Rodičovský príspevok, keď dieťa nevezmú do škôlky
Ahojte žienky, svokra my spomínala že niekde počula alebo čítala, nevie už kde...že keď vám nezoberú dieťa do škôlky po dovŕšení 3 rokov, ale až od nasledujúceho šk. roka, tak že chcú v parlamente uzákoniť aby žena dostala za tie mesiace čo je doma RP. Neviete niečo o tomto viac? Nikde na internete neviem o tom nič bližšie nájsť. Ďakujem
@slavomira236 ale zase sa tam platovo ľudia pohybujú trošku inak ako tu kde ženy robia za 600 eur v čistom či nie?
@monika185243 akože to je dobrá chujovina 🤣🤣🤣 vieš si to predstaviť dieťa napr narodené október nezoberú ho v septembri lebo nebudú mať kapacitu v októbri bude mať 3 roky a ty budeš dostávať do septembra RP len kvôli tomu že nezobrali do škôlky 🙈. Svokre myslím ušlo niečo
@danielahamar to vazne? :O viem ze je pandemicka OCR ale nie Pandemicky rodicak...

Dcéra je marcová, syn januárový - obe deti som prihlásila do MŠ ako 2-ročné, aby mohli v septembri nastúpiť (ako 2,5-ročné). Na Slovensku sa školský rok začína v septembri, prihlášky do MŠ sa dávajú v máji. Na počet prijatých deti dostáva škôlka dotáciu od štátu. Ak je raz kapacita triedy 22 detí a v septembri nastúpi 22 detí, nie je možné, aby prijali ďalšie dieťa v januári, ďalšie dieťa v marci, ďalšie v apríli - lebo mamičke končí rodičák. Na to treba myslieť skôr a nie až keď má dieťa 3 roky 🤷🏻♀️
@bublinka1426 pandemicky RP bol uz zrušený. Ostala iba OCR.
@lienka.7 tie matky co sú od covidu doma sú stále na ocr? To je možné?
@lienka.7 uff odlahlo mi :D
@danielahamar myslim ze ten OCR nema uz nic s pamdemiou ake s mimoriadnou situáciou, t.j.vojnou na Ukrajine. (Nie som odborník, myslím ze si tu baby o tom dakde pisali).
@nikaeli Naozaj si myslíš, že nemyslia? Ja mám dieťa májové a už teraz sa v skupine rieši ( aj ) škôlka. Ak ti prijali dieťa ako 2,5 ročné tak to si môžeš gratulovať. Mne neprijali dieťa ktoré malo mať o necelé 2 týždne 3 roky kvôli kapacite a bolo naozaj jedno, že sme mali v dedine TP, aj to, že som bola zamestnaná. Takže nie vždy stačí myslieť dopredu 🙂 Jednoducho, ak ma skolka kapacitu 33 detí a hlási sa tam 80 detí s 2,5 ročným dieťaťom by si veľa parádilo nenarobila. Ja viem, že sú škôlky kde berú aj 2 ročné, ale hlavne pri BA dediny rýchlo sa rozrastajúce tak tam tie kapacity sú veľký prúser a v BA som čítala že býva problém niekedy aj 4 ročné umiestniť.
@misinka0611
@zuziiiii
odvolala som sa, som učiteľka, koncom augusta som nastupovala do práce, doniesla som potvrdenie od zamestnávateľa a dieťa mi prijali. Vy ste možno výnimky, ktoré mali 'smolu", ale veľakrát sa tu opakujú podobné príspevky, kedy mamičky zaujíma viac kompenzácia od štátu, než riešenie problému 🙃 snažila som sa ostatným vysvetliť aj fakt, prečo nie je možné prijať dieťa v marci, či v máji. Nie je to (iba) kvôli neochote riaditeľky......
@nikaeli No u nás vôbec ich nezaujímalo, či pracujem, alebo nie. Jednoducho 12.9, 3 roky, hold, máš smolu. Ešte mama mi rozprávala, že ani mňa ( november 3 roky ) v septembri nechceli prijať z kapacitných dôvodov, odôvodnili to aj tým, že veď ona je doma s mojou sestrou čerstvo, takže uprednostnili iné deti. Bývali sme o dedinu vedľa. Kde tiež jedna skolka na ix obyvateľov. Ja teraz neriešim príspevky, len to, že situáciu treba riešiť navyšovaním kapacít škôlok, budovaním nových, ale veľakrát aj u nás bol starosta pomaly ak nie aj dôchodca a ten toto riešiť nemusí a keď aj to musí riešiť niekto z jeho rodiny tak veď vybaví sa. Ako sa hovorí, čo človeka nepáli, to nehasí.
@lienka.7 To sa jednalo o jednu a tú istú škôlku?
@misinka0611 ano, išlo o tu istú skolku.
@lienka.7 A nieje to jediná skolka v ktorej sa takéto veci dejú. A ani učiteľku nemusia potrebovať stačí kamarátstvo. Ako chápem, potrebovali učiteľku, na druhej strane je to veľmi nefér k druhej kamarátke s 3,5 ročným dieťaťom. Tá tiež hold mala smolu. Niektoré veci jednoducho neovplyvníme aj keď sú pre nás nefér. Snáď to kamarátka zobrala športovo 🙂
@monika185243 vies vobec kolko stoja skolky v zahranici? Aj 2-3x krat tolko ako tu sukromne. A tu su statne skoro zadarmo 🤦♀️ A nie, nezaraba tam kazdy tazke tisice a naklady na zivot su tam vacsie.
@monika185243 normálne to tak funguje,že dáte prihlášku,platíte mesačný poplatok a nastúpite už keď to vyhovuje.. kolegyňa tak platila do februára a mala nastúpila až v marci
Niektore mamicky tu fakt srsite neskutocnou empatiou…Take rady ako zaobstarat si opatrovatelku , ked vela zien zaraba 600 v cistom a dieta nahlasit do skolky v maji( vsak asi vie kedy ho ma nahlasit, kedy sa davaji prihlasky,nie?). Ozyvaju sa tu zeny, ktore dieta nahlasili vtedy ked treba a neprijali im ani trojrocne a viac!Tak sa tu chvalit ako niekoho deti isli do skolky ako 2,5 rocne je celkom od veci..
Kludne by mohlo byt aj tu ze dieta iba do 2rokov. Resp matka 2roky doma na rodicaku. Ale hlavne nech stat podpori resp vybuduje viac jasli resp skolok.
Ved je prirodzene ze zena by isla radsej zarabat ako brat smiesnych 300-400€ ked moze mat aj raz tolko.
Tiez sa obavam co bude moj ma 3roky v oktobri. A uz minuly rok nevzali 15deti do skolky ☹
@moneequa neskutočnou empatiou tu srsia najma tie, ktorých sa toto predtým netýkalo, platili drahe súkromné skolky takže teraz sa ich to uz netyka, preto sú apriori proti, aby sa akokoľvek pomohlo👌 vsak závisť, nic ine 🙈
Vsak zaplat za skolku 500€, ked zarabas 600€, vsak 100€ budeš mat (z toho este daco na dopravu). Good deal, nie? 👌😂
@maryetta no mas smolu, podla ich uvažovania ak chceš byť s dieťaťom doma kvoli tomu ze ho nevezmu do skolky, tak zadarmo, co ešte by si viac chcela, nie? Riť si si doma valala dosť dlho (myslene ironicky👌).
Zeny, necitala som diskusiu, len necelu prvu stranu. Zijem v zahranici, kde je materska 4 mesiace. Jasle si platis. Nedavno sa zaviedlo, ze posledny rok nie. Statna skolka zadarmo (skolne, obedy a pod. sa platia. Existuju vsak aj polosukromne, vacsinou cirkevne a sukromne. Ak sa dieta z kapacitnych dovodov nedostane do statnej skolky, mesto mu "plati stipendium" do polosukromnej.
Myslim, ze lepsia cesta by bola tato. Ak ma dieta 3 roky a nedostane sa do skolky, bude rodicom vyplacana cast na pokrytie nakladov so sukromnou, nie predlzeny rodicak. Predsa len sa rodic dostane do pracovneho sveta, bude odcadzat aspon nejake dane a nevypadnr na tolko rokov z pracovneho kolotoca. Lebo cim dlhsie je doma, tym horsie je opat sa zaradit.
@lienka.7 tak je to ozaj nestastne. Volakedy vo velkom fungovali jasle. Ja sama som bola v “skolke” od 2rokov. Proste boli miesta. Bola tato moznost.
☹
Pritom ked uz…. Napr moja babka ci muzova ked sme boli deti uz boli na dochodku ze vedeli byt s nami doma. No nase mamy este pracuju. A budu este 3-4roky…. Takze tiez sa to dalo nejako vykryt ☹
@mariska1989 nie nič jej neušlo, pozri príspevky vyššie 😀
@nikaeli predstavte si že som myslela na to už dávnejšie, nie som taká že by som len doma sedela a čakala pokiaľ my dá niekto peniaze, pracujem od strednej školy bez prestávky. Dohodli sme sa s mužom že zostanem doma ešte do septembra. Ja som len chcela vedieť niečo bližšie o tomto zákone, že by nám to trošku pomohlo a keď nie svet sa nezrúti 😀
@elizita asi záleží od riaditeľky, tam kde som ja dávala prihlášky, tak taká možnosť nie je...

@bublinka1426 ale existuje a veľa ho zneužíva stale