Prídavok na dieťa Slovenky žijúcej v Čechách
Ahoj.dcera žije a pracuje v Česku.Tam sa jej narodil syn .Jej manžel je občan krajiny mimo eú.neviem.ci je to dôležité.Dieťa nemá podľa našich informácií nárok na prídavky z SK .lebo tu nežije a ani z Česka.lebo nie sú sociálny prípad.Dcera má trvalý pobyt stále na SK.dieta sme tu ešte nenahlasili.ale dalo by sa.Rovnako bez nároku na príspevok pri narodení.Je to ozaj tak.ze to dieťa si nič od žiadneho štátu nezaslúži.lebo jeho rodičia pracujú a postarajú sa oň?Ďakujem za info od niekoho.koho sa taká situácia týkala tiež.
Ahoj, ano, je to tak, nedostanu nic. Tiez zijeme v Cesku, dieta ma TP na Slovensku a nedostavame nic. Nemame narok ani na ceske pridavky, pretoze v Cesku je narok na rodinne pridavky len ak prijmy rodiny nie su vyssie ako 3,4 nasobok zivotneho minima.
PS. dieta je potrebne nahlasit na TP na Slovensku, tam, kde je prihlasena matka. Vplyv na nejake pridavky a pod to nema, je to len kvoli evidencii.
@janinah Jani a aku ma pracovnu zmluvu? Ma odpracovany potrebny pocet dni? To, co pises nie je mozne. Pridavky na dieta a vsetko zalezi od prac. pomeru. Bol by problem, ak by pracovala na zivnost a neplatila si to extra pripoistenie.
Inak, pytala si sa na pridavky, ze? Nie na rodicovsky prispevok? Ten predpokladam dostava, ak je v Cesku dlho.
Je na MD nie RD.dieta má 2 mesiace.pytam sa na prídavok na dieťa.lebo mi rozum neberie.ze štát nie je ochotný mu dať ani tých pár korún.Dcera tam pracuje skoro tri roky v školstve na riadnu zmluvu.Len vždy jej škola tú zmluvu ukončila v júni a v septembri jej to obnovili zas.je to súkromná škola.
@janinah na rodicovsky prispevok teda narok mat bude. Na pridavky nie. V Cesku nema kazdy narok na pridavky. Je potrebne mat ako rodina prijem nizsi nez 3,4 nasobok zivotneho minima. Tu neexistuje ani kocikovne a pod. To by si mali precitat vsetky slovenske mamicky, ked nadavaju na stat, ako malo dostavaju 🙂
Bude mat narok na danovy bonus a taktiez si na nu manzel bude moct uplatnit danove zvyhodnenie, ak bude neskor ona poberat RP a nebude popri tom mat iny prijem.
A ako som uz pisala vyssie, ak dieta este nie je nahlasene na TP na SK, mali by ho nahlasit.
@diewcatqoo ďakujem
@diewcatqoo a nevieš.ci dieťa nemôže mať TP v Česku? Z čisto praktickej stránky.uz teraz tu vybavujem úradné veci pre dcéru ja.tak budem musieť ešte aj pre maleho.lebo TP?
Dcéra má v Česku prechodný pobyt.maju už svoj byt.nie podnájom.
@janinah ak ma dcera TP na SK a otec dietata, ak je z tretej krajiny, tak predpokladam, ze tiez nema TP v Cesku, tak ani dieta nemoze mat zatial TP v Cesku. Dieta je potrebne nahlasit na TP tam, kde je aj matka. Ak maju rodicia prechodny pobyt, je potrebne nahlasit na pobyt aj dieta.
Po 5 rokoch si mozu rodicia poziadat o TP. Malo by ho potom dostat aj dieta.
@janinah ak platite za dceru odpad kvoli TP u vas, je potrebne sa preukazat prechodnym pobytom v inom state a budu oslobodeni od poplatkov za odpad v mieste TP
Inak, moj syn ma tiez TP na slovensku, na vychode a okrem odhlasenia za odpad za mna mama uz nic nevybavovala, takze nemaj obavy 🙂
@diewcatqoo ten odpad za dcéru máme poriešený,len to treba obnovovať každé asi 3 roky,ok tak tu nahlásime aj malého,dakujem

Dieťa má slovenský rodný list..na doplnenie.