icon

Predĺžená rodičovská po treťom roku dieťaťa

violetka1
26. feb 2012

Prosím velmi pekne o radu v mojej situacii. Som doma s detmi od narodenia prvej dcery, tj. koniec roka 2006 doteraz. Zamestnanecky pomer mi skoncil podla dohody so zamestnavatelom jpresne v den nastupu na MD- kedze som mala pracovny pomer na dobu určitú. MOj zamestnavatel je v BA, pricom ja som zmenila mesto bydliska o 200km. Po dcerke sa mi nadvazujuco narodil syn- v podstate s 3rocnym rozdielom, takze nadalej poberam rodičovsky prispevok nepretrzite. Syn bude mat 24.9.2012 3roky a narok na rodicovsky prispevok mi zanikne. Situacia s pracou je tu v regione velmi zla, nikto nezamestna matku s dvoma malymi detmi, mala som problem vobec umiestnit starsiu dceru do skolky, vezmu mi ju az do povinnej sk. dochadzky od 5r., a MOZNO aj mladsieho syna, kedze mi RD konci. Problem je v tom, ze manzel je neustalen a dvojtyzdnovkach, starí rodicia nemozu pomoct, zijeme skoro z ruky do ust vdaka roznym dlzobam a pod. Mam sice vysoku skolu, ovladam jazyk, VP atd, lenze viem, ze sa nezamestnam!! Preto by som zvolila nejaku schodnejsiu cestu- ostat s mladsim synom na RD aj po 3r. veku dietata do jeho 5tich rokov, prip. aspon do 4roch. Viem o moznosti nahlasit sa niekde (ale neviem ako a kam)- a ostat s nim doma za predpokladu, ze prijem nebude ziadny, ale budem mat uhradene statom aspon odvody, no je aj moznost mat predlzeny rodicovky prispevok. Znama v BA to v tieto mesiace vybavila u pediatricky a psychologicky za malicky uplatok- kavu, cokolady atd..Viete mi niekto poradit, na co vlastne mam narok po skonceni RD v mojom pripade ( kedze zamestnanie uz nemam), ake mam moznosti, co mozem robit, kam sa nahlasit, kedze je viac nez iste, ze ostat evidovana na UP skonci len tak, ze sa budem chodit nahlasovat a pracu aj tak mat nebudem. A neviem ci na nieco z UP vobec narok mam, alebo co po tom pol roku evidencie na UP, ci socialka, alebo...?? Na zivnost nemozem ist, manzel je zivnostnik a nestihame platit jeho odvody a vsetko okolo :(( Prosiiiim..pomozte mi radou, skusenostou! Dakujem

tatolu
31. júl 2013

@natalienka12 nevieš poradiť @emak ?

gapa
1. aug 2013

@emak
takže hned den po ukončení RD si išla na neplatené volno??? alebo si medzitým čerpala aj zvyšok dovolenky? to je podstatné, lebo z toho by sa rátala podpora. A teda nezostala ti aspon 1den dovolenky? Ak áno, dá sa doplatiť si dobrov.poistenie napr. za ten 1den, no treba zaplatiť ani o cent menej a ani o den neskôr. Ale teraz neviem, aké je max. podpora (je to na stránke soc.poistovne uvedené v poistení v nezam, výška dávky od 1.7.2013 na den, treba dať x 31 a podla mzdy doplatiť rozdiel. No nedá sa prihlásiť (ani odhlásiť) spätne ani o den a je podstatné, aby poistenie zamestnaca + dobrovolné trvali súbežne, resp. pred zaevidovaním na up.

emak
1. aug 2013

hneď po ukončení materskej dovolenky keď malá dovŕšila 3 roky tak som išla na neplatenú rodičovskú dovolenku, nečerpala som si žiadnu dovolenku zatiaľ - 31.7. sa chcem odhlásiť od predĺženej rodičovskej neplatenej dovolenky, 1.8. nástup do práce ako keby som pracovala a 2.8. výpoveď, dovolenku som zatiaľ nečerpala, budem mať nárok na podporu?

emak
2. aug 2013

poradíte mi? 🙂

emak
2. aug 2013

gapa prosím ťa poradiť mi, si si istá že po tej neplatenej predĺženej rodičovskej dovolenke budem mať nárok na podporu ak dám ja žiadosť o rozviazanie pracovného pomeru dohodou alebo musí mi dať výpoveď zamestnávateľ?

emak
2. aug 2013

nemal by mi dať výpoveď zamestnávateľ dohodou? a ja s tým súhlasila

emak
2. aug 2013

ďakujem za skorú odpoveď

tatolu
2. aug 2013

@emak ak @gapa neoznačíš, tak jej správa nepríde... Pomáha vo viacerých témach a do tejto už moc nechodí... Nestíha 😉

melanche
4. aug 2013

ahojte neviete nahodou ci predlzuju rodicak ked ma dieta vydane adrenalinove pero?

gapa
7. aug 2013

@emak
ak tvoje neplat. volno netrvalo viac ako 1rok, tak podla terajších zákonov nárok na podporu ti vznikne. To ako skoční prac.pomer (či dohodou, výpovedou zo strany zamestnaávatela či zamestnanca, či inak) nemá na nárok na podporu vplyv. Podstatné je, či máš aspon 730dní poistenia v nezam. v posledných 3rokoch pred zaevidovaním na úrade práce. Dni rodič.dovolenky sa do toho rátajú, ale dni neplat.volna už nie, teda preto je podstatné, aby si nemala neplat. volno dlhšie ako rok pred zaevidovním, lebo by si tú podmeinku nesplnila.

emak
7. aug 2013

ďakujem za radu, nemala som dlhšie to neplatené voľno - prosím ťa stále tu baby píšu o dovolenke že skončia tak pracovný pomer, že jeden deň čerpajú a ostatné dni dovolenky si dajú preplatiť. Ja som u nich pracovala do 9/2009 - dovtedy čo som mala nárok na dovolenku tak som ju vyčerpala, potom som bola do konca roku 2009 PN na rizikovom, v apríli 2010 sa malá narodila a bola som na materskej, zamestnávateĺ mi tvrdí že už nemám ani jeden deň dovolenky, ona nevzniká počas materskej

emak
7. aug 2013

maximálnu podporu asi mať nebudem, po predĺženej rodičovskej dovolenke som bola zamestnaná len dva dni a potom som dala výpoveď

lubikan
23. aug 2013

baby,zaujima ma jedna vec...kedze raz pisu tak,raz onak..ohladom poctu hodin v skolke,ked je matka na neplatenej predlzenej....vraj ked chce byt aj dochodkovo poistena,moze max 4 hod...ale co taka predskolska trieda v skolke? tam tiez platia 4 hod..??

a kontroluju,ci to dieta je naozaj 4 hod. v skolke? ma niekto konkretnu skusenost?

tatolu
24. aug 2013

@lubikan no zákon nerozlišuje osobitne predškolskú triedu v škôlke... čo mám ja info, tak nie je povinná, iba je to stimul zo strany štátu, aby ľudia dieťa umiestňovali do predškolskej triedy (neplatí sa za škôlku..) , takže predpokladám, že ak je maminka na neplatenej RD a chce aby bola zdravotne poistená (dôchodkovo poistená si stále, kým nenájdeš prácu) tak dieťatko môže na max.4 hod. denne do škôlky 😔
A či chodia kontrolovať? Konkrétnu skúsenosť nemám, ale vraj sa zameriavajú práve na takéto prípady a už boli na kontrole... (písala nejaká maminka, tuším aj v tejto téme 😔 ) z UPSVaRu. Možno záleží aj od toho, koľko majú zamestnancov, neviem...

saallen
28. aug 2013

@gapa mam otazocku,kedzenemam narok na matersku,tak od zaciatku dostavam RP,ziadost si mozem dat hned po narodeni?cize hned ako budem mat rodny list alebo az ked sa dozije 28dni?a teraz som na zdrav.poj. Vedena ako osoba dobrovolne starajuca sa o dieta do 6rokov,ked to pojdem prehlasit,tak staci rodny list dietata alebo musim mat rozhodnutie o poberani rodicovskeho prispevku?velmi pekne dakujem za odpovede,hadam som na nic nezabudla. 😉

gapa
28. aug 2013

@saallen
žiadosť o rp hned ked máš rod.list. Tých 28dní platí len pre žiadosť o príplatok k príspevku pri narodení. K žiadosti o RP predpokladám budú chcieť aj doklad, že nemáš nárok na materské, no to už od nich závisí.
K zdr.poisteniu záleží aj akú máš poistovnu, čo viem, tak vo všzp chcú aj doklad o poberaní rp.

elen3
28. aug 2013

@gapa ahoj, nahodou tu vidim, ze vies pomoct v tejto teme, tak ta tiez chcem poprosit o nejaku radu. som na predlzenej - neplatenej RD od februara t.r. do prace som nenastupila kedze sme dlhsi cas v zahranici. v praci som teda dostala vypoved dohodou. a moja otazka je, ze ci budem mat narok na podporu v nezamestnanosti, ked sa vratime na sk. vdaka

saallen
28. aug 2013

@gapa ok,to ze nemam narok na materske uz mam doma. No a mam vzp a aj mala bude mat,tak to budem potom musiet pockat kym mi dojde rozhodnutie z upsvar a lebo mi to tam daju?a jinak dakujem 🙂

gapa
30. aug 2013

@elen3
ak sa zaregistruješ do 1roku od ukončenia prac.pomeru (ak bol na dobu neurčitú a trval aspon 2roky), tak áno, lebo splníš podmienku aspon 730dní poistenia v posledných 3rokoch. Toto platí teraz, snád v čase zaregistrovania to platiť bude tiež.

gapa
30. aug 2013

@saallen
neposielajú žiadne rozhodnutie (aj ked to sa stále mení s tými papierovačkami), musíš si on požiadať, príp. zavolať tam, ho pošlú. No najlepšie sa informovať pri podaní žiadosti priamo s pani, čo ta má na starost a povedať, že to potrebuješ pre zdr.poistovnu.

elen3
30. aug 2013

@gapa dakujem za odpoved. ak tomu dobre rozumiem, tak poistenie sa pocita aj na RD?

gapa
30. aug 2013

@elen3
ano aj dni čerpania rodič.dovolenky počas trvania prac.pomeru sa berú do potrebného počtu dni pre nárok na podporu aj ked v skutočnosti poistenie vlatne netrvá, upravuje to zákon.

elen3
30. aug 2013

@gapa dakujem za info 🙂

mahu74
30. aug 2013

@jaja28 Do škôlky môžeš dať v pohode na celý deň, dokonca aj keby si bola na predĺženej RD zo zdravotných dôvodov. Mňa to tiež zarazilo, ale je to tak. Poznám konkrétne prípady a povedali mi, že im to potvrdili aj na úrade.

oliinka
3. sep 2013

prosím vás ako to je možem dat malu do školky na celý den ked som na predlženej neplatenej rodičovskej?ked nie do kedy sa mám a kde nahlásit?alebo mám ist na urad práce?ako to mám riešit ked zatial prácu nemám.dakujem

tatolu
3. sep 2013

@oliinka existujú dva zákony, podľa zákona o zdravotnom poistení, ak je rodič na predĺženej RD bez nároku na príspevok, dieťatko môže byť max. na 4 hod. v škôlke... Ak budeš evidovaná ako nezamestnaná, tak dieťako môže ísť aj na 8hod.

oliinka
3. sep 2013

@tatolu takže mám ist radšej na urad práce?aj to kontroluju?

tatolu
3. sep 2013

@oliinka vravia, že keď si na úrade práce, tak sa Ti to zas neráta do dôchodku, ja som sa bola pýtať osobne na soc.poisťovni a tam mi povedali, že kým nemáš prácu, tak do 6tich rokov veku dieťatka sa automaticky do dôchodku zaratáva... . Ak si na úrade práce, tak návštevu dieťaťa v škôlke nekotrolujú.... Musíš sa pravidelne hlásiť na UP... Skús si to zarátavanie do dôchodku ešte overiť v soc.poisťovni...

oliinka
3. sep 2013

@tatolu a to kvoli zdravotnej nemože dieta na celý den?tam to kontroluju?prácu nemám

tatolu
3. sep 2013

@oliinka áno, ak by si osala na neplatenej RD. musela by si si sama platiť zdravotné poistenie ak by bola malá na viac ako na 4 hod. denne (čo je okolo 50 Eur). Kto chodí kontrolovať neviem, ale ktosi raz písal, že boli na kontrole... V našej škôlke zatiaľ nikto nebol.... ale ja som na platenej predĺženej...