Reťazový pôrod. Ovplyvní výpočet druhej materskej to, že mi zamestnávateľ preplatil dovolenku?
Ahojte 🙂
Prosím Vás o radu.
Aktuálne som na rodičovskom príspevku, čakám druhé bábätko. Z diskusií tu som vyčítala, že pri reťazovom pôrode, keď ide mamička z rodičovskej opäť na materskú, materskú jej vyrátajú z príjmu, čo mala pred prvou materskou.
Mne ale zamestnávateľ po skončení prvej materskej a pred začatím rodičovského vyplatil 16 dni dovolenky..normálne ma nahlásil aj na zdravotku a sociálku..
A teraz čo? :(
Ovplyvni to výpočet druhej materskej?
Tých 270 dni pred nástupom na druhú materskú som normálne na rodičovskej..táto lehota je dodržaná.
Dovolenku mi preplácali apríli 2016 a na druhu materskú by som mala nastúpiť v októbri 2017
@majusqa77 ahoj, odpisali mi teda konecne zo socialky a je to tak ze ak budem na rodicovskom tak sa mi bude vypocitavat materska z pravdepodobneho VM. Ak by som isla do prace na menej ako 90dni alebo bola PN, budem mat minimalny zaklad. Ak budem pracovat viac ako 90dni tak z toho VM.
Cize aj PN by ma dostala na minimalnu matersku.
Ahojte, prosim vas krasne, viem ze diskusia je uz stara,ale mam otazku. 31. 5.2019 bude mat dcera 3 roky. Cakame babatko a termin porodu je 20.7.2019 ak ma doktorka vypise 8tt pred porodom na matersku,tak stiham retazovy porod.ale ak ma vypise 6tt pred porodom, tak ki tam nejake dni zachadzaju. Co v tomto pripade, aby som mala narok na matersku. Mam is po skonceni RD na PN, alebo mam vycerpat dovolenku. Ako mi potom vypocitaju vysku materskej.a budem mat vobec narok? Aleho mam tlacit na doktorku, aby ma vypisala cim skor. Som z toho uplne mimo a neviem si rady. Moc by som prosila o odpoved, dakujem
@nikoletka45 kludne čerpaj po skončení RD do nástupu na MD dovolenku. Samozrejme nárok na materskú máš ak si zamestnancom.
@zalka a v akej vyske mi potom vypocitaju matersku? Nebude sa to pocitat z minimalnej mzdy, ak budem cerpat dovolenku? Alebo sa bude ratat z predpokladaneho prijmu?lebo prvu matersku som mala celkom peknu a nechcem o tie peniaze prist
@zalka ahoj, mohla by som aj ja poprosit o vysvetlenie?
Co viem, tak po novom je schvalene, ze pri retazovom porode ma matka (zamestnanec) narok na matersku vo vyske tej prvej... cize nemoze byt mensia ako prva...
No plati to aj pre taky konkretny priklad ako je @nikoletka45 ?
Dakujem ❤
No potvrdili mi to aj dalsie,ze by malo platit.tak ja dufam ze vsetko bude ako predpokladam
Ja som sa dnes dozvedela na SP, ze pokial som medzi prvou MD a RD cerpala dovolenku, uz sa to nepovazuje ako retazovy porod a tym padom pri druhej materskej, na ktoru nastupujem sa pripad ( materska druha nemoze byt nizsia ako prva) nevztahuje...
@elvika12 ano bohuzial robia tam niektore zeny v tom chybu. Ze si davaju preplacat dovolenku a podobne. A je to potom viac na skodu ako na uzitok...
@nikoletka45 akurát sú ženy čo na výber nemajú a RD na prvé dieťa im skončí skôr ako začne druhá MD, a to potom zálží na mzdárke ako sa zachová, lebo od mzdárky závidí ako potvrdí predpokladaný príjem, a nič jej nebráni potvrdiť taký istý príjem abo vyšší ako pred prvou MD.
@zalka no ved to je presne moj pripad, ze neviem ako to najlepsie vymysliet. A co by bolo v pripade ze 31.5. Bude mat dcera 3 roky a hned od 1.6. Nastupim na MD. Ze medzi tym nebude ziaden den PN ani dovolenka.lebo doktorka mi to tak navrhla. Ze useteim si papiere na skoncenie RD a proste vybavovacky.vtedy budem mat ratane este ako pri prvej MD alebo to uz mi musi mzdarka napisat z coho vypocitaju
@zalka neviem presne, ale myslim ze nejak 27. 5. To vychadza 8 tyzdnov. Takze nejake 3 dni tam mam este k dobru. Len by bolo jednoduchsie ist takto od prveve
@nikoletka45 neodporúčam, bud chod na MD 27.5. či kedy ti vychádza alebo potom 6t pret termínom pôorodu ...
lebo ak pôjdeš pomedzi to a porodíš skôr tak prídeš o týždne materskej.
napr. porodíš o 4t skôr ako máš termín:
a) ak nastúpiš presne na MD 8t ... tak 4t máš platené pred pôrodom a 30t po pôrode ...dokopy 34t
b) ak nastúpiš na MD presne 6t ... tak máš 2t platené pred pôrodom a 32t po pôrode... dokopy 34t
c) ak nastúpiš na MD 7t pred TP ... tak dostaneš zaplatený 1t pred pôrodom a 28t po pôrode .. dokopy 29t a týmto rozhodnutím nastúpiť na MD 1.6.19 sa pripravíš v prípade skoršieho pôordu o 5t materskej ...
@zalka ale ved toto je uplny blud.materksa sa rata este pred tym ako clovek porodi. A je uplne jedno kedy porodi. Kazda jedna ma narok na tych 34 tyzdnov. Tam ziaden termin nerozhoduje.tyzdne su dane zakonom a tie sa vzdy preplatia. Ak by som aj dnes nastupila na MD a zajtra hned porodila, tak mi normalne vyplatia 34 tyzdnov od porodu. A naopak keby dnes nastupim a porodim o 8 tyzdnov, tak mi zaplatia normalne 8tyzdnov pred porodom a dalsich 26 tyzdnov po porode. A ten datum ukoncenia mi daju hned ako na tu MD nastupim. Uz sa dodatocne nikdy nemeni
@nikoletka45 pozor, to je pravda iba pri nastupe v termine, nie ak si termin nastupu na matersku posunies. To, co pise zalka je spravne
@majusqa77 nechapem ako by som si mala termin nastupu na matersku posunut. Kazda mame pravo ist medzi 6-8 tyzdnov pred porodom. A vtedy mi aj daju datum kedy nastupim a kedy mi MD skonci.
@nikoletka45 áno píšeš dobre ... 6 alebo 8t ... tieto dva termíny ... to som napísala pod bodom a) a pod bodom b)
to čo ty chceš urobiť je pod bodom c) a nie je to dobré lebo sa oberieš sama o materskú lebo takto je postavený zákon
vid zo stránky SP
dôvod na poskytnutie materského – u tehotnej poistenkyne spravidla deň začiatku šiesteho týždňa, najskôr ôsmeho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom, príp. deň pôrodu, ak pôrod nastal skôr, u iného poistenca deň prevzatia dieťaťa do starostlivosti – musí vzniknúť počas trvania nemocenského poistenia alebo v ochrannej lehote
https://www.socpoist.sk/uplatnenie-naroku-/1293...
ale urob kludne podla seba no potom ak porodíš skôr tak naozaj neplač ...
@zalka ale ja tam nikde nevidim napisane, ze nemozem nastupit na matersku 7 tyzdnov pred porodom... je tam napisane ze v den 6 tyzdna, az 8 tyzdna pred porodom. Mne to aj doktorka vysvetlovala, ze je jedno kedy, len to musi byt v rozmedzi tych 2 tyzdnov. A ten tvoj c)priklad, nechapem kde si tam zobrala ze mi zaplatia iba 1 tyzden pred porodom. A iba 28 tyzdnov po porode. Ved ked aj by som sla 7 tyzdnov pred a porodila o 4 tyzdne skor, tak mi zaplatia 3 tyzdne pred porodom a 31 tyzdnov po porode. Este som v zivote nepocula, zeby niekomu zaplatili menej ako 34 tyzdnov. Ved ja si papiere na MD vybavujem skor . Tam mi napisu presny datum nastupu na MD a vypocitaju 34 tyzdnov kedy mi MD skonci. A absolutne ich nezaujima ktory den ja porodim. Aj keby som prenasala dalsi mesiac. Datum ukoncenia 34 tyzdnov mam uz davno napisany
@nikoletka45 Po porode máš nárok na 28tyzdnov MD. Príklad-niektore zeny idu na MD až dňom pôrodu, cize pridu o 6tyzdnov MD.
@nikoletka45 hej hej zle som napísala namiesto 1 malo byť 3 ale i tak je to 3+28 je 31t .. o tri týždne menej materskej
https://www.socpoist.sk/31/361s?prm2=63005&swor...
skús si prečítať poradňu SP, alebo rovno im napíš dotaz ... odpovedajú v pracovné dni veľmi rýchlo.
Ja ťa presviedčať nebudem . A sa veľmi mýliš ak SP nezaujíma den pôrodu, prečo myslíš že musíš odniesť rodný list dieťaťa na SP po pôrode, ak neodnesieš pozatavia vyplácanie dávky .. a to že ty si sa stým nestretla neznamená že to tak nie je.
@nikoletka45 ale oki našla som i takéto v poradni https://www.socpoist.sk/31/361s?prm2=58907&swor...
@majusqa77 no len @nikoletka45 chce ísť 7t ... takže naozaj na nu sa vzťahuje iný link https://www.socpoist.sk/31/361s?prm2=58907&swor... tento , že môže nastúpiť ako chce.

@majusqa77 dobre, poznacim si to a dam vediet 🙂