icon

Predĺžená rodičovská dovolenka, práca a škôlka

gizmo22
14. sep 2012

Ahojte... vie mi niekto poradit, kto pobera rodicovsky prispevok po 3 roku dietata ,predlzeny plateny zo zdravotnych dovodov..
Viem ,ze to bolo tak ,ze dieta mohlo chodit do skolky max na 4 hodiny a matka nemohla pracovat..
Teraz mam informaciu ale este som nenasla- zakon ,teda nemam to potvrdene ,ze by som na vlastne oci citala ten zakon...Vraj matka moze dat dieta do skolky na cely den, a pracovat moze na plny uväzok.. Co sa mi nejako nezda..
🙂

mrauco
5. mar 2014

baby a neviete niekto dat nejaky link? mne sa to zda ako blbost. ja osm nastupila na zaskok, ale teraz mi imunolog dal papiere, ze maly ma slabu imunitu, lebo odkedy chodim do prace, ej furt chory... ak by to tak bolo, skusim si obehat, ved ked to rpilepsi k tej vyplate, co mam.. kedze same PN..

frick
23. mar 2014

Baby ahojte. Prosím vás ako je to teda s tým predĺženým rodičákom prácou a škôlkou? V piatok nám alergologička povedala že nám odporúča predĺženie rodčivského lebo malý má zníženú imunitu. Ale z fin dôvodov to nejde a povedala mi že má mamičky ktoré aj pracujú a deti majú v škôlke len sú dohodnuté so zamestnávateľom na očerkách či čo. To je normálne legálne?

evita68
23. mar 2014

@frick nechápem, čo myslíš......
ak sa pýtaš, či môžeš byť v práci, dieťa v škôlke a zároveň poberať RP, tak áno, je to možné

frick
23. mar 2014

@evita68 no áno to myslím. To normálne legálne? Je mi to divné preto sa tomu tak čudujem lebo ak lekár neodporúča kolektív tak ako môže byť dieťa v škôlke?a nevieš mi prosím napísať o tom viac? myslím napríklad že podmienky či je časovo tá školka obmedzená alebo pracovný úväzok.viem že sa pýtam jak blbec len má to prekvapilo že je možné mať dieťa v škôlke a poberať rd. vďaka za odpoveď

evita68
23. mar 2014

@frick môže byť v škôlke aj celý deň, pokiaľ mu to zdravotný stav dovolí.. ak lekár nedoporučuje kolektív, tak ho tam asi nedávaj.. ale sú aj deti, ktoré majú zdravotný problém taký, že im kolektív vyhovuje, záleží od zdr. postihnutia dieťaťa.. a ostatné platí, ako som ti napísala

frick
23. mar 2014

@evita68aha . Neodporúča nám resp. Vraví že ak ho aj dám tak bude dosť doma kvôli chorobám ďakujem veľmi pekne.

dooscoby
24. mar 2014

Ahojte aj mna by to zaujimalo,ze ako to funguje lebo som volala na UPSVar a pani dokonca tvrdila,ze ak by nam to odklepli tak si vraj mozem uplatnit aj prispevok na starostlivost do max. vysky 230 eur do 6 rokov. Maly chodi do sukromnych jasiel a aj tak je vkuse soplavy plus mame velky problem s mocenim. Viem,ze je este maly,ale za 4 mesiace by teoreticky mal nastupit do skolky a je plienkar. V jaslickach ak nema plienku nekomunikuje a cika kade tade a nemyslim,ze v statnej mu to budu tolerovat. Aj doma ma este vela nehod. Uz sme par mesiacov dozadu boli aj u pedopsychiatricky a ta mi odporucila s nim ostat doma co zasa z financnych dovodov nemozem. A akurat som ho objednala na maj na imuno alergologiu tak som zvedava. Tak ako to je s tym predlzenym rodicovskym na co mam a nemam narok plus ma este zaujima ci musim absolvovat kontrolu u ich posudkoveho lekara alebo mi stacia moje papiere.

kalip
9. apr 2014

@evita68 Ahojte ,Chcela by som sa Vás opýtať,poprosiť o radu . som na rodič. dovolenke a chcem pracovať na dohodu.Do júla 2014 som na RD do troch rokov. do práce,ktorú mám na trv. pp ale môžem nastúpiť až v r.2015,nemaju teraz pre mna miesto. Môžem po RD do 3 rokov požiadať o prelženú Rd a pracovať na dohodu?Kde mam čo nahlasovať?

evita68
9. apr 2014

@kalip v práci na TPP budeš mať neplatené voľno.. na dohodu môžeš pracovať.. na dohodu nastupuješ pred, alebo po skončení poberania rodič. príspevku?

kalip
9. apr 2014

@evita68 ešte neviem ,zatiaľ len hľadám si prácu na dohodu. Ako je to keď nastúpim pred, a ako keď po?

evita68
9. apr 2014

@kalip ide o odhlášky.. potom sa ozvi, ked budeš chcieť nastúpiť na dohodu, ti poradím

kalip
9. apr 2014

@evita68 Ďakujem.

rainee
24. apr 2014

@evita68 ahoj, ja som teraz na predlzenej RD zo zdrav.dovodov. chcela by som sa spytat ake mam moznosti ak mi to dalej nahodou neschvalia-nepredlzia, ako preklenut potom to obdobie kym si nenajdem pracu. hlavne kvoli odvodom, je mi jasne ze davku-prijem budem mat v kazdom pripade nulovy. chcela by som byt este par mesiacov s dcerkou urcite doma. mam sa zaevidovat na urade prace alebo ist radsej na neplatenu RD co je mozna do 6r.? ako je to potom s odvodmi? dakujem za odpoved.

evita68
24. apr 2014

@rainee odvody bude za teba ďalej platiť štát.. manžela máš?

rainee
24. apr 2014

@evita68 v oboch pripadoch? co je potom lepsie? manzela mam 😉

evita68
24. apr 2014

@rainee tak potom bude lepšie, aby si bola na úrade práce, aby si na teba manžel mohol uplatniť nezdanitelnú časť v ročnom zúčtovaní príjmov...
ak budeš na úrade práce, aj vtedy bude za teba dôchodkové poistenie platiť štát, čiže sa nebudeš po skončení poberania RP odtiaľ odhlasovať.. zo zdravotky sa odhlásiš ako osoba, poberajúca RP a prihlásiš ako osoba na úrade práce

ivuska6
24. apr 2014

ja ked som bola na predlzenej platenej bolo mi povedane na 4 hodiny skolka a 4 hodiny praca viac nemozem neverim tomu ze dovolia na cely den skolka praca a este ti daju aj peniaze mozno pri neplatenej tak moze byt

evita68
24. apr 2014

@ivuska6 no veriť nemusíš, ale je to tak..

ivuska6
24. apr 2014

@rainee lepsie mas ked zostanes na predlzenej neplatenej ak ovsem urad ti neda peniaze ak nemas narok na nic ked pojdes na UP budes sa muset hlasit podpisovat ked budes na predlzenej odvadzaju vsetko za teba tiez a nemusis sa ist nikde hlasit azhanat peciatky ohladom prace

evita68
24. apr 2014

@ivuska6 no ale môže prísť o takmer 750 eur ako nezd. časť príjmu u manžela..

simisi
24. apr 2014

@ivuska6 na platenej predlzenej moze byt dieta v skolke na cely den a ty mozes aj pracovat 😎

simisi
24. apr 2014

@evita68 mozem sa spytat,od coho sa odvija ta vyska ..na mna si manzel uplatnoval,ale vracali mu cca 290e...hrubu mzdu ma pisanu myslim 540e-zaklad/diety su zvlast/,dakujem

evita68
24. apr 2014

@simisi no vrátia mu len toľko, koľko v priebehu roka zaplatil

ivuska6
24. apr 2014

@evita68 to si nemoze uplatnit na nu manzel dan ked bude na predlzenej?

rainee
24. apr 2014

@ivuska6 je to tak ako pise evita, pri platenej predlzenej RD mozes pracovat na plny uvazok aj mat dieta na cely den v skolke. tiez sa mi to nezdalo, ale ozaj je tato moznost, aj ked je diskutabilne ci je to potom ferove,kedze zena moze normalne pracovat a dieta moze navstevovat skolku....

montinka
24. apr 2014

@ivuska6 kamoska je na neplatenej a tiez moze mat dceru len na styri hodky v skolke.

evita68
24. apr 2014

@ivuska6 nie, nezdaniteľnú časť na manželku si v takom prípade uplatniť nemôže

ivuska6
24. apr 2014

@evita68 a to potom ake zmeny porobili aj ja som bola a uplatnoval si normalne aj sme dostali peniaze

rainee
24. apr 2014

@evita68 ano toto som pocula ze si nemoze na mna uplatnit ak by som bola na predlzenej neplatenej RD. ale inak nie je rozdiel v tych odvodoch, zdravotne aj dochodkove v oboch pripadoch bude platit za mna stat?
@ivuska6 ze sa musim hlasit na UPmi nevadi, ved je to 1x za 2 mesiace tusim teraz a zdokladovat uchadzanie o zamestnanie tiez nie je problem. ide mi len o tie odvody, co je teda pre mna potom vyhodnejsie,aby som si ja nic nemusela platit.

evita68
24. apr 2014

@ivuska6 no ale v ktorom roku?