icon

Predĺžená rodičovská dovolenka, práca a škôlka

gizmo22
14. sep 2012

Ahojte... vie mi niekto poradit, kto pobera rodicovsky prispevok po 3 roku dietata ,predlzeny plateny zo zdravotnych dovodov..
Viem ,ze to bolo tak ,ze dieta mohlo chodit do skolky max na 4 hodiny a matka nemohla pracovat..
Teraz mam informaciu ale este som nenasla- zakon ,teda nemam to potvrdene ,ze by som na vlastne oci citala ten zakon...Vraj matka moze dat dieta do skolky na cely den, a pracovat moze na plny uväzok.. Co sa mi nejako nezda..
🙂

andreah25
31. aug 2016

@hviezda5213 skôr než niečo napíšeš, tak si najskôr viackrát prečítaj a až keď pochopíš, tak potom píš. Nikde som sa negatívne nevyjadrila na adresu matiek chorých detí. Moje príspevky sú v inom znení, ako si to Ty bohužiaľ pochopila.

elka74
31. aug 2016

@okataivana ano, ale možeš aj pracovať aj poberať RP. a dieťa môže navštevovať MŠ na celý deň

lala123
16. sep 2016

Dievčatá mizem dat dieta 2,5 do skolky a ja ostať doma a do prace nastúpiť az ked dieta dovŕši 3 roky? Budem mat nárok aj na RP alebo uz nie? Dakujen

okataivana
16. sep 2016

@lala123 budes mat nárok na RP az do dovrsenia 3 rokov veku dietata

lala123
16. sep 2016

Dakuhe
@okataivana dakujem

larinkal
16. okt 2016

Ahojte babenky,

potrebovala by som poradiť. Malý bude mať 29.10. 3 roky. Od marca tohto roku som nastúpila do nového zamestnania. A práve od tohto obdobia nám začali zdravotné problémy: potravinové alergie, atopický ekzem. Od septembra chodí do škôlky no len na 4 hodinky kôli stravovacím obmedzeniam. Teraz keď mi končí rodičovská dovolenka, uvažujem o predĺžení RD a ukončení pracovného pomeru, nakoľko problémy pretrvávajú, len neviem či môžem o toto predĺženie požiadať keď momentálne pracujem. Je to vôbec možné?

sara2830
17. okt 2016

@larinkal určite môžeš,ked ti uznajú platenú predĺženu rod.dovolenku a pracovať alebo mozes ostať aj na neplatenej doma s tym,ze sa ti bude ratat do odpracovaných rokov ale malý môže iba 4 hodky navštevovať škôlku :( ale s uradnymi dokumentami ti neporadim lebo to ani oni nevedia 🙂

kacena85
17. okt 2016

@sara2830 poprosim radu..mam predlzeny rodicak s dvojkami.od 1.10 som zamestnana...treba daco dakam nahlasovat??ja som v tom ze nie.ved zamestnavatel ma nahlasuje.len neviem ako to je s odvodmi.bo na rodicaku plati stat a teraz ako??a tiez keby mam deti chore...tak ako to riesit?ved som na rodicaku a mozem ist na pn ci ocrku?

sara2830
17. okt 2016

@kacena85 ak si zamestnaná urcite máš nárok na PN a OČR.....môžes aj pracovať a zamestnavatel si ťa určite nahlásil na Soc. poisťovni.... akurát o 3tom roku detičiek nahlasujes na UPSVaR v koho starostlivosti sú alebo ake zariadenie navštevujú teda aspoň tak by to malo byť....

sara2830
17. okt 2016

@kacena85 a to máš platenú pred.rod.dovokenku?

kacena85
17. okt 2016
okataivana
17. okt 2016

@larinkal jento mozne ale moc by som sa nespoliehala na schvalenie posudkovi lekari stoja za.......

larinkal
17. okt 2016

Babenky Ďakujem za Vaše odpovede. Chcem sa ešte uistiť: čo v prípade, ak sa poudkový lekár nestihne vyjadriť do doby keď mi končí rodičovská dovolenka - do 29.10.2016 keďže má na to 30 dní. Je možné, ak sa posudkový lekár kladne vyjadrí, opätovne obnoviť - predĺžiť už ukončenú RD?

kacena85
17. okt 2016

@larinkal ty cakas kym to pride...ak to nepride do dovrsenia 3r ides na upsvr a daju ti taky papier ako potvrdenie ze cakas a to zanesies do zdr.poistovni

okataivana
17. okt 2016

@larinkal ak nemas este podanu ziadost urcite to nestihne do 29.10
Maju na to 30 dni nam sa vyjadril do 3 tyzd
Len si nebud sto percentne ista mam pocit ze nikomu neschvaluju
Pokial dieta ma dve ruky a nohy a nema amutovanu koncatinu tak nema nepriaz.zdr.stav
Posudkovi lekari stoja za prd.....

kacena85
17. okt 2016

@okataivana tak nasim predlzili uz druhy x klop klop...mali sme papiere od imuno /obe oslabena imunita.slafilokok v nose a daky kok v hrdle...maju lieky aj sprej na alergiu/ od koznej bo mavaju vysev a nikto nevie od coho..dokola afty opary.od orto ploche nohy a prsteky na nohach mierne vykrutene chodili aj na rehabky.tusim to bolo vsetko

sara2830
18. okt 2016

Veľmi záleží od lekára. ...mám známe,co im schválili pretože nosia deti zo škôlky sople 🙂 a mám aj také,ktrorych decka beru hormony ako moja a majj alergie a ekzémy a trapia sa a nič :(

larinkal
19. okt 2016

ĎAkujem Vám babenky za Vaše príspevky, včera som bola na SP, tak uvidíme, dám potom vedieť a podelím sa so svojimi skúsenosťami....

kacena85
29. okt 2016

Zienky dnes mi pisala kamoska ci viem o tom ze je daky novy zakon zs ked je predlz.rodicak zo zdr.dovodov dietata tak dieta nesmie chodit do skolky???

janka349
15. nov 2016

ahojte chcem sa spýtať ako to je teraz, mám predlžený platený rodičovsky zo zdrav. dôvodov, že vraj malá môže isť len na 4 hodiny denne do škôlky a ja nemôžem pracovať. Čítala som aj zákony, no neviem sa z toho vysomáriť.

kacena85
15. nov 2016

@janka349 ja viem o tom ze robit mozes aj ona byt v skolke

nika1020
15. nov 2016

@larinkal ...nárok na uplatnenie rodič.príspevku je spätne pol roka a zaroven max, cize ti ho doplatia.Takto som to mala vysvetlene na upsvare.

nika1020
15. nov 2016

@kacena85 ..baby otvorte si zákon,vyjadrenie pos.lekára je odporučenie.,tak väčšinou znie ich vyrok.

janula18
15. nov 2016

@janka349 môže byť v škôlke na celý den a môžeš aj pracovať. na 4 hodiny je v prípade že si na rodičovskej do 6 rokov a nepoberaš príspevok, teda že si na neplatenej a si prihlasená na zdrav. poisťovnu že má za teba platiť štát odvody do zdrav. poisťovni, tak vtedy môže byť dieťa v skôlke na 4 hod. max.

kacena85
15. nov 2016

@nika1020 nechapem tu tvoju odpoved...

sara2830
15. nov 2016

No baby,mne prislo dnes vyjadrenie ,že nemá mala nepriaznivý stav,doslovne: netrpí postihnutím pohybového aparátu,nema mentálne postihnutie a netrpí poškodením zmyslov 🙂 tak na zaplakanie mi bolo...... podľa všetkého mam byť rada ,že nieje kripel,takto mizerne som sa necítila ani keď mi po narodení oznámili že má patologické výsledky štítnej žľazy a to 5nasobne zvýšené....

miska143
9. feb 2017

Baby mozem robit na dohodu sem tam ked mam predlzeny rodicak po 3.roku kvoli nepriazn.zdrav.stavu?a ak ano treba potom na tok riesit danove kvoli par dnom?

martina117cd
21. feb 2017

@andreah25 peniaze sa závidia ľahko, ale tie zdravotné problémy a utrpenie, čo si matka s dieťaťom s určitou diagnózou, ktorá je uvedená v zákone (lebo inak sa dieťa nemôže označovať ako dieťa s nepriaznivým zdravotným stavom), to nezávidí nikto, však?

andreah25
21. feb 2017

@martina117cd Prepáč, ale o čom točíš? Kde som ja čo závistlivé napísala ohľadne peňazí? Čítaj trochu viac s porozumením.

martina117cd
21. feb 2017

"Netočím", ja sa vyjadrujem slušne.
Máte odvahu hodnotiť, kto si predĺžený rodičovský zaslúži a to sú silné slová. Najlepšie to vie predsa posúdiť posudkový lekár. Na základe podkladov a presných diagnóz určených zákonom, takže nie je to len tak jednoduché si to "vybaviť". Vy ste asi takýto prístup k informáciám o iných nemali. Alebo ste jasnovidná?
Po druhé, nikde nie je napísané, že žena, ktorá pracuje a má dieťa v škôlke hoc celý deň, nemá o neho zvýšenú starostlivosť oproti zdravým deťom. Pletiete si hrušky s jablkami. Preto to vlastne zákon povoľuje.