Rizikové tehotenstvo a materská dovolenka
Ahojte všade som to hľadala a dočítala som sa toľko že materská sa vypláca za predošlí odpracovaný rok ale chcem si ujasniť ako to bude ak by som šla na rizikové tehotenstvo čiže by som bola PN od začiatku tehotenstva po nástup na MD.Ako sa to potom vypočíta tá moja materská?Neviem presne kedy sa nastupuje na MD asi v 6mesiaci ale ak mi tá PN bude zasahovať cez 2 roky napríklad že na budúci mesiac otehotniem a PN mi nude presahovať až do januára 2015 potom za ktorý rok sa bude tá materská počítať?mám v tom chaos tak ma pochopte a ešte kedy najskôr sa dá nastúpiť na rizikové?pýtam sa to všetko pre to lebo pracujem v rušnom a prašnom prostredí a nerada by som tam strávila celé tehotenstvo...ďakujem vám vopred
Čiže potrebujem zrátať aj celý rok 2015 co som robila na dohodu plus od 1.12.15 do toho 16.3.16 čo som bola normálne zamestnana?
@amliv28 Nie nezrátavaj celý rok - nakoľko si pracovala na novú zmluvu viac než 90 dní tak sa ti bude počítať VZ pre MD z toho - čiže si zrátaj hrubú mzdu za december 2015, január 2016, február 2016 a marec do 15.3.2016 - a vydeľ to ako som ti napísala - dúfam teda, že sa nemýlim @dena1973, @gapa?
A nie hrubá mzda je na páske uvedená ako hrubá mzda, celková cena práce je niečo iné.
Spocitala som to a vydelila 70 tak by to malo byť? A rataju sa di materskej len pracovne dni?
Ale myslím pri vyplácaní
Super už som si to vypocitala podľa vašich instrukcii.Ďakujem Vám pekne za ochotu.
Ešte som písala na soc.pois. mne končí pracovný pomer k 31.12.16 a materskú mám poberať až do 17.2.2017,tak neviem či ju budem mocť dobrať
@amliv28 Problém to nie je - a ty musíš dať zamestnávateľovi doklad od lekára - žiadosť o materské a on ti ho musí potvrdiť - je tam predsa na to "kolonka" kde dá pečiatku a potom sa to až odovzdá na SP. A mesiac dopredu sa oznamuje, že kedy ti končí materská a že nastupuješ na rodičovskú - teda ak nenastúpiš do práce.
@amliv28 nevadí. Zákon síce píše, že nástup na md, rd, a ich ukončenie sa majú dať vedieť aspon mesiac popredu, ale v praxi nástup na md nie každá mamička má už mesiac popredu žiadosť o mateské a tam ide aj hlavne o to, aby bol pripravený zamestnávatel, že už neprídeš do práce, či prídeš, aby to zosúladil s plánom ... a ak si bola pn a potom md, tak to nie je pre neho problém.
Ak ti končí pp pred ukončením poberania materskkého, tak si radšej písomne napíš na SP, kedy potom podať prihlášku na dôchodkové poistenie štátom, podla mna od 1.1.2017, tj. podať prihlášku už koncom roku 2016 s dátumom začiatku poistenia 1.1.2017. Môžeš sa nanovo spýtať potom napr. začiatkom decembra, ak by niečo menili v zákone.
Lebo ukončením pp ti zanikne dôch.poistenie zamestnanca, ktoré trvá počas TRVANIA DôCH.POISTENIA ZAMESTNANCA + poberania MATERSKKéHO. Ak od 1.1.2017 jednu podmienku nesplníš, tak podla mna je istejšie dať prihlášku s uvedeným dátumom zač. poistenia, aj keby ti tvrdil niečo iné niekto. Oni to môžu neskôr opraviť a ty spätne nedáš prihlášku. Daj príp. vedieť, čo ti odpísali zo soc.poistovne.
Nic nenapísal do časti poistenkyna
Ukončenie pn mám k 18.6.2016 a nástup na md mám od 19.6.2016,tak mi to uviedol do lekárskej spravy
Chcem sa spytat keeplko trva rizikove tehotenstvo?
@tina2761992 aj cele. Zavisi od zdravotneho stavu
@majusqa77 dakujem aspon viem nacom som
@tina2761992 Rizikové tehotenstvo môže trvať aj počas celého obdobia tehotenstva až do nástupu na materské. Závisí od gynekológa v ktorom mesiaci ťa na rizikové tehotenstvo vypíše.

@evittam
Na Pn som od 16.3.16 a vyšší platovy vymer som podpisala s účinnosťou od 1.3.16