Rizikové tehotenstvo a materská dovolenka
Ahojte všade som to hľadala a dočítala som sa toľko že materská sa vypláca za predošlí odpracovaný rok ale chcem si ujasniť ako to bude ak by som šla na rizikové tehotenstvo čiže by som bola PN od začiatku tehotenstva po nástup na MD.Ako sa to potom vypočíta tá moja materská?Neviem presne kedy sa nastupuje na MD asi v 6mesiaci ale ak mi tá PN bude zasahovať cez 2 roky napríklad že na budúci mesiac otehotniem a PN mi nude presahovať až do januára 2015 potom za ktorý rok sa bude tá materská počítať?mám v tom chaos tak ma pochopte a ešte kedy najskôr sa dá nastúpiť na rizikové?pýtam sa to všetko pre to lebo pracujem v rušnom a prašnom prostredí a nerada by som tam strávila celé tehotenstvo...ďakujem vám vopred
No tak pani zo Socialnej poistovne mi napísala,že narok na materské mi vznikne
@amliv28 Ešte pozor - záleží akú si mala dohodu - ak na nepravidelný príjem, tak tam sa NP neodvádza-to si ešte zisti. No má to byť 90 dní bez PN a OČR čiže dovolenka a "paragraf" sa do toho nepočíta. No a dávaj si pozor na SP - oni koľkokrát vedia menej než ty - bohužiaľ - radšej choď aspoň za vedúcou oddelenia - lebo pri okienku je to vždy katastrofa - česť výnimkám. Sama si na to prišla - iná odpoveď na SP iná mailom.....
Bola to dohoda o pracovnej činnosti a vyplacali ju raz mesačne,čiže malo by to byť pravidelne nie?Ja sa do toho nevyznám.
A nevadí,že sú to také malé smiešne sumicky?
A tých 90 je myslenych kalendárnych ano?
Nie nemala len dovolenku a priepustku.Tak to by bolo super,aspoň nejaká šanca.Ďakujem ti pekne za trpezlivosť a informácie. 🙂
@gapa
Nie nepozerala ma v systeme pisomne som jej dala len zakladne udaje.A z toho mi napisala,že mi mam narok na matersku.
Našla som si všetky vyplatne pasky su na nich odvody do všeob. zdrav. pois.,aj nemoc.pis. sice smiešne male sumičky,ale su.Takže by sa malo jednat o pravidel.príjem.Od roku 2014 marec až do oktobra 2015 som takto robila na dohodu síce to vychadzalo na hodinu denne a zarobok v čistom bol smiešna suma do 40e malo by to byt v poriadku nie?
@amliv28 tak potom by to malo byť v poriadku z tvojou materskou, tj. nárok by mal vzniknúť, ak máš odvod do nem.poistenia. Zajtra to overíš (cez vychádzky), ak náhodou ešte trvá pn (sa mi nechce už hladať tie dátumy). Ak nastupuješ na md v júni a pp začal 1.12.2015, tak sa ti materské bude rátať z obdobia 1.12.15-31.5.2016, resp. ak si od marca na pn až do nástupu na md, tak z obdobia 1.12.15 do dna pred nástupom na pn.
Nezabudni na prihlášku do soc.poitovne po pôrode, resp. najneskôr prvý den čerpania rodičovskej dovolenky v zamestnaní. Odložiť kopiu prihlášky potvrdenej pečiatkou soc.poistovne o prevzatí, založiť do dôchodku-odporúčam.
Už som to vybavila mám narok na materskú.Teším sa
Ďakujem Vám všetkým za pomoc!
Chcela by som sa ešte opýtať jednu otázku,keď mi dali podpísať dodatok k zmluve po 3 mesiacoch je na nej vyšší pkat v hrubom z čoho sa mi bude vypočítavat materské?

@amliv28 No veď sme ti tu už viaceré napísali, že sa rátajú posledné 2 roky pred pôrodom - dokonca ja som ti napísala, že od 31.7.2014-31.7.2016. Tu si nikde nenapísala, že si v priebehu týchto 2 rokov mala aj iné zamestnanie ako to okrem toho od 1.12.2015....Tak sa potom nediv, že nedostaneš poriadne informácie. Ak si teda v priebehu týchto 2 rokov pracovala aj na dohodu s pravidelným príjmom a spĺňaš tých 270 dní NP tak potom ti nárok na MD vzniká! A tvoj VZ pre MD bude príjem z toho nového zamestnania - teda ak si tam odpracovala minimálne 90 dní bez PN a OČR (čo od 1.12.2015-11.3.2016 je 101 dní - tak to vychádza-teda ak si v tomto období nemala PN ani OČR)