Reťazový pôrod. Ovplyvní výpočet druhej materskej to, že mi zamestnávateľ preplatil dovolenku?
Ahojte 🙂
Prosím Vás o radu.
Aktuálne som na rodičovskom príspevku, čakám druhé bábätko. Z diskusií tu som vyčítala, že pri reťazovom pôrode, keď ide mamička z rodičovskej opäť na materskú, materskú jej vyrátajú z príjmu, čo mala pred prvou materskou.
Mne ale zamestnávateľ po skončení prvej materskej a pred začatím rodičovského vyplatil 16 dni dovolenky..normálne ma nahlásil aj na zdravotku a sociálku..
A teraz čo? :(
Ovplyvni to výpočet druhej materskej?
Tých 270 dni pred nástupom na druhú materskú som normálne na rodičovskej..táto lehota je dodržaná.
Dovolenku mi preplácali apríli 2016 a na druhu materskú by som mala nastúpiť v októbri 2017
Ahojte, momentalne som na rodicovskej dovolenke, maly ma 2,4 roka a planujem druhe babo. Cely rok 2017 mam rodicovsku.Pracovny pomer mam na dobu neurcitu. Chcela by som si nejak zvysit matersku. Mala by som si platit dobrovolne poistne, oplati sa to este ?
*predpokladany
Prosim vas o odpoved. Svagrina nastupuje na MD 1.12.2017. Prve dieta bude mat 3 roky 9.2.2018. Moze, ci nemoze jej manzel zatial ist na matersku s tym prvym dietatom do jeho 3 rokov, pripadne na rodicovsky? Dakujem.
@evittam prosim vas, a kde sa potvrdzuje predpokladany VZ? Som podobny pripad ako @bochnik, s tym ze v tychto dnoch uz nastupujem na MD (retazovy porod), ale na tlacive od gyn, ziadost o materske, ktoru mam dat potvrdit zamestnavatelovi sa ziadna suma neuvadza. Od zamestnavatela chcu len datumy a peciatku. A to som dufala, ze mi napisu vyssiu sumu ako pri prvej materskej, kedze kolegyna, ktora ma zastupuje, rovnako aj vsetci ostatni zamestnanci maju odvtedy, co som na MD vyssie platy.
Prosim vas, nemam v tom vobec jasno. Z coho mi mali odpicitat matersku ak mam "retazovy porod"? Pri prvom babatku som mala matersku 560€ teraz som si myslela,ze budem mat podobne, ale mam len 300€. Som na dobu neurcitu, ale pri prvom babatku som bola na rizikovom....je mozne,ze mi to odpocitali z tej PN?
Prosim o radu, rodicovsky príspevok mi konci 21.5., pred materskou som bola v tpp na neurcito, pracovala som tam 3 roky, na dalsiu matersku by som mala nastupit 5.8., od 22.5. do 4.8. budem zrejme pn, prosim vas z coho sa mi vypocita materska a pn? mam narok? vdaka
@lenka2005 ak ukoncis RD a pisomne oznamis nastup 22.5 a 22.5 pojdes PN, tiez ta musia prihlasit, pretoze pocas RD mas len prerusenie poistenia a skoncenie prerusenia sa posudzuje ako vznik. Ak mas dovolenku, vycerpat ju mozes, nerobila by som to skor, ako pisomne oznamis zamestnavatelovi, ze si tehotna, vtedy pozivas vyssiu ochranu v zmysle Zakonnika prace, najma z hladiska skoncenia pracovneho pomeru.
@evittam a @senta_sofia takze dalo by sa to zhrnut tak, ze ak lenka2005 bude cerpat dovolenku hoci iba 1 den (teda sa obnovi NP) bude sa PN aj MD pocitat z tejto dovolenky
ALE ak dovolenku cerpat nebude, tak PN bude neplatena a MD sa bude pocitat z predpokladaneho prijmu (a moze byt vyssia ako z dovolenky?) Alebo to chapem zle? Dakujem
@bramble jej sa obnovi poistenie aj ked nenastupi a pojde hned na PN a pojde sa z pravdepodobeho v oboch pripadoch, podla mna tam ta dovolenka vplyv nema ziaden, kedze nebude mat 90 dni poistenia v rozhodujucom obdobi
@evittam cize zhrnutie je, ze nemusim nahlasit 22.5. nastup do prace / co by bolo sebecke, kedze asi bude pn, a mam dobreho zamestnavatela/ , len nahlasit, ze budem pn z dovodu ze mam rizikove, a pn mi vyrataju z pravdepodobneho zakladu? aj matersku? pravdepodobny zaklad sa urci podla zmluvy? cize predpokladam ze bez odmien a vyjde mi nizsia materska ako prva. Ale tu dovolenku teda nemusim cerpat? Lebo ked mi to pn a matersku neovplyvni tak ju budem zbytocne cerpat. vdaka vam za komenty

@krissmac Presne tak.