Reťazový pôrod. Ovplyvní výpočet druhej materskej to, že mi zamestnávateľ preplatil dovolenku?
Ahojte 🙂
Prosím Vás o radu.
Aktuálne som na rodičovskom príspevku, čakám druhé bábätko. Z diskusií tu som vyčítala, že pri reťazovom pôrode, keď ide mamička z rodičovskej opäť na materskú, materskú jej vyrátajú z príjmu, čo mala pred prvou materskou.
Mne ale zamestnávateľ po skončení prvej materskej a pred začatím rodičovského vyplatil 16 dni dovolenky..normálne ma nahlásil aj na zdravotku a sociálku..
A teraz čo? :(
Ovplyvni to výpočet druhej materskej?
Tých 270 dni pred nástupom na druhú materskú som normálne na rodičovskej..táto lehota je dodržaná.
Dovolenku mi preplácali apríli 2016 a na druhu materskú by som mala nastúpiť v októbri 2017
@zalka ja som myslela, ze zamestnavatelovi oznamim pisomne uz teraz ze som tehotna, teda chranena budem. a tiez by som mu pred ukoncenim rd nahlasila ze idem na pn, avsak, asi sa to tak neda a teda mu musim nahlasit nastup na cca 3 mesiace, ale kedy mu to mam oznamit datumovo aby ma prihlasili do poistovni? A 22. pojdem za lekarom nech ma vypise ano?
Azda by aj mne niekto vedel poradiť ako získať ešte materskú. Momentálne som od 1/2015 na materskej a rodicovskej dovolenke,pracovný pomer mám na dobu neurčitú, sle medzitým sa veľa veci zmenilo, a zrejme budem nútená dať vypoved po Rd ku koncu februara. Predtým som v tej spoločnosti pracovala cca 5 rokov, teraz som sle zistila že som pravdepodobne tehu. A moja otázka ak dam vypoved, mala by som byt v ochrannej lehote? A budem mat ešte nárok na materské zo zamestnania alebo už mám nárok od začiatku len na rodicak? Alebo čo urobiť, sby som mala nárok na materskú? Viem, že zákony a kadejaké paragrafy sa menia a na poisťovni sú "veľmi ochotní" pomôcť. Ďakujem Vám za rady.
@bramble a @senta_sofia - "podmienka trvania nemoc. poisteni 90 dní pred vznikom dôvodu na poskytnutie nemocenskej dávky sa sleduje iba v prípadoch vzniku nového prac. pomeru" to je citácia sociálnej poistovne... ja som čítala knihu od Miháľa a tam uvádza, že ten 1 deň by mal stačiť. Ja som v r. 2017 nastupila na 1 den do prace (pocas cerpania RP) a teraz od 4/2018 idem na matersku, som plna ocakavani, ci mi matersku vypocitaju na zaklade toho 1 dna- co by podla zakona malo tak byt... nemate niekto podobnu skusenost?
@katyka13 budu ratat z toho jedneho dna, otazne je, ci to budes mat vyssie ako pravdepodobny
@majusqa77 a @senta_sofia mala som mimoriadny príjem za ten jeden deň 😉 tak sa modlím, aby mi ho zohladnili, lebo nase institucie- su schopne vsetkeho (vybavovala som MD na muža, to bol jeden predcasny porod :-/ )
@senta_sofia
@majusqa77
ale poculi ste uz aj o konkretnom takomto pripade? ci ste len citali ako ja, ze by to tak malo byt? ten jeden jediny den myslim...
@katyka13 ak by to tak nebolo, mas moznost odvolat sa voci rozhodnutiu a neverim, ze by ti ustredie nevyhovelo. Bezne sa to robi, prave kvoli odmenam a vyssej materskej.
@senta_sofia ano som pripravena sa odvolat... ak nezabudnem dam vediet, ako to dopadlo, ziadost budem podavat od 24.04.2018 tak drzte palce baby 😉
dobry den, citam diskusie a vidim, ze tu ste dost fundovani ohladom tejto problematiky, snad by ste mi boli ochotni takisto odpovedat na moj pripad: som zamestnana na TPP v skolstve, na MD s 1. dietatom som bola do aprila 2017, nasledne som na RD doteraz. Koncom aprila nastupujem na druhu MD, kedze cakam druhe dieta. Z coho sa mne vypocita materska ked za rok 2017 som bola aj na MD aj na RD? Dalej by ma zaujimalo, ak pre SP ma moj zamestnavatel uviest predpokladany prijem, tak bude v nom zahrnute aj zvysenie platov, kedze pracujem v skolstve a nedavno zvysovali, zaroven som sa pocas RD kvalifikovala do vyssej platovej triedy v ramci vlastnej iniciativy. Dakujem za odpoved. Citala som toho uz vela a nerozumiem tomu presne.
@livussta som ten istý prípad, a sefka mi uviedla ešte nižšiu hrubú mzdu ako pri prvom dieťati. Takze neviem, hoci p.Mihal v knihe píše, že sa to má zohľadňovať, ale neviem či sa to aj skutočne robí. Zatiaľ mi tuto sumu uviedla pre sociálnu poisťovňu ale na materskú by som mala nastúpiť až v auguste čiže požiadam o nové potvrdenie.
Dajte mi potom prosím vedieť, ako ste vy dopadli.
A áno, mala by sa Vám vypočítať z predpokladaného príjmu, za predošlý rok, čiže za rok 2017.
@lexl
@majusqa77 zistovala som aj na socialnej poistovni a socialna pracovnicka mi odpisala, ze budu akceptovat prijem, ktory uda zamestnavatel. Zvysovali sa platy pocas mojej MD aj RD, zamestnavatel udaval prijem podla mojho posledneho platoveho dekretu. Uvidim, ci socialka bude akceptovat a teda mala by mi prist vyssia materska ako pri prvom. Uvidime....dam vediet. Dakujem za odpovede 🙂
Dobry den prajem, rada by som sa spytala a poprosila vas o radu. Citam, ze vela maminiek ma s prechodom na opatovnu matersku dotaz. Jeden mam aj ja a verim, ze mi poradite.
Momentalne som na RD so synom, ktora mi konci vo februari. Avsak pocas tehotenstva, som dostala v praci vypoved a momentalne som v ochrannej lehote, ktora mi konci, ked mi skonci RD. Chcem ale otehotniet, neviem ale ci sa podari do dovrsenia synovich troch rokov.
V pripade ak nie, bude to znamenat, ze budem nezmestnana a predpokaldam ze nikto nebude zamestavat zenu na par mesiacov. Ako mozem docielit aby som vobec mala narok na matersku pri druhom dietati?
Dovolenku zo zamestnania mam celu vycerpanu.
@lexl Takze druha materska mi bola vypocitana z noveho platoveho dekretu, v ktorom je zahrnute zvysenie platov a moje kvalifikovanie do vyssej platovej triedy. Socialna poistovna prijem akceptovala a teda mam druhu matersku vyssiu ako prvu. V mojom pripade je zvysenie aj o viac ako 100 eur oproti prvej materskej, ktoru som poberala pred rokom a pol.
Ja chcem len poinformovať, že už vyše 3 mesiacov čakám na rozhodnutie SP o priznaní výšky materskej pri reťazovom porode... zatial dostávam minimálnu matersku.. .
@katyka13 Ako môžeš dostávat minimalnu MD bez rozhodnutia?! Bud uz davno schvalili a ty mas MD aka ti vysla alebo nie. Schvalene to uz musi byt. Ak by ti totiz neschvalili MD tak nedostavas ziadnu, neexistuje postup,ze najskôr zacnu vyplacat minimálnu MD a potom to napr.doplatia...
Ja som napr.dostala skôr peniaze ako rozhodnutie. Na rozhodnutie maju 60dni, neviem na čo čakáš? Treba to riesit.
@evittam dostala soM oznámenie, že mi preddavkovo budú vyplácať minimálnu MD a potom doplatia pripadny rozdiel. A tym, ze mi to vyplácajú preddavkovo sa vraj ruší paragraf, ktorý stanovuje tu 60dnovu lehotu na vybavenie písomnosti. Tak ja neviem...ty máš 100% informácie, čo si mi písala v poslednom prispevku?

@lenka2005 no musíš nahlásiť nástup do práce, aby zamestnávateľ ťa vedel nahlásiť že ti skončila RD, a aby si mohla ísť na PN
ak to neurobíš ... ak nič nenahlásiš, tak ťa zamestnávateľ presunie na neplatenú RD alebo ti bude evidovať absenciu a prepustí ťa, lebo nie si chránená pokial mu neoznámiš že si tehotná, písomne.
A tiež nárok na PN mať nebudeš, ak zamestnávateľ neurobí úkon tj. prihlásenie ťa do SP a ZP späť ako zamestnanca, a tiež prvých 10 dní platí PN zamestnávateľ.
Takže to zhrniem pochopila si to veľmi zle .
A PN aj MD sa ti vyrátajú z predpokladaného VZ presne ako ti napísala @evittam za predpokladu OBNOVENIA POISTENIA.