icon

Prispieva vám manžel k materskej?

6. apr 2023

Zaujíma ma váš názor. Stačí vám 400e mesačne na dieťa? Stravu, bývanie neplatím. Kupujem z toho čo príde a čo treba - oblečenie, lieky, kozmetiku, výlety (vstupné, detske centra, kúpalisko)
Pripadne ak má niekto sviatok, tak nejakú pozornosť. Sem tam nejakú hračku, knihu, plastelinu...
(Manžel má nadštandardný príjem, naozaj NAD)

anjelicek26
6. apr 2023

Tak ked mas nutnost kupovat 100e doplnky plus kozmetika plus to ci hento, tak asi treba ist do prace... muz plati byvanie, stravu, na dieta 400e vreckove tebe a dietatu (+pridavky na dieta + rodicak, nie? Alebo nemas pristup k uctu a ani euro a len rodicak?) e a ja by som povedala, ze aj staci...

Normalne chod do prace, male do jasli, ked si zvyknuta na vyssi standard a ine vymozenosti... nevidim dovod, aby si muz po tom, co zaplati prakticky vsetky rodinne vydavky nemohol kupit pre mna za mna 500e krem... jeho vec uplne vazne... netaha tym rodinu do minusu, nerobi dlhy...

Kolko by si ty chcela penazi mesacne? Co za ne chces kupovat? Chyba vam nieco? A skus odpovedat normalne, co by si chcela s tymi peniazmi navyse robit? Lebo potrebovat mi neprijde, ze by si ich potrebovala, ale len proste rada mala no...

tinka8512
6. apr 2023

Ja chapem autorku, podla mna tu ide o to ze manzel zaraba napr 3tis eur mesacne , on si kupuje drahe veci,lebo ved si to moze dovollit, a jej to proste vadi ze ona si ten nadstandart nemoze dovolit.Co uplne chapem. Lebo od nej ocakava ze je vystaci 400e

matkahelka
6. apr 2023

@anjelicek26 ach, ved pise, ze ma LEN rodicak. kde ty citas, ze jej on dava 400€?

autor
6. apr 2023

@tinka8512 je to oveľa viac ako 3t

autor
6. apr 2023

x3

autor
6. apr 2023

Dievčatá, ale ja nepíšem, že mi to nikdy nestačí. Stane sa to naozaj výnimočne

matkahelka
6. apr 2023

cize chlap zarobi 9000€ a ty mas vyzit zo 400? 😂😂😂 paradny nepomer

petamich
6. apr 2023

a takyto zgrlavy bol uz pred rodicovskou, ako ste fungovali? ako ste si delili vydavky na domacnost, ako ste sa dohodli, ze budete fungovat, ked ti klesne prijem, lebo my sme si to normalne vydiskutovali

autor
6. apr 2023

No a ak raz za čas popýtam, cítim sa ako chudera. Vysvetľujem prečo, na čo, a ako to je možné, že nemám. Ako by som rozbila 10tisic

autor
6. apr 2023
anjelicek26
6. apr 2023

@matkahelka citala som prispevok hore, ci nam staci 400e na dieta... tak predpokladam automaticky, ze od neho...

A k autorke - opakujem - ked si ich zarobi, ved nech ich ma. Urcite plati aj rodinne dovolenky, ma nejake uspory - vase uspory!

My mame tiez nepomer v plate, muz zarobi dvojnasobok, ale aj ja zarabam nastastie dobre. Mame oddelene ucty. Muz plati vsetky rodinne vydavky, mam kartu k jeho uctu, s toho platim potraviny a reziu ked prijde, nech mame vydavky pokope ked si to clovek pozera ze kde kolko bolo co... ja platim prakticky len kruzky detom, ich mobily, oblecenie, mne veci, ostava mi velmi slusna suma na blbosti... ale tak od ich 1-1,5 roka chodim do prace...

Normalne sa v klude porozpravajte, ze standard rodiny by mal byt rovnaky pre vsetkych clenov a nech ti doposiela sumu X... inak to nepojde no... ale normalne mu povedz, co si za tie peniaze chces kupit - slusne oblecenie, poriadnu kadernicku, dieta nech chodi oblecene tak, aby nevyzeralo jak a la pepco a otec od hora dole TH... ze tak to proste nejde. Myslim, ze to nie je nepochopitelna poziadavka.

monika4487
6. apr 2023

Nie neprispieval. Vsetko mame spolocne. Cez matersku som kupovala ja veci pre deti, bola to samozrejme vacsia suma, ale polovicu z materskej vzdy som si nechala, cize tomu som prisposobovala aj nakupy a aktivity. Ale akonahle som presla na rodičovsky, peniaze som si nechavala (nie pre svoje potreby), ale aby som tvorila aj sebe, nam rezervu. Jednoducho som mu vysvetlila, ved sa o tie deti staram, tak to je akokeby moj plat. Cize co naozaj nutné zaplatím a ostatne sa drzim planu neminat a skor investovat. A kedze si strazime prijmy a vydaje, tak kazdy mesiac v excelovskej tabulke vidíme, kolko na deti miname a tiez mame strop kolko mozme minut max.

autor
6. apr 2023

@petamich tak práveže mi stále niečo kupoval. Všelijaké drahe darčeky. Mala som aj svoj príjem. Takže nikdy predtým som nemusela preratavať eurá a vyberať dieťaťu z pokladničky 2e na parkovné v meste. Lebo niekedy naozaj nemám ani euro.
Miňala som svoje zásoby, ktoré som si nešetrila pred tým, ale už z nich naozaj odmietam vyberať. Príde mi to nefer. Na šetriacom účte mam naozaj už len rezervu pre prípad, ak by sa nebodaj niečo stalo.

tosomja
6. apr 2023

@rebrambora ona nezarabala pred materskou?

autor
6. apr 2023

@monika4487 môžem sa opýtať, ako taká tabuľka vyzerá? Čo všetko tam značite?

anjelicek26
6. apr 2023

Len toto zas... nemam 2e na parkovanie v meste a zaplatim 100e mesacne za znackovu kozmetiku :( Mozno to chce fakt trosku dotiahnut robenie rozpoctu a sposob minania penazi, mozno muz nepusti variantu "spolocny ucet", lebo vie, ako rychlo by peniaze sli prec pri tvojom style nakupovania.. ja ti neviem, vy si to musite rozobrat, proste posle viac alebo dietatko jasle a ty praca, lebo takto zit proste nechces, tebe to nestaci s takym rozpoctom. Je to legitimne to takto nimat.

ivangeline
6. apr 2023

Nemame to rozdelene.

abbey1
6. apr 2023

Úprimne? Ja nedokážem pochopiť, keď tu čítam podobné príbehy. Neviem si predstaviť, aby jeden milujúci partner a otec vôbec riešil, že na manželku a dieťa musí stačí suma xy a on osobne by si užíval niekoľkonásobne vyšší príjem. To ako žena, keď som zarábala násobne viac než manžel som mala seba rozmaznávať a vlastné dieťa odkázať s výdavkami na manžela s nižším príjmom?
Neviem teda, ako iné rodiny, ale my s manželom pracujeme a zarábame, aby sme si mohli dopriať všetci rovnako radosti v živote. Skutočne si neviem predstaviť sebe dopriať a partnerovi a dieťaťu povedať, že smola.
A je jedno či sa bavíme o nepomerne 400 eur ku 3 000, alebo 1000 eur ku 3 000.
Keď pôjdeme spolu na obed, ja si dám menu vo vyvarovni a manžel si skočí do fancy reštaurácie? Či nás láskavo pozve a ja budem vďačná, že nám doprial zo svojho?
Mne v takom prípade úplne uniká pointa života s milovanou osobou v dobrom i v zlom.

autor
6. apr 2023

@anjelicek26 prosím nechytaj ma za slovíčka. Hovorím priklad - stalo sa to raz. Inokedy zruším kozmetiku, keď mi nevychádza.

tessa04
6. apr 2023

No, necitala som vsetko, ale toto je na vazny rozhovor s tvojim muzom, najlepsie este dnes, a hned. Len neviem, ci mu to nedochadza, ci si mysli, ze ti to staci? Som tiez na RD, ucet mame kazdy svoj a manzel mi posiela tolko, aby som nemala znizeny zivotny standard oproti zivotu predtym. On kupuje aj plati skoro vsetko, ja robim obcas mensi nakup potravin, kupujem oblecenie malickej, sebe, jemu..vzdy sa ma pyta, ci mam peniaze, ci mi netreba..su mesiace, kedy miniem 400, aj kedy miniem 800. Tiez kupujem darceky pre blizkych, mojich aj jeho..neviem si predstavit mat takto priskrteny rozpocet, ked na to u vas nie je ziadny dovod..

zmrzlinka2021
6. apr 2023

Pste vôbec manželia? Máte spoločnu nehnuteľnost?

petamich
6. apr 2023

a ked chces otvorit debatu na tuto temu co ti povie? lebo je na najlepsej ceste, aby si si poziadala o vyzivne na seba a dieta 🤷‍♀️ a ano tiez nevnimam v poriadku, ze by som si mala siahnut na uspory (okej ak by som chcela novy iphone a netreba mi ho, tak vtedy mozno, lebo si tiez nemyslim, ze tieto moje vystrelky by mal financovat muz)

tosomja
6. apr 2023

@matkahelka mňa na dve deti mesačne stoja plienky 20 a Sunar 10€. Čiže 30€, plus utierky vlhčené 10€. A detské výživy namiesto chrumiek. Nech nežeriem, keď by som im dala 60€ len na tie veci.
Topánky sú u nás najväčšia položka, teraz som dala deťom 100€ na jarné. (2 deti).
Bundy nekupujem len kvôli značke, kúpim aj za 10€ v kik, či lidl. Len preto, že môj priateľ zarobí 3000€, nemusím rozhadzovať a potom náhodou príde o robotu, alebo príde ďalšie bábätko a budeme čakať kedy nám holuby do úst budú padať??
A ....komunikácia je základ, keď sa zdá, že je málo financií, treba mu povedať, že ešte stále sú to aj jeho deti. A mal by prispievať. Na vitamíny, oblečenie, lieky.
Alebo si určí výživné, keď sa neviete rozhodnúť.

autor
6. apr 2023

@zmrzlinka2021 áno sme. Obaja sme nadobudli nehnuteľnosť pred svadbou. Môj byt je v podnájme. Z nájmu odklam bokom (nie je to veľa, pretože ho prenajímam sesternici)
Bývame v jeho dome.

zmrzlinka2021
6. apr 2023

A povedala si mu o tomto všetkom, čo tu píšeš?

anjelicek26
6. apr 2023

Takze manzel si mysli, ze mas rodicak + peniaze z prenajmu bytu... teda aj mas. To, ze ty na ne nesiahas je vec druha. Sadnite si a porozpravajte sa, toto musite aj tak nejako doriesit.

martinka13
6. apr 2023

Máme spoločnú kasu. Každý si berie koľko a na čo potrebuje.

ana82
6. apr 2023

no bavím sa dobre, ja mať muža čo mesačne zarobí 9000😂😂
ako sory,ale totok si s ním už dávno mala riešiť a nie vypisovať sem....
neviem si predstaviť fungovanie s takýmto človekom...

aktiz
6. apr 2023

Autorka, to kde pracuje, kde sa toľko zarába? Nech dám inšpiráciu môjmu manželovi 😉

heln
6. apr 2023

my mame oddelene ucty, z mojho sla hypoteka, uver, energie, takze to pohltilo cely rodicak, moj manzel mi kazdy mesiac poslal nejaku sumu na nakupy. teraz robim, ale ked ideme na nakup, alebo kupujeme nieco vacsie, tak sa dohodneme, kto to plati, podla toho kto ma kolko na ucte.