icon

Rizikové tehotenstvo a materská dovolenka

kucerkaa
16. jún 2014

Ahojte všade som to hľadala a dočítala som sa toľko že materská sa vypláca za predošlí odpracovaný rok ale chcem si ujasniť ako to bude ak by som šla na rizikové tehotenstvo čiže by som bola PN od začiatku tehotenstva po nástup na MD.Ako sa to potom vypočíta tá moja materská?Neviem presne kedy sa nastupuje na MD asi v 6mesiaci ale ak mi tá PN bude zasahovať cez 2 roky napríklad že na budúci mesiac otehotniem a PN mi nude presahovať až do januára 2015 potom za ktorý rok sa bude tá materská počítať?mám v tom chaos tak ma pochopte a ešte kedy najskôr sa dá nastúpiť na rizikové?pýtam sa to všetko pre to lebo pracujem v rušnom a prašnom prostredí a nerada by som tam strávila celé tehotenstvo...ďakujem vám vopred

evittam
9. jún 2016

@amliv28 No veď sme ti tu už viaceré napísali, že sa rátajú posledné 2 roky pred pôrodom - dokonca ja som ti napísala, že od 31.7.2014-31.7.2016. Tu si nikde nenapísala, že si v priebehu týchto 2 rokov mala aj iné zamestnanie ako to okrem toho od 1.12.2015....Tak sa potom nediv, že nedostaneš poriadne informácie. Ak si teda v priebehu týchto 2 rokov pracovala aj na dohodu s pravidelným príjmom a spĺňaš tých 270 dní NP tak potom ti nárok na MD vzniká! A tvoj VZ pre MD bude príjem z toho nového zamestnania - teda ak si tam odpracovala minimálne 90 dní bez PN a OČR (čo od 1.12.2015-11.3.2016 je 101 dní - tak to vychádza-teda ak si v tomto období nemala PN ani OČR)

amliv28
9. jún 2016

No tak pani zo Socialnej poistovne mi napísala,že narok na materské mi vznikne

dena1973
9. jún 2016

@amliv28 Je mi luto, ze sme nedostali od teba vsetky informacie, ktore by nam ulahcili ti napisat iba jednoducho, ze narok na materske vznika...
Pre buducnost jedna rada: davaj presnejsie informacie...

amliv28
9. jún 2016

@dena1973 Poradili ste mi dosť ,som Vám vďačná.Ide len o to,že keď som volala dávnejšie na Soc.poi. tak mi pani povedala,že mi nevzniká nárok na materské.A teraz zrazu,keď som písala,tak mi vzniká nárok.Chcem zajtra skočiť na soc.poi. nech mi to buď potvrdenia,alebo vyvratia

amliv28
9. jún 2016

@evittam
Ja som nevedela,že aj dohoda sa ráta do tých 270 dní nemocenského poistenia.Lebo ja som tam mala zárobok na papieri smiešnu sumu do 40e mesačne a bolo to len na hodinu denne.A odvody isli len min.boli to maličké sumicky.

amliv28
9. jún 2016

@evittam
A ráta sa do tých 90 aj dovolenka a priepustka na celý deň?

evittam
9. jún 2016

@amliv28 Ešte pozor - záleží akú si mala dohodu - ak na nepravidelný príjem, tak tam sa NP neodvádza-to si ešte zisti. No má to byť 90 dní bez PN a OČR čiže dovolenka a "paragraf" sa do toho nepočíta. No a dávaj si pozor na SP - oni koľkokrát vedia menej než ty - bohužiaľ - radšej choď aspoň za vedúcou oddelenia - lebo pri okienku je to vždy katastrofa - česť výnimkám. Sama si na to prišla - iná odpoveď na SP iná mailom.....

amliv28
9. jún 2016

Bola to dohoda o pracovnej činnosti a vyplacali ju raz mesačne,čiže malo by to byť pravidelne nie?Ja sa do toho nevyznám.

amliv28
9. jún 2016

@evittam
V teh dohode som našla odsek citujem: Splatnosť odmeny za vykonanie pracovnej úlohy je splatná po dokončení a odovzdaní práce.Pozn.$226 ods.4ZP-medzi účastníkmi môžno dohodnúť,že časť odmeny bude splatná už po vykonaní urcitej časti pracovnej úlohy.

evittam
9. jún 2016

@amliv28 Takáto dohoda môže byť aj na pravidelný aj na nepravidelný príjem - na to prídeš ak máš výplatné pásky - pozrieš si, či boli za teba odvádzané odvody na NP ak pásky nemáš tak treba zavolať alebo ísť do tej firmy......

amliv28
9. jún 2016

@evittam
Mám aj vyplatne pásky z tej dohody a tam sú odvody stiahnuté nemocenské pois. 0,67e,Vše.zdr.poi.1,92e každý mesiac.Je to tak v poriadku?

evittam
9. jún 2016

@amliv28 Tak ak máš stiahnuté NP, tak áno je to v poriadku 😉

amliv28
9. jún 2016

A nevadí,že sú to také malé smiešne sumicky?

evittam
9. jún 2016

@amliv28 Tu vôbec nejde o to koľko to je, tu ide o princíp - že máš tých 270 dní NP a ak máš teraz na ten HPP dobrý plat (alebo teda určite lepší ako tie dohody) a máš tých 90 dní bez PN a OČR tak to je dôležité - bude sa ti MD počítať z toho. 😉

amliv28
9. jún 2016

A tých 90 je myslenych kalendárnych ano?

evittam
9. jún 2016

@amliv28 Jasné, kalendárnych. Tebe to v pohode vychádza - ako som ti napísala - od 1.12.-2015-do tomo marca je to 101 dní - teda ak si tam nemala PN alebo OČR

amliv28
9. jún 2016

Nie nemala len dovolenku a priepustku.Tak to by bolo super,aspoň nejaká šanca.Ďakujem ti pekne za trpezlivosť a informácie. 🙂

evittam
9. jún 2016

@amliv28 Nemáš vôbec za čo. Držím prsty. 😉

amliv28
9. jún 2016

@evittam
Zajtra pôjdem priamo na soc.k pani čo má na starosť materskú.A nie na informácie

gapa
9. jún 2016

@amliv28 tak to je zásadná vec, že si robila na dohodu o prac.činnosti- predpokladám s pravidelným príjmom= s nem.poistením. Do kedy? Davala si jej asi aj tvoje údaje r.č.? pozerala do pc v ich systeme?

dena1973
9. jún 2016

@amliv28 Ak zajtra pôjdeš na SP, tak nech sa ti pozrú do systému, či si bola na dohodu nemocensky poistená + obdobie od kedy do kedy (a takto zistíš, či máš za posledné 2 roky pred pôrodom splnenú podmienku 270 dní nemocenského poistenia) ...

amliv28
9. jún 2016

@gapa
Nie nepozerala ma v systeme pisomne som jej dala len zakladne udaje.A z toho mi napisala,že mi mam narok na matersku.
Našla som si všetky vyplatne pasky su na nich odvody do všeob. zdrav. pois.,aj nemoc.pis. sice smiešne male sumičky,ale su.Takže by sa malo jednat o pravidel.príjem.Od roku 2014 marec až do oktobra 2015 som takto robila na dohodu síce to vychadzalo na hodinu denne a zarobok v čistom bol smiešna suma do 40e malo by to byt v poriadku nie?

amliv28
9. jún 2016

@dena1973
To mám v plane urobit.Ale ked to mam uvedene na vyplatných paskach,rozne pois. medzi nimi aj nemoc.pois. sice smiešnu sumu,ale každý mesiac to platil zames. nejakych 0,60 cen. to vychadzalo aj všeo.zdra. pois. a aj dalšie pois.,tak neviem

gapa
9. jún 2016

@amliv28 tak potom by to malo byť v poriadku z tvojou materskou, tj. nárok by mal vzniknúť, ak máš odvod do nem.poistenia. Zajtra to overíš (cez vychádzky), ak náhodou ešte trvá pn (sa mi nechce už hladať tie dátumy). Ak nastupuješ na md v júni a pp začal 1.12.2015, tak sa ti materské bude rátať z obdobia 1.12.15-31.5.2016, resp. ak si od marca na pn až do nástupu na md, tak z obdobia 1.12.15 do dna pred nástupom na pn.
Nezabudni na prihlášku do soc.poitovne po pôrode, resp. najneskôr prvý den čerpania rodičovskej dovolenky v zamestnaní. Odložiť kopiu prihlášky potvrdenej pečiatkou soc.poistovne o prevzatí, založiť do dôchodku-odporúčam.

amliv28
10. jún 2016

@gapa
Ďakujem za radu

amliv28
10. jún 2016

Už som to vybavila mám narok na materskú.Teším sa

evittam
10. jún 2016

@amliv28 Tak super😉
@amliv28

amliv28
10. jún 2016

Ďakujem Vám všetkým za pomoc!
Chcela by som sa ešte opýtať jednu otázku,keď mi dali podpísať dodatok k zmluve po 3 mesiacoch je na nej vyšší pkat v hrubom z čoho sa mi bude vypočítavat materské?

evittam
10. jún 2016

@amliv28 Ako ti už napísala @gapa
Ak nastupuješ na md v júni a pp začal 1.12.2015, tak sa ti materské bude rátať z obdobia 1.12.15-31.5.2016, resp. ak si od marca na pn až do nástupu na md, tak z obdobia 1.12.15 do dna pred nástupom na pn.

amliv28
10. jún 2016

@evittam
Rozumiem,ale mne zvysili platovy vymer od 1.3.16 tak akj to sa mi bude rátať do toho priemeru?