Prídavky na dieťa v Nemecku
Baby, potrebujem poradit...je tu síce veľa príspevkov o tom, ale akosi sa nemozem dopátrat k tomu, čo hľadám....Partner pracuje v Nemecku-zatiaľ tam nemá prechodný pobyt, a chcel by si tam vybavit prídavky na dieta. Ja som momentálne s malým na SVK, tu mi prídavky pozastavili s tým, ze si ich máme vybavit v krajine, v ktorej pracuje otec. Príde mi to troška blbe, čitala som totiz, ze prídavky dostávaš v tej krajine, v ktorej zije matka s dietatom...Ale naše pani úradničky si stále trvajú na svojom, aj ked kazdá hovorí čosi ine...Navyše niesme manzelia, a vraj to je problem pri vybavovaní prídavkou...Je tu niekto s podobnou situáciou, aby mi vedel poradit, ako postupovat??? Vopred dakujem 😉
@herecka37 podľa mojich informácií, prídavky sa na Slovensku nepozastavujú, ale Nemecká strana len vypláca dorovnávaciu sumu, to jest rozdiel medzi sumou v Nemecku a na Slovensku. A toto potvrdenie sa dáva na medzinárodných formlulároch, takže preklad by nemal byť nutný. Vidím, že je to všade inak. Mňa tieto vybavovačky ešte len čakajú. Všetky tieto doklady ste niesli osobne alebo ste to posielali poštou?
Nie som si na 100% istá, ale ak váš partnetr odvádza dane v DE a je tam aj poistený, tak by ste mali dostávať prídavky tam. Samozrejme, tým pádom by ste boli vy aj vaše dieťatko pripoistení s ním, čiže návševy pediatra atď by hradila poisťovňa. Ak dane odvádza na SK, tak si myslím, že žiaden nárok na prídavky z DE nemáte. To isté platí aj s poisťovňou. Ak nie je poistený v DE on, tak k nemu nemôžete byť pripoistená ani vy a vaše dieťa. Môžete si síce vybaviť trvalý pobyt v DE (Nemci nepoznajú prechodný - mali by ste dva trvalé pobyty - jeden na SK, druhý v DE), zaplatiť poisťovňu a v tom prípade by ste mali z poisťovne hradené aj návštevy pediatra atď. Ak sa mýlim, môže ma nejaká lepšie informovaná mamička opraviť.
@0silvia0 rodinne pridavky som si dala na Slovensk pozastavit koli tomu ze ked som vybavovala pridavky v Rakusku tak bol trosku problem.....musela som dolozit vsetky tie podklady prelozene uradne.nemecka strana to vyzadovala.....manzel to poslal postou...CHCEM PODOTKNUT ZE MOJ MANZEL MA LEN PRECHODNY POBYT V NEMECKU A RODINNE PRIDAVKY NAM BOLI VYPLATENE SPETNE DOZADU.moj manzel je nemecky zamestnanec NIE JE ZIVNOSTNIK...A ANO TYM PADOM SME POISTENI AJ MY....
@baki25 Ahoj.Mohla by si mi prosím napisať aké presne tlačivá potrebujem na vybavenie prispevku pre dve deti z Nemecka aby sa to trocha urychlilo ako ty pišeš že to tam treba dať komplet.Ja si to najprv dám celé dokopy a potom to tam skusím dať a budem čakať či to schvalia.Ďakujem za pomoc.A prajem príjemný deň všetkým na tomto fore.
manzel pracoval len dva mesiace sezonne, bez soc poisteni iba dan bola strhnuta, prislo rozhodnutie ze nepriznavaju kvoli obmedzenej danovej povinnosti, z danoveho som dolozila iba papier o prianani nejakeho cisla, myslite ze mame este sancu?rodicak priznali hned a toto po roku takato odpoved, v rakusku nerobili ziaden problem a tu ano, napiste ak viete nieco velka vdaka
v odovodneni pisu ze musi mat bydlisko alebo pobyt v de, ale neviem aky pobyt-gewohnilechen aufenthalt, alebo tu neobmedzenu povinnost a nieco z toho nesplaneme tak nepriznavaju, dokladala som prihlasenie k pobytu a z danoveho len o prideleni danoveho cisla, papier o danovej povinnosti sa budem snazit ziskat, netusim ci bude neobmedzena ako oni pozaduju, pomozte ak viete nieco, ak niekomu pracoval niekto iba ako sezonny kratkodoby zamestnanec
Baby mam otazku aky je rozdiel medzi steuer id a identifikationsnummer?lebo obe ziadaju na finanzkasse a ja mam pocit ze je to jedno a to iste cislo
to ALL:
ahojte citatelia, citatelky,....ak máte otázky a nejasnosti spojené s formularmi a dokumetmi v Nemecku na pdanie ziadosti, ci uz na pridavky na dieta, alebo prispevku na byvanie alebo ziadosti na socialne davky......prosim kliknut na tento link:
https://pomocvnemecku.blogspot.com/b/post-previ...
@frantiska1983 nejde mi vobec otvorit ten link..vypisuje error!
ahojte, ja by som od vas ziadala jednu velku pomoc. S priatelom zijeme tu v nemecku a pokusame sa o dietako. Lenze ja nepracujem iba on a nevieme presne odkial a kolko by som dostavala prispevkov. Citala som uz mnoho prispevkov a vsade som sa docitala iba , ze dostanem 180eur a minimum 300eur ked sa narodi. Mozem nieco dostat aj pocas tehotenstva? A po porode naco mozem mat este narok?
@tamitomist nárok budeš mať len v nemecku, na slovensku nie.
@tamitomist
Mas narok na Kindergeld 190 Eur (kde-Familienkasse) a Elterngeld 14 mesiacov (kde-Elterngeldstelle). Jeden rodic dostava prispevok 12 mesiacov a druhy 2 mesiace (ale musi prerusit pracu, inak dostanete len 12 mesiacov na Teba). Ked nemas ziaden, ci minimalny prijem, dostavas pausal 300 eur mesacne. Inak je to podla prijmu 65% z netto prijmu, maximum 1800 Eur. Preto nie je od veci, ak mas slusne zarabajuceho partnera, zostanete obaja doma. Obaja sa venujete dietatu a 1800 eur mesacne pocas 12 mesiacov plus 2 mesiace na Teba po 300 eur vam budu stacit. Mozte ist na sk, nie je predpisane, kde mate byt pocas Elternzeit.
Pripadne skusit vybrat 14 mesiacov v de a poziadat po 14 mes. o rodicovsky na sk. Mozte skusit poziadat o porodne na sk.
http://www.autostop.cz/mkportal/modules/wiki/in...
@tamitomist o to porodne sa pokusat ani nemusis....od roku 2014 sa naroky a hlavne podmienky na schvalenie uplne zmenili...
Baby neviete prosim vas,ku kolkatemu dnu chodia z nemecka prospevky? Dakujem
Dakujem,pred tromi tyzdnami sme dali posledne papiere,som strasne zvedava kedy nabehnu.
@lenkula1 Fúúha, no na to sa nespoliehaj, že ste dali "posledné papiere", ešte si môžu vypýtať aj ďalšie. Od kedy vybavujete, ako tam pracuje - te, čo všetko ste im už dali za papiere? Od nás pýtali 2x doplniť a ako som už písala v inej podobnej diskusii tak až po zaplatení preddavku na daň sa to rozhýbalo a poslali čiastku spätne za vyše roka a už prišli aj prvé mesačné prídavky.
My sme dali uz uplne vsetko,uz sa to vybavuje dobreho pol roka . Toto pytali posledne. Strašne to natahuju,katastrofa...
@lenkula1 No, my sme prvé doklady dávali v októbri minulého roku, v máji pýtali niečo, potom ešte v júni, v júni sa aj zaplatili prvé preddavky a v júli nabehli peniaze....Ako vieš, že ste už dali všetko? Fakt len zo zaujímavosti - neber to ako rýpanie.... 😉
A to je ešte super termín - poznám ľudí čo sa im to naťahuje aj 2-3 roky.....
V nasom pripade to vsetko vybavuje muzova uctovnicka,p
Pardon 🙂 ,v nasom pripade to vybavuje uctovnicka muzova. Manzel tam robi na zivnost,volala tam,povedali jej,ze uz je to vsetko. Vlastne ona komunikuje s uradom
@lenkula1 No u nás to tiež vybavuje kočka čo robí tieto veci pre firmu v DE, ale čo sme dokladali to žiadali normálne oficiálne na chlapovu adresu a sme to preposielali najskôr mailom a potom fyzicky.....Neviem ako tam robíš či už ty alebo tvoj manžel-partner - je to individuálne. Ani ona nevedela, že ešte budú pýtať dokumenty, ktoré pýtali....je to závislé len a len od Familienkasse.
Hmmm,som strasne zvedava co a ako. Vsetko bolo posielane postou. Komunikujú len so sterberatorkou a ona hneď s manzelom. dakujem pekne,snad sa to vybavi co v najkradsej dobe 🙂
Samozrejme dam 🙂
Dobrý žienky, chcem sa opýtať mali ste tento mesiac vyplatene prídavky na dieta z nemecká.... Nam ešte neprišli,,, Ďakujem za skorú odpoveď

zdravim.moj manzel necely rok pracuje v nemecku a uz sme odtial dostali rodinne pridavky spetne doplatene za ten rok co je tam...potrebovali sme k tomu:prelozene rodne listy deti,sobasny list,potvrdenie o tom ze moj manzel a deti maju rovnaky trvaly pobyt,vypisane tlacivo o tom ze mi boli na Slovensku pozastavene vyplacanie pridavkov/ALE POZOR URADNICKA TO MUSELA VYPISAT PO NEMECKY A VSETKO MUSELO BYT PRELOZENE V OFICIALNOM PREKLADE/