icon

Reťazový pôrod a výpočet vymeriavacieho základu

milliondollarbaby
21. apr 2017

ahojte, chcela by som sa s Vami poradiť, lebo na Sociálnej poisťovni som dostala informáciu, že sa mi bude materská pri druhom dieťati rátať z minima, čo ma dosť šokovalo, keďže som rátala s tým, že pri reťazovom pôrode sa bude výška materského príspevku rátať z pravdepodobného vymeriavacieho základu nahláseného zamestnávateľom (keďže ide o reťazový pôrod). Môj prípad je takýto - nepretržite zamestnaná od 12/2010, PN z dôvodu rizikového tehu od 1.10.2015 do 17.1.2016, následne 18.1.2016nnástup na materskú (kde mi bola priznaná maximálna výška materského príspevku na základe platu, PN-ka ho neovplyvnila), od 12.9.2016 poberám rodičovský príspevok. Zároveň mi bol v januári 2016 a potom v apríli 2016 vyplatený bonus za rok 2015 vo výške 4000 btto. Prosím, viete mi poradiť, akú materskú mám očakávať? Predpokladaný nástup je 24.9.2017. Ďakujem!

majusqa77
23. apr 2017

@jvlo ty niesi povinna o RP ziadat 🙂 a z druhej strany, RP ti vyplatia 6 mesiacov spatne...

zalka
23. apr 2017

@jvlo nie nema to žiaden vplyv ..
kedy si si zlomila kostrč, bolo to do 7 dní od skončenia MD? ak áno mohla si ísť na PN z OL
a rodičovský doplatia aj spätne 6 mesiacov .. takže ak nepožiadaš teraz nebudú ti vyplácať ... ale vyplatia spätne od kedy požiadaš... nemá to vplyv na dôchodkové, ani na dalšiu MD ...

jvlo
23. apr 2017

@zalka
@majusqa77 super,dakujem. S tou pn ma to vobec nenapadlo, bolo by to v tej lehote.Tak ale co uz. Hlavne,ze nemusim doplacat zdravotku a nedostanem dalsiu matersku v minimalnej vyske,lebo s tym ma tu manzel strasil. Este raz dakujem. Zajtra sa uz pojdem prihlasit,nech to mam z krku

zalka
23. apr 2017

@jvlo no skús sa spýtať lekára na nemocnici či ti spätne nevystavia PN ... ak sa liečiš .. to bol úraz to by mohli ale nies om si istá

jvlo
23. apr 2017

@zalka idem tam vo stvrtok na kontrolu,tak sa spytam, aj ked sa mi zda, ze tie pn tlaciva su nejako ocislovane...no ved uvidim,co povie

zalka
23. apr 2017

@jvlo za opýtanie nič nedáš ...
držím palec

vive
4. dec 2017

Ahoj @zalka mohla by som ta poprosit o radu ?
Som momentalne na RD (syncek ma 9mes, na RD budem s nim do 13.2.2020, som SZČO - od 31.8.2017 ju mam pozastavenu z dovodu prestupu z MD na RD. Chcem sa spytat, keby sme planovali druhe babo a podarilo by sa mi otehotniet a ist na matersku este pocas trvania RD s prvym dietatkom, mala by som narok na MD ? A je nejaka moznost, ako si zvysit tu sumu?? Dakujem velmi pekne za odpoved. 🙂

zalka
4. dec 2017

@vive nemáš poistenie na teba sa žial taká ochrana ako na zamestnané matky nevzťahuje, takže nárok na MD by si nemala ...
skús sa zamestnať u niekoho ... a potom ísť na RD zo zamestnania ked získaš 90 dní poistenia, ... potom ako zamestnanec v prípade tehotenstva budeš mať nárok na MD ...

vive
4. dec 2017

@zalka Dakujem, myslis ist potom na RD z nejakeho zamestnania na toto prve babatko ? ci ako, lebo teraz som uz na RD.
A taka moznost uz nie je, ze si obnovim zivnost alebo len ten balik dobrovolneho poistenia a budem si to sama platit?

zalka
4. dec 2017

@vive je možnosť platiť dobrovolné poistenie ... len platiť mesačne viac ako 150e je trošku asi veľa či?
áno na RD na prvé dieťa

vive
4. dec 2017

@zalka Tak dalo by sa aj tak ze platit dobrovolne... len potom to dochodkove poistenie co som dala cez SP pri nastupe na RD mi zanikne ci ako?
A este ma zaujima, aku dlhu dobu by som musela byt dobrovolne poistena a realne aj platit celu sumu a kolko by som pripadne mohla potom dostat na matersku ? DAKUJEM ☺️🙏🙏

zalka
4. dec 2017

@vive môžeš byť 15 mesiacov bez poistenia .. si bez poistenia od 1.9.2017 , ak do roka otehotnieš a prihlásiš sa na dobrovolné poistenie tak máš nárok aj na PN aj na MD ak ti poistenie bude trvať do pôrodu.

vive
4. dec 2017

@zalka ok dakujem a mozem ist potom na PN pri druhom tehu (teda by som za to obdobie neplatila poistne alebo sa to neda), narok by mi potom vznikol len z toho DNP a aj pri PN ?

zalka
4. dec 2017

@vive áno z DNP by vznikol nárok na PN ak DNP založíš do 15 mesiacov od skončenia poistenia

lina22
4. mar 2018

@zalka chcela by som Vas poziadat o radu nakolko mam podobny problem ako autorka tohoto prispevku a velmi fundovane ste jej radili.
Moj pripad je nasledovny -
2.1.2017 som nastupila na MD (1.1. Som bola este.prihlasena ako.zamestnanec ale kedze to.bol sviatok a vikend asi sa neplatili odvody?) A po skonceni MD som v OL isla na Pn z dovodu vyskocenej platnicky a bola Pn az do 31.12.2017. Zaroven som poberala RP z Upsvaru
Teraz som zistila.ze.som znova tehotna s predpokladanym nastupom na druhu MD v spetembri 2018. Kedze v roku 2017 bol subeh Md, Rd a Pn bude mi priznana druha Md z minima? Zavazi nejak ze som 1.1. Bola evidovana ako.zamestnanec aj ked bol sviatok a vikend? Da sa s touto situaciou este nieco.robit alebo je to bezvychodiskova situacia a mam sa zmierit z minimalnou materskou pri druhom babatku?
Velmi pekne dakujem vsetkym fundovanym mzdarkam!

majusqa77
4. mar 2018

@lina22 kedy ti presne skoncil pracovny pomer?

lina22
4. mar 2018

@majusqa77 pracovny pomer mi trva stale na dobu neurcitu od roku 2010

majusqa77
5. mar 2018

@lina22 no, podla mna veru bude z minima. Lebo aj ked tam je 1 den, ale bez vz

lina22
5. mar 2018

@majusqa77 a myslis ze sa s tym uz neda nic robit? Ani ak by som ukoncila PP a na 90 dni sa zamestnala inde?

majusqa77
5. mar 2018

@lina22 tak urcite ano, potom sa bude ratat z noveho PP. ale musi to byt bez pn a ocr 90 dni

lina22
5. mar 2018

@majusqa77 a keby som sa vratila do povidneho PP tak sa mi nebude ratat z toho.co.zarobim v 2018?

majusqa77
5. mar 2018

@lina22 nie

zalka
5. mar 2018

@lina22 no po MD si šla na PN z OL takže podla môjho názoru, MD bude rátaná z predpokladaného VZ, lebo tebe sa poistenie po MD neobnovilo ..
a kamarátka mala podobne .. mala v roku MD, RD a dostala MD v dalšom roku z predpokladaného príjmu ...

lina22
5. mar 2018

@majusqa77 a pri zmene zamestnavatela by som splnila podmienku 270 dni?aj ked tam bol rodicak a Pn u inwho zamestnavatela?

majusqa77
5. mar 2018

@lina22 dolezite je, ze trval pracovny pomer

lina22
5. mar 2018

@zalka ako je potom mozne ze autorke vyratali z minima ked mala 3 kombinaciu Rd, pn a md?

zalka
5. mar 2018

@lina22 lebo ona mala pred MD, PN zo zamestnania
ty si pred MD bola zamestnancom aj ked ozaj to vyšlo hlúpo .. a po MD si mala PN ale ni e zo zamestnania ale z OL
Ale doporučím ti pre klud na srdiečku napísať na soc. poisťovnu http://www.socpoist.sk/kontakty/48000s s presnými dátumami, a dajú ti presnú odpoved. No môj názor je že MD bude z predpokladaného príjmu

majusqa77
5. mar 2018

@zalka fiiha.. ..inak to som si vobec neuvedomila, ze pocas pn v ol sa neobnovi poistenie zo zamestnania...

zalka
5. mar 2018

@majusqa77 no neobnoví, ved to ako keby po skončení PP do 7 dní nastupuje ... takže tá PN by nemala ovplyvniť nič. ale overila by som si to na sp.

nadhja
5. mar 2018

super knihu ohladom vypoctu Materskej ma Mihal - aj sa tak vola “Materska” a tam ma vsetky finty ohladom platenia dobrovolneho poistneho, ako dosiahnut do najvyssiu matersku, vypocet materskej pri novom zamestnani, ak ide otec na matersku...a presne vypocty a priklady takze kazdy sa tam najde