icon

Predĺžená rodičovská po treťom roku dieťaťa

violetka1
26. feb 2012

Prosím velmi pekne o radu v mojej situacii. Som doma s detmi od narodenia prvej dcery, tj. koniec roka 2006 doteraz. Zamestnanecky pomer mi skoncil podla dohody so zamestnavatelom jpresne v den nastupu na MD- kedze som mala pracovny pomer na dobu určitú. MOj zamestnavatel je v BA, pricom ja som zmenila mesto bydliska o 200km. Po dcerke sa mi nadvazujuco narodil syn- v podstate s 3rocnym rozdielom, takze nadalej poberam rodičovsky prispevok nepretrzite. Syn bude mat 24.9.2012 3roky a narok na rodicovsky prispevok mi zanikne. Situacia s pracou je tu v regione velmi zla, nikto nezamestna matku s dvoma malymi detmi, mala som problem vobec umiestnit starsiu dceru do skolky, vezmu mi ju az do povinnej sk. dochadzky od 5r., a MOZNO aj mladsieho syna, kedze mi RD konci. Problem je v tom, ze manzel je neustalen a dvojtyzdnovkach, starí rodicia nemozu pomoct, zijeme skoro z ruky do ust vdaka roznym dlzobam a pod. Mam sice vysoku skolu, ovladam jazyk, VP atd, lenze viem, ze sa nezamestnam!! Preto by som zvolila nejaku schodnejsiu cestu- ostat s mladsim synom na RD aj po 3r. veku dietata do jeho 5tich rokov, prip. aspon do 4roch. Viem o moznosti nahlasit sa niekde (ale neviem ako a kam)- a ostat s nim doma za predpokladu, ze prijem nebude ziadny, ale budem mat uhradene statom aspon odvody, no je aj moznost mat predlzeny rodicovky prispevok. Znama v BA to v tieto mesiace vybavila u pediatricky a psychologicky za malicky uplatok- kavu, cokolady atd..Viete mi niekto poradit, na co vlastne mam narok po skonceni RD v mojom pripade ( kedze zamestnanie uz nemam), ake mam moznosti, co mozem robit, kam sa nahlasit, kedze je viac nez iste, ze ostat evidovana na UP skonci len tak, ze sa budem chodit nahlasovat a pracu aj tak mat nebudem. A neviem ci na nieco z UP vobec narok mam, alebo co po tom pol roku evidencie na UP, ci socialka, alebo...?? Na zivnost nemozem ist, manzel je zivnostnik a nestihame platit jeho odvody a vsetko okolo :(( Prosiiiim..pomozte mi radou, skusenostou! Dakujem

monika74
6. aug 2015

@emilia25 ina krajina ine zákony ale hlavne že možeš poberať zatial tu

monika74
6. aug 2015

@monuska342 u dr. sme neplatili len aj tam to neurobila na počkanie museli sme čakať a mali by vyplatiť aj spetne ak som dobre čitala podmienky

emilia25
6. aug 2015

@monika74 no len ten stat je pre mňa este dôležitý kedze som tehu a na sk nemám na matersku nárok vlastne toho pol roka by som nedostala nič.tak sa musim s nimi v utorok dohodnut och je to teraz v božích rukách.

monika74
7. aug 2015

@emilia25 drzim palce az pochodite aj cr

monika74
7. aug 2015

@monuska342 este ma napadlo ak uz mate tri roky treba si v zdrav.poistovni vybavit starostlivost o dieta do 6 rokov neplateny az ta potom poistovna nenahana

monuska342
9. aug 2015

@monika74 jasne nato som myslela :D

iginka91
21. aug 2015

Ahojte . Neviete poradit v nitre dobreho psychologa ? Na predlzenie rodicovskeho prispevku.

ajuska80
21. aug 2015

Ahojte. Neviete mi, prosim, poradit, ako mame postupovat pri vybavovani predlzenej RD? S malou je na MD manzel, ktoru mu vyplaca Soc.poistovna (vystriedali sme sa kvoli praci a jemu vysla lepsie materska ako rodicovsky). Mala ma vsak od roka problemy - febrilne krce pri nizkych teplotach, respiracne afekty az strata vedomia.

sardinka333
21. aug 2015

@ajuska80 ja som išla na UPSVaR, tam to maju rozdelené podla začiatočných pismen priezviska, pekne klop klop a povedala som čo je vo veci, povedali mi ze mam doniesť posudky od lekarov, ktorých s dieťaťom navštevujeme (atačí aj jeden) a oni to daju na posudenie ich lekarovi a do mesiaca sa mi vyjadriaa či predlženy rodičak schvalili alebo nie. Po mesiaci mi zavolal panko z upsvar že mi to schvalili nech pridem podposať papiere. Platí to jeden rok a potom od znova...Takže takto to bolo u mna.

dada52
23. aug 2015

ahojte, mám predlženú platenú RD do 6rokov. Pred pár dňami sme boli na 5ročnej prehliadke a dr. mi oznámila, že sa bude prehodnocovať zdravotný stav dieťaťa. Nemáte s niečím podobným skúsenosť ako sa to bude vyvíjať dalej? Máme predlženie do 6rokov, tak neviem čo chcú prehodnocovať. Zmenilo sa niečo od nového roku? Vdaka za odpovede

sardinka333
23. aug 2015

@dada52 pokial viem tak ,,stav,, sa prehodnocuje každý rok...🙂

tatolu
4. sep 2015

@sardinka333 záleží ako UPSVaR napíše... ak napíše, že sa schvaľuje do 6. roku dieťaťa, nemal by ísť na znovuposúdenie... niekedy predĺžený RD schvália iba na jeden rok, vtedy musia znovu na prehodnotenie...
@dada52 počkaj na vyzvanie z UPSVaR... Podľa mňa, žiadne prehodnocovanie nebude...

mimikas
4. sep 2015

@sardinka333 ak mas hned schvalenie do 6 rokov tak sa stav uz neprehodnocuje

monika74
6. sep 2015

@monuska342 tak ako ste pochodili ? Nam ju neschvalili som z toho normalne mimo

darina05
6. sep 2015

Ani mne neschvalili.

monuska342
7. sep 2015

@monika74 ahoj mi este cakame...ake mate problemy?

mychaella
7. sep 2015

@monika74
@darina05
@monuska342 co ste udavali ako dovod? ja tiez este cakam na vyjadrenie a uz je to vyse mesiaca.

darina05
7. sep 2015

ja som az 1,5 mes cakala a udavala som furt bol chory kasel a mal nabeh na astmu ale zatialnepotvrdenu ale bere tie inhalatory a odpisali to nie je dovod na predlzenie neuznali

monika74
7. sep 2015

@mychaella mi sme mali odporucanie ad psychologa

monika74
7. sep 2015

@darina05 a neskusala si odvolanie ?

monika74
7. sep 2015

@monuska342 skus si zavolat na urad ja som volala na urad a diagnoza bola od psychologa

darina05
7. sep 2015

Kamoska mala aj od psychologa a neuznali jej maly predcasne narodeny a ni tak ona sa odvolala ale zatial este nic ja som sa neodvolala nevedela som ci s a da

ajuska80
8. sep 2015

@darina05 Naša malá má posudok od neurológa, tak dúfam, že to bude stačiť.

darina05
9. sep 2015

Aj moja kamaratka mala od neurologa a neschvalili a neurollogucka neodporucila vobec di skolky takze ktovie

monika74
17. sep 2015

Babule kedze dnes mi konecne prisiel posudok kde mi neschvalili predlzenie chcem podat odvolanie no neprislo mi rozhodnutie treba pren ist odobne na urad? Lebo v posudku nieje napisane moznost odvolania .

mychaella
17. sep 2015

ak tam neni moznost odvolania, tak sa neda odvolat, ale skus sama napisat ziadost o prehodnotenie rozhodnutia a udaj aj dovody preco si to zelas.

mychaella
17. sep 2015

@monika74 sprava pre teba vyssie, zabudla som oznacit

petrazilina
28. sep 2015

@gapa: Ahoj, chtela jsem poprosit o radu. 8.10.mi konci rod. dovolenka, syn nam ochorel s ledvinama a predlzili mi platenu RD. Byla som sa pytat na upsvar, zatim nam to pisemne neprislo, ale mame schvalene. Je prihlaseny do skolky, ale zatial nenastupil, mozu sa vratit do puv. Zamestnani, kde cerpam RD, s tym, ze sa mi da kdykoliv pracovat z domu nebo ostat s malym doma, podle aktual. Zdrav stavu. Nastupit by som chcela 5.10. a syna chceme dat zkusit do skolky od 1.10. jak to bude zvladat, v pripade, ze bude nemocny, samozrejme bude doma, ja s nim, budu si cerpat normalni dovolenou. Je to mozne takovym to zpusobem nebo bysme meli s nastupem do skolky pockat i s nastupem do prace, aby to bylo az po tom 8.10.? Aby sa mi tam nejak nekryl ten prechod na predluzenu RD,, nebo s tim nebyl nejaky problem? Kdyz mi schvalili prodluzeny RP, mozu nastupit do prace, pobirat RP a necerpat RD? Jake mam povinnosti vuci soc., zdrav. a upsvar pri nastupu toho 5.10.? dekuju moc

gapa
29. sep 2015

@petrazilina môžeš,podla teraz účinných zákonov nie je v tomproblém. Ked sa dohodneš so zamestnávatelom na ukončení RD 4.10.(nástup do práce 5.10.), tak on v SOC.POISTOVNI ukončí RD aj prerušenie poistenia z dôvodu čerpania RD dnom 4.10. Od 5.10. ti vznikne dôch.poistenie zamestnanca, tj. tvoja povinnost je dať V SOC.POISTOVNI odhlášku ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov dnom 4.10. (lebo nemôžeš byť dôch.poistená štátom z tohoto titulu, ked ti trvá dôch.poistenie zamestnanca.)- to platí ak si si po pôrode/nástupe na RD dávala prihlášku na soc.poistovnu.
ZDR.POISTOVNA-ukončením RD aj v zdr.poistovni zamestnávatel ukončí prerušenie poistenia. Spýtaj sa mzdárky, či ona nahlasovala poberanie RP na zdr.poistovnu (asi áno, obvykle to robia, lebo to berú ako čerpanie RD, aj ked to nie je to isté). Ak ti ona teraz dnom 4.10.2015 ukončí nahlásenie poberania RP, tak si to treba dať radšej do poriadku, aby si bola nadalej nahlásená ako poberatel RP súbežne s tým, že budeš zdr.poistená ako zamestnanec (to je iné ako v soc.poistovni, tu je už možné, aby tieto poistenia trvali súbežne, myslím platí to od cca 2011). Vybav si to na zdr.poistovni, ked už budeš mať rozhodnutie z upsvar o poberaní a tak ku koncu oktobra si tam asi radšej zavolaj či zájdi do tvojej pobočky zdr.poistovne, či treba doklad z upsvar o poberaní RP odkedy a že aj doteraz poberáš alebo stačí rozhodnutie o priznaní nepriaznivého zdr.stavu, lebo predpokladám len to ti príde a musíš asi nanovo požiadať o RP?? (nemám skúsenost), tj. mala by si byť súbežne zdr.poistená z dvoch titulov, ako zam. a aj ako poberatel RP.
Ak by si si vyčerpala riadnu dovolenku a potrebovala nanovo na rodič.dovolenku, príp. očr dlhšiu ako 10dní, tak si daj nanovo prihlášku na soc.poistovnu, najneskôr prvý den bez poistenia zamestnanca (LEBO POZOR, PRIHLášKA SA NEDá DAť ANI 1DEN SPäTNE!!!). Odporúčam si robiť s odhlášky aj prihlšky na soc.poistvnu kopiu, dať si pečiatkou potvrdiť prevzatie a založiť k zápočtovým listom do dôchodku.
Ak nadalej poberaš RP, tak myslím nenahlasuje sa, kto sa o dieťa stará, aj ked v prípade, že na upsvar pôjdeš, spýtaj sa.
Iné mi nenapadá a ak vybavíš, tak príp. daj vedieť, ako si vybavila (napr. tá zdr.poistovna)

petrazilina
30. sep 2015

Ahoj, dekuju. zrovna jsem nasla ten papir, co jsem nesla na ZP a aj na SOC. Este raz dekuju, s tym tam budu moset jit. Ozvu sa, ako to vybavim