Predĺžená rodičovská dovolenka, práca a škôlka
Ahojte... vie mi niekto poradit, kto pobera rodicovsky prispevok po 3 roku dietata ,predlzeny plateny zo zdravotnych dovodov..
Viem ,ze to bolo tak ,ze dieta mohlo chodit do skolky max na 4 hodiny a matka nemohla pracovat..
Teraz mam informaciu ale este som nenasla- zakon ,teda nemam to potvrdene ,ze by som na vlastne oci citala ten zakon...Vraj matka moze dat dieta do skolky na cely den, a pracovat moze na plny uväzok.. Co sa mi nejako nezda..
🙂
Ahojte, prosim o radu. Maly bude mat 4 roky, rok mame predlzenu rodicovskunzo zdravotnych dovodov, 29.4. konci. Prosim ako mam postupovat ako to chcem zase predlzit? Pockat kym mi pride rozhodnutie o ukonceni a pozom zase dat ziadost s posudkom od lekara alebo vopred poziadat? Dakujem za info.
Tu je ku tomu článok... v posledom odstavci je spomenuté aj to, že matka ani dieťa nie sú nijako obmedzené - matka môže byť zamestnaná akoukoľvek formou a dieťa môže byť v škôlke, ale aj s osobou, do ktorej starostlivosti ho zveria rodičia... 🙂
Ja som už po materskej od 8/2014, no malá máva často laryngitídy, tak chceme skúsiť tiež predĺžiť... už sme boli aj u imunologičky, tak uvidíme, čo to dá... neviem ale či môžem znova nastúpiť, to sa tam neuvádza.
@veronikam mne povedali, že už pred ukončením predlženej RD si môžem po lekároch vybavovať nové posudky a potom sa po ukončení pôvodnej zase musí žiadať o posúdenie zdr. stavu, na základe ktorého sa môže znova priznať RD zo zdr. dôvodov.
dobrý den som na platenej rodičovskej dovolenke zo zdravotných dovodou predlžili mi to hned do piatich rokoch života dietata alergia na mlieko sa mu stráca a vyzerá to tak že výsledky budu dobre čiže by mohol začat papat všetko Teraz mal štyry roky čiže chodí na štyry hodiny do školky tam sa nestravuje nosim mu jedlo ak bude mat výsledky teraz dobre tak by sa tam mohol začat stravovat Mám to nahlásit na urade že je zdravý už alebo nechat to tak Kto má stým skusenosti.Dakujem za radu
Ahojte mamičky.Chcela by som sa na niečo spýtať.Naša malá mala v marci 3 roky a bola mi schválená predĺžená rodičovská dovolenka rovno do 6.rokov.Malá má alergiu na psa silnú,z čoho sa jej pri našich šteniatkach vyvinula astma (teda my sme nevedeli,že je alergická).Mala vtedy skoro 2 roky,keď sme sa teda ocitli na alergologii a má sprej a podobne.Má aj menšiu poruchu imunity,ale chorá nebýva skoro vôbec.Nechodí do škôlky,alergologička jej to ani nedoporučila.Ale mne prišla nedávno pracovná ponuka s čím som nerátala vôbec.A keďže pracujem v odbore nie bohatom na pracovné ponuky,zobrala by som to.Malú mi zobrali aj do škôlky od septembra.Dnes sme boli na kontrole u alergologičky.Nepovedala som jej,že sa chystám do práce,ale mám teraz takú otázku,či mi zoberú rodičovský príspevok.Doktorka mi povedala,že ked ona nedoporučuje kolektív,tak ak by začala chodiť do škôlky,bolo by to ako porušenie doporučení lekára a že rodičovský vtedy berú.Že čo pozná všetkým mamičkám takto pobrali.Viete mi napísať Váš názor?Rodičovský príspevok som nechcela nikdy využívať na svoje obohatenie a ani som netušila,že budem vôbec podávať oň žiadosť,ale okolnosti si to nejako vyžiadali.A čo sa týka práce,tak peniažky treba pri dvoch deťoch a hypotéke. Vopred ďakujem.
@natalienkah no tak to vobec o tom neviem že beru rodičovku pretože mi máme schválenný do 5 rokoch rok už chodí do školky ale len na na 4 hodiny pretože nemali miesto na spanie pre neho síce ja nechodím do práce ale za tie 4 hodiny mu pripravym špecialnu stravu a napapa sa sam doma
Ja som peniažky dostala a nikto ani neriešil kde dávam dieta
A doktorka mi napísala neodporučam kolektýv
@1nika170 ďakujem za reakciu. 🙂
@jachetnicka ja mam priznany rodičovsky pre nepriaznivy zdravotny stav do 6r. chodím do práce a malá do školky na celých 8h. nakolko je stale chorá je to sice len 4 dni z mesiaca ak by bola ok mohla bz aj cely mesiac na rodičovsky do 6.pre zdravot. problemy sa vztahuje taky isty zakon ako do 3r. a kedže matky možu popri rp pracovať možeš aj ty. na manžela nieje take jednoduche prepisať rp pretože ak má narok na materske nakskor musí čerpať materské až potom može čerpať rodičovsku a teraz na to dosť dbaju prave preto že aby mamičky neprichadzali o podpory v nezamestnanosti prepisuju rp na muža.dieťa nesmie byť v mš viac ako 4 hodiny pri neplatenej rodičovskej na nej som bola je ked mi dieťa do mš nevzali,mi sa pri malej striedame aj chora čo je fakt v kuse rekord bolo ked vydržala v mš 4 dni na piaty už bola soplava,a infekcie ma potravinove alergie,imunodeficit a ak by som si neprivyrabala neviem z čoho by som financovala jej stravu,lieky niekedy ani tých 200eur nestačí.
@jachetnicka popri podpore rp mať nemožeš tieto 2 davky sa vylučuju nakolko rp je štatna socialna dávka a ked poberáš podporu v neyamestnanosti nemozeš poberať ine socialne dávky ,rp ti vyplatia spatne ti vyplatia max. od doby podania žiadosti.
@paja74 bola som zdravotnej poistovny nahlasiť že nastupujem do prace kedže malu mi nakoniec prijali do mš v septembri na neplatenej som bola jul,august a 15 dni zo septembra, mne priznali rp počas prace kedže malej sa stav zhoršil až v mš,už som polroka pracovala len som to oznamila poistovni ale tam sa nič nemeni uprednostnuju platbu od zamestnavatela aj ked som na rp, to si oni koriguju pri rocných zuctovaniach platím zdravotku z platu ako každy iný pracujuci.
Ano, to je jasne, ked pracujes, tak to plati zamestnavatel. To je mi jasne.
Len mi nie je jasny ten prechod z neplatenej na platenu a kam to nahlasit. Ci vobec niekde. Ale aj tak dakujem za reakciu.
@paja74 len v zdravotnej poistovni osobne ohlásiš že ti bol priznaný rp pre nepriaznivi zdravotný stav poprípade im ukážeš rozhodnutie, tam si zmenia práve tú podmienku 4h. dieťa v mš teda a ak si mala prerušene dochodkove poistenie tak tlačivo FO na socialnej poistovni pokial budeš doma aby sa ti tá doba rátala do dochodku.inak pokails a ide na neplatenu rp treba dávať pozor aby aj školka evidovala dieťa na 4h. dochádzke i ked ja som podpisova len cestne vyhlasenie že navštevuje mš 4h. nakoniec som zistila že i ked chodila na 4h.tých 15 dní v septembri skolka ju evidovala ako 8h.
@nibiru Dakujem. Ano doteraz chodil maly do MS iba na 4 hod. denne, bola som na neplatenej RD a v zdr. poistovni som podpisovala tlacivo=cestne plehlasenie ze chodi iba na tie 4 hod. do skolky. Ale ja som ho teda mala aj v skolke prijateho na celodennu starostlivost, aj ked chodil iba na tie 4hod. a hned po obede domov. Ci by to robilo nejaku sarapatu pri kontrole netusim... olovrant ma odhlaseny, ucitelky by snad tiez dosvedcili, ze chodi hned po obede domov... neviem.
No na tu zdravotnu teraz urcite skocim. Diky za informacie, velmi dobre a prehladne si to napisala.
@paja74 ono ja som sa toho tiež bala a pracovníčka mi povedlaa že báť sa nemusím a vlastne je to formou čestneho prehlásenia myslím že pokail by niekto konkretne neudal niekoho ani to neriešia napr. u nás učitelka povedala že oni ani nenahlasujú 4h. dochádzku takže je možné že niektoré školky to ani neumožnuju a preto sa to robí formou čestného prehlásenia.
@nibiru No pre skolku je podla mna vyhodnesie, ked maju dieta nahlasene na celodennu dochadzku /a chodi v skutocnosti iba na 4hod/, lebo aj platby od rodicov do MS su vyssie, ako keby ho mali zapisane iba na 4 hod. Ale to je iba moja dedukcia, overene to nemam. Ja som neriesila prechod na 4hod. dochazku, lebo ma to vôbec ani netrklo. Len tam fyzicky chodil iba na tie 4 hodiny.
Maminky, viete mi povedat ako je to momentalne. Lebo som sa rozhodla, ze si chcem predlzit rodicovsku dovolenku najmenej do veku 4 rokov, ale nemam na to zdravotne dovody. Co musim spravit, zamestnavatela som uz informovala, suhlasi. Mam nejake obmedzenia keby som chcela pracovat niekde inde? Moze byt mala v skolke 8 hodin?
Teraz tu citam. Ked si chcem predlzit matersku do 6rokov bezplatne tak mozem dat dieta len na 4 hodiny?
@sviezost
takže ked je predlženná materská platenná to je že dieta má niake zdravotné problémy dostanete normálne matersku plus dieta može nacelý den do školky a rodič pracovat ale ak máte neplatenú rodičovsku tak dieta može íst na štyry hodiny do školky a vy pracovat nemožete Táto neplatená je len to že ste s dietatom doma a nechodite do práce len štat platí socialne a zdravotné
Je jedno, ci mate predlzenu matersku platenu, alebo neplatenu, dieta moze byt v skolke LEN 4 HODINY. Pokial to zravotny stav nedovoli, nemoze ist ani na 4 hod. Ja som vybavovala teraz v aprili a my nemozme ist ani na 4 hodky. Tak to zalezi aj od zdrav. stavu. Vsetko je o dohode zo skolkou
Diky kočky, to som netušila, tak to musim nejako inak poriešiť. Neplanovala som platenu rodičovsku. Ale aky ma zmysel, ze ked ma niekto platenu a moze pracovat a niekto kto ma neplatenu pracovat nemoze? Ach jaj to naše Slovensko.
uz je zmena aj v platenej, od marca uz nemozes ist do prace, plati to pre maminy, ktore si poziadali o predlzenie od marca. Aspon mne to tak bolo povedane
@kajuska1601 to nie je pravda že len na 4 hodiny
moj syn má alergiu na BKM a soju čiže sa v školke nemože stravovat ja mu jedlo nosím z domu a je tam normálne celí den a ja možem pracovat ale nemusím dostávam rodičovský
@sisulka7 no viete sú deti ktoré bývaju velmi často choré čiže maminka si nomože nájst prácu a je sním doma ale napríklad ja musím samostatne všetko varit pre syna úplne osobne a zaberie mi to celý den ked chceme papat aj mi no malí je celý den v školke ja vtedy varím bežím mu to doniest do školky a potom idem do práce a zasa varím Je to také divé že niektorý nemožu chodit do práce ked maju neplatenu no ale uznajte načo im by to bolo ??? ved to tá neplatená je len to že odvádzaju za nich zdravotné a socialne a ked je človek zamestnaný tek nepotrebujú nič odvádzat odvádza to za nich zamestávatel Ja som na platenej čiže oni mi pošlu rodičák ale odvody mi odvádza zamestnávatel oni už nie
@kajuska1601 o tom som nepočula nič ja už som na predlženej rok a pol a nič mi neprišlo

@elen2 Ďakujem za reakciu...ale medzičasom sa mi podarilo zistiť, že ak mi priznajú RD aj spätne, je možné to napísať na manžela, ktorý v tom čase mal normálny prac. pomer...je to celé zvláštne, lebo mi bolo aj povedané, že pri predl. RD zo zdr. dôvodom, môžem dávať malú do škôlky a ja môžem pracovať...keby som mala neplatenú RD, tak nemôže chodiť ani do škôlky, ani ja do roboty...nikdy som takéto veci neriešila a teraz keď je to u nás aktuálne, tak ma prekvapuje, ako to chodí...