icon

Predĺžená rodičovská po treťom roku dieťaťa

violetka1
26. feb 2012

Prosím velmi pekne o radu v mojej situacii. Som doma s detmi od narodenia prvej dcery, tj. koniec roka 2006 doteraz. Zamestnanecky pomer mi skoncil podla dohody so zamestnavatelom jpresne v den nastupu na MD- kedze som mala pracovny pomer na dobu určitú. MOj zamestnavatel je v BA, pricom ja som zmenila mesto bydliska o 200km. Po dcerke sa mi nadvazujuco narodil syn- v podstate s 3rocnym rozdielom, takze nadalej poberam rodičovsky prispevok nepretrzite. Syn bude mat 24.9.2012 3roky a narok na rodicovsky prispevok mi zanikne. Situacia s pracou je tu v regione velmi zla, nikto nezamestna matku s dvoma malymi detmi, mala som problem vobec umiestnit starsiu dceru do skolky, vezmu mi ju az do povinnej sk. dochadzky od 5r., a MOZNO aj mladsieho syna, kedze mi RD konci. Problem je v tom, ze manzel je neustalen a dvojtyzdnovkach, starí rodicia nemozu pomoct, zijeme skoro z ruky do ust vdaka roznym dlzobam a pod. Mam sice vysoku skolu, ovladam jazyk, VP atd, lenze viem, ze sa nezamestnam!! Preto by som zvolila nejaku schodnejsiu cestu- ostat s mladsim synom na RD aj po 3r. veku dietata do jeho 5tich rokov, prip. aspon do 4roch. Viem o moznosti nahlasit sa niekde (ale neviem ako a kam)- a ostat s nim doma za predpokladu, ze prijem nebude ziadny, ale budem mat uhradene statom aspon odvody, no je aj moznost mat predlzeny rodicovky prispevok. Znama v BA to v tieto mesiace vybavila u pediatricky a psychologicky za malicky uplatok- kavu, cokolady atd..Viete mi niekto poradit, na co vlastne mam narok po skonceni RD v mojom pripade ( kedze zamestnanie uz nemam), ake mam moznosti, co mozem robit, kam sa nahlasit, kedze je viac nez iste, ze ostat evidovana na UP skonci len tak, ze sa budem chodit nahlasovat a pracu aj tak mat nebudem. A neviem ci na nieco z UP vobec narok mam, alebo co po tom pol roku evidencie na UP, ci socialka, alebo...?? Na zivnost nemozem ist, manzel je zivnostnik a nestihame platit jeho odvody a vsetko okolo :(( Prosiiiim..pomozte mi radou, skusenostou! Dakujem

tulipanikdiddlina
12. mar 2014

@gapa o volno v praci. Ked je aj mesiac doma chory.. potom tyzden v kolektive a zase 3 tyzdne doma. Takto to mame celu jesen.

gapa
12. mar 2014

@tulipanikdiddlina ok, tak ak neschvália dlhodobo nepriaznivý zdr.stav, tak
- jedine cez očr (po 10kalnedárnych dnoch neplatené s prerušením poistenia zamestnaca. No ak máš dieťa do 6rokov a pôjde o jednu dlhodobú očr, tj. v zamestnaní ti od toho 11dna prerušia poistenie, tak si môžeš v čase prerušenia poistenia zamestnanca podať prihlášku ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov a môžeš byť aspon dôchodkovo poistená štátom, potom samozrejme treba aj odhlášku)
- alebo spomínané neplatené volno (zamestnávatel nie je povinný ho poskytnúť), tiež s možnosťou si podať prihlášku na dôch.poistenie ak je dieťa do 6rokov (prihláška sa nedá dať ani o den spätne, tj. ak chceš súvislé poistenie, tak treba podať prihlášku najneskôr 11den očr, odhlášku staačí do 8dní po ukončení)

samada
12. mar 2014

Prosím vás viete mi tu niekto poradiť, akú dobu mi je povinný držať miesto zamestnávateľ? viem, že 3 roky isto aj dané pracovné zaradenie, ale ako je to pri predĺženej MD zo zdr. dôvodov napr. do 5 rokov? Zamestnávateľ mi drží miesto a aj funkciu či zaradenie?

mahu74
12. mar 2014

@samada Zamestnávateľ je povinný držať funkciu, dané prac. zaradenie len po dobu MD - t.j. prvých 6mesiacov (kým sa neprechádza na RD), potom do veku 3 rokov drží v "evidenčnom stave", t.j. nemôžu ťa prepustiť- to isté platí pri predĺženej RD zo zdrav. dôvodov (t.j. platenej z dôvodu dlhodobo nepriaznivého zdrav. stavu dieťaťa), lebo tá je v tomto prípade počítaná ako bežná RD. Aspoň tak to platilo...

samada
12. mar 2014

@mahu74 čiže ohľadom funkcie je vlastne jedno, či nastúpim potroch alebo piatich rokoch

tulipanikdiddlina
12. mar 2014

@gapa dakujem za radu.

mahu74
12. mar 2014

@samada Závisí od zamestnávateľa- ak ti ho držali doteraz, musíš sa informovať u nich, či ti ho ešte budú držať aj ďalej. Povinný nie je.

zizaka
12. mar 2014

Ahojte, tak trošku naspäť k téme, dnes som volala na ÚPSVaR a tam mi povedali, že čo sa týka predĺženej rodičovskej bez toho aby bolo dieťa choré, vraj to nasjkôr musím riešiť so svojím aktuálnym zamestnávateľom. Moja otázka má právo mi to zamestnávateľ odmietnuť?

maznacik007
12. mar 2014

@zizaka samozrejme ze zamestnavatel nemusi suhlasit .... ani nema zakonny dovod ti poskytnut predlzenu RD ak nemas ju schvalenu uradmi ... potom jedine neplatene volno alebo vypoved ....

o predlzenu RD mozes zamestnavatela ziadat len ak ju mas schvalenu UPSVAR

zizaka
12. mar 2014

@zizaka A ešte ako to teda aktuálne je...
z osobných dôvodov musím ostať doma minimálne ešte rok, prácu mám, nechcem dať výpoveď, malého musím dať do škôlky na celý deň , sociálku teda platí štát a teda zdravotnú si platím ja, ako není vtom problém, ak len to zdravotné si platím, len by som chcela vedieť s čím mám rátať, akonáhle začnem s vybavovaním.

zizaka
12. mar 2014

@maznacik007 Aha ďakujem, takže a o neplatené voľno musím žiadať, myslím, či mám nárok, resp. či mi ho zamestnávateľ môže odmietnuť.

maznacik007
12. mar 2014

@zizaka zamestnavatel ti ho nemusi poskytnut poziadat mozes ... samozrejme musis si platit zdravotne v tom obdobi ... aj keby dieta bolo len styri hodiny v skolke, a nebezi ti ani socialne poistenie ...

narok na neho nemas ... cize odmietnut ti to moze ... 😉

maznacik007
12. mar 2014

a je to velmi nevyhodne aj co sa tyka podpory ak by ta po case prepustil .... ak budes mat neplatene volno ... lebo sa ti prerusi poistenie v nezamestnanosti ...

zizaka
12. mar 2014

@maznacik007 Počkaj akože mi nebeží sociálne poistenie, však sociálne za mňa bude platiť štát.
Vopred ďakujem za odpoveď apardón za moju nechápavosť. Ja len fakt potrebujem ostať doma a malého dať do Mš na celý deň a platiť len to , čo je nevyhnutné.

maznacik007
12. mar 2014

@zizaka stat ti plati len dochodkove poistenie vsetky ostatne mas prerusene ... cize nie je narok na PN, OCR, materske, podpora ti vznikne ale ovplyvni ti to jej vysku

nika1988
15. mar 2014

@gapa no ja teraz zistujem ked som na predlženej rodičovskej dovelenke zo zdravotných dovodou a plánujem si otvorit živnost či o tie peniaze z úradu neprídem

gapa
16. mar 2014

@nika1988 nie neprídeš, aj praacovať na prac.pomer sa môže,t j. aj na živnost

9marcela
16. mar 2014

Dobrý deň, vedel by mi niekto poradiť od januára som na predlženej materskej dovolenke ale chcela by som to zmeniť a isť sa zaevidovať na úp. dá sa to alebo sa dá zrušiť iba pracovnou zmluvou ? Pýtam sa kvôli tom u že ak nebudem evidovana podla toho nového zákona o daniach na další rok manželovi nevrátia daň 😕

jasminet
21. mar 2014

baby, opytam sa vas... syn bude mat v juni 2015 tri roky, do skolky ho zoberu od septembra 2015. stale som zamestnana.

rozmyslam ako vykryt tie 2mesiace a napadlo mi moznost c. 1 - bud si zobrat neplatene volno v praci alebo c.2 poziadat o predlzenu rodicovsku dovolenku, neplatenu (ako sa oficialne vola tato moznost??)

co je podla vas lepsie, vyhodnejsie, hlavne z hladiska platenia odvodov, schvalovania, vybavovania, prepustenia z prace? 😅

@gapa
@maznacik007

mahu74
21. mar 2014

@jasminet Čo tak vyčerpať si cez prázdniny dovolenku? Myslím, že je to najjednoduchšie riešenie. Neplatené voľno nie vždy chce zamestnávateľ poskytnúť.

jasminet
21. mar 2014

@mahu74 mam 4 dni starej dovolenky a z druhej md vela volna nemam

sofinka2008
21. mar 2014

chcem sa opytat mam narok na poberanie prispevku ked dieta je alergik a mal už 3roky

gapa
22. mar 2014

@jasminet neplatené volno a predlžená neplatená rRD je to isté, lebo zamestnávatel ti môže poskytnúť Rd len do 3rokov dieťaťa (ak nejde o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdr.stavom), tj. bud budeš čerpať riadnu dovolenku a potom neplatené volno. Neplatené volno ti zamestnávatel nie je povinný poskytnúť. Potom pozor, počas čerpania riadnej dovolenky mušíš dať odhlášku do sociálnej poistovne ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov (ak ti trvá poivnné poistenie zamestnanca, nemôžeš byť dôch. poistencom štátu) a potom zase najneskôr prvý den čerpania neplat. volna dať prihlášku (s kopiou rodného listu...) a rob si kopie, ktoré si nechaj potvrdiť pečiatkou prevzatie v soc.poistovni, odlož k zápočtovým listom.

lottys
22. mar 2014

@9marcela máš predĺženú rodičovskú dovolenku zo zdravotných dôvodov dieťaťa?

gapa
22. mar 2014

@9marcela ak poberáš rodič.príspevok, tak si manžel môže uplatniť odpovet, tj. predpokladám, že nepoberáš RP, len si doma s dieťaťom bez evidovania na up. Môžeš sa kedykolvek ísť zaregistrovať do evidencie uchádzačov o zamestnanie, podmienou je, že môžeš a chceš pracovať a si hladáš prácu. Ak budeš evidovaná 1.4., tak od apríla si môže v danovom priznaní/roč.zúčtovaní na teba odpočet uplatniť (je podsatný stav 1vého v mesiaci)

9marcela
23. mar 2014

gapa veľmi pekne ďakujem nie nemám zo zdravotných dôvodov predlženú ja som si dala nplatenú predlženú len preto lebo som sa nechcela na úrad trepať s dieťaťom ale asi začnem 🙂 🙂 🙂

jasminet
25. mar 2014

@gapa dakujem krasne, teraz som si nasla odpoved 😉 akurat mi zo zamestnania odpisali, ze mam 20,5 dna dovolenky za tie moje roky valania si suniek doma 😀

mahu74
25. mar 2014

@jasminet Vidíš, vravela som ti...🙂 Viem, lebo aj ja som si tak čerpala po RD (za prvých 6mes.- tj. MD - nabieha dovolenka za kalend. rok tak, ako keby si reálne pracovala)...

jasminet
25. mar 2014

@mahu74 ale pre mna je to stale malo, ked tie 2 mesiace maju 46 prac. dni 😀 😀

rainee
25. mar 2014

ahojte, ja som teraz na predlzenej RD kvoli zlemu zdrav.stavu dietata. chcela by som sa ale spytat ake mam moznosti v pripade ak by mi to na dalsi rok neschvalili ale chcela by som ostat dalej s dcerou doma. do skolky by som ju chcela davat na 4 hodiny ak bude zdrava a ja mozem byt ako dobrovolne nezamestnana alebo starajuca sa o dieta do 6r? ak ano,kde vsade to treba nahlasit a co za mna plati stat? alebo je lepsie zahlasit sa na UP aj ked nebudem poberat ziadnu podporu? dakujem za info.