icon

Predĺžená rodičovská dovolenka a neplatené voľno v práci

katka1981
11. jún 2019

Dievcata poradte mi prosim. 5.7. ma syncek 3 roky, do MS nastupuje v septembri. V praci som sa dohodla, ze nastupim 1.10. je im to uplne jedno, ako mne vyhovuje s tym, ze nech si poriesim urady a ze mi daju neplatene volno. Volala som po uradoch. Vo VSZP napisem vyhlasenie, ze sa staram o dieta do 6 rokov a budu mi platit zdravotnu, v Socialke mi povedali, ze mi budu platit dochodkove ale nie nemocenske poistenie ale ze tie 2 mesiace nevadi, ze ved som pocas poslednych 4 rokov bola 3 roky poistena a ze co sa tyka pracovnopravneho vztahu, oni do toho nezasahuju. Nie je taka moznost, ze ma aj v praci budu brat ako cloveka na rodicovskej? Tam nedodje potom k preruseniu poistenia. Kto mi poradi?Pani ze to je na Inspektorat prace. Ale ja nejdem bonzovat, neviem ako dalej. Ak som spravne pochopila, pokial nedojde k zmene (neprejdem na neplatene volno), budem stale poistena aj v nezamestnanosti a rada by som ostala. To neplatene volno sa mi najmenej paci. Viete mi poradit? Dakujem.

Strana
z2
mafinka219
12. jún 2019

@zaba22 ja som to mala takto podobne a isla som na rizikove...dohodni sa s lekarom ak sa da..

evittam
12. jún 2019

@katka1981 Nie nie je to blbosť ale platit to musis všetko. To skus pochopit.

evittam
12. jún 2019

@katka1981 No a pri tom overovaní na úradoch si vsetko ziadaj pisomne-lebo povedat ti môžu co len chcu. Bohužiaľ.

kollarko
12. jún 2019

@lulu2014 narok mas len na dovolenku pocas MD..a za obdobie od ukoncenia RD do konca roka u dotycnej, ale na tu dovolenku jej este nevznika narok, kedze este nic v tomto roku neodpracovala, resp. zamestnavatelia neradi davaju dovolenku "dopredu"..ak mi rozumies

lulu2014
12. jún 2019

@kollarko dakujem pekne za odpoved. Chapem😉

lulu2014
12. jún 2019

@evittam dakujem pekne za info. 🙂

zaba22
12. jún 2019

@mafinka219 ja ale som na rizikovom. PN som vsak odmietla, nechcem byt naviazana na vychadzky. Kebyze doma nemam dieta,je to ine. Navyse ja uz mam vsetko na uradoch vlastne vybavene. Len som sa teraz zlakla,ze co s tym zamestnavatelom.

evittam
Autor odpoveď zmazal
mafinka219
13. jún 2019

@zaba22 aha 🙂 tak ja som isla na dva dni do prace,akoze som sa vratila a potom na PN-rizikove chvilku, mne to nevadilo nakolko bola zima a vychadzky som si vybavila, ked som chodila s malou von doobeda a poobede v tom case a potom som isla na matersku hned ako sa dalo . Pre mna sa to zdalo najjednoduchsie riesenie😉

katka1981
autor
14. jún 2019

@evittam, ked som volala povedali mi ze do soc. poistovne nemusim platit nic, ze za mna budu platit dochodkove pois. a zdravotnu. Uvidim preverim si. Su to 2 mesiace, nezabije ma to.

katka1981
autor
14. jún 2019

Moze sa niekomu zist

Na účely nároku na dávku v nezamestnanosti sa neplatené voľno nezapočíta
13.06.2019 | Poistenie v nezamestnanosti | Zamestnanec

V trvalom pracovnom pomere budem od 1.9.2017 do 31.8.2019, čo predstavuje 730 dní ako jednu z podmienok na získanie dávky v nezamestnanosti. Avšak počas týchto dvoch rokov som mala 5 dní schválené neplatené voľno. Skracuje sa o tieto dni výpočet na 725 dní, alebo nie?

V období, keď ste u zamestnávateľa čerpali neplatené voľno, došlo k prerušeniu platenia poistného na sociálne poistenie. Prerušenie poistenia sa posudzuje rovnako ako jeho zánik. Z tohto dôvodu sa Vám obdobie prerušenia poistenia z dôvodu čerpania neplatného voľna nezohľadní na účely získania najmenej 730 dní poistenia v nezamestnanosti.
Poznamenávame však, že ako obdobie poistenia v nezamestnanosti na nárok na dávku v nezamestnanosti sa započítava obdobie povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca nielen na základe pracovného pomeru, ale aj obdobie zamestnania na základe dohody o pracovnej činnosti alebo dohody o vykonaní práce za predpokladu, že z tejto dohody má zamestnanec právo na pravidelný mesačný príjem zo závislej činnosti.
Ak ste v období štyroch rokov pred zaradením do evidencie na úrade práce mali okrem trvalého pracovného pomeru v inom období uzatvorenú takúto dohodu a v úhrne (pracovný pomer + dohoda) získate najmenej 730 dní poistenia v nezamestnanosti v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie, nárok na dávku v nezamestnanosti Vám môže vzniknúť.
Vaša Sociálna poisťovňa

alenah31
14. jún 2019

@katka1981 presne tak - dni neplateného voľna sa do dní potrebných pre nárok na podporu nezapočíta - rovnako sa nezapočítajú do odpracovanej doby pre nárok na získanie dôchodku.

katka1981
autor
Autor odpoveď zmazal
katka1981
autor
14. jún 2019

@evittam, takze ano, mala si pravdu, ale nebudem si tie 2 mesiace platit nic,nemalo by to v mojom pripade vyznam. Zdravotku mi budu platit a to mi staci.

luciazen
2. dec 2019

Ahojte baby,potrebujem radu.som na predĺženej rodičovskej dovolenke neplatenej.dcerka mala vo februári 3 roky.ked som sa bola pýtať na úrade čo so zamesnavatelom,tak že môžem ostať zamestnaná a byť súčasne na predĺženej-vlastne sa tomu hovorí starostlivosť o dieťa do 6 rokov alebo tak nejak.moze to tak byť?lebo tu čítam o nejakom neplatenom voľne.mne nič také nevraveli.zacala som to riešiť preto lebo som tehotná a koncom apríla mi vychádza materská.neviem ci mi vôbec nejaká vyjde.cize môžem byť na predĺženej a súčasne vedená aj u zamestnávateľa? ďakujem za radu

evittam
3. dec 2019

@luciazen Ako som ti uz odpísala v inej diskusii. Nie nie net to v poriadku.

luciazen
3. dec 2019

@evittam ďakujem za radu.a dá sa urobiť aj spätne teraz to neplatené voľno?nebude to problém? vďaka

Strana
z2