icon

Rodičia predali dom súrodencovi. Mám prispievať?

5. jún 2024

Zienky, prosim o radu. Rodicia odpredali cely svoj dom mojmu surodencovi kedze uz od detstva ho preferuju a to aj napriek tomu ze cely zivot som rodicom pomahala, starala sa o nich atd...ani len ten predaj mi neoznamili ale urobili to na hulvata za mojim chrbtom, dozvedela som sa o tom nahodou...jeden z rodicov ide do domova pre zly zdravotny stav a je odomna ziadane ze mam prispievat polkou na uhradu, kedze nema taky vysoky dochodok...je moznost sa proti tomuto nejak branit? Rodicia na mne spachali velku krivdu ze vsetok majetok predali bratovi ale nadalej odomma vyzaduju starostlivost...

Strana
z3
gladys_07
5. jún 2024

Odpredali alebo darovali? Ak darovali, nech sa stara on. Ak predali, nech hradia DD peniazmi z predaja. Ako sa chces branit? Nedam a hotovo. Mozu ta dat na sud ale to pochybujem…

sisa_s
5. jún 2024

V praxi sa môžu vyskytnúť prípady, v ktorých je dôvodné, aby deti rodičom výživné neposkytovali. Typickým príkladom je situácia, v ktorej sa rodič o potomka ani v období jeho detstva dostatočne nezaujímal a finančne ho nepodporoval. Ak by rodič od takéhoto dieťaťa žiadal výživné, súd by jeho žalobu s najväčšou pravdepodobnosťou zamietol s odkazom na rozpors dobrými mravmi.

Na uvedenú úpravu zákona o rodine nadväzuje zákon o sociálnych službách ustanovením, podľa ktorého sa deti môžu prechodu úhrady za sociálnu službu na ich osobu vyhnúť, ak získajú právoplatné rozhodnutie súdu o neurčení vyživovacej povinnosti. Obec a vyšší územný celok musia rozhodnutie rešpektovať; po nadobudnutí právoplatnosti teda od vás nebude možné žiadať doplatenie dlhu na úhrade za sociálnu službu poskytnutú rodičovi.

Zdroj: https://www.peniaze.sk/dochodky/10033-rodic-je-...

autor
5. jún 2024

@gladys_07 praveze velmi sikovne predali lebo darovaciu zmluvu by som im napadla kedze som sa o rodicov dost v minulosti starala iba ja...

zuzinabila
5. jún 2024

a brat sa k tomu ako vyjadril?

autor
5. jún 2024

@zuzinabila chamtivo podpisal kupnu zmluvu a vysmial sa mi do oci

sisa_s
5. jún 2024

Tak cakaj, kym ta daju na sud..kde preukazes, ze predali dom, takze z toho si maju financovat domov dochodcov

bublinka1426
5. jún 2024

na grc.
@sisa_s otazne za kolko. poznam rodiny kde predavaju domy a byty za 1 euro.
a vobec ked taketo nieco je, to nie je napadnutelne? ze nehnutelnost za 1 euro? da sa voci tomu branit? pisem o predaju vlasnemu synovi,a dceru tak vydedili.

sisa_s
5. jún 2024

@bublinka1426 sudca podla mna nebude sprosty, ked predali za euro, asi nepotrebovali peniaze, preco potom teraz chcu nieco doplacat..a neviem, ci sa budu chciet dotahovat stari chori ludia na sude, skor to vzdaju

bublinka1426
5. jún 2024

@sisa_s moja babka tak spravila tiez. je to napadnutelne? taka kupna zmluva?

autor
5. jún 2024

@sisa_s je to velmi smutne ze sa rodicia takto vedia zachovat k detom a aj surodenci k sebe navzajom...velmi ma to boli...

bublinka1426
5. jún 2024

presne viem co prezivas. preto pisem ze je mi z toho zle.
az pri DEDENI POZNAS CHARAKTER.
LUDIA SI ROBIA DVE A VIAC DETI,ale vo vacsine pripadov prave pri dedeni ak nie je FER tak pride zloba.

sisa_s
5. jún 2024

@bublinka1426 skus popozerat rozne pravnicke clanky, napr.
https://www.akmv.sk/kupna-zmluva-za-euro-jej-ne...
Neviem vsetky detaily

autor
5. jún 2024

@sisa_s samozrejme ze by to sudcovi doslo ze to predali len preto aby mal brat cely dom a ja nic...ale s tym neviem nic urobit lebo to bol ich majetok a oni sa tak rozhodli

bublinka1426
5. jún 2024

@sisa_s dakujem

betulinka1
5. jún 2024

Kto to od teba žiada? V prvom rade je povinný dať vyživovaciu povinnosť manžel/manželka. Ak predali dom, tak peniaze majú ak to predali pod cenu, tak sorry. Nedala by som im ani €

matullienka
5. jún 2024

ECG sa stará brat, neprispela by som a kľudne im povedala do očí prečo. Keď chceli odpredať mali odpredať za takú sumu aby z nej vedeli dožiť. Len tak mimochodom nie je v zmluve uvedené, že by ich mal brat dochovať a pochovať? Dostal som tak nech sa teraz stará. Prišla by som ich pozrieť doniesla pomaranče, džús, nejaký keksik ako keď ideš na návštevu a dosť.

autor
5. jún 2024

@betulinka1 samozrejme ze to predali za smiesne peniaze pod cenu a vraj ich uz nemaju...ja si ale myslim ze mozno im ani peniaze nedal, neviem ci to niekto overuje

autor
5. jún 2024

@matullienka ja som tu kupnu zmluvu nevidela...neviem co sa tam pise a pravdu mi nikto nepovie

kristinka92
5. jún 2024

Ak dom predali, peniaze by mali mat. Ak to predali bratovi za smiešnu sumu, len aby teba účelovo obabrali, tak nech si to teraz rieši brat. Ty si sa už starala predtým, teraz je rada na bratovi.

bublinka1426
5. jún 2024

@kristinka92 oni ju vlastne nemaju ako donutit, ved tam nie je ziadna povinnost to platit nie?

suzitok
5. jún 2024

Akoby som čítala svoj príbeh...aj u nás je to takto...brat vzal všetko len tak, absolútne ho to netrápi, vyjadril sa v zmysle, ze ja bývanie mam...netreba mi...rodicia mu to darovali, ale podla toho, ako sa vyjadruju, oni ani netušia, co podpisali, stale tvrdia, ze dom je ich..u nas to urobili darovanim a tiež som v pozícii ako ty, že čakajú od oboch, ale dávajú len jednému...napriek tomu ak potrebuju, idem , pomozem, kupim, zaniesiem, vybavim...neviem sa otocit chrbtom, hoci vnutri mám velku bolest a krivdu, neprávosť..

kristinka92
5. jún 2024

@bublinka1426 myslím že nie. nemôže ti niekto, hoci by to bol aj sud, nariadiť že máš druhému niečo platit povinne. keď na to niekto nemá tak čo? a povedzme si ako je, dokym by sud na slovensku vôbec prebehol…

bublinka1426
5. jún 2024

@kristinka92 tak potom @ anonym - nic by som neplatila. pokial nemaju nic ine, ta rodicia DEFACTO vydedili.

dovi dopo.

autor
5. jún 2024

@suzitok presne aj u mna takto...aj mne povedali ze ja mam a on nema ale preboha ja som si brala hypoteku mne nikto nedal nic zadarmo

autor
5. jún 2024

@bublinka1426 ano aj ja to tak vnimam ze ma vydedili aj ked ucelovo predali bratovi dom a tym ma akoby vydedili

som_realistka
5. jún 2024

@kristinka92 súd môže v odôvodnených prípadoch nariadiť aj vyzivovaciu povinnosť deti voči rodičom. Ale v takomto prípade by som argumentovala že ak predali majú peniaze, ak dali pod cenu, rak brat ma dom v podstate darovany, tak nech sa stará on.

kristinka92
5. jún 2024

@bublinka1426 @autorka povedz že ty peniaze nazvyš nemáš. bodka. aj rodičia mali myslieť dopredu že možno ich bude treba dochovat. to už je ich vina že dom nepredali tak aby zabezpečili aj seba. a brat sa in teraz kvázi otočil chrbtom, čo už. to nie je tvoj problém. na návštevu prísť ale mozes aj im niečo doniesť pod zub, ale viac nech necakaju

mamina7070
5. jún 2024

neprispievaj neries nedaj sa vydierat nech pytaju od brata bodka
kto od teba pyta prispiet? tak ho odkaz na brata, aj keby to dali na sud vies toto preukazat nech sa podiela brat na starostlivosti

bublinka1426
5. jún 2024

prepac boli to ale..toto sa nerobi. teda pokial tam neboli ine veci v tom.
ale poznam hlupakov co ich vlastny syn chcel zabit a darovali mu dom.
zial nechapem vobec. lebo sa nad nim zlutovali. chapes?

kristinka92
5. jún 2024

@som_realistka môže, ale sud by určite skúmal majetkové pomery a na tomto by si zgustol, že brat skásol dom pod cenu.

Strana
z3