Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass
Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM
@lauraa ale ak je materska nizsia ako kgb oni by mi ju doplacali pravdepodobne do vysky kgb a kedze materska moja je od 11.04.2013 - 04.12.2013 ,takze by som dostavala kgb len 4 mesiace v plnej sume ked som si zvolila variantu 12 plus 2,neviem ako to mam chapat,lebo ci som to nemala nahodou ziadat az od skoncenia materskej ?
@luckalucka83 Dobrý deň,ja sa chcem opytať...muž pracuje od 19.8.2013 v nemecku a chceli by sme tam vybaviť rod.prídavky na deti.Nakoľko môj muž neovláda nemčinu,zháňame nejaku spoločnosť,ktorá by to vybavila...našli sme jednu,ale tá to vybavuje len v Rakúsku...A neviete,či mám nárok aj na rodičovský???Dcérka má 20mesiacov...Ďakujem....
@evrlina
Tak to naozaj neviem, ako to je v Nemecku ani neviem, kto by to mohol pomoct vybavit, najlepsie niekto, kto by s manzelom Vasim obehal urady.
Ja pokial som mala zdravotne poistenie na Slovensku, poberala som z Rakuska pridavky a dorovnavali mi rodicovsky.
Ako som si zrusila aj malemu na SK zdravotne poistenie a nechali sme sa pripoistit k mm, tak odvtedy poberame vsetko v plnej vyske tu v Rakusku
@lauraa co myslis aka moznost by bola pre nas najlepsia ak som to pochopila ked si zvolim moznost 12 takze peniazky za 8 mesiacov co mam matersku poslu len doplatok a 4 mesiace v plnej sume to je tych 33 na den ,ale ak by som si dala 30 tak by mi platili v plnej sume 22 mesiacov akurat tych 8 co som na materskej by zaplatenych nebolo...
Dievcata idem sa trosku onformovat, situacia je nas taka, ze na prvu starsiu dceru uz berieme pridavky z At, no ale teraz ideme mat druhe baby, takze rodicak pojde zrejme tiez z At, vsetko chapem co treba vybavit, len mi prosim vas skuste vysvtelit aku to ma navaznost na zdravotne poistenie? to ked budem brat rodicak v plnej sume z At tak uz nemozem byt ani ja ani dcera poistene na Slovensku? Ako je to potom zo zdr. starostlivostou? kedze my stale byvame na Svk, treba nejake formulare aby nas tu osetrili?
nemali ste niektora podobnu situaciu, ako ste riesili?
@luckalucka83 vies mi popisat to s tym zdr. blizsie? vid vyssie co by som potrebovala vediet...Ďakujem
@alienka823
Alienka ahoj,
neviem, toto si asi musis zistit na uradoch,
sa mi zda, ze na poberanie aj rodicovskeho musis mat trvaly pobyt v at alebo vsetci na jednej adrese, dokladovat, ze neporebas nic zo Slovenska. Neviem, ci by u Teba nebolo lepsie riesenie dorovnanie rodicovskeho
Dobry den, chcela by som velmi pekne poprosit o radu, lebo som v tomto probleme bezradna. V AT mi bol teraz vyplateny rodicovsky prispevok, ale len polovica, lebo som nepredlozila Mutter-Kind-Pass, az po predlozeni mi doplatia sumu. Chcela by som velmi pekne poprosit o radu - ake vysetrenia maleho mam predlozit, viem ze akceptuju potvrdenia aj od nasich lekarov - len prosim vas poradte ake vysetrenia. Dakujem pekne.
@janulka8316 ja im posielam prefotene strany zdravotneho zaznamu, kde zvyraznim vzdy datumy preventivnych kontrol....
@janulka8316 v podstate okopirovat zdr. kartu alebo ockovaci preukaz +potrvdenie od detskej lekarky ze pravidelne naustevujes det. lekara even. poradnu ....musis mat 6 kontrol do 18 mes. veku dietata....a tie urcite mas , ved na sk sa chodi viac na poradnu ako v at....
@janulka8316
@lauraa ockovaci preukaz ich nezaujimal, odo mna chceli naozaj len vidiet, ze chodime pravidelne na prehliadky....
@lauraa dakujem krasne za odpoved a tych 6 kontrol je v nejakych terminoch ci je to jedno , myslim napr. ze kontrola v 1 mes. , 2 kont. napr. v 3 mesiaci ...
@sirinka dakujem pekne za odpoved a radu
maminky prosim poradte, na prveho syna berieme rodinne pridavky z AT a momentalne mi skoncila materska s druhym synom a mam narok na rodicovsky prispevok z AT na druheho syna, teraz sme davali E411 o rodinnych pridavkoch na obe deti ale pri rodicovskom prispevku neviem co presne od manzela budu pozadovat nakolko ja som od maja tohto roku nezamestnana a bytom na SR, muz je zamestnanec v AT. Ktore formulare popripade co prelozene od vas presne chceli ? Prosim napiste mi to nejak trosku podrobne kedze to bude vybavovat manzel a on je na tieto veci lavy 😉 dakujeeeem velmi pekne
@alena24 dostavas doplatok rodinnych alebo kazde 2 mes. plnu davku z at? vznika ti narok na rodicak na ska lebo nie? ziadost o rodicak teda KBG sa dava na prislusnej krankenkasse kde je manzel poisteny..... narok urcite mas len je otazky ci na cely prispevok alebo len doplatok ....
@lauraa do maja 2013 som dostavala len doplatok k rodinnym ale od juna dostavame plnu davku .... rodicak som bola vybavovat dnes u nas na SR a povedali ze ho mam vybavit v AT takze rodicak na SR poberat nebudem... prosim ta, co vsetko si mam nachystat na KBG? totizto, citala som ze s tym robia problemy tak sa pytam skusenejsich 😉 dakujem
@alena24 ja som musela predlozit vsetko co napisala laura - a este som musela zdokladovat spolocny pobyt - museli sme mat rovnaku adresu - odo mna si to vyziadali.
@janulka8316 rovnaku adresu s dietatom alebo otcom dietata? prosim ta a ty mas pediatra v rakusku, alebo ako si dokladovala ze chodite na prehliadky v AT?
@alena24 Musela som ist na mestsky urad a vytytat si tlacivo ze vsetci traja -teda ja, syn a muz byvame na spolocnej adrese. Ja mam lekara na Sk, a teraz mam problem s tym ze som nepredlozila prehliadky, vyplatili mi polku rodicovskeho a ak chcem zvysok musim im to zdokladovat. Mamicky tu na MK mi poradili, ze mam prekopirovat kartu,a poslat im. Dnes som to akurat vsetko poslala cez e-mail, tak som zvedava co mi odpisu.
ahojte chcem sa spytat kedy vam asi dosli peniazky ked ste dolozili muterkindpas lebo ja som posielala v juni a bolo mi povedane s papiermi zacnu robit az ked dieta dovrsi tri roky....my sme mali narok na davky do dva aj pol roka a tri roky sme mali v juli a este ziadna odpoved a ani peniazky este nedorazili.....pred tym ako sme im poslali mutterkindpas s nami komunikovali a odvtedy nic a to je uz november 😒 teraz neviem ci este mam cakat alebo az buduci rok ked budem vybavovat aj rodinne pridavky?
dievčata zaujima ma kolko sa dostavaju pridavky v rakusku na deti mam 2 chlapca 5ročneho a holcicka 3rocna?dakujem

@amber221 ano , to musis dolozit, kolko a presne datum od kedy do kedy .... rodinne dostavas na sk?