Reťazový pôrod. Ovplyvní výpočet druhej materskej to, že mi zamestnávateľ preplatil dovolenku?
Ahojte 🙂
Prosím Vás o radu.
Aktuálne som na rodičovskom príspevku, čakám druhé bábätko. Z diskusií tu som vyčítala, že pri reťazovom pôrode, keď ide mamička z rodičovskej opäť na materskú, materskú jej vyrátajú z príjmu, čo mala pred prvou materskou.
Mne ale zamestnávateľ po skončení prvej materskej a pred začatím rodičovského vyplatil 16 dni dovolenky..normálne ma nahlásil aj na zdravotku a sociálku..
A teraz čo? :(
Ovplyvni to výpočet druhej materskej?
Tých 270 dni pred nástupom na druhú materskú som normálne na rodičovskej..táto lehota je dodržaná.
Dovolenku mi preplácali apríli 2016 a na druhu materskú by som mala nastúpiť v októbri 2017
Ahojte kocky, je tu prosim. Niekto kto by mi vedel zodpovedne poradit v mojej situacii aj sukromne (telefon/email? Kludne za nejaky poplatok.
@evittam dakujem. Tak skusim.
Tak skusim napisat v kocke. Do juna 2016 som bola zamestana nepretrzite vela rokov. Potom som bola na podpore v nezamestnanosti a od februara 2017 som sa znova zamestnala a sla po 2 dnoch na PN (rizikove tehu). U manzela vo firme takze som nikoho nejak nepodrazila 🙂 Od maja 2017 materska a potom rodicak. Tolko z historie. V polke marca asi pojdem znova na matersku z rodicovskej. Zaujima ma materska samozrejme. Ale predpokladam ze budem mat narok aj v povodnej vyske kedze pracovny pomer stale trva. To je prva cast otazky. A druhe ze ak by som znova sla na PN, tj nastupila do prace a hned sla na PN ci a ako by to ovplyvnilo matersku. A teda aj z coho by sa vlastne vypocitavala vyska nemocenskeho.
@majusqa77 vlastne teda hlavne mi ideminro zw keby som bola znova v praci ale hned na pn, z coho sa mi bude vypocitavat materska. A ak z tych dvoch dni tak teda ci sa to berie ako priemerny prijem na den, teda by sa to ratalo z toho platu 4000 ale by sa bral alo prijemn len tie dva dni a z toho
@glenliv ok. este raz....
PN: nastup v roku 2018 = rozhodne obdobie od nastupu do firmy, do konca mesiaca pred nastupom na pn v roku 2018. tam budes mat len tie spominane 2 odpracovane dni
materska: nastup v roku 2019 = rozhodne obdobie 2018. ak tam bude IBA RD, predpokladany VZ podla potvrdenia z prace. ak tam bude RD+PN, bude pocitana z minima. ak tam bude RD+nastup do prace+PN - bude z prijmu za odpracovanu dobu v roku 2018 (aj ked by to bol len 1 den)
@majusqa77 nepomôže jej to, nemá v novej firme odpracovaných 90 dní .. materskú jej tak či tak vyrátajú z minima @glenliv ,
kamarátka takto spravila, kvôli PN počas RD a mala minimálnu PN, lebo neodpracovala pred nástupom na MD tých 90 dní. Tiež sme sa spoliehali na predpokladaný príjem, a na príjem z predošlého roka, a neplatilo jej.
@glenliv nemusíš kašlať na PN ... ved aj PN pomôže ...
@majusqa77 fakt, tiež sme šli na to logicky ako si na to šla ty, reku ak bol nástup na MD 2015 a v roku 2016 bola len MD a RD, tak PN v roku 2017 musí byť z predpokladaného tj. z platu hrubého uvedeného v zmluve, a ups jej dali z minima ... a odôvodnili to tak , že nemala v novom zamestnaní odpracovaných 90 dní,
čiže čiste teoreticky, ... zamestnám sa kdesi na pol úväzok za polovicu minimálnej mzdy, odvediem 90 dní odvody .. potom idem MD, RD a potom idem na PN .. ale už dám predpokladaný z maxima tak PN i MD u druhého budem mať z maxima ... lebo som mala 90 dní odrobených u zamestnávateľa ...
@zalka
@majusqa77
Dakujem kocky. Ano nemala by som v novej praci 90 dni lebo som tam v r2017 bola vlastne len dva dni. Takze ked nechcem prist o maximalnu matersku asi to nebudem riskovat. Prepacte ak sa pytam dokola ale nie som v tom az tak zbehla ako vy. Ale teda ked pojdem rovno na matersku budem ju mat stale z toho platu u manzela aj ked som tam bola len dva dni? Ja tu vysku platu dosahovala aj v zamestnaniach predtym posledne roky, len ako vravim mala som tam pauzu cca od polky 2016 do februara 2017.
Info, mozno sa niekomu zide: od 1.1.2019 bude platiť zásada, že pri reťazovom pôrode a určení pravdepodobného DVZ nesmie byť materská pri druhom dieťati vymeraná z nižšieho základu ako materská pri predchádzajúcom dieťati
@majusqa77 Pozri Zmeny pri materskej v roku 2019 http://www.relia.sk/Article.aspx?ID=168

@evittam nie, ale stretla som sa s prerusenim konania.. ..bez urcenia lehoty 🙂