icon

Reťazový pôrod. Ovplyvní výpočet druhej materskej to, že mi zamestnávateľ preplatil dovolenku?

danielita321
10. apr 2017

Ahojte 🙂
Prosím Vás o radu.
Aktuálne som na rodičovskom príspevku, čakám druhé bábätko. Z diskusií tu som vyčítala, že pri reťazovom pôrode, keď ide mamička z rodičovskej opäť na materskú, materskú jej vyrátajú z príjmu, čo mala pred prvou materskou.
Mne ale zamestnávateľ po skončení prvej materskej a pred začatím rodičovského vyplatil 16 dni dovolenky..normálne ma nahlásil aj na zdravotku a sociálku..
A teraz čo? :(

Ovplyvni to výpočet druhej materskej?
Tých 270 dni pred nástupom na druhú materskú som normálne na rodičovskej..táto lehota je dodržaná.
Dovolenku mi preplácali apríli 2016 a na druhu materskú by som mala nastúpiť v októbri 2017

majusqa77
7. aug 2018

@evittam nie, ale stretla som sa s prerusenim konania.. ..bez urcenia lehoty 🙂

katyka13
7. aug 2018

@majusqa77 pri MD ? Pani moji to toto všetko je možné u nás ? ☹

majusqa77
7. aug 2018

@katyka13 ano, pri MD

glenliv
21. aug 2018

Ahojte kocky, je tu prosim. Niekto kto by mi vedel zodpovedne poradit v mojej situacii aj sukromne (telefon/email? Kludne za nejaky poplatok.

evittam
22. aug 2018

@glenliv Ved sa pytaj. Je to jednoduchšie. Ak vieme tak radime a zodpovedne.

glenliv
22. aug 2018

@evittam dakujem. Tak skusim.
Tak skusim napisat v kocke. Do juna 2016 som bola zamestana nepretrzite vela rokov. Potom som bola na podpore v nezamestnanosti a od februara 2017 som sa znova zamestnala a sla po 2 dnoch na PN (rizikove tehu). U manzela vo firme takze som nikoho nejak nepodrazila 🙂 Od maja 2017 materska a potom rodicak. Tolko z historie. V polke marca asi pojdem znova na matersku z rodicovskej. Zaujima ma materska samozrejme. Ale predpokladam ze budem mat narok aj v povodnej vyske kedze pracovny pomer stale trva. To je prva cast otazky. A druhe ze ak by som znova sla na PN, tj nastupila do prace a hned sla na PN ci a ako by to ovplyvnilo matersku. A teda aj z coho by sa vlastne vypocitavala vyska nemocenskeho.

majusqa77
22. aug 2018

@glenliv nastup na 1 den do prace, nech ti ta okrem zakladnej mzdy mimoriadnu odmenu tak, aby ti vysla hruba mzda 60eur na den, pn budes mat z minima, ale matersku maximalnu

majusqa77
22. aug 2018

@glenliv resp. PN bude ratana z tych 2 dni, co si odpracovala v roku 2017

glenliv
22. aug 2018

@majusqa77 dakujem pekne. Takze sa mi to ssi velmi neoplati. Myslela som ze pn by bola vyssia ako rodicak. Ale teda aj pojdem rovno na matersku ta mi ostava povodna ze? Teda z predpokladane prijmu a to mi da muzova firma v dostatocnej vyske

majusqa77
Autor odpoveď zmazal
glenliv
22. aug 2018

@majusqa77 a ta PN, teda ked som mala plat 4000 sle teda zarobila som len za tie dva dni neviem 200-300 eur tak teda PN by bola nizka?

majusqa77
22. aug 2018

@glenliv no nie, ved ta pn sa bude ratat z prijmu. takze maximalna. preto som sa opravila, ze PN bude ratana z tych 2 odpracovanych dni v roku 2017

glenliv
22. aug 2018

@majusqa77 aha. Takze ak to chape dobre, prijem by sa bral priemerny za tie dva dni, cize mi vyjde max PN aj potom materska. Vysku materskej by to neovplyvnovalo. Teda scenar ze by som bola PN od prveho dna kedy znova nastupim do prace

glenliv
22. aug 2018

@majusqa77 vlastne teda hlavne mi ideminro zw keby som bola znova v praci ale hned na pn, z coho sa mi bude vypocitavat materska. A ak z tych dvoch dni tak teda ci sa to berie ako priemerny prijem na den, teda by sa to ratalo z toho platu 4000 ale by sa bral alo prijemn len tie dva dni a z toho

majusqa77
22. aug 2018

@glenliv musis ziskat za rok 2018 nejaky VZ, takze aspon 1 den bud paragraf, dovolenka, odpracovat a az potom ist na PN

majusqa77
22. aug 2018

@glenliv ok. este raz....
PN: nastup v roku 2018 = rozhodne obdobie od nastupu do firmy, do konca mesiaca pred nastupom na pn v roku 2018. tam budes mat len tie spominane 2 odpracovane dni
materska: nastup v roku 2019 = rozhodne obdobie 2018. ak tam bude IBA RD, predpokladany VZ podla potvrdenia z prace. ak tam bude RD+PN, bude pocitana z minima. ak tam bude RD+nastup do prace+PN - bude z prijmu za odpracovanu dobu v roku 2018 (aj ked by to bol len 1 den)

zalka
22. aug 2018

@majusqa77 nepomôže jej to, nemá v novej firme odpracovaných 90 dní .. materskú jej tak či tak vyrátajú z minima @glenliv ,
kamarátka takto spravila, kvôli PN počas RD a mala minimálnu PN, lebo neodpracovala pred nástupom na MD tých 90 dní. Tiež sme sa spoliehali na predpokladaný príjem, a na príjem z predošlého roka, a neplatilo jej.

majusqa77
22. aug 2018

@zalka to fakt??? tak potom sa ospravedlnujem za zle info :( @glenliv

ak budem mat chvilku, asi napisem na socialku :D lebo mi to pride nelogicke..

citaj aj ty 🙂 @evittam

glenliv
22. aug 2018

@zalka cize radsej kaslat na PN a ist z rodicaku na matersku zas?

evittam
22. aug 2018

@majusqa77 Citam,citam. No hold SP.

zalka
22. aug 2018

@glenliv nemusíš kašlať na PN ... ved aj PN pomôže ...
@majusqa77 fakt, tiež sme šli na to logicky ako si na to šla ty, reku ak bol nástup na MD 2015 a v roku 2016 bola len MD a RD, tak PN v roku 2017 musí byť z predpokladaného tj. z platu hrubého uvedeného v zmluve, a ups jej dali z minima ... a odôvodnili to tak , že nemala v novom zamestnaní odpracovaných 90 dní,
čiže čiste teoreticky, ... zamestnám sa kdesi na pol úväzok za polovicu minimálnej mzdy, odvediem 90 dní odvody .. potom idem MD, RD a potom idem na PN .. ale už dám predpokladaný z maxima tak PN i MD u druhého budem mať z maxima ... lebo som mala 90 dní odrobených u zamestnávateľa ...

glenliv
22. aug 2018

@zalka
@majusqa77
Dakujem kocky. Ano nemala by som v novej praci 90 dni lebo som tam v r2017 bola vlastne len dva dni. Takze ked nechcem prist o maximalnu matersku asi to nebudem riskovat. Prepacte ak sa pytam dokola ale nie som v tom az tak zbehla ako vy. Ale teda ked pojdem rovno na matersku budem ju mat stale z toho platu u manzela aj ked som tam bola len dva dni? Ja tu vysku platu dosahovala aj v zamestnaniach predtym posledne roky, len ako vravim mala som tam pauzu cca od polky 2016 do februara 2017.

li_via
22. aug 2018

Info, mozno sa niekomu zide: od 1.1.2019 bude platiť zásada, že pri reťazovom pôrode a určení pravdepodobného DVZ nesmie byť materská pri druhom dieťati vymeraná z nižšieho základu ako materská pri predchádzajúcom dieťati

majusqa77
22. aug 2018

@li_via a to mas odkial?

li_via
22. aug 2018

@majusqa77 Pozri Zmeny pri materskej v roku 2019 http://www.relia.sk/Article.aspx?ID=168

majusqa77
22. aug 2018

@li_via Novela má byť prijatá s účinnosťou od 1. januára 2019. - ale novela este prijata nebola ;)

glenliv
22. aug 2018

@majusqa77 ta novela by teda riesila aj tu moju PN ze?🙂

majusqa77
22. aug 2018

@glenliv nie. to ma byt len o materskej

glenliv
22. aug 2018

@majusqa77 volala som na SP a ani tam nevedeli mi povedat, ze to musia preposlat na metodiku kedze to mam taketo komplikovane. Tak uvidime co odpovedia odtial. Dakujem este raz

majusqa77
22. aug 2018

@glenliv daj potom vediet pls, sama som zvedava