icon

Predĺžená rodičovská po treťom roku dieťaťa

violetka1
26. feb 2012

Prosím velmi pekne o radu v mojej situacii. Som doma s detmi od narodenia prvej dcery, tj. koniec roka 2006 doteraz. Zamestnanecky pomer mi skoncil podla dohody so zamestnavatelom jpresne v den nastupu na MD- kedze som mala pracovny pomer na dobu určitú. MOj zamestnavatel je v BA, pricom ja som zmenila mesto bydliska o 200km. Po dcerke sa mi nadvazujuco narodil syn- v podstate s 3rocnym rozdielom, takze nadalej poberam rodičovsky prispevok nepretrzite. Syn bude mat 24.9.2012 3roky a narok na rodicovsky prispevok mi zanikne. Situacia s pracou je tu v regione velmi zla, nikto nezamestna matku s dvoma malymi detmi, mala som problem vobec umiestnit starsiu dceru do skolky, vezmu mi ju az do povinnej sk. dochadzky od 5r., a MOZNO aj mladsieho syna, kedze mi RD konci. Problem je v tom, ze manzel je neustalen a dvojtyzdnovkach, starí rodicia nemozu pomoct, zijeme skoro z ruky do ust vdaka roznym dlzobam a pod. Mam sice vysoku skolu, ovladam jazyk, VP atd, lenze viem, ze sa nezamestnam!! Preto by som zvolila nejaku schodnejsiu cestu- ostat s mladsim synom na RD aj po 3r. veku dietata do jeho 5tich rokov, prip. aspon do 4roch. Viem o moznosti nahlasit sa niekde (ale neviem ako a kam)- a ostat s nim doma za predpokladu, ze prijem nebude ziadny, ale budem mat uhradene statom aspon odvody, no je aj moznost mat predlzeny rodicovky prispevok. Znama v BA to v tieto mesiace vybavila u pediatricky a psychologicky za malicky uplatok- kavu, cokolady atd..Viete mi niekto poradit, na co vlastne mam narok po skonceni RD v mojom pripade ( kedze zamestnanie uz nemam), ake mam moznosti, co mozem robit, kam sa nahlasit, kedze je viac nez iste, ze ostat evidovana na UP skonci len tak, ze sa budem chodit nahlasovat a pracu aj tak mat nebudem. A neviem ci na nieco z UP vobec narok mam, alebo co po tom pol roku evidencie na UP, ci socialka, alebo...?? Na zivnost nemozem ist, manzel je zivnostnik a nestihame platit jeho odvody a vsetko okolo :(( Prosiiiim..pomozte mi radou, skusenostou! Dakujem

gabikka34
13. jan 2016

@mery.maja ahoj, chcem sa opytat, pri predlzeni RD, ti dali papiere na UPSVaR, ktore das potvrdit lekarom a uz nikde inde netreba nahlasit, ze ziadas o predlzenie zo zdravotnych problemov? napr..socialny, zdravotna atd.a zamestnavatel? Som na dobu neurcitu zamestnana a dcera ma slabsiu DMO, RD mi bude koncit tento rok 23.6.Mesiac pred sme objednane na neurologiu, pani doktirka nam to schvaluje lebo cvicime bobatha. Staci mesiac dopredu vybavovat a zaniest na USVaR? Ak by mi to do.23neschvalili, mam v praci este 29 dni dovolenky, asi vyuzijem ak sa bude dat, myslim, ze dovolenku mozem vycerpat hned od 24.6.poradte babula a vopred dakujem za rady, info.

daduska
13. jan 2016

@gapa ano uz som bola,dakujem....

ali08
13. jan 2016

@gabikka34 oni majú na úrade 90dnovu lehotu má schválenie. Čiže ak to chceš stihnúť začni skôr.netreba to inde nahlasovať iba na upsvar a musíš di urobiť kópie Zdrav.záznamu a aj mať odporúčania od doktorov ako napr.neurológ,tam kde chodíte cvičiť možno by vám vedeli napísať list alebo súhrn čo tam robíte a prečo cvičíte.čím viacej papierov máš tým lepšie lebo potom všetko ide k posudkovemu doktorovi a ten určí či ti predĺžia rodičák alebo nie.a on ma tých 90dní nato.

ali08
13. jan 2016

@gabikka34 a v rozhodnutí budeš mať napísané dokedy máš predĺženy príspevok. Väčšinou dávajú na rok a po roku musíš znova urobiť to isté ako teraz. Za ten rok sa vie stav dieťaťa buď zlepšiť alebo naopak.

gabikka34
13. jan 2016

@ali08 dakujem🙂

kikardx
17. jan 2016

ahojte,chcem sa opytat,ci nemate niektora skusenost s tym,ze predlzili platenu rodicovsku,aj ked dieta nema zdravotne problemy...resp,mam synceka,ktory v aprili dovrsi 3rocky,ale je strasne na mne zavisli,vyhyba sa kolektivu,s inymi detickami nekomunikuje,nechce byt ani s tatom,ked mali ist spolu von tak maly bol uplne v strese,nechce papat od nikoho ineho len odo mna...ja mam pocit ze na skolku neni este pripraveny....no a pocula som,ze je mozne v takom pripade predlzit platenu rodicovsku na pol roka...ale len som to pocula,tak neviem co je na tom pravdy....vopred dakujem za vase rady

meluela
18. jan 2016

@kikardx musi to ist cez posudkoveho lekara/upsvar ... a mam skor pocit ze cisto posudok od psychologa nebude postacujuci, musi byt nejaka oficialna diagnoza ktora znamena dlhodobo nepriaznivy zdravotny stav dietata, neumoznuje pobt v kolektive, vyzaduje zvysenu starostlivost zo strany rodicov, navstevy lekarov, aplikaciu liekov a pod.
ale skusit mozes, drzim palce, podla toho co popisujes tak este nie je zrely na skolku.

jazzbow
18. jan 2016

Dobry vecer chcem si dat predlzit rodicovsku dovolenku pre nepriaznivy zdravotny stav. MAly bude mat 18.9.2015 3 roky.Sme ak som dobre ratala v karte cca kazde 3 mesiace chory na antobiotikach.CHodime aj k alergologicke koli astme a alergia potravinova . Chcem sa informovat kedy mam dat ziadost o predlzenie rodicovskej dovolenky.A ake su podmienky prijatia maleho keby som ho mohla aspon na 4 hodnky dta do skolky> mam uz teraz ist po prihlasku so skolky vdaka

meluela
19. jan 2016

@jazzbow ak chces aspon skusit tu skolku na par hodin, tak prihlasku treba podat teraz v normalnom jarnom termine aby mohol zacat od septembra (ale asi bude aj tak stale chory). predlzenu rodicovsku mozes ziadat tak cca. dva mesiace pred narodeninami (nejaky cas trva kym rozhodnu), posudky nemozu byt starsie nez pol roka, tak si to asi zacni niekedy zaciatkom leta kompletizovat

ssslnieckooo
19. jan 2016

Ahoj baby, potrebovala by som poradiť. Zajtra má môj malý tri roky a ja mám podanú žiadosť na predĺžnú rodičovskú, zatiaľ bez rozhodnutia. Chcem sa preto spýtať, čo mám spraviť? Mám požiadať o neplatenú predĺženú rodičovskú, alebo čakať na rozhodnutie o schválení alebo zamietnutí žiadosti? Nerada by som totiž niečo zameškala, ale pochybujem, že do 7 dní mi príde rozhodnutie, ktoré som podala len minulý týždeň. Malý zajtra začne chodiť do škôlky na 4 hodiny. Prácu nemám, pred pôrodom som robila účtovníčku na dohodu a moje mieste je už obsadené. Ďakujem za každú radu.

jazzbow
19. jan 2016

@meluela myslela som si a na prihlaske je aj kolko hodin ho chcem davat a doktorka mi ako pitvrdi ze moze ist ako ze je zdravy a poton v juny dat ziadost o predlzenie rodicovskej

9lf9
19. jan 2016

@ssslnieckooo aj si nezamestnana tak sa nahlas bd na urad prace do 7 dni ako dieta dovrsi 3 r apotom ak bude posudok priznany sa das vyradit/ale mozes v nej aj zostat alebo kym je maly na 4hod v skolke tak sa mozes nahlasit na zdravotnu poist. ako osba starajuca sa o dieta do 6rokov.

ssslnieckooo
19. jan 2016

@9lf9 ďakujem ti. Čiže ak to správne chápem stačí sa mi zahlásiť do zdravotnej poisťovne a tým pádom zostanem na tej neplatenej rodičovskej? Z UPSVAR nemusím nič vybavovať? Mám z toho chaos. UP nechcem riešiť, lebo plánujem v najbližšej dobe otehotnieť.

9lf9
19. jan 2016

@ssslnieckooo ano UP nemusis riesti len sa dat na tzv neplaty rodicak na zdravotku- aby ta tam nahlasili budes potrebovat potvrdenie z uradu prace o tom od kedy do kedy s bola na RP a na zaklade toho sa tam pojdes nahlasit

ssslnieckooo
19. jan 2016

@9lf9 veľmi veľmi pekne ti ďakujem za odpoveď!!! Veľmi si mi pomohla.

meluela
19. jan 2016

@jazzbow no, je to take divne nedomyslene ... doktorka ti na jednej strane dava papier ze dieta je ok a kratko na to (niekedy aj takmer naraz) ze nie je ok ... lenze ty ani nevies ci ti tu predlzenu schvalia, takze podat si prihlasku je viac nez rozumne a mas na to pravo. to ci dat prihlasku na pol dna alebo na cely ... o tom by som sa porozpravala s riaditelkou, mam pocit ze nemaju radi na prihlaskach polovicne casy z nejakeho administrativneho dovodu ... tak sa opytaj ako je jej to lepsie .. lebo dieta moze byt prijate na cely den a potom sa to da neskor zmenit

balihara
19. jan 2016

@ssslnieckooo na akú predĺženú si si posielala žiadosť?Na platenú zo zdravotných dôvodov?

miriam29
24. jan 2016

Ahojte,neviete mi poradit,ci sa mozem zamestnat,ked som na platenej rod.dovolenke do 6.rokov maleho kvoli diagnoze autizmus,a na kolko hodin aby som nemusela platit sama zdravotku.ma niekto s tymto.skusenost?a este,ci je to treba nahlasovat na socialke,ci nie ak by to bola brigada,ci praca na dohodu.na up mi predtym povedali,ze vraj mozem pracovat a oni mi to nestiahnu.no nie som si tym celkom ista.a ja ho po skolke nemam komu dat strazit,aj ani keby bol chory,este ani muz s nim sam nechce byt poobede a stale sa vyhovara,tak preto aspon kym by bol v skolke.poradte mi ako to cele vlastne funguje,ak niekto vie.dakujem.

bebe02
25. jan 2016

@miriam29 Mozes pracovat a dieta moze chodit na cely den do skolky.

miriam29
25. jan 2016

Dakujem.a mam sa potom odhlasit zo socialky,ci to vobec nemusim riesit?dakujem.

miriam29
25. jan 2016

Dakujem.a mam sa potom odhlasit zo socialky,ci to vobec nemusim riesit?dakujem.

miriam29
25. jan 2016

@bebe02 ahoj,a musim sa ist potom odhlasit zo socialky,ci netreba?
A zdravotku potom ako?Musim si ju platit ja,ci nadalej to plati up.

9lf9
25. jan 2016

@miriam29 pracovat popri predlzenemu RP mozes na narok to nema vplyv, ked ti vznikne prac. pomer tak predsa odvody za teba plati zamestnavatel a aj ta nahlasuje na soc. a zdravotku ako zamestnanu osobu.

miriam29
26. jan 2016

Lebo na socialke mi pani povedala,ze ak sa zamestnam,mam tam prist.

zalka
26. jan 2016

@miriam29 samozrejme, odhlásiť sa s dôchodkového poistenia štátu... ak sa zamestnáš tak dôchodkové si budeš platiť sama spolu zo zamestnávateľom zo mzdy ... a z dôchodkového poistenia štátu sa treba odhlásiť ... preto ti kázala prísť

leeenka26
26. jan 2016

@zalka ahoj zalka prosim ta poradis mi? Velmi strucne, ak som bola 6/2015-10/2015 na urade prace a od 10/2015 robim budu mi vracat aj dane? Ci len muzovi? dakujem 😉

leeenka26
26. jan 2016

@9lf9 ahoj pozeram ze sa vyznas do rodicovskeho. Ak mi schvalia rd predlzenu a budem nadalej pracovat a syn mi ochorie, budem mat narok ked ochorie, ist na ocr? Dakujem vopred za odpoved

zalka
26. jan 2016

@leeenka26 ak si dáku dan zaplatila tak áno vrátia ti ju
a mužovi neviem či tvoj príjem nepresiahol zákonom stanovenú hranicu ..
lebo muž si môže uplatniť za ženu len za tie mesiace kedy je na MD,RD, a UP alebo je občanom s ID a kedy je táto podmienka splnená k prvému v mesiaci .

leeenka26
26. jan 2016

@zalka no ja som bola od 1-5/2015 na rd potom na urade prace a robim vlastne az od 15.10. 2015. Vzdy mu vracali dane a dost vysoke ked som bola na rd

leeenka26
26. jan 2016

@zalka a ja som ale teda dane platila az odkedy som riadne zamestnana urad prace sa nepocita ano?