icon

Predĺžená rodičovská dovolenka, práca a škôlka

gizmo22
14. sep 2012

Ahojte... vie mi niekto poradit, kto pobera rodicovsky prispevok po 3 roku dietata ,predlzeny plateny zo zdravotnych dovodov..
Viem ,ze to bolo tak ,ze dieta mohlo chodit do skolky max na 4 hodiny a matka nemohla pracovat..
Teraz mam informaciu ale este som nenasla- zakon ,teda nemam to potvrdene ,ze by som na vlastne oci citala ten zakon...Vraj matka moze dat dieta do skolky na cely den, a pracovat moze na plny uväzok.. Co sa mi nejako nezda..
🙂

evita68
24. apr 2014

@rainee áno, veď som ti to písala aj s postupom 🙂

rainee
24. apr 2014

@montinka toto je tiez takze zvlastne, ak som dobre pochopila:
- pri PLATENEJ RD - praca na plny uvazok, dieta v skolke na 8h.
- pri NEPLATENEJ - vsekto len na 4 hodiny
prosim opravte ma ak sa mylim 😎

rainee
24. apr 2014

@evita68 ano moznost UP 😉 ale pri neplatenej RD je to to iste? sorry ked mi to horsie pali, pokrocila hodina 🙂 ale dakujem ti za info.

ivuska6
24. apr 2014

@evita68 pred 2.5 rokmi

ivuska6
24. apr 2014

@rainee to je sila ak je to tak ako pises

evita68
24. apr 2014

@rainee áno, dôchodkové aj zdravotné poistenie v oboch prípadoch za teba bude platiť štát

a opravujem ťa:
pri PLATENEJ - máš dobre
pri NEPLATENEJ - škôlka max. 4 hod, práca žiadna,veď to by si už bola zamestnaná

evita68
24. apr 2014

@ivuska6 no tak to vtedy tak platilo, od roku 2013 už len vtedy, ak si na úrade práce, alebo poberáš rodič. príspevok, alebo si zťp, alebo poberáš opatrovateľský príspevok

dooscoby
25. apr 2014

@rainee ale potom nech upravia starostlivost v statnej skolke, pretoze moj chodi do sukromnych jasiel a v juni bude mat 3 roky. Ziadost do statnej skolky mame,ale vcera som sa bavila so susedou a su take podmienky,ze uz vobec netoleruju plienky co on na spanok este plienku ma a cez den min.3 nehody. A bolo mi jasne povedane, ze akonahle bude mat tyzden po sebe nehody tak je mozne,ze ho vylucia alebo odlozia dochadzu. Tak preto chcem podat ziadost lebo nemozem si dovolit prist o pracu a tu v BA su sukromne skolky od 400 eur vyssie co nezvladneme platit. Cize mne by to pomohlo v tom,ze by nastupil do maleho kolektivu,polovicu by som doplatila a stacilo by aj schvalenie na rok.Jemu pol roka trvalo kym zacal komunikovat s ucitelkami a stale to nie je ono,vypyta sa cika len obcas,treba ho sledovat. V statnej sa s nim babrat nebudu, on zatial potrebuje individualny pristup no na druhej strane mu chyba kolektiv a doma by mu uz bolo smutno. Vies nedavala by som ziadost a nerobila z neho chore dieta,ale bohuzial statny system skolok ma k tomu nuti lebo vsak nemozem trpnut ci sa tam nepocika a nevylucia ho zo dna na den.A este je dost mozne,ze ho ani nezoberu lebo prednost maju predskolske deti na ukor malych.

zaketa
25. apr 2014

@evita68 ahoj ako čítam tak sa vyznas🙂 ak by som mohla poprosiť o radu.
Od 11/13 do 6/14 som na úrade,bola mi priznana podpora.Od 2/14 som začala pracovať na dohodu,aby som neprišla o podporu.Šéf je so mnou spokojný a chce ma zamestnať na stalo,ale pracovný čas mi prispôsobí.
Vzhľadom na ti,ze dcérka je uz 2 mesiac chorá,boli sme hospitalizovane a zistili jej závažnú poruchu imunity a vylúčili zo skolskeho kolektívu,uvažujeme nad predĺžen.RD a ja v práci nad polovičným uvazkom.
Moja otazka(asi 100xriesena)
môžem pracovať aj mať predĺženu RD-zatiaľ neviem ci platenu???
Co v praxi znamena v praxi polovičný pr.čas- tyzdenne musím odrobit 20hod. Alebo môžem aj menej???
Co sa týka dovolenky,,PN platí do co v riadnom prác.čase?samozrejme,ze sa to kráti...
Zaujímalo by ma na co si mám dať pozor🙂
Ďakujem za odpoveď

evita68
25. apr 2014

@zaketa ak ti priznajú naďalej RP z dôvodu nepriaznivého zdr. stavu dieťaťa, budeš poberať RP a môžeš aj byť zamestnaná, to je jedno na koľko hodín...
polovičný prac. úväzok je logicky 20 hodín týždenne.. môže sa uzatvoriť aj menší pracovný úväzok, ako je polovičný, napri. na 2 hod denne... ale môžeš mať aj 8 hodinový denne..
dovolenka, nemocenské samozrejme z platu, aký budeš mať..

zaketa
25. apr 2014

@evita68 ďakujem veľmi pekne

janulka88
8. máj 2014

@evita68 neviete mi poradit kde konkretne by som nasla tie zakony co sa tykaju pracovanie na TPP a chodenia dietata do skolky popri platenej predlzenej RD? vdaka
@kaktusik007

kaktusik007
8. máj 2014

@janulka88 preco? ako tu sa jedna o zakon o zdravotnom poisteni - tam je uvedena ako podmienka celodennej starostlivosti o dieta ze dieta navstevuje predskolske alebo obdobne zariadenie na maximalne 4 hodiny denne... ale ak poberats rodicovsky prispevok, je to jedno -- pretoze si poistencom statu z dovodu poberania rodicovskeho prispevku --- a tam ziadne obmedzenie co sa skolky tyka nie je.

Jedine, co by mohlo branit dietatu navstevovat skolku, su odporucania lekara... proste ak ma dieta zakaz kolektivu, resp. jeho zdravotny stav nie je vhodny aby navstevovalo skolku, a z tohto dovodu je predlzena rodicovska, tak taketo dieta samozrejme do skolky by chodit nemalo -- a ak chodi, tak nie su dovody na poberanie predlzeneho rodicaku...

a co sa tyka pracovania -- - mozes pracovat, nie je vylucene pracovanie a poberanie rodicovskeho prispevku

tu je jedno v zmysle zakona, ze ci je to rodicovsky vyplacany do 3 rokov dietata, alebo je to rodicovsky vyplacany do 6tich rokov z dovodu zdravotneho stavu -- - tie podmienky ohladne pracovania poberatela su jednotne --- a je to logicke, nemoze to byt predsa rozlisene, ze matka co ma dieta do 3 rokov veku moze pracovat, a matka, ktorej dieta ma dlhodobo nepriaznivy zdravotny stav si musi vybrat - bud praca, alebo poberanie rodicovskeho prispevku.

to si chcela vediet?

dany80
13. máj 2014

Ahojte, chcem sa opýtať, ak mám priznaný rodicovský zo zdrav.dôvodov, dieta ma opatrovatelku a ja pracujem len na DIC...nemusím platit odvody? Dakujem

lubeniatko
22. máj 2014

Dobrý den viete mi tu niekto poradiť mám narok na predlženie rodičovskeho prispevku ked mala ma chore očka a musime denne prelepovať a vyžaduje si to svoju starostlivosť lebo vo škôlke na to nebude nikto dbať ked mate niekto s tým nejaku skusenosť budem rada ked mi poradite....Dakujem....🙂

nikisvord
2. jún 2014

@gapa prosim ta a je rozdiel medzi ziadostou o predlzenie rodicovskej dovolenly a ziadostou o rodicovsky prispevok?

nikisvord
2. jún 2014

@gapa presnejsie : rozdiel medzi ziadostou o predlzenie platenej rodicovskej dovolenky a ziadostou o
predlzenie rodicovskeho prispevku po 3 roku zo zdr.dovodov

gapa
3. jún 2014

@nikisvord vlastne som ani nepozerala tie tlačívá. Ale ak chceš v zamestnaní čerpať RD aj po 3rokoch a poberať RP po dosiahnutí 3rokov, tak musíš dať na upsvar žiadost o posúdenie zdrav.stavu na účely štát.soc.dávok (takýto názov mi vyhodilo na nete, no nemám skúsenosti osobnú ) a potom po schválení predpokladám dávaš žiadost o RP . U zamestnávatela musíš požiadať tiež písomne o predlženú RD z dôvodu nepriaznivého zdr.stavu dieťaťa a priložíš k tomu posudok od lekárov, kde je uvedené dokedy má schválený nepriazn.zdr.stav, papier s diagnozou nemusíš (myslím, niekto u nás mi hovoril, že to mali na dvoch rôznych papieroch, no asi nemusí byť vždy)

nikisvord
3. jún 2014

@gapa aha..ale ja som nezamestnana..totiz bola som nez som sla na matersku,ale mala som rizikove,bola som na pn a pocas pn mi skoncila zmluva na dobu urcitu,,takze teraz poberam RP,ale nie som vlastne na RD,ako som to pochopila spravne?

gapa
3. jún 2014

@nikisvord áno, presne tak, podla zákona nečerpáš RD, to len zamestnanec čerpá, aj ked samozrejme medzi mamičkami sa tomu tak hovorí, no nie podla zákona. Si poberatel RP počas riadnej starostl. o dieťa do 6rokov (vlastne do 3rokov)

nikisvord
3. jún 2014

@gapa hej,je v tom trocha chaos,ale ked si to clovek riadne prestuduje tak uz sa ako tak vie orientovat..vdaka za radu aj cez ip 😉

nikisvord
3. jún 2014

@gapa ale este v com nemam jasno,deti co dovrsia 3 roky po januari 2014 sa nahlasuju kto sa o nich stara..ak mi teda nahodou schvalia prispevok tak vtedy nemusim?niekde som to citala ze nie..niektore mamicky ale davaju deti do skolky aj pri poberani rp.vtedy sa to musi ist tak ci onak nahlasit ze dieta zacalo navstevovat skolku?

mm2008
3. jún 2014

@lubeniatko ahoj, toto ti tu nik nepovie na 100 % , či máš alebo nemáš nárok, musíš si dať žiadosť na úrad práce na posúdenie zdravotného stavu dieťaťa.

mm2008
3. jún 2014

@nikisvord hlásiš vtedy, ak ty nastúpiš do práce aj popri poberaní plateného predlženého RP ... a je jendo, či dieťa chodí do školky, alebo je doma... ale TY ako rodič, ktorému je vyplácaná dávka na toto dieťa. sa nestaráš o neho doma, ale si mimo a musíš to vtedy hlásiiť.. môžeš nahlásiť, že dieťa je doma s babkou, dedekom opatrovateľkou... ale iba vtedy, ak ty pracuješ. práve to riešim tiež

gapa
3. jún 2014

@nikisvord
zatial som to nepozerala, ten zákon, no niečo je tu (aj ked lepšie pozriet zákno)
http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/305523-kt...

gapa
3. jún 2014

@nikisvord
a toto je priamo Zákon o prídavku na dieťa z § 14 (vlastne asi to isté ako predchádzajúci prísp)
(2) Oprávnená osoba podľa § 2 ods. 1 písm. a) aţ c) a e) je povinná po dovŕšení troch
rokov veku nezaopatreného dieťaťa oznámiť platiteľovi písomne alebo elektronickými
prostriedkami so zaručeným elektronickým podpisom, akým spôsobom a kde bude
zabezpečovaná starostlivosť o toto nezaopatrené dieťa do začiatku plnenia povinnej školskej
dochádzky, počas trvania nároku na prídavok a príplatok k prídavku; to neplatí, ak
starostlivosť o nezaopatrené dieťa zabezpečuje rodič nezaopatreného dieťaťa alebo osoba,
ktorej je nezaopatrené dieťa zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na
základe rozhodnutia súdu, a ak táto osoba poberá materské alebo rodičovský príspevok.

zdroj:
http://www.employment.gov.sk/files/slovensky/uv...
---
tj. ak dobre rozumiem po dovršení 3rokov (po 1.2.2014)
NEMUSíš HLASIť AK:
- sa o dieťa stará rodič (tj. osobne sa stará) a zároven
- poberáš RP alebo matesrké
MUSíš HLáSIť AK:
- po dovršení 3rokov už nepoberáš RP alebo
- po dovršení 3rokov síce poberáš RP, ale sa nestará o dieťa výhradne rodič, napr. lebo dieťa chodí do škôlky, zariadenia alebo sa on stará niekto iný z rodiny, príp. iný, lebo rodič pracuje

diadurikova
30. jún 2014

Ahojte,baby ,prosim poradte mi,ja som z toho fakt jelen,som na predl.maters.-platenej,maly mi teraz nechodi do skolky lebo som ho vybrala(je doma od aprila do novembra)niekto mi vravi ,ze do skolky moze ist ,len na 4 hod.,niekto mi zas vravi ,ze moze ist na cely den,(ja som nezamestnana,)tak teraz ako to je vlastne???

maccaya
1. júl 2014

@lubeniatko To ti neuznaju...su ovela vaznejsie dovody preco schvaluju predlzenu rodicovsku...mozes poslat dieta do skolky so zalepenym ockom predsa a dohodnut sa s ucitelkou kedy odlepit a pod...My tiez lepime ale to si poriesim ked pride zo skolky...som sice na predlzenej platenej ale dovody su ovela vaznejsie ako ocka.

lubeniatko
1. júl 2014

@maccaya lenže mi musíme mať očko zalepene celý den stale 3dni prave 4dni lave kto sa bude vo škôlke
tým zaoberať že to musi mať na očkach a jasna vec že celý den ani nevydrži zo zakepeným okom niektore deti maju len par hodin denne mi musime mať celý den myslím,že je to dosť važny problém a ešte k tomu mame aj diagnozu nie klasicke škulenie ale problémy z rohovkou.