Rodičovský príspevok, keď dieťa nevezmú do škôlky
Ahojte žienky, svokra my spomínala že niekde počula alebo čítala, nevie už kde...že keď vám nezoberú dieťa do škôlky po dovŕšení 3 rokov, ale až od nasledujúceho šk. roka, tak že chcú v parlamente uzákoniť aby žena dostala za tie mesiace čo je doma RP. Neviete niečo o tomto viac? Nikde na internete neviem o tom nič bližšie nájsť. Ďakujem
Tak tie čo tu riešite zahraničie a ich vyššie príjmy, si porovnajte aj ceny škôlok. Je dosť bežné, že matkin plat ide často práve len na jej úhradu. Práve preto je v zahraničí také obľúbené napríklad zamestnať aupair z "východu". Napríklad od nás. No chcela by som vidieť, koľko žien by tu bez predsudkov dalo strážiť deti nejakej Srbke či Ukrajinke. Čo tak skúsiť nájsť nejakú inú mamičku na RD alebo takú, ktorej tiež nevzali dieťa do škôlky a dohodnúť sa spolu?
@monika185243 no moja mama uz sice teraz ma opatrovatelsky na babku. Ale predtym robila vo fabrike a ked jej prislo 500€ tak bola rada… aj to mala nad normu odrobene… (ale to je uz cca 5rokov dozadu).
@maryetta no ja bohužiaľ poznám zopár žien čo aj v dnešnej dobe zarobia toľko málo. Aj známy robí vo fabrike a povedal že tam ženy robia bežne za 500 eur. Ja som napr.pred materskou robila v cukrárni a cez zimné obdobie keď bolo menej tržby som zarobila 400 eur. Nuž mala som sa lepšie učiť 😀
necitala som komentáre, tak odpovedám na tvoju otázku. Počula som v telke tlačovku pellegriniho kde vravel, že to uzákonili, že matka bude poberať RP ak dieťa nezoberú do škôlky. Samozrejme môj otec hneď, že ako super, že náhrada mzdy.. aký je ten pelle úžasný… 😀 tak ale náhrada mzdy to nie je ani zďaleka ale lepšie ako drôtom do oka.
Super nápad....😖Tak to som teda zvedavá ako to bude v osadách kde sa ročne narodí viac ako 200 detí a kapacity školok nepostačujú ani zďaleka. 😲
@monika185243 kokso ja neviem, koľko tie ženy čo tu basnia o súkromných škôlkach zarábajú ale ak mám celý plat minút na súkromnú škôlku a v podstate sa naháňať pre nič, lebo presne toľko ostane priemerným ženám v mojom okolí po zaplatení súkromnej škôlky tak radšej fakt ostanem doma. Veď to nedáva zmysel. Naháňať sa a nezarobiť ani na slanú vodu len aby som ukázala, že to zvládnem. Rodina bez peňazí ale hlavne, že budem hrdinka ak dám dieťa do súkromnej škôlky. Popravde väčší význam mi dáva tá pandemicka OČR ako toto pseudohrdinstvo.
@monika185243 je to len návrh, včera som to počula z úst E.Hegera. Ide o to,že od r.2025 chce garantovať,že do škôlky sa dostane každé 3-ročné dieťa. Medzitým ich ale musia dobudovať, aby boli kapacity. Ak sa to nepodarí,vtedy budú rodičia neprijatých detí dostávať príspevok. Zatiaľ nič také nie je.
@marryen nech sa to týka len žien ktoré nastúpia do zamestnania.... Trištvrte žien z osád nepracujú!
Napríklad ako ja som zamestnankyňa mám prácu , chcem dať dcérku od septembra do škôlky bude mať 2 a pol roka a ja idem hneď do práce potom keď ju zoberú .
Ja mám prácu , len nech ju príjmu do škôlky.
@pupava_lucna čo, ešte by ti to bolo málo?? A kto to asi tak zaplatí si sa zamyslela?
Podľa večných tém, čo tu čítam "Že ako si prdĺžiť platený rodičák", a všelijaké absurdné diagnózy k tomu, tak teraz matky nebudú podplácať riaditeľky škôlok , aby im zobrali deti, ale aby im ich nezobrali 🙂
@belllinka Tak ja len píšem, že určite to nie je náhrada mzdy (aspoň u mna) .. a keď mi dieťa nezoberú do škôlky tak čo mám dať v praci výpoveď či čo mám robiť? Nemali porušiť škôlky pár rokov dozadu.
@pupava_lucna môžeš urobiť to isté, čo aj my ostatné, dať dieťa do súkromnej škôlky 🙂
Škôlky sa dosť rušili tak pred cca 25-timi rokmi, kedy bolo fakt málo detí a škôlky sa o ne doslova bili.
@belllinka Ako je riešenie aj tá súkromná škôlka, len lepšie by nám bolo u nás v dedine chodiť do štátnej ako voziť do mesta do súkromnej. Ale čo človek narobí ak nebude miesto ..
@terry658 veď v podstate si na tom istom ako keď zostaneš doma, takže tiež v tom význam nejak nevidím...
@pupava_lucna alebo môžeš urobiť to čo ja, dohodnúť sa s nejakou mamičkou na RD alebo s takou, ktorá je v podobnej situácii ako ty a dať jej dieťa postrážiť. Už som to tu písala, zaujímavé, že na to nikto nezareagoval, ale tak jasné, kto by hľadal riešenia, keď je jednoduchšie zobrať od štátu. Len sa potom netreba čudovať, prečo sa zamestnávatelia zdráhajú prijimať ženy s malými deťmi.
@kristiii Aj to je riešenie, beriem. Neboj, ja určite nie som z tých čo berú od štátu 🙂 praveze si myslím, že stat tu nie je na to aby ti zafinancoval celu výchovu dieťaťa. Ale aj tak si myslím, že na tie škôlky by mal mat každý nárok.
@pupava_lucna rada všeobecne, neber prosím osobne. Lebo ak je v nejakom meste (dedine) takýto problém so škôlkou, tak ho logicky nemá len jedna mamička a môžu si vzájomne vypomáhať.
Ono je v dnešnej dobe už naozaj toľko príspevkov pre rodičov, v celkom slušnej výške a na tie príspevky musí štát/mesta odniekiaľ vziať. A potom ľudia nadávajú, že sa zvýšili hentake poplatky a tamtake dane. Ak prejde toto (niekto písal, že už prešlo), zas a opäť sa bude na to musieť niekto poskladať.
@kristiii Preto by bolo lepšie, keby bolo dosť tých škôlok pre každé dieťa. Mamičky by potom boli možno menej diskriminované v praci, nemuseli by riešiť súkromne škôlky v mestách alebo nejaké opatrovanie deti. Však keď pracujeme a platíme nemalé dane a stat chce podporovať rodiny, tak takto by to bolo lepšie ako len tak dávať peniaze, či nie? 🙂 akože hovoríme asi o tom istom…ja tiež nie som za to aby len tak hlava nehlava rozdávali peniaze..
@pupava_lucna samozrejme, že by to bol ideálny stav. Ale neviem, či existuje nejaký štát, kde je garantované miesto v štátnej škôlke/jasliach hneď po skončení vyplácania príspevku. A úprimne, očakávať toto práve od toho nášho...😁 no bolo by to super, ale tak buďme realisti. A pre Pelleho toto nie je nič iné ako súčasť predvolebnej kampane. Schválne by som bola zvedavá, kde by na to tie peniaze v reále vzal, keby sa dostal do vlády. Lebo niekomu by musel ubrať.
@melanta presne... Uplny suhlas, a potom taaa Co krochni na SK 10r doma ma este potrebu si pohladkat ego a mna ako matku Ktora sla po 5m do prace, lebo tak to v danej krajine bolo, 28t materska a potom nic.. Ale u nas by zienky najradsej sedeli doma aj 18r,dufam ze Toto neprejde, nemienim neakej chudere Co sedi doma 10r atc platit. z mojich odvodov.. V zahranici ked som bola tiez sme museli platit sukromnu skolku, tak moze aj leniva autorka..
@monika185243 odkiaľ máš, že matky v zahraničí majú kam dať deti?nie jedna je tu na MK a lepia to ako čítam.Ta čo žije v Malajzii?nenapadne má nick odišla od ročných dvojičiek do práce a má opatrovateľku.Skolky v zahraničí či opatrovateľky sú tiež drahé.U nás v obci berú deti od 4-4,5 r toľko je predškolákov.Rodila som pred 15 r a nič sa nezmenilo bol ten istý problém
U nás ženy zabúdajú na jednu vec, že dňom ako porodia prevezmu zaňho zodpovednosť vo vsetkom nikoho nezaujíma kde bude chodiť dieťa do škôlky a či bude mať miesto.Garantovana je predskolska dovtedy doma, súkromná, muž, suseda...dať výpoveď a pod ..tiež som tým prešla aj robila učiteľku v súkromnej predstav si, že sú ženy čo zaplatili za škôlku 500 eur a zarobili 850 eur z toho dali na stravu, benzín...povedali, že robia za nič, ale vedia, že potrebujú vykryť pár mesiacov, rok a majú svoje miesto v práci a musia vydržať, tak mi zdvíha vždy tlak pri takýchto diskusiách
@riyadh Wau, takto zaškatulkuješ autorku diskusie na základe jednej otázky? Ty vieš nakoľko je ona lenivá? Možno si išla v inej krajine rýchlo do práce ( koniec koncov si veľmi na vyber asi ani nemala ) ale vyjadrovanie sa o iných ženách ktoré vôbec ani nepoznáš je teda katastrofálne 😏
@misinka0611 ale pozri ako autorka spekuluje, sedi doma uz temer 3r a stale je je malo, ma postihnute dieta? V Tom pripade sa ospravedlnujem.. Ale ze jej zdrave nezobrali do skolky tak ja sa jej mam skladat dalsi rok Co Bude pekne sedkat doma? Nech si zaplatia opatrovatelku, mna sa tiez nik nepytal ci mam na sukromnu skolku alebo mi neprekaza cudzia osoba doma... Ak jej prekaza nech doma sedi aj 10r ale nie za moje odvody.. Ked ju je schopny uzivit manzel nech sedi doma aj 20r..ale nie pytat dalsi rodicak dokedy do 15r dietata?
@riyadh Trošku by bolo dobré sa krotiť aj pri tom písaní či? Ale veď jasné za klávesnicou je každá👸 Ak už ja špekulujem tak fakt neviem. Ale dobre nejdem vám brať váš názor. Prajem pekný deň a až vás z tej zloby náhodou neroztrhne 😀
@misinka0611 neviem kde sa v niektorých ženách berie toľko zloby a závisti, nemala som ja nárok nemôže mať ani druhá 😀
@monika185243 aj Vam pekny den a hlavne nespekulujte ako za peniaze Dan poplatnikov sediet doma... Na case sa zamestnat
@monika185243 musim napisat:
je ine ked mamina ma na to narok ( hl.samozivitelka) je to narocne...
je ine ked mamna co v zivote riadne nerobila ide OJEBAT SYSTEM....a chce maximlane VSETKO..( materska tehotenske ...)...............
POSLEDNU DOBU JAK DOSLA KORONA , tu zeny ojebavaju system mozno preto tolko pohorsenia....len zneuzit system.............
@riyadh vás do toho nič kedy sa ja zamestnám a komentáre typu že špekulujem a som lenivá si nechajte pre niekoho iného 😀 pracujem od skončenia strednej školy bez prestávky až pokiaľ som nešla na MD, takže takéto komentáre si môžte strčiť do vrecka 😀

@belllinka áno viem že je tam všetko drahšie a aj škôlky a nepovedala som že tam ľudia zarábajú tisíce. Ale predsa je to tam trošku iné, ako tu. Poznám ženy čo robia vo fabrike a zarobia okolo 600 eur v čistom a to je tá lepšia suma...