Rodičovský príspevok pre deti narodené v roku 2022
Ahojte milé mamičky a oteckovia detí narodených po zápise od roku 2022.
Viete o tom, že ak sa vaše dieťa narodilo v septembri až decembri 2022 a ak Vám ho nezoberú do škôlky na školský rok 2025/2026, nemáte nárok na predĺzený rodičovský príspevok? !! Na predĺzený rodičovský príspevok budete mať nárok až v budúcom školskom roku 2026/2027 ak Vám dieťa opäť nezoberú do škôlky.
Ak tomu nechcete uveriť, tak ako ja, môžete si to naštudovať tu:
https://www.employment.gov.sk/sk/uvodna-stranka...
Ako plánujete riešiť možný výpadok príjmu? Neviete o nejakej petícii k tomuto problému? Počuli ste už o tom?
Toto nie je ziadna novinka, kde si bola doteraz? Budu to riesit rovnako ako rodicia januarovych, februarovych a neskor narodenych deti. Bud ich daju do sukromnej skolky alebo budu s niekym z rodiny. A hlavne tieto deti narodene v obdobi september - december maju velku sancu, ze ich do tej skolky po dovrseni troch rokov aj hned zoberu.
Preco by malo dvojrocne dieta dostat prispevok za to, ze ho nezobrali do skolky? Ten je pre deti, ktore nezobrali ako trojrocne. Aj ked chapem, ze to blbo vychadza, ked ma to dieta tri roky hned v septembri.
Tebe je jasne,ze všetky tie tvoje odvody a príspevky, platia pracujúci ľudia,že? Najdi opatrovatelku alebo sukromnu skolku a chod do prace... ze veľa nezarobis po odcitani nakladov? Nuž co už.. je to len pár mesiacov,kým to dieta to miesto v skolke dostane. Každá druha sme si tým presla....
Skúste byť vy matky samoživiteľky. Nie každý má také štastie ako vy...Neviem si predstaviť, za čo by som tú opatrovateľku a súkromnú škôlku platila. Očakávala som konštruktívnu diskusiu a rady. Nespolieham sa na dávky...ja len neviem ako budem pracovať ak mi nezoberú dieťa do školky a ako to budem riesit. Myslím, že takých prípadov je viac. Ale vidím že žiadna empatia a ľudskosť medzi ľuďmi už nie je....len sama nenávisť....ale čo sejete budete aj žať.
@mariii_32 čo sejete,to budete zat. Ešte povedz rúbať do krvi a do kotrby. Aj podľa vyjadrovania sejes nenávisť ako Fico.
Bez do roboty. Keď už si matka samoživiteľka,hľadaj možnosti práce/škôlky niekde poblíž a nesťahuj ruky na rodicak. Patris k tým,čo chcú byť doma do 18 rokov dieťaťa?
@mariii_32 ako matka samoživiteľka súhlasím s vyššie napisanym. O dieťa sa máš starať ty a otec dieťaťa. A v čase keď sa dieťa narodilo "táto vymoženosť" ešte zavedená nebola takže už vtedy bolo treba rozmýšľať čo v čase keď už rodicak nebude
A vieš ako budeš pracovať tak ako z iných matiek opatrovateľka , rodina, súkromná škôlka aj za cenu že to bude o držky, finančné , časovo a stresovo
A nie to nie je nenávisť, ....ale to pochopíš až neskôr. Keď budeš jedného dňa zamestnana a budeš vidieť tie "krivdy"
@mariii_32 No máloktorá matka má to štastie že je vyšiel ten predĺžený rodičovský, takže treba to riešiť ako väčšina rodín. V prvom rade poslať prihlášky do viacerých št.škôlok, aj tých vzdialených. Ak Vás náhodou nikde neprijmú, treba sa odvolať, treba na začiatku šk.roka skúsiť znova všetky obvolať, či sa náhodou neuvolnilo miesto a v priebehu roka opakovane skúšať volať. Zatiaľ dieťa umiestniť v súkromnej škôlke a pracovať. Plat mínus škôlka je určite viac ako nič. A aj keď si samoživoteľka, dieťa má určite otca. Tak treba určiť súdom poriadne výživné. Ak neplatí, dať ho na exekúciu a žiadať náhradné výživné. Nám už keď sa dieťa narodilo, som vedela že proste budeme musieť utiahnuť niekoľko mesiacov v súkromnej škôlke kým ho vezmú do štátnej a pripravovali sme sa na to.
Ale to fungovalo od začiatku tak,že dieťa muselo dovŕšiť 3 roky do konca augusta.
Mila autorka, ja som presne v takej situacii ako popisujes, ale viem o nej uz par mesiacov. Osobne som stastna ze(ak mi opat neprijmu dieta do skolky v tomto roku)si mozem poziadat o predlzeny rodicak - co doteraz nebolo. Za mna mimoriadna vyhoda,snad ju nezrusia. Ono, moze sa ti stat ze ti dieta neprijmu do skolky az do 5 rokov kym nebude predskolak.
@mariii_32 mna normalne tato diskusia nasrala. Tolko neempatie pohromade. Jasne, podme sa porovnavat s tym,ako to riesili ludia kedysi. Niekedy nebol jednotny vek odchodu do dôchodku,zaviselo to od mnohych faktorov, ale v mojom okoli slo vela zien v 54-55r. ,tak jasné,ze babicky pomohli s detmi, o kolko jednoduchsie to mali tie zeny. Ja sa ti necudujem,ze si z toho nasrata, je to blba situacia, ked to nie je tvoja vina,ked ti ho do statnej skolky nevezmu, hlavne,ze ak mas znamosti tak sa miesto najde vzdy. Platit opatrovatelku,co berie na hodinu 10€ a viac, to je tiez vyhra, ked ta to bude stat viac ako tvoj mesacny zarobok, sukromna skolka, tiez palka, aspon 500€, mozno tych 500 ti ostane na byvanie a ani na jedlo nebude. A tiez sa tu obuvate do autorky,ze vyciciava stat, s jedným dietatom. Hlavne,ze tu mame takych, ktori maju aj 8 deti a to vam nevadi,ze to ide z vasich dani, hej? Ale tu jedna matka samozivitelka nevie, ako s tym nalozit a namiesto napadov jej nadavate do prizivnikov.. smutné.
Je to tak odkedy to zaviedli, nas sa narodil 2020 v januari a tiez ho nezobrali a nemali sme narok. :D
Aj ja mam dieta narodene v oktobri a urcite nejdem natahovat ruky ani spisovat peticiu...Uz ked som otehotnela, som vedela ze sa narodi v takom mesiaci a so skolkou bude problem, co uz, prezijem to, tak ako vacsina rodicov predtym...a to mam este starsieho synceka, ktoremu som musela platit sukromne jaslicky a prezili sme...Takze autorka, daj prihlasky do viacerych skolok, porozpravaj sa s riaditelkou, ze si samozivitelka a mohla by Tvoje dieta vziat.
@lubkovaandrejka ono,treba hľadať škôlku. Nie každá súkromná berie 500. Moji obaja chodia do súkromnej a poplatok so stravou je cca 300€ za oboch.
Treba hľadať iné riešenie, rodičovská je 3 roky čo je extrémny luxus. To že štát nedáva ešte niečo potom je úplne ok. Veď sa tu dostáva tehotenské, príspevok pri narodení, materská, 3 roky rodičovská aj pre ženy ktoré nepracovali, prídavky, daňový bonus....
Súkromná škôlka, veľká čas je za normálnu sumu.
Dedinská škôlka, škôlky na dedine väčšinou voľné miesta majú.
Detský klub, je veľa neoficiálnych škôlok.
Ďalšie riešenie je dať výpoveď a vyčerpať si podporu. Za ten čas sa miesto uvoľní určite aj v normálnej škôlke, nemusíš čakať do septembra bežne deti nastupujú aj v januári.
Prípadne hľadať Home Office, mamičku/dôchodkyňu na stráženie.
@domka222 tak zavisi aj od toho,kde zijes. V Ba som nasla najlacnejšiu sukromnu za 480€ mesacne - 1.dieta
@domka222 inak to je super cena za obe deti
Cudujem sa, ze ako matka samozivitelka este nemas dieta v jasliach a nepracujes, nevytvaras si rezervu. Netreba na teba utocit,ale je fakt, ze par rokov dozadu takuto moznost matky samozivitelky nemali(myslim predlzeny RP)...
Minule sa tu jedna pani ponúkala ako náhradná babka, ak nevyjde škôlka, skus dat inzerát.
Pracovnú dobu máš akú? Možno by to šlo aj s nejakou študentkou na par mesiacov.
Veď ešte sa ani nedávali prihlášky do škôlok, daj do viacerých. Keďže si samoživiteľka už ti treba ísť do práce. Nespoliehaj sa na žiadne príspevky ale aktívne rieš aby chodil do nejakej škôlky
A áno ten príspevok presne tak fungoval odkedy sa zaviedol. Petícia ti nič nepomôže
Ja mam dieta narodene vo februari. Dala som vypoved,dostavala maximalnu pidporu cca 1300 eur. Z toho som si pekne nasetrila. Dcera isla do skolky od septembra a ja si hladam teraz pracu. Je to super ze mozem byt este teraz v zime doma kym su choroby atd. Lebo by nam ju nemal kto strazit ked bude chora.
Určite to budem riešiť viacerými prihláškami a uvidím, či ho zoberú. Ak áno, idem do práce. Ja s prácou problém nemam. Zatiaľ som vždy pracovala. V tomto som mala jasno. Bojim sa len situácie, keď mi ho nezoberú.
Jediná možnosť je teda ísť na úrad práce a šetriť si, nakoľko si súkromné škôlky nemôžem dovoliť a dieťa mi nemá kto opatriť lebo babička ešte pracuje.
Asi záleží kde bývate. My máme okolo seba veľa detí a nepoznám nikoho že by ho neprijali do škôlky. Ešte aj švagrinej deti v BA normálne prijali do spádovej škôlky. Držím palce

Ako to len riešili ľudia, keď žiadne RP pre neprijatie neboli, keď dokonca boli RP o dosť nižšie..... Asi nemali vôbec deti. Ale chápem, že sa mnohým máli, aj keď štát náhodou niečo zavedie. Veď predsa je povinný sa finančne postarať, najlepšie do dospelosti dieťaťa. Čo na tom, že štát nebol pri dokazovaní, že 1+1 nemusí byť zrovna 2, ale aj 3, prípadne niekedy viac.
Majte už trochu súdnosti. Je to známe od začiatku. O príjem prísť nemusíte, skôr by som to videl na vyššie výdavky.
"Zaujímavejšie" budú témy vo februári, keď dostanú zamestnaní rodičia výplaty a akoby šmahom budú nižšie pre zmeny v daňovom bonuse.