Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass
Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM
@evko1 Dakujem ti za info 🙂 Vcera som to preratavala, tak aj onak, ale teda vobec netusim ako sa k tej sume dopracovali! Mohli by tam hodit aspon nejake vypocty ako vysvetlenie... U nas je to za obdobie 2012/2013, teda celych 20 mesiacov, resp. 14 mesiacov, lebo som mala vyssiu matersku na Sk. Nejake dievcata tu pisali, ze tam zaratavaju cele tri roky, co dostavas rodicovsky na Sk, neviem ako, ked nevedia aka bude jeho vyska buduci rok. Ja 3 roky na rodicovskom nebudem, tak som zvedava, ci to potom doplatia...
@drinka ani ja netusim ako to pocitaju.Rozdiel je asi v tom,ze tu na SK dostavas matersku dlhsie,ja mam matersku z AT a tam dostavas iba 2mes a potom ides na rodicak.Asi si dostala viac penazi z materskej za tych 6m ako ja za 2m a preto ti dorovnaju menej.Ale to si iba ja myslim.Neviem ci je to tak.
@evko1 Hmmm, tak to mi nenapadlo... Ale nebolo by to tak spravne, materska je uplne ina socialna davka a ja som ziadala dorovnanie za mesiace, kedy som uz matersku nepoberala a tak to aj uznali, tie mesiace na materskej proste vypustili. Ale samozrejme vobec netusim, co a ako ratali 🙂 Nevies nahodou, ci nas na konci poctia aj nejakym vypoctom? Alebo to zostava tajomstvo sefa kuchyne? 🙂
@evko1 @lauraa Dakujem dievcata za rady, tak sa nechame prekvapit, ci sa nakoniec aj dozvieme, ako to ratali 🙂 Nebudem teraz do toho rypat, lebo aby som im nekrivdila, tak nam uznali aj tri mesiace roku 2012 a podali sme to teraz vsetko spolu v januari 2014 a podla toho, co som sa tu docitala tak nemuseli. Takze sa zachovali ferovo a zostatok snad potom doplatia 🙂
co je prispevok na starostlivost o dieta v rakusku?je to rodicovsky prispevok?
@drinka ahoj mozem sa spytat ako to je s rodicovskym prispevkom v rakusku? ked manzel pracuje v rakusku, ale ja som k dr chodila pocas tehu na slovensku. co vsetko musime psravit, aby nam rakusko doplacalo k rodicovskemu? viem, ze sa to nejako da, len som nenasla nikde ako postupovat. dakujem
@katulka25 Ahojky! My v tom nie sme nejaky zbehli, ziadali sme si prvy krat, su tu skusenejsie dievcata... Ale - my sme najprv poziadali rok spatne o dorovnanie, tzv. Differenzzahlung, pridavkov na dieta na Finanzamte, po ich uznani sme poziadali o rovnake dorovnanie rodicovskej na Gebietskrankenkasse. Ked pozries stranu dozadu, tak jedna dievcina tam detailne uviedla ake dokumenty budes potrebovat, lisi sa to mierne od konkretneho uradu. Podla nasich skusenosti je najlepsie zajst na konkretny urad a informovat sa, na nas boli vsade mily a vsetko vysvetlili, dali nam aj potrebne tlaciva, aj ked vsetky najdes aj na nete na stranke: www.opatrovanie-rakusko.sk Vela stastia!
Dobry den, prosim Vas chcem sa opytat.... ziadala som v Rakusku o doplatok rodicovskeho prispevku.... dcera mala v 5.09.2013 3 roky, ziadost sme davali od 01.05.2012... priznali nam davku do 04.03.2013, avsak v sume 3,44€/den. do dnesneho dna som sa nedozvedela preco tato suma. Najskor pani povedala, ze je to preddavok a doplatok nam bude vyplateny po ukonceni poberania rodicaku na Slovensku, co bolo v 09/2013. do dnesneho dna neprisiel ziaden doplatok... aka je teda denna davka rodicovskeho prispevku v rakusku, pri variante 30+6 mesiacov. lebo v podkladoch ktore mi prisli z Rakuska sa uvadza 16,50€/mes. a pani na urade v Rakusku mi povedala, ze z kae som na taku sumu prisla. Prosim Vas ake mate skusenosti, resp. co mam dolozit na doplatok. dakujem
ahojte, chcela by som sa opytat, ze ako vyplacaju pridavky, napr. v marci dostanem vyplatene za jan.a feb, cize vyplacaju spätne, alebo je to inak? dakujem
@lubko2010 musis si podat znova ziadost o doplatok , normalne sa vzdy vyplaca spätne , teda za rok 2013 davas ziadost zacitkom roku 2014, zbytocne cakas ze s aniekto ozve, ty sa musis hlasit o svoje....takze sup na urady na slovensku vypytat potvrdenie kolko ti vyplatili apotom rychlo ziadost na finazmat a ggk do rakuska lebo tieto davky vyplacaju len 6 mes. spatne od podania ziadosti......
@lubko2010 teraz to tiez riesim, na urade na sk som si nechala potvrdit tlacivo e411 a tam mi napisali, ze od urciteho datumu uz nemam na sk narok na rp.., v at cakaju na potvrdenie od teba, ze si uz ukoncila poberanie davky na sk, aby to mohli kompletne cele spocitat a na zaklade toho aj vypocitat, kolko ti maju doplatit. Aspon mne tak bolo vysvetlene, ja zajtra posielam ziadost, tak budem napato cakat 😉
ale ja som podala tento formular uz v sept. 2013 ze som prestala poberat a nic ... :(
Ahojte 🙂 vie mi niekto poradiť kedy mam podať ziadost o rodicovsky prispevok v Rakusku a aky je postup? Gynekologa mam vo Viedni, mam ajMutter-kind-pass, platim SVA, ale pobyt mam na slovensku. Pocula som ze rodicovsky musim ziadat najprv u nas na slovensku a rozdiel vyplatia v Rakusku. Ma s tym niekto skusenosti? Poradte mi prosiiiiiim 🙂
No tak za minuly rok mi FA doplatil FB na vsetky deti aj bez ziadosti, prave v den, ked som ju odostala som zistila, ze peniazky su uz na ucte.... 😀
Ahojte 🙂 vybavujeme si rodicovsky v Rakusku, kde od nas ziadaju potvrdenie studijneho planu zo synovej skoly. Prosim nevybavovali ste take tlacivo? Na uradoch nam ho nedali a skola tvrdi, ze take tlacivo nemaju a musime ho doniest. Neviete nahodou kde by som si ho mohla stiahnut? Na nete som nasla len individualny st.plan. Dakujeeem 🙂
ahojte.ake potvrdenie o ukonceni rodicovskej ste davali do at?staci ak im socialka poslala od kedy do kedy som poberala rodicovsky? a ako dlho trvalo kym vam prislo rozhodnutie?
staci ak sme poslali papiere co im este chybali, co ziadali k vyplacaniu rodicovskeho emailom?
@lauraa Ahoj chcem sa poradit,beriem z Rakuska rodicak,vyziadali si odomna 5 kontrol ci som chodila v tehotenstve a 4 kontroly od pediatra,poslala som im to este aj potvrdenie,ze navstevuem pravidelne gyn.kontorly a to iste aj od pediatra,ze dieta prospieva a navstevujeme pravidelne prehliadky a oni mi aj tak stiahli rodicak o dost velku sumu,somz toho mimo stava sa to ???? 😒

@drinka ano ja som mala po odratani rodicaku z SK.Oni to preratavaju ani sami nevedia ako.Po 3r.to prerataju,preto radsej vyplatia najprv menej,aby si nemusela vraciat peniaze ty im.To bola ale suma za rok 2011/2012 teraz edte neviem kolko dostanem za 2013