icon

Predĺžená rodičovská dovolenka, práca a škôlka

avatar
gizmo22
14. sep 2012

Ahojte... vie mi niekto poradit, kto pobera rodicovsky prispevok po 3 roku dietata ,predlzeny plateny zo zdravotnych dovodov..
Viem ,ze to bolo tak ,ze dieta mohlo chodit do skolky max na 4 hodiny a matka nemohla pracovat..
Teraz mam informaciu ale este som nenasla- zakon ,teda nemam to potvrdene ,ze by som na vlastne oci citala ten zakon...Vraj matka moze dat dieta do skolky na cely den, a pracovat moze na plny uväzok.. Co sa mi nejako nezda..
🙂

Zhrnutie diskusie
Automatický súhrn diskusie generovaný umelou inteligenciou · 1. jún 2026 · 658 príspevkov

Stručné zhrnutie

  • Zákonná úprava podľa diskusie umožňuje poberanie predĺženého rodičovského príspevku pri dlhodobo nepriaznivom zdravotnom stave dieťaťa za predpokladu posúdenia posudkovým lekárom a doloženia správ od špecialistov.
  • Pravidlá návštevy materskej školy a platenia zdravotného poistenia sú podľa diskusie viazané na konkrétny právny režim: ak je za rodiča platené zdravotné poistenie štátom v súvislosti s osobnou celodennou starostlivosťou, dieťa môže byť v kolektíve maximálne 4 hodiny denne; ak rodič pracuje a zamestnávateľ platí poistenie, dieťa môže podľa diskusie navštevovať škôlku aj celý deň (tvrdenie o 4 hodinách je v diskusii aj zákonom citované, ale interpretácie sa líšia).
  • Postup žiadosti podľa praxe z diskusie: zbierajú sa odborné správy (pedriater, alergológ, pedopsychiater, imunológ), žiadosť sa podáva na Úrad práce/odbor posudkových činností, rozhodnutie sa v praxi posudzuje často na 30 dní a predĺženia sa udeľujú rôzne (pol roka, rok alebo do konkrétneho dátumu).


Najčastejšie otázky

Q: Kto rozhoduje o priznaní predĺženého rodičovského príspevku zo zdravotných dôvodov?
A: Priznanie posudzuje odbor posudkových činností na úrade práce na základe správ od detského lekára a špecialistov a výsledné posúdenie vydáva rozhodnutie UPSVaR; vo viacerých príspevkoch sa spomína posudkový lekár ako kľúčový hodnotiteľ.

Q: Aké doklady treba priložiť k žiadosti o predĺžený rodičovský príspevok?
A: V diskusii odporúčali priniesť čerstvé správy od špecialistov (alergológ, imunológ, pedopsychiater, detská lekárka) a potvrdenie o zdravotnom stave dieťaťa; úrad práce vyžaduje vyplnené tlačivo a odborné správy.

Q: Môže dieťa na predĺženom rodičovskom príspevku chodiť do materskej školy celý deň?
A: V diskusii sú dva varianty: niekoľkí ľudia citovali zákon (zákon č.580/2004 Z.z. §11 ods.7/9), podľa ktorého pri osobnej celodennej starostlivosti, kde štát platí poistenie, dieťa môže byť v zariadení max. 4 hodiny denne; iní uviedli, že ak rodič pracuje a zamestnávateľ platí poistenie, dieťa môže byť v škôlke celý deň.

Q: Stratím rodičovský príspevok, ak nastúpim do práce na plný úväzok?
A: Podľa viacerých príspevkov v diskusii nárok na predĺžený rodičovský príspevok pri dlhodobo nepriaznivom zdravotnom stave dieťaťa môže ostať aj pri práci, avšak praktické dôsledky (napr. platenie zdravotného poistenia) závisia od konkrétnej situácie a od interpretácie úradov; niektoré ženy dostali potvrdenie, že môžu pracovať bez straty príspevku.

Q: Ako dlho trvá rozhodnutie o predĺžení v praxi?
A: Viaceré príspevky uvádzali, že úrad práce rozhoduje spravidla do cca 30 dní, ale v praxi sa obdobie líši podľa miesta a pracovnej záťaže posudkového odboru.

Q: Ako často sa posudzuje predĺžený rodičovský príspevok?
A: Diskutujúce ženy uviedli, že posudky sa často udeľujú len na obmedzené obdobie (napr. pol roka, jeden rok) a následne sa vyžaduje nové posúdenie; v niektorých prípadoch bolo rozhodnutie do konkrétneho dátumu (napr. do 16.10.2013).

Q: Ktoré inštitúcie treba osloviť pri žiadosti a pri overení pravidiel?
A: V diskusii sa odporúčalo komunikovať s oddelením posudkových činností na Úrade práce, so zdravotnou poisťovňou (napr. Všeobecná zdravotná poisťovňa) a s lekármi (detiari, špecialisti).

Q: Koľko štát platí na RP a aké sú bežné finančné bremena spomenuté v diskusii?
A: V diskusii sa spomínala suma „okolo 190 EUR“ ako bežný rodičovský príspevok a mesačné náklady na lieky okolo 50 EUR alebo vyššie; tieto čísla sú uvádzané používateľmi ako praktické príklady, nie ako oficiálne sadzby.

Závery z diskusie

Zhoda

  • Potrebné sú odborné správy (deti, alergológ, pedopsychiater, imunológ a pod.) pre posúdenie dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu dieťaťa a tieto správy sa majú predkladať na odbor posudkových činností úradu práce.


Sporné názory

  • Možnosť celodennej dochádzky dieťaťa do materskej školy počas poberania predĺženého rodičovského príspevku: jedna možnosť tvrdí, že dieťa môže byť v škôlke celý deň, pokiaľ rodič pracuje a zamestnávateľ platí zdravotné poistenie; druhá možnosť vychádza z výkladu, že pri poberaní príspevku s plateným štátnym poistením je hranica 4 hodín denne (toto bolo citované aj v súvislosti so zákonom a vyjadreniami poisťovne).
  • Výklad a uplatňovanie zákona v praxi sa výrazne líšia podľa úradu a poisťovne; niektoré úrady/posudkové oddelenia zamietajú žiadosti alebo schvaľujú len na krátke obdobie, iné schvaľujú dlhšie termíny.


Otvorené otázky

  • Presné právne znenie a jednotný výklad pravidla o 4 hodinách vs. celodennej dochádzke v súvislosti so štátnym platením zdravotného poistenia zostáva v diskusii nejasné a vyžaduje priame overenie v zákone a u konkrétnej poisťovne.
  • Možné legislatívne zmeny (v diskusii sa spomínali nepotvrdené informácie o zrušení predĺženého plateného rodičovského príspevku od 1.1.2013) ostávajú nepotvrdené a potrebujú overenie v oficiálnych zdrojoch.


Spomenuté značky a firmy

Všeobecná zdravotná poisťovňa, Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny (UPSVaR), Union (zdravotná poisťovňa), praca-na-materskej.sk

Spomenuté produkty a metódy

zákon č. 580/2004 Z.z. (§11), rodičovský príspevok, predĺžený rodičovský príspevok z dôvodu dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu dieťaťa, posudkové činnosti (odbor posudkových činností), správy od špecialistov (alergológ, imunológ, pedopsychiater, detský lekár), platenie zdravotného poistenia štátom vs. zamestnávateľom, OČR/PN, chlorprothixen, kompenzácia zvýšených nákladov na diétu/hygienu/prevádzku vozidla

Miesta a osoby

žiadne

avatar
andreah25
•
31. aug 2016

@hviezda5213 skôr než niečo napíšeš, tak si najskôr viackrát prečítaj a až keď pochopíš, tak potom píš. Nikde som sa negatívne nevyjadrila na adresu matiek chorých detí. Moje príspevky sú v inom znení, ako si to Ty bohužiaľ pochopila.

avatar
elka74
•
31. aug 2016

@okataivana ano, ale možeš aj pracovať aj poberať RP. a dieťa môže navštevovať MŠ na celý deň

avatar
lala123
•
16. sep 2016

Dievčatá mizem dat dieta 2,5 do skolky a ja ostať doma a do prace nastúpiť az ked dieta dovŕši 3 roky? Budem mat nárok aj na RP alebo uz nie? Dakujen

avatar
okataivana
•
16. sep 2016

@lala123 budes mat nárok na RP az do dovrsenia 3 rokov veku dietata

avatar
lala123
•
16. sep 2016

Dakuhe
@okataivana dakujem

avatar
larinkal
•
16. okt 2016

Ahojte babenky,

potrebovala by som poradiť. Malý bude mať 29.10. 3 roky. Od marca tohto roku som nastúpila do nového zamestnania. A práve od tohto obdobia nám začali zdravotné problémy: potravinové alergie, atopický ekzem. Od septembra chodí do škôlky no len na 4 hodinky kôli stravovacím obmedzeniam. Teraz keď mi končí rodičovská dovolenka, uvažujem o predĺžení RD a ukončení pracovného pomeru, nakoľko problémy pretrvávajú, len neviem či môžem o toto predĺženie požiadať keď momentálne pracujem. Je to vôbec možné?

avatar
sara2830
•
17. okt 2016

@larinkal určite môžeš,ked ti uznajú platenú predĺženu rod.dovolenku a pracovať alebo mozes ostať aj na neplatenej doma s tym,ze sa ti bude ratat do odpracovaných rokov ale malý môže iba 4 hodky navštevovať škôlku :( ale s uradnymi dokumentami ti neporadim lebo to ani oni nevedia 🙂

avatar
kacena85
•
17. okt 2016

@sara2830 poprosim radu..mam predlzeny rodicak s dvojkami.od 1.10 som zamestnana...treba daco dakam nahlasovat??ja som v tom ze nie.ved zamestnavatel ma nahlasuje.len neviem ako to je s odvodmi.bo na rodicaku plati stat a teraz ako??a tiez keby mam deti chore...tak ako to riesit?ved som na rodicaku a mozem ist na pn ci ocrku?

avatar
sara2830
•
17. okt 2016

@kacena85 ak si zamestnaná urcite máš nárok na PN a OČR.....môžes aj pracovať a zamestnavatel si ťa určite nahlásil na Soc. poisťovni.... akurát o 3tom roku detičiek nahlasujes na UPSVaR v koho starostlivosti sú alebo ake zariadenie navštevujú teda aspoň tak by to malo byť....

avatar
sara2830
•
17. okt 2016

@kacena85 a to máš platenú pred.rod.dovokenku?

avatar
kacena85
•
17. okt 2016
avatar
okataivana
•
17. okt 2016

@larinkal jento mozne ale moc by som sa nespoliehala na schvalenie posudkovi lekari stoja za.......

avatar
larinkal
•
17. okt 2016

Babenky Ďakujem za Vaše odpovede. Chcem sa ešte uistiť: čo v prípade, ak sa poudkový lekár nestihne vyjadriť do doby keď mi končí rodičovská dovolenka - do 29.10.2016 keďže má na to 30 dní. Je možné, ak sa posudkový lekár kladne vyjadrí, opätovne obnoviť - predĺžiť už ukončenú RD?

avatar
kacena85
•
17. okt 2016

@larinkal ty cakas kym to pride...ak to nepride do dovrsenia 3r ides na upsvr a daju ti taky papier ako potvrdenie ze cakas a to zanesies do zdr.poistovni

avatar
okataivana
•
17. okt 2016

@larinkal ak nemas este podanu ziadost urcite to nestihne do 29.10
Maju na to 30 dni nam sa vyjadril do 3 tyzd
Len si nebud sto percentne ista mam pocit ze nikomu neschvaluju
Pokial dieta ma dve ruky a nohy a nema amutovanu koncatinu tak nema nepriaz.zdr.stav
Posudkovi lekari stoja za prd.....

avatar
kacena85
•
17. okt 2016

@okataivana tak nasim predlzili uz druhy x klop klop...mali sme papiere od imuno /obe oslabena imunita.slafilokok v nose a daky kok v hrdle...maju lieky aj sprej na alergiu/ od koznej bo mavaju vysev a nikto nevie od coho..dokola afty opary.od orto ploche nohy a prsteky na nohach mierne vykrutene chodili aj na rehabky.tusim to bolo vsetko

avatar
sara2830
•
18. okt 2016

Veľmi záleží od lekára. ...mám známe,co im schválili pretože nosia deti zo škôlky sople 🙂 a mám aj také,ktrorych decka beru hormony ako moja a majj alergie a ekzémy a trapia sa a nič :(

avatar
larinkal
•
19. okt 2016

ĎAkujem Vám babenky za Vaše príspevky, včera som bola na SP, tak uvidíme, dám potom vedieť a podelím sa so svojimi skúsenosťami....

avatar
kacena85
•
29. okt 2016

Zienky dnes mi pisala kamoska ci viem o tom ze je daky novy zakon zs ked je predlz.rodicak zo zdr.dovodov dietata tak dieta nesmie chodit do skolky???

avatar
janka349
•
15. nov 2016

ahojte chcem sa spýtať ako to je teraz, mám predlžený platený rodičovsky zo zdrav. dôvodov, že vraj malá môže isť len na 4 hodiny denne do škôlky a ja nemôžem pracovať. Čítala som aj zákony, no neviem sa z toho vysomáriť.

avatar
kacena85
•
15. nov 2016

@janka349 ja viem o tom ze robit mozes aj ona byt v skolke

avatar
nika1020
•
15. nov 2016

@larinkal ...nárok na uplatnenie rodič.príspevku je spätne pol roka a zaroven max, cize ti ho doplatia.Takto som to mala vysvetlene na upsvare.

avatar
nika1020
•
15. nov 2016

@kacena85 ..baby otvorte si zákon,vyjadrenie pos.lekára je odporučenie.,tak väčšinou znie ich vyrok.

avatar
janula18
•
15. nov 2016

@janka349 môže byť v škôlke na celý den a môžeš aj pracovať. na 4 hodiny je v prípade že si na rodičovskej do 6 rokov a nepoberaš príspevok, teda že si na neplatenej a si prihlasená na zdrav. poisťovnu že má za teba platiť štát odvody do zdrav. poisťovni, tak vtedy môže byť dieťa v skôlke na 4 hod. max.

avatar
kacena85
•
15. nov 2016

@nika1020 nechapem tu tvoju odpoved...

avatar
sara2830
•
15. nov 2016

No baby,mne prislo dnes vyjadrenie ,že nemá mala nepriaznivý stav,doslovne: netrpí postihnutím pohybového aparátu,nema mentálne postihnutie a netrpí poškodením zmyslov 🙂 tak na zaplakanie mi bolo...... podľa všetkého mam byť rada ,že nieje kripel,takto mizerne som sa necítila ani keď mi po narodení oznámili že má patologické výsledky štítnej žľazy a to 5nasobne zvýšené....

avatar
miska143
•
9. feb 2017

Baby mozem robit na dohodu sem tam ked mam predlzeny rodicak po 3.roku kvoli nepriazn.zdrav.stavu?a ak ano treba potom na tok riesit danove kvoli par dnom?

avatar
martina117cd
•
21. feb 2017

@andreah25 peniaze sa závidia ľahko, ale tie zdravotné problémy a utrpenie, čo si matka s dieťaťom s určitou diagnózou, ktorá je uvedená v zákone (lebo inak sa dieťa nemôže označovať ako dieťa s nepriaznivým zdravotným stavom), to nezávidí nikto, však?

avatar
andreah25
•
21. feb 2017

@martina117cd Prepáč, ale o čom točíš? Kde som ja čo závistlivé napísala ohľadne peňazí? Čítaj trochu viac s porozumením.

avatar
martina117cd
•
21. feb 2017

"Netočím", ja sa vyjadrujem slušne.
Máte odvahu hodnotiť, kto si predĺžený rodičovský zaslúži a to sú silné slová. Najlepšie to vie predsa posúdiť posudkový lekár. Na základe podkladov a presných diagnóz určených zákonom, takže nie je to len tak jednoduché si to "vybaviť". Vy ste asi takýto prístup k informáciám o iných nemali. Alebo ste jasnovidná?
Po druhé, nikde nie je napísané, že žena, ktorá pracuje a má dieťa v škôlke hoc celý deň, nemá o neho zvýšenú starostlivosť oproti zdravým deťom. Pletiete si hrušky s jablkami. Preto to vlastne zákon povoľuje.