Predĺžený rodičovský a podpora v nezamestnanosti: Ako postupovať?
Zienky, bola niektora z vas po podpore v nezamestnanosti na predlzenom rodicovskom so zdravotnych dovodov dietata? Lebo ja som momentalne na podpore, a ked mi po pol roku poberania skonci, chcem poziadat o predlzeny rodicak (syncek ma diagnozy). Ale ako mam postupovat, ked vraj vyplacaju aj spatne predlzeny rodicak? A potom by som musela spatne vratit podporu, ktoru mam ovela vyssiu ako je rodicak, keby mi za odbobie podpory spatne vyplatili predlzeny rodicak.
@lienka.7 to máš pravdu,mňa fascinuje,ako dieťa čo nie je vhodné,aby bolo v kolektíve,tam môže byť celý deň a dieťa,vo neberie naňho matka nič,okrem ZP a je dobrovoľné doma,môže len pol dňa🤣,niekto musel veľmi rozmýšľať. A naozaj,tie detičky poväčšine zázračné vyzdraveju úderom nástupu do školy. Len mamičky už ťažšie hľadajú prácu a zrazu je zodpovedný stať a iné krajiny majú prídavky ako sviňa a čo vlastne teraz s financovaním harantov🤣
@maciatkolulu keby bol RP 200€ ako kedysi, neboj sa, to by bolo o inom. Ale keď je 500€? Kam by sa trepali? Načo? Vsak tie co maju minimalku sú vysmiate, lebo majú plus mínus rovnako ako plat, ale ziadne výdavky a sú stale doma. Pripadne s "vážne" chorým dieťaťom normalne robia. To je už uplny gól 👌
Mne sa "paci" , ze napr.u tých tolko "popularnych" alergii na jednej strane dieta nemoze byt v kolektíve, ale na strane druhej sa predsa musí socializovat 😳🤣 celé zleeeeee. Za mna by bolo fér, keby boli teda rodicaky odstupnovane, ako napr.invalidne dochodky. Podľa %. Potom by sme videli, kolko by ich malo predĺžené rodicaky, keby im namiesto 500, vyšlo podla % iba 100€.
@lienka.7 plus nemožnosť mať dieťa v škôlke....veď by malo byť miesto pre decka zamestnaných ,či?
A taká otázka viem si vyčerpať dávku v nezamestnanosti po skončení RP? Lebo dostala som výpoveď k 30.11 teraz ,tak preto nad tým uvažujem. Mám predĺžený rodičák do 5 rokov ,idem požiadať o predĺženie ešte o rok. Mali by nám schváliť . No všetko sa mení tak uvidíme. Malá bude mať 6 rokov v 2/2026. Ak som na predĺženom RP zo zdravotných dôvodov a dostala som výpoveď ,tak sa musím ísť od 2.12 prihlásiť na úrad práce ako nezamestnaná ? A budem poberať aj ten RP? To sa dá? Ďakujem za odpoveď.
@hrasocek12 nie neda sa súbežne poberať RP a dávka v nezamestnanosti..nemusíš sa evidovať na UP kým si na RD...
Podporu si môžeš cerpat do dvoch rokov po skončení PP
vieš si dať dátum odkedy chceš poberať, a to na tak, že napíšeš na žiadosti o posúdení zdrav. stavu odkedy žiadaš dieťa posúdiť. Plus na žiadosti o RP ty vypisuješ svoj status, jedna z koloniek je že si poberateľ DvN. napíšeš odkedy dokedy a spracovateľ RP vie, že ti nemá dávať RP spätne ale až keď ti skončila podpora. Pozor potom to daj asi od 1 dňa v mesiaci že chceš posúdiť dieťa, keďže RP sa vypláca za celý mesiac aj keď je splnený len jeden deň, aby ti na tom poslednom mesiaci nevznikol súbeh dávok zo SP a UP.
pokiaľ na žiadosti ty vypíšeš, že ho žiadaš posúdiť od prvého v mesaici (nasledujúceho po mesiaci kedy si dobrala podporu) a teda budeš mať dieťa posúdené od prvého dňa v mesiaci, nevzniká tu súbeh a nemusíš vracať podporu
@vevericka124 prepac ak otravujem ale ak dostanem podporu posledny krat v auguste, tak na ziadost o predlzeny rodicovksy napisem datum 1.8.? Dobre som tomu pochopila? Dakujem
@vevericka124 prepac ak otravujem ale ak dostanem podporu posledny krat v auguste, tak na ziadost o predlzeny rodicovksy napisem datum 1.8.? Dobre som tomu pochopila? Dakujem
@boleta ano tak.
@maciatkolulu keby bol RP 200€ ako kedysi, neboj sa, to by bolo o inom. Ale keď je 500€? Kam by sa trepali? Načo? Vsak tie co maju minimalku sú vysmiate, lebo majú plus mínus rovnako ako plat, ale ziadne výdavky a sú stale doma. Pripadne s "vážne" chorým dieťaťom normalne robia. To je už uplny gól 👌
Mne sa "paci" , ze napr.u tých tolko "popularnych" alergii na jednej strane dieta nemoze byt v kolektíve, ale na strane druhej sa predsa musí socializovat 😳🤣 celé zleeeeee. Za mna by bolo fér, keby boli teda rodicaky odstupnovane, ako napr.invalidne dochodky. Podľa %. Potom by sme videli, kolko by ich malo predĺžené rodicaky, keby im namiesto 500, vyšlo podla % iba 100€.
@lienka.7 a napr invalid z mladosti moja kamoška chodí od 13 po psychiatriach a až teraz keď ma 20 skoro 21 podala o ID a dali jej ID každý mesiac 630 plus jej vyplatili 21 tisíc eur na účet spätne a ma teraz 6 mesačne dievčatko na ktoré jej dali na začiatku všetky dávky na maličké plus ma dôchodok a rodičak čiže dostava každý mesiac cez 1000 eur za celé 3 roky a pritom nikde nerobila nikdy a ani nebude ...

@lienka.7 presne tak, ja si pamatám ešte časy, kedy to bolo tak, že bud berieš predlžený platený rodičák a dieťa v školke len 4 hodiny, ale ty pracovať nemožeš, alebo ideš do práce a dieťa celý den v školke, tak to bolo aspon trochu spravodlivejšie