Reťazový pôrod a výpočet vymeriavacieho základu
ahojte, chcela by som sa s Vami poradiť, lebo na Sociálnej poisťovni som dostala informáciu, že sa mi bude materská pri druhom dieťati rátať z minima, čo ma dosť šokovalo, keďže som rátala s tým, že pri reťazovom pôrode sa bude výška materského príspevku rátať z pravdepodobného vymeriavacieho základu nahláseného zamestnávateľom (keďže ide o reťazový pôrod). Môj prípad je takýto - nepretržite zamestnaná od 12/2010, PN z dôvodu rizikového tehu od 1.10.2015 do 17.1.2016, následne 18.1.2016nnástup na materskú (kde mi bola priznaná maximálna výška materského príspevku na základe platu, PN-ka ho neovplyvnila), od 12.9.2016 poberám rodičovský príspevok. Zároveň mi bol v januári 2016 a potom v apríli 2016 vyplatený bonus za rok 2015 vo výške 4000 btto. Prosím, viete mi poradiť, akú materskú mám očakávať? Predpokladaný nástup je 24.9.2017. Ďakujem!
@evittam No teoretický áno, keď napr. naši spoluobčania, dostanú na dávkach viac ako zamestnaný človek a prídu do dôchodku, im sa vyráta z min. mzdy na SK a napr. naším rodičom z ich platu. Rodičia odparacovali cca 40 rokov, oni nič a môžu sa len smiať. Smutné ale realita, preto radšej človek volí zahraničie.
@milliondollarbaby mimo temy ale ten bonus za rok 2015to boli akože odmeny? alebo nejaký nárok zo zákona?
@zzuzanah to boli odmeny v praci za rok 2015, ale nemocenske sa z toho neplatilo..
kocky, kuknite odpoved zo socialky😔
Dobrý deň.
Rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu bude rok 2016. Nakoľko v roku 2016 ste nedosiahli vymeriavací základ na platenie poistného z dôvodu čerpania materskej dovolenky, rodičovskej dovolenky a aj z dôvodu dočasnej pracovnej neschopnosti, výška materského sa určí z minimálneho vymeriavacieho základu.
Ak by ste v rozhodujúcom období nedosiahli vymeriavací základ na platenie poistného iba z dôvodu čerpania materskej dovolenky a rodičovskej dovolenky, materské by sa vypočítalo z pravdepodobného vymeriavacieho základu (pri výpočte materského by sa postupovalo podľa § 57 odsek 4 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov). Nakoľko sa však v rozhodujúcom období neplatilo poistné aj z dôvodu dočasnej pracovnej neschopnosti, materské sa vypočíta z minimálneho vymeriavacieho základu (nárok na materské sa posudzuje podľa § 57 odsek 1, 2 a 3).
Pracovná neschopnosť nemá vplyv na výšku materského, ak poistenec v rozhodujúcom období dosiahne vymeriavací základ na platenie poistného na nemocenské poistenie.
Za rok 2016 nemáte v Sociálnej poisťovni evidovaný žiaden príjem.
@milliondollarbaby vyriešila si to, hádam aj @gir ked uvidí odpoved zo SP pochopí, že netliachame tu len tak naverímboha sprostosti
baby potrebovala by som poradit.minuly rok vo februari sme sa vratili z irska po 10tich rokoch ,vsetko odpracovane roky, uz ked sme odchadzali poberala som matersku z irska do septembra 2016 potom som si dala este neplatenu matersku(tak sa to v irsku robi ak nechcete ist hned do prace) stat za mna odviedol do socialnej aj zdravotnej,k 1.12017 som dala v praci vypoved a zamestnavatel mi vyplatil vsetky statne sviatky a aj moju dovolnku a ku 16.1.2017 som nezamestnana, od septembra od kedy mi skoncila materaka z irska poberam Rd na slovensku.mala ma rok a mi sa snazime o druhe babo.ak sa zadari z coho mi vypocitaju matersku ?
Myslíte že sociálka nás môže oklamat? Že mame právo na väčšiu materskú a vypočíta nám tu najnižšiu?
*na
@evittam no tak som myslela.takze je to možné .Lebo moja znama pri prvom mala zo zamestnania, a pri druhej uz jej ratali z minimálnej mzdy.To je ale ten dobrý prípad lebo ta materská z minimálnej jej vysla viac ako z jej platu 😁
Len kvôli tomu sa pýtam že keď mi ju určia a nebude sa mi to zdať či sa treba sa hadat alebo nechat to tak
@evittam no ona bola s prvým ešte doma keď sa druhá narodila .Ale jasne je možné že sa nepomýlil len keby sa to mne stalo a bolo by to naopak že mi dajú menej tak či sa oplatí za tým behat či mám vôbec nejakú šancu.nonale to je ešte ďaleko 🙂
Hej tiež som čítala ,sťa dá to tu čítať niekedy ako sa tu všetci hádajú 😁😁
@lilka5566 To nebola hadka. Len jedna zena nevedela pochopit suvislosti a myslela si,ze len ona ma pravdu lebo to tak mala ona.😉
Pozri, ak bola doma s dietatom na RD, nikde nepracovala, necerpala dovolenku, nepreplatili jej ju tak zalezi od toho aky jej potvrdili v praci predpoklad.prijem-ak mala min.mzdu a zamestnavatel nebol ochotny potvrdit viac, tak nemohla viac cakat.
@evittam ja som až tak nečítala len ten začiatok ,to mi stačilo 🙂 tak neviem ako to mala ale to je jedno to som len ako príklad dala lebo tiež som myslela ,aj si to u nás väčšina myslí že keď sa ide na druhú materskú ešte počas prvej tak automaticky dostane tu vyššiu materskú z platu
A ja som rok na materskej nerobila som nikde a preplatili mi dovolenku ,ako to so mnou vyzerá ,nevieš? 🙂
@lilka5566 Ťažko povedať, už si tehotná? Kedy ideš na druhú MD, kedy ti preplatili dovolenku, od kedy do kedy ti trvala prvá MD.....Málo info.
Pozri ak mal niekto v práci základnú mzdu podľa zmluvy a plus nejaké odmeny a spol., 13.plat a tak - tak mu to urobilo viac, ak ide na MD počas RD a trvá PP tak ak je zamestnávateľ v pohode tak sa s ním dá dohodnúť, že potvrdí aj vyšší predpokladaný príjem, ak nie tak môže potvrdiť len ten podľa zmluvy - a už je tam rozdiel a možno aj dosť veľký - to je len jeden z mnohých príkladov.
@zalka prosim ta, ty sa tomu rozumies...7.4 mi skoncila materska, odhlasila som ju, prihlasila som sa na dochodkove, ale v ten den som sa nebola nahlasit na urad ohladom rodicovskeho prispevku,kedze je v inom meste. Zlomila som si kostrc, takze som sa z domu doteraz nepohla. Vyrobila som si pruser? Budem musiet nieco platit, alebo je to OK,ked to stihnem v ramci aprila? Ma to nejaky vplyv keby najblizsiu dobu otehotniem a budem chciet vyuzit retazovy porod?

@gir Uz som ti to dvakrat napisala, dokonca presne ako to funguje. Dokonca @zalka tretikrat. Comu znovu nerozumies?