam co na tychto 5 mesiacov mam urobit... asi najlepsie pre mna bude ist na UP...? Alebo sa dat vypisat na rizikove? Neviem... hladam moznosti

veronikaszabova
24. aug 2020

@cherritta upsvar.
Pp trva? Ak nie, PN bude neplatena

cherritta
24. aug 2020

@veronikaszabova po skole som hned sla na matersku, takze pp som este nemala

veronikaszabova
25. aug 2020

@cherritta jedine urad prace

55irena55
28. aug 2020

@evittam Dobry den. Mohla by som Vas aj ja poprosit o radu? 6.12.2020 mi skonci RD, syna mi nezobrali do skolky kvoli kapacite. So zamestnavatelom sa chcem dohodnut na ten rok na neplatenom volne (viem, ze s tym nemusi suhlasit). Uz som im aj volala, len si musim napisat ziadost. Jedinym problemom je, ze som si nie ista, ci sa tam chcem vratit? Praca je na zmeny. Ano, za ten rok sa toho moze este zmenit. Ale, keby mi odsuhlasili to neplatene volno, napr. do 31.08.2021 a ja sa rozhodnem, ze nechcem ist do tej prace, tak by som este mohla zostat doma?? Alebo, ako sa to potom riesi, prosim Vas???

veronikaszabova
28. aug 2020

@55irena55 evittam uz nie je na MK

55irena55
28. aug 2020

@veronikaszabova Dobry den. Dakujem. Vy by ste mi nevedeli pomoct?

veronikaszabova
28. aug 2020

@55irena55 riesila by som to ukoncenim PP - zaregistrovala by som sa na UPSVAR, zobrala podporu ( vies si poriesit aj maximalne - staci si prejst diskusie na MK). Po podpore by som sa sla evidovat na zdr.p ako osoba starajuca sa o dieta do 6r ( dieta moze byt v skolke len 4h).
Popritom si mozes hladat novu pracu a pomaly uz bude september a dieta pojde do skolky.

55irena55
Autor odpoveď zmazal
kejtka87
30. aug 2022

@veronikaszabova viem že je to stará téma,ale ak náhodou skúsim sa opýtať.
Som s dcérou na neplatenej RD starostlivosť o dieťa do šesť rokov, v septembri nastúpi do škôlky a ja som momentálne nezamestnaná. Črtá sa mi práca ale nástup možno o mesiac,dva.
Čo dovtedy? Treba zrušiť starostlivosť o dieťa do šesť rokov a prihlásiť sa na upsvar na zaradenie (ak mi ponúknu prácu a odmietnem je vyradenie?),nahlásiť dieťa,že ide do do škôlky?

veronikaszabova
31. aug 2022

@kejtka87 ahoj.
Ak ide dieta do skolky na viacej ako 4h, tak ty sa musis evidovat na UPSVAR, pripadne si zaplatit zdravotku ako samoplatca ten masiac/dva.
A ano, ak ta poslu na pohovor a ty odmietnes, vyradia ta.

kejtka87
31. aug 2022

@veronikaszabova
Ak by som narazila na dobrú pracovníčku úradu a vysvetlila jej situáciu mohla by pochopiť a nenukat pracu🙂a tu starostlivosť treba zrušiť alebo automaticky sa zruší ak dieťa nastúpi do škôlky na celý deň. A zmenu starostlivosti treba nahlásiť upsvar že kde sa dieťa bude nachádzať? Dakujem

veronikaszabova
31. aug 2022

@kejtka87 pochybujem, ze ta nebude nikam posielat.
Zmena starostlivosti - ano.
Zrusenie starostlivosti do 6r - zbehni na zdr., ze to rusis, ides na UPSVAR.

kejtka87
31. aug 2022

@veronikaszabova ďakujem ti

kejtka87
6. sep 2022

@veronikaszabova ahoj nakoniec mi ponúkli prácu na dohodu. Nahlásim, že je v škôlke a starostlivosť o dieťa do šesť rokov zruším.
Ak sa Nahlásim na úrade práce ako nezamestnaná kolko hodín mesačne môžem odrobiť na dohodu?

veronikaszabova
6. sep 2022

@kejtka87 40 dni za rok

kejtka87
6. sep 2022

@veronikaszabova aha, oni mi aj vraveli,že keby som evidovaná tak presne toľko môžem odrobiť. Ale keďže mám starostlivosť o dieťa do šesť rokov (ešte nezrusene) tým pádom môžem viac dní? Potom by som vyberala dieťa po 4 hodinach zo škôlky. Len musím nahlásiť,že je na poldennu starostlivosť. Dobre to chápem lebo už mi šibe z toho ☹️a som ti strašne vďačná, že mi odpisujes,dokonca rýchlo 🙂

veronikaszabova
6. sep 2022

@kejtka87 ak si evidovana ako osoba starajuca sa o dieta do 6r, pracovat nemozes vobec, ani na dohodu

kejtka87
6. sep 2022

@veronikaszabova To fakt?
@veronikaszabova ani na tri hodiny denne?

veronikaszabova
6. sep 2022

@kejtka87 ani na hodinu.

kejtka87
7. sep 2022

@veronikaszabova prečo,človek chce pracovať a nemoze🤣

luliu
7. sep 2022

@kejtka87 ale môže, len nesmie byť evidovaný ako poistenec štátu kvôli starostlivosti o dieťa do 6r

kejtka87
7. sep 2022

@luliu áno už viem, keďže zamestnávateľ za mňa bude platiť odvody aj zdravotné, automaticky sa mi ruší štatút poistenec štátu,