Reťazový pôrod a výpočet vymeriavacieho základu
ahojte, chcela by som sa s Vami poradiť, lebo na Sociálnej poisťovni som dostala informáciu, že sa mi bude materská pri druhom dieťati rátať z minima, čo ma dosť šokovalo, keďže som rátala s tým, že pri reťazovom pôrode sa bude výška materského príspevku rátať z pravdepodobného vymeriavacieho základu nahláseného zamestnávateľom (keďže ide o reťazový pôrod). Môj prípad je takýto - nepretržite zamestnaná od 12/2010, PN z dôvodu rizikového tehu od 1.10.2015 do 17.1.2016, následne 18.1.2016nnástup na materskú (kde mi bola priznaná maximálna výška materského príspevku na základe platu, PN-ka ho neovplyvnila), od 12.9.2016 poberám rodičovský príspevok. Zároveň mi bol v januári 2016 a potom v apríli 2016 vyplatený bonus za rok 2015 vo výške 4000 btto. Prosím, viete mi poradiť, akú materskú mám očakávať? Predpokladaný nástup je 24.9.2017. Ďakujem!
@jvlo nie nema to žiaden vplyv ..
kedy si si zlomila kostrč, bolo to do 7 dní od skončenia MD? ak áno mohla si ísť na PN z OL
a rodičovský doplatia aj spätne 6 mesiacov .. takže ak nepožiadaš teraz nebudú ti vyplácať ... ale vyplatia spätne od kedy požiadaš... nemá to vplyv na dôchodkové, ani na dalšiu MD ...
Ahoj @zalka mohla by som ta poprosit o radu ?
Som momentalne na RD (syncek ma 9mes, na RD budem s nim do 13.2.2020, som SZČO - od 31.8.2017 ju mam pozastavenu z dovodu prestupu z MD na RD. Chcem sa spytat, keby sme planovali druhe babo a podarilo by sa mi otehotniet a ist na matersku este pocas trvania RD s prvym dietatkom, mala by som narok na MD ? A je nejaka moznost, ako si zvysit tu sumu?? Dakujem velmi pekne za odpoved. 🙂
@vive nemáš poistenie na teba sa žial taká ochrana ako na zamestnané matky nevzťahuje, takže nárok na MD by si nemala ...
skús sa zamestnať u niekoho ... a potom ísť na RD zo zamestnania ked získaš 90 dní poistenia, ... potom ako zamestnanec v prípade tehotenstva budeš mať nárok na MD ...
@zalka Tak dalo by sa aj tak ze platit dobrovolne... len potom to dochodkove poistenie co som dala cez SP pri nastupe na RD mi zanikne ci ako?
A este ma zaujima, aku dlhu dobu by som musela byt dobrovolne poistena a realne aj platit celu sumu a kolko by som pripadne mohla potom dostat na matersku ? DAKUJEM ☺️🙏🙏
@zalka chcela by som Vas poziadat o radu nakolko mam podobny problem ako autorka tohoto prispevku a velmi fundovane ste jej radili.
Moj pripad je nasledovny -
2.1.2017 som nastupila na MD (1.1. Som bola este.prihlasena ako.zamestnanec ale kedze to.bol sviatok a vikend asi sa neplatili odvody?) A po skonceni MD som v OL isla na Pn z dovodu vyskocenej platnicky a bola Pn az do 31.12.2017. Zaroven som poberala RP z Upsvaru
Teraz som zistila.ze.som znova tehotna s predpokladanym nastupom na druhu MD v spetembri 2018. Kedze v roku 2017 bol subeh Md, Rd a Pn bude mi priznana druha Md z minima? Zavazi nejak ze som 1.1. Bola evidovana ako.zamestnanec aj ked bol sviatok a vikend? Da sa s touto situaciou este nieco.robit alebo je to bezvychodiskova situacia a mam sa zmierit z minimalnou materskou pri druhom babatku?
Velmi pekne dakujem vsetkym fundovanym mzdarkam!
@lina22 lebo ona mala pred MD, PN zo zamestnania
ty si pred MD bola zamestnancom aj ked ozaj to vyšlo hlúpo .. a po MD si mala PN ale ni e zo zamestnania ale z OL
Ale doporučím ti pre klud na srdiečku napísať na soc. poisťovnu http://www.socpoist.sk/kontakty/48000s s presnými dátumami, a dajú ti presnú odpoved. No môj názor je že MD bude z predpokladaného príjmu
super knihu ohladom vypoctu Materskej ma Mihal - aj sa tak vola “Materska” a tam ma vsetky finty ohladom platenia dobrovolneho poistneho, ako dosiahnut do najvyssiu matersku, vypocet materskej pri novom zamestnani, ak ide otec na matersku...a presne vypocty a priklady takze kazdy sa tam najde

@jvlo ty niesi povinna o RP ziadat 🙂 a z druhej strany, RP ti vyplatia 6 mesiacov spatne...