Rizikové tehotenstvo a materská dovolenka
Ahojte všade som to hľadala a dočítala som sa toľko že materská sa vypláca za predošlí odpracovaný rok ale chcem si ujasniť ako to bude ak by som šla na rizikové tehotenstvo čiže by som bola PN od začiatku tehotenstva po nástup na MD.Ako sa to potom vypočíta tá moja materská?Neviem presne kedy sa nastupuje na MD asi v 6mesiaci ale ak mi tá PN bude zasahovať cez 2 roky napríklad že na budúci mesiac otehotniem a PN mi nude presahovať až do januára 2015 potom za ktorý rok sa bude tá materská počítať?mám v tom chaos tak ma pochopte a ešte kedy najskôr sa dá nastúpiť na rizikové?pýtam sa to všetko pre to lebo pracujem v rušnom a prašnom prostredí a nerada by som tam strávila celé tehotenstvo...ďakujem vám vopred
@klaudy2803 ziadny. pn ako pn. prve tri dni 25%, ostatne 55% z vym.zakladu
@majusqa77 a vymeriavaci základ sa berie iba predchádzajúci mesiac? alebo ako sa to počíta?
@klaudy2803 teoreticky minuly kalendarny rok. prakticky zalezi od toho, ci si menila zamestnavatela, ak ano, kedy a kolko mas odpracovane u toho posledneho
@majusqa77 pracovala som u jedného zamestnávateľa od 4.8.2015-18.4.2016 , a potom u ďalšieho od 1.5.2016 - doposiaľ.
@klaudy2803 minuly rok. ale, ak pojdes na pn po 90tich dnoch u nového zamestnavatela (bez pn a ocr), bude sa pocitat z toho
takže ak som mala u predchádzajúceho zamestnávateľa vyššiu mzdu, tak mi odporúčaš, ísť na pn skôr ako uplynie tých 90 dní? Pretože mám ísť na nejaké vyšetrenia ešte, ale možno by som sa vedela dohodnúť s pani doktorkou. Mala by som asi vyššiu PN.
Ahojte, chcela by som sa opytat ako to je s pn v pripade ak som zamestnana cca 10 dni po 10 dnoch idem na rizikove a zamestnavatel ma prepusti..mam narok na pn??
@lenka5389 Ano mas. Ak nebudes mat odpracovanych 90 kal.dni u terajsieho zamestnavatela, tak sa posudzuje predch. kal. rok. Ak si odpracovala v min. kal. roku pred nastupom na PN min. 90 kal.dni (u predchadzajuceho zamestnavatela), tak sa ti bude posudzovat pri vypocte min kal. rok. Ak si nepracovala resp. si odprac. menej ako 90 kal.dni, tak sa bude pocitat z minima.
@klaudy2803 Ano. Ak u terajsieho zamesthavatela do nastupu na PN odpracujes menej ako 90 kal.dni, tak sa pri vypocte PN bude pozudzovat min. kal. rok, za predpokladu, ze si u predch. zamestnavatela odpracovala viac ako 90 kal.dni bez PN a OCR.
Ak by som v oktobri 2016 nastupila na pn. A TP mam v marci 2017 , tak materska sa mi bude pocitat za obdobie 1.1.2016-30.9.2016 ? Kedy som pracovala alebo aj nieco z pnky?
@klaudy2803 Presne ako si napísala - PN sa do VZ pre MD nezapočítava.
Chcem sa spytat uz som z toho jelen. Od 1.1.2016 som zamestnana pracovny pomer trva termin mam 25.10.2016 od 26.7. do 9.9.2016 som bola na PN. Od 13.9. 2016 som podala ziadost o materske. Do dnesneho dna mi neprislo vyjadrenie ci mam ci nemam narok na matersku. V minulom roku 2015 som tie pracovala v zahranici a prilozila som k ziadosti aj formular E104. Volala som pani ktora to ma na starosti ze preco mi neprislo vyjadrenie a ona neochotna ze nevznikol mi narok a ze sa caka do dna porodu. Mam teda narok ci nie
@sovicka333 potrebnych 270 dni si k 13.9. nemala. avsak, dosiahla si ich niekedy koncom septembra. preto cakaju do dna porodu a potom ti matersku priznaju spatne
@majusqa77 a nevadi ze som bola docasne prace neschopna?
@sovicka333 Ak ti neuznali dobu nem.poistenia na formulari E104, tak cakaju na datum porodu. K 13.9.2016 u terajsieho zamestnavatela este nemas splnenu podmienku 270 dni NP v posl. 2 r. pred porodom. Splnenu by si ju mala, ak by si mala v posl. 2 r. uznane NP zo zahranicia (pocitaju sa dni NP z krajin EU).
Doba PN z prac. pomeru sa tiez zapocitava do 270 dni NP.
@sovicka333 ak ti neskoncil pracovny pomer, rataju sa aj dni na PN a materskej
@dena1973 nechapem preco mi neuznali dobu poistenia z E104. Ked som sa bola nato pytat povedali ze nech si ho vybavim keby porodim skor. Tieto slovenske zakony mi uz lezu na nervy.
@sovicka333 Treba sa pytat na pob. SP, preco ti to neuznali. Nech ti vysvetlia, preco? Ci tam nieco chybalo, alebo bolo zle vyplnene resp. v com je problem????
Ahojte chcela by som sa opytat to mam zaujima robim v aut.priemysle rok cez agenturu teraz som otehottnela a zaroven prestupila pod kmena chcela by som sa opytat co ak nahodou zostanem doma na riz.tehu umna dkst mozne budem mat narok na matersku lebo rok mam uz odpracovany dakujem vsetkym za odpovedr pekny den prajem ..😀
@janamexico Pokial si otehotnela pocas trvania PP tak si v ochrannej lehote (8mesacnej) a narok na MD mas aj keby ti skoncil PP. Mas zmluvu na dobu urcitu?
No ja prestupujem 1.5 a k doktorovi idem 3.5 zmluva uz je podpisana zatial iba pozitivne testy 😨i
Ano neurcito ale keby ze idem na rizikove hned od prveho mesiaca aj tak mam narok na matersku ci..😒u
@janamexico Ano urcite mas. Ja som bola na rizikovom od tretieho mesiaca
Niako sa mi to nahromadilo tehu aj prestup 😊
@katarinka289 dakujem dufam
Prajem pekny den
To budu radi vo firme ..😁
@janamexico Ano mas. Plati to co som uz napisala.
@janamexico co bude vo firme uz ta nemusi trapit 🙂 Dolezita si teraz ty a tvoje babatko
Ahojte, mám otázočku.mám invalidny a keď by som otehotnela tak by som išla určite na rizikové tehotenstvo.pracujem od 1.3.2017 na trvalý pracovný pomer predtým boli len brigády.tak ak by som ostala poviem príklad do mesiaca tehotná a hneď by ma doktorka vypísala na rizikové dostávala by som matersku? alebo keby ma vypísala napr. v 4.mesiaci tehotenstva na rizikové dostávala by som matersku? lebo mi sme chceli babo už predtym ale kedže som robila len na dohody tak som si nasla pracu na TP a teraz neviem kolko by som ešte mala pracovať.vopred dakujem za odpovede 🙂

Ahojte, prosím Vás, je rozdiel vo vyplácaní PN pri rizikovom tehotenstve a klasickej PN z bežných dôvovov? A koľko sa vypláca?