Rizikové tehotenstvo a materská dovolenka
Ahojte všade som to hľadala a dočítala som sa toľko že materská sa vypláca za predošlí odpracovaný rok ale chcem si ujasniť ako to bude ak by som šla na rizikové tehotenstvo čiže by som bola PN od začiatku tehotenstva po nástup na MD.Ako sa to potom vypočíta tá moja materská?Neviem presne kedy sa nastupuje na MD asi v 6mesiaci ale ak mi tá PN bude zasahovať cez 2 roky napríklad že na budúci mesiac otehotniem a PN mi nude presahovať až do januára 2015 potom za ktorý rok sa bude tá materská počítať?mám v tom chaos tak ma pochopte a ešte kedy najskôr sa dá nastúpiť na rizikové?pýtam sa to všetko pre to lebo pracujem v rušnom a prašnom prostredí a nerada by som tam strávila celé tehotenstvo...ďakujem vám vopred
@filipka33 minima, poistenie trvá, no ak vieš, že nárok na materské ti vznikne, tak nemusíš platiť za obdobie poberania materského, no môžeš pre istotu najprv zaplatiť za apríl.
No môžeš aj od 1.4. sa prihlásiť, ale samozrejme budeš viac platiť. A treba si viac o tom prečítať, bud na koníku, či na stránke soc.poistovne, napr. v časti o poistnom, či nemocenskom poistení-materskom. Ešte máš čas a sa spýtač cez ten formulár, overiť veci a príp. si to vytlač odpoved a s tým sa spýtaj aj na pobočke, ak by niečo, ukáž im, čo si už zistila.
@havana_frost vies mi poradit ako to funguje ak podnkam a ma sro no niesom zamestnancom iba konatel...podla coho mi vyrataju?
@seliselka Prepáč, že odpoviem ja. A čo chceš aby ti vyrátali - PN, materskú? No pokiaľ neodvádzaš nemocenské odvody, tak nárok na tieto dávky ani nemáš. Jedine, že by si sa zamestnala vo svojej sro a začala odvádzať odvody a k tomu, ale musíš mať splnenú podmienku 270 dní NP pred pôrodom.
Tak dostaneš materskú z minima, jedine, že by si sa zamestnala vo svojej firme - platila odvody z maxima a odpracovala minimálne 90 dní bez PN a OČR - vtedy by sa ti rátala MD z tohto zamestnania, len taktiež za predpokladu, že máš splených tých 270 dní NP.Čo bolo predtým než si mala sro, od kedy si platíš DNP? Vlastne čo bolo 2 roky pred pôrodom?
@seliselka
@seliselka Ja iba dodam jednu vec. To aky balik dobrovolneho poistenia do SP platis vies iba ty. Ty vis aky balik poistenia si si vybrala. Su baliky poistenia kde si nem. poistenie neplatis a su aj take kde je zahrnute aj nem. poistenie. V pripade, ze si nem.poistenie v baliku dobrovolneho poistenia platis, tak mas narok na nemocenske davky. Samozrejme aj podmienka 270 dni NP v posl. 2 r. musi byt splnena (pri materskom v posl 2 r. pred porodom).
@seliselka ved minimalne odvody do socialnej poistovne platis cca 140 EUR mesacne ... ako pises uz dva roky tak veru potom to minimalne materske nevychadza tak vela
ale si si ista ze si platis socialne? nie nahodou zdravotne...
a platis si v ramci toho aj nemocenske?
@loginexistuje ano do socialnej okolo 140 to je ten najlacnejsi balik...zdravotna nie tam si platim okolo 60.......viem co platim 🙂))
viete poradit prosim? tych 270 dni odpracovanych...to sa zratava za nejake konretne posledne obdobie? ked som stihla pred 1. materskou odrobit len cca polovicu tych dni ( v 2011), potom rizikove tehu, potom rodicovska 3 roky, potom zamestnana cca 5 mes (2015) + teraz v 2016...?
@shia no ku dnu nastupu na md cize kedy nastupujes na md a dva roky dozadu
na vypocet sa berie predchadzajuci kalendarny rok ...
pre tie,ktore to zaujima:
http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi...
@shia pleties dve veci dokopy jednak vypocet vysky materskej davky ten sa rata z predchadzajuceho roku ale nie vzdy za istych okolnosti
A druha vec je ze sa najprv posudzuje ci splnas podmienku 270 dni NP a to sa rata dva roky spatne od nastupu
@shia obdobie, z ktorého sa ráta matesrká je iné. Ale či máš potrebných 270dní, to sa ráta presne v období 2roky pred skutočným pôrodom (v čechách je to v obd. 2roky pred nástupom na md). Tj. niekedy ked to nie je isté, či to mamička splna sa čaká na doručenie rodného listu dieťaťa (to je povinnosť oznámiť rodné číslo dieťaťa), až vtedy vedia presne obdobie, ktoré sa sleduje. tj. ak porodíš napr. 3.9.2016, tak v období 3.9.2014-2.9.2016, kolko trvalo nem.poistenie, doba PN, očr (prvých 10dní), MD, RD sa do toho tiež ráta, ak trval prac.pomer.
@gapa ano, dakujem, viem ze su to dve veci, len som to asi nezrozumitelne oddelila...keby som teoreticky splnala 270 dni NP do nastupu na MD, a materska sa mi teda ratat z a predchadzajuci rok (2015) - kedy som pol roka (jan - jun) bola este na rodicovskom a az druheho pol roka (jun - dec) uz pracovala, rata sa to len z platov toho pol roka jun-dec(cize deleno 6 mes), alebo ten plat za polroka deleno 12 mes- cely rok?
@shia Pozor - nie 270 dní do nástupu na MD ale do pôrodu!
@loginexistuje

Velmi pekne Ti dakujem za Tvoje rady!