icon

Rodičovský príspevok 2016

pamag1805
24. júl 2015

dievčata ma sa v r.2016 zdvihnut rodičovský??viem, zže materska ma byť zo 65% zvýšena na 70% z hrubeho platu, ale čo rodičak?nikde som sa nedočítala, vdaka za každe info

lubka1805
25. jan 2016

Tym padom nema rodic ani narok na prispevok na jasle resp.skolku pri starsom dietati?

9lf9
25. jan 2016

@lubka1805 nie nemas- nemozes mat narok na matersku, ale mas narok na 6 tydnovy prspevok pokial mas na starsie dieta RP a na novonarodene ti vznikol narok na matersku. je to 41,1e mesacne od datumu odnatia RP na zaklade materskeho do 6 tyzdnov veku novonarodeneho dietata

lubka1805
25. jan 2016

Takže to je jedno,že človek celý život pracuje....štát šetrí na každom aj na tom čo má vysoké odvody.

9lf9
25. jan 2016

@lubka1805 nikdy nebol dovoleny subeh materskej a rodiovskeho a kedze materske je primarna davka musi sa cerat zo zakana ta.

evittam
25. jan 2016

@lubka1805 No toto je nedoriešené - a nielen na tých čo majú vysoké odvody - ja som napríklad pred prvým dieťaťom pracovala 10 rokov - nemalé odvody a za to že, som rok bola SZČO a neplatila som odvody, tak mi materská nevyšla žiadna....Hm, a čo spravím - obesiť sa nepôjdem...systém je na prd, mali by to trošku inak vymyslieť. Ale ako ja hovorím - hlavne, že sme zdraví a deti sme si určite nerobili pre peniaze. 😉

mizulienka
19. feb 2016

ahojte, vie niekto z vas o takej moznosti, ze ak by som ja teraz prestala poberat rodicovsky prispevok a isiel by na matersku muz, on by mal podla noveho zakona narok na matersky prispevok vo vyske az 74% jeho hrubej mzdy...cize znova by poberal matersku...
zevraj je to nejaky novy zakon

evittam
19. feb 2016

@mizulienka Do 3 rokov veku dieťaťa môže otec požiadať o materskú - nie je to 74% z jeho platu ale 70%, áno rodičovský sa pozastaví ale taktiež musí otec spĺňať všetky podmienky aby mal nárok na MD. Čiže NP minimálne 270 dní pred nástupom na MD a trvajúce NP,

mizulienka
19. feb 2016

@evittam ak manzel momentalne pracuje, tak splna podmienky, nie?

evittam
19. feb 2016

@mizulienka No záleží ako dlho pracuje - ak má splnenú podmienku 270 dní NP pred nástupom na MD tak áno, len potom ak bude chcieť ďalej pracovať tak nemôže na tú istú zmluvu, z ktorej bude žiadať MD.

mizulienka
19. feb 2016

@evittam aha, dakujem velmi pekne za rady 😉

elienocka
23. feb 2016

ahojte . mam otazocku mala bude mat 7.6 - 3 roky .ja som nastupila na matersku 6 tyzdnov pred porodom 24 aprila teraz neviem ci mi rodicak konci v v aprili alebo az v juni?dakujem za info vopred

stanka02
23. feb 2016

@elienocka v mesiaci ked dieta dovrsi vek 3 roky

pamag1805
autor
23. feb 2016

@stanka02 to bude poberat rodicak,aj matersku???

elienocka
23. feb 2016

@stanka02 dakujem

stanka02
23. feb 2016

@pamag1805 vsak pise, ze mala dovrsi v 6 mesiaci 3 roky a pred porodom isla na matersku koncom aprila, nie, ze ide na dalsiu matersku

katpetdo
29. feb 2016

Prosim vas je rodicovsky prispevok vyplacany aj spatne? MD mi skoncila 8.2 a este som nepoziadala o RD. PRidem o prispevok za februar alebo nie? Dakujem

jaaadu
29. feb 2016

@katpetdo da sa spätne, neprides on, mne tak vyplatili, dokonca preplatili 2 mesice, mesiac som im vratila späť a ked som im povedala, že este jedne je naviac, tak ho nechceli, že to nemaju v pocitaci 🙂

katpetdo
29. feb 2016

@jaaadu super, potesila si ma. dakujem

bibyke
12. máj 2016

@jaaadu prečo si im vrátila mesiac späť?

bibyke
12. máj 2016

@katpetdo preplatia 6mesiacov spatne od dňa požiadania

jaaadu
12. máj 2016

@bibyke lebo matersku som dostala naraz, tiez spatne, aledokedy nebolo vydane rozhodnutie tak som poberala rodicovsky a tu sa splietli a ked mi skoncila materska, tak zase som nemala este rozhodnutie a pani ma nechcela prihlasit na rodicovsky tak som sa nahlasila asi 3 mesiace naspat a to mi potom doplatili naraz. takze o februar urcite neprides a ani o marec, april.

elienocka
7. jún 2016

ahiojte potrebujem poradit mala ma 3 roky dnes. zajtra sa mam prihlasit na urad prace.pred nastupom na matersku mi skoncila pracovna zmluva mala som ju len na urcito,potom som 23 dni marodila do nastupu na matersku.ake doklady budem potrebovat na urade prace?a kde si ich mam vybavit-dakujem za odpoved.od 15 juna mam slubenu robotu a na personalnom mi hovorila aby som sa isla aspon na ten tyzden zahlasit aby platili za mna odvody a aby som bola poistena

9lf9
7. jún 2016

@elienocka nahlasit sa by ste sa mala do 7 dni od dovrsenia 3r dietata, aby ste boli plynulo zaradena v evidencii a na zdravotnej nebol ziadny nedoplatok.. pokial za posledne 3r bol len RP- tak potvrdenie o tom si vie vygenerovat v systeme pracovnicka, dolozite zapoctovy list z posledného zamestnania alebo PZ ak je na nej zaciatok aj ukoncenie kedze bola na dobu urcitu, RL dietata, v pripade ID treba rozhodnutie so soc. poistovne. A uz rovno na urade vypiste aj oznamenie kde sa dieta zdrziava po dovrseni 3r veku zivota.

gabriela93
7. jún 2016

No baby veru,ze je to des.ja teraz prechadzam na rodicak a neviem si predstavit,ako to financne zvladneme.Mame 4 rocnu Lauru a 7 mesacneho Tomaska,ktory je na sunare,tak fakt neviem,ako to bude.A to sebe nic nekupim,vsetko ide na deti a teraz zacne realita,,,203€ ach bieda to je...

evittam
7. jún 2016

@gabriela93 Čo ja na tom des? Prepáč a to čakáš, že do kedy ťa bude financovať štát a tvoje deti? A kde je otec detí- keď ste odkázaní na tvoj príjem? Chápem ťa na jednej strane - ale stále sa len sťažovať na tento štát je zbytočné - ktorý štát tak dlho platí matkám rodičovskú dovolenku ako SR? Ja viem - sú to smiešne peniaze ale sú - je to ale podpora pre dieťa - preto sa to volá rodičovský príspevok a netreba čakať, že sa štát bude o teba starať to je všetko.....

stanka02
7. jún 2016

@gabriela93 to mas este faj. Ja mam dvojicky a na druhe dvojca dostavam doplatok 40 eur. Kebyze nemam manzela, tak uz zarezavam v praci, alebo sa mozeme ist past. Mam este starsieho syna, no to neriesim. Len to je trapne, ze prispevok na dieta a ked su dvojcata alebo viacercata, tak dielsi v poradi ma len doplatok, to je sila.

gabriela93
7. jún 2016

@evittam kde je otec mojich deti??? Sme usporiadana rodina a nikdy nas nemusel financovat stat!!! A nikde v mojom prispevku nebolo napisane,ze zijem len s tych 200€,ale oproti materskej je to ovela menej.tak bud taka laskava a druhykrat sa zdrz takeho blbeho komentara.ked ty si s tym spokojna,nemusime byt vsetky...

gabriela93
7. jún 2016

@stanka02 no ved to je na tom najhorsie,uplne cele nedomyslene.

evittam
7. jún 2016

@gabriela93 Ja netvrdím, že som spokojná - ale píšem realitu - kde ktorý štát platí nejaké peniaze matkám na RD a ešte do 3 rokov? Áno MD bola viac - si uvedom, že to si mala zo svojho platu a hlavne odvodov-ak by si ich neplatila tak nemáš ani to - ako som ja nemala pri prvom dieťati - platila som viac než 10 rokov nemalé odvody a dane tomuto štátu a za to, že som bola prinútená systémom založiť živnosť a rok som neplatila odvody tak som dostala veľké h...o a nie MD a tu som - kde sa mám sťažovať? Celý systém je zlý v našom štáte - malo by sa zohľadňovať kto koľko zaplatil a nie tie podmienky, ktoré sú momentálne aktuálne. My sme si deti kvôli finančným príplatkom od štátu nerobili. Prečo by mal štát alebo ktokoľvek iný financovať moju rodinu a moje deti? To je všetko čo som tým chcela povedať. Sú ľudia čo stále niečo čakajú od štátu a furt len frflú - áno je to tu na prd a celé zle, ani škôlok dostatok ani ničoho ale tak to je a netvrdím, že som s tým spokojná len je postavené na "hlavu" ak niekto stále čaká niečo od štátu to je všetko čo som tým chcela povedať. A to si treba uvedomiť. A nebol to blbý komentár ale len k veci a realite.

rica1
7. jún 2016

@evittam ale my v tomto štáte žijeme a platíme tu dane ako píšeš aj Ty si platila nemalé odvody a potom nič nečakať od štátu???? ako ja som čakala na deti do 30tky aby som im mohla poskytnúť všetko čo budú potrebovať a deti si mohla užiť a nie živoriť teraz som po roku znova tehotná čakám druhé ale nesúhlasím stým že nič nemáme čakať od štátu že prečo všetci čakajú od štátu čosi, ako a štát od nás nečaká??? dane máme jedny z najvýšších v celej EU , ako sa dokonca tí blbci zo smeru tvária spokojne že nezamestnanosť je historicky najnižšia že nerobia pomaly už len cigáni hej tak potom kua kde sú tie prachy??????? bolo by na všetko peňazí je dosť a okrem toho slovensko vymiera aj vďaka tomu že tie deti veľa ľudí odkladá aj koli peniazom šak porodnosť nám udržujú neprispůsobivý občania hej tí budú potom robiť na naše dochodky, ,práve tieto deti čo my rodíme a budeme sa snažiť ich slušne a zodpovedne vychovať to je budúcnosť a toto by mal štát podporiť !!!!!!!!! a nie rozkrádať a poviem to už tak expresívne lebo som naštvaná srať na dochodcov, nemocnice, sociálne služby , školky, školy, matky na materských.. takže pre mňa za mňa nech musia ísť matky aj po polroku do roboty ale nech to stojí za to .. a hlavne nech sa majú kam vrátiť a nie za minimálnu mzdu. je to tu choré a ja veru očakávam od štátu viac ako tých 200eur a nehanbím sa za to ani tu nebudem zo seba robiť neviem čo že mne 200eur od štátu stačí alebo ja neviem ako to nazvať je to almužna tak isto ako jedno dieťa 200eur druhé taktiež rovnako suma sa nemení že by sa dostávalo na dve super to je veru.. potom ja teda neviem ale ja osobne nechápem a obdivujem npr ženy a manželov ktorí dokážu že chlap za pásom zarobí 550-600eur žena má 220 s prídavkami a dokážu z tohto príjmu vychovať npr dve deti , nechápem to a ešte raz obdivujem ja by som to nevedela ☹